Suriye sınırında önemli hareketlilik: Çin yapacak AKP bakacak

Suriye sınırında önemli hareketlilik: Çin yapacak AKP bakacak

Suriye sınırında önemli hareketlilik: Çin ya... Suriye’de savaş sona yaklaşırken, ekonomik yeniden inşa hazırlıkları hızlandı. Yeniden inşa projelerinin maliyetinin 250 milyar ile 1 trilyon dolar arasında olacağı tahmin ediliyor. İran ve Rusya, Şam yönetiminin siyasi ve...

Suriye’de savaş sona yaklaşırken, ekonomik yeniden inşa hazırlıkları hızlandı. Yeniden inşa projelerinin maliyetinin 250 milyar ile 1 trilyon dolar arasında olacağı tahmin ediliyor. İran ve Rusya, Şam yönetiminin siyasi ve askeri olarak en büyük destekçisi olarak yeniden inşada da rol alacak ancak asıl büyük rolü, bu ülkeye yaklaşık 5 bin 800 km uzaklıktaki Çin üstlenecek. Suriye ile 911 km’lik sınıra sahip Türkiye’ye ise kapılar kapalı. Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad, teröre destek veren ülkelerin yeniden inşa sürecinde rol alamayacağını net bir şekilde açıkladı.

PEKİN’DE BÜYÜK İLGİ
Cumhuriyet'ten Emre Deveci'nin Bloomberg’in haberinden aktardığına göre, Çin-Arap İş Konseyi Başkan Yardımcısı Qin Yong, devlet yetkilileri ve şirket temsicilerinden oluşan heyetlerle Suriye’ye bu yılki dördüncü ziyaretini yakında yapacak. Yong, “Çinli şirketler Suriye’de büyük bir iş potansiyeli görüyor. Suriye de Çinli şirketlerin yeniden inşada rol almasını istiyor. Tüm ülkenin yeniden inşa edilmesi gerekiyor'' dedi. Temmuzda Pekin’de Suriye’nin yeniden inşası konulu ilk ticaret fuarı düzenlendi ve Pekin hükümeti Suriye’de 2 milyar dolarlık sanayi bölgesi kuracağını açıkladı. Bu bölgede başlangıçta 150 Çinli şirketin faaliyet göstereceği ve 40 bin kişilik istihdam yaratılacağı açıklandı.

AKP’YE KÖTÜ HABER
Bloomberg’e göre, inşaat alanında bölgenin önde gelen ülkelerinden olan AKP ile Suudi Arabistan da yeniden inşadan pay almak istiyor ancak Esad yönetimi cihatçıları destekleyen bu iki ülkeye kapıları kapattı.

ALMANYA HAZIRLANIYOR
Suriye’deki savaşta cihatçıları destekleyen ABD ve Avrupa ülkeleri ise, Esad gitmeden yeniden inşa için kredi vermeyeceklerini söylüyor. AB, Körfez ülkeleri ve ABD, nisanda Suriye’nin yeniden inşası ve insani yardım için 9.7 milyar dolar fon ayırdıklarını açıkladı. Almanya Sanayi ve Ticaret Odaları Birliği direktörü Philipp Adree, Suriye’nin altyapısı ve sanayisinin yeniden inşası için Alman şirketlerin gerekli kapasite ve motivasyona sahip olduğunu ancak uluslararası toplumun kabul ettiği bir anlaşma olmadan harekete geçemeyeceklerini belirtti. Alman çelik devi Thyssenkrupp’un sözcüsü Tim Proll-Gerwe, Suriye’de istikrar sağlandığında tekrar piyasaya gireceklerini söyledi.

ENERJİ RUSYA’DAN
Geçen yıl Moskova ile Şam arasında 850 milyon Avro’luk altyapı yatırım anlaşması imzalandı. Esad’la görüşen Rusya Başbakan Yardımcısı Dmitriy Rogozin, Moskova’nın enerji altyapılarını yeniden inşa edecek tek taraf olacağını, Şam’ın başka kimse ile çalışmak istemediğini söyledi.

HERKES VARDI, TÜRKİYE YOKTU
Ağustosta, Şam Uluslararası Ticaret Fuarı düzenlendi. Suriye’nin yeniden inşası için büyük önem taşıyan ve savaş nedeniyle 2011 sonrasında ilk kez yapılan bu fuara 23 ülke katıldı. Katılan ülkeler arasında Rusya, İran, Çin, Irak, Brezilya, Hindistan, Küba, Venezüella, Almanya, Bulgaristan, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Ermenistan, Hollanda, İtalya, İspanya, Polonya ve Yunanistan vardı ama Türkiye yoktu.

"Suriye sınırında önemli hareketlilik: Çin yapacak AKP bakacak" haberi, 22 Aralık 2017 tarihinde yazılmıştır. 22 Aralık 2017 tarihinde de güncellenmiştir. Gündem kategorisi altında bulunan Suriye sınırında önemli hareketlilik: Çin yapacak AKP bakacak haberi 2017 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Suriye sınırında önemli hareketlilik: Çin yapacak AKP bakacak 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Gündem konusunda 25 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 12:25 Rusya, Uzayın Barışçıl Kullanımını Sağlamayı Hedefleyen Karar Tasarısını Veto Etti
  2. 12:18 Mardin'de Öğrencilerden Çağrı: Okuma Alışkanlığı Ailede Başlamalı
  3. 12:16 Jose Mourinho Fenerbahçe'ye mi Geliyor? Transfer Dedikoduları Artıyor!
  4. 12:13 Yedigöze İçme Suyu Projesiyle Adana'da Su Sorunu Tarihe Karışıyor
  5. 12:13 Nuri Şahin, Beşiktaş'ın Radarında: Yeni Teknik Direktör Arayışları Hızlanıyor
  6. 12:11 Birecik-Gaziantep Yolunda Çarpışma: Doktor Hayatını Kaybetti, Yaralılar Hastanede
  7. 12:09 Gazze'deki İnsani Kriz: BM Güvenlik Konseyi Kararının Uygulanması Tartışmaları
  8. 12:07 Türkiye Bal İhracatında Güç Gösteriyor: Yılın İlk Çeyreğinde 8 Milyon Dolar Gelir
  9. 12:02 Fenerbahçe'de Szymanski Transfer Krizi: Tottenham'un 20 Milyon Euro Teklifi Tartışma Yaratıyor!
  10. 11:56 25 Nisan 2024 Resmi Gazete kararları
  11. 11:52 Ev Yapımı Dondurma Tarifleriyle Yazın Keyfini Çıkarın!
  12. 11:40 Fatih Altaylı: Soylu’nun zeki, akıllı biri olduğunu düşünmüştüm hep
  13. 11:30 Faruk Bildirici: O montaj fotoğraf gazetecilik problemi
  14. 11:30 Akaryakıt Fiyatlarında Büyük İndirim: Motorine 1.17 TL'lik Düşüş!
  15. 11:22 Çorlu tren faciası davasında karar çıktı
  16. 11:18 Hamas'ın üst düzey yetkilisi silah bırakma koşulunu açıkladı
  17. 10:53 Son seçim anketinden AK Parti ve YRP'ye kötü haber: CHP’nin yükselişi sürüyor
  18. 10:49 Filozof Atakan yıllar sonra ortaya çıktı
  19. 10:43 Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Nadir Alparslan’ın dudak uçuklatan maaşı: 801 bin lira
  20. 10:39 Sosyal medyadan duyurdu: İYİ Parti'de üst düzey istifa
Gündem Haberleri