Süryani vekil ana dilinde Noel'i kutladı; İYİ Partililer tepki gösterdi: Babanın çiftliğinde konuş.

Süryani vekil ana dilinde Noel'i kutladı; İYİ Partililer tepki gösterdi: Babanın çiftliğinde konuş.

Süryani vekil ana dilinde Noel'i kutladı; İY... DEM Partili George Aslan, Noel’i Süryanice kutladı, İYİ Partililer tepki gösterdi. Meclis Başkanvekili Sırrı Süreyya Önder, "Dünyanın hiçbir dili, hiçbir inancı beni rahatsız etmez" dedi.

DEM Parti Milletvekili George Aslan, Meclis Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmayı, Noel’i Süryanice kutlayarak tamamladı. Aslan, Süryanice olarak “Başta Türkiye’de yaşayan Rum, Ermeni ve Asuri Süryani yurttaşlarımız olmak üzere, tüm Hıristiyanların Noel Bayramı’nı kutluyorum. Yeni senenin ülkemize ve tüm dünyaya barış ve sevgi getirmesini temenni ediyorum. Bu vesileyle, tüm milletvekillerinin yeni yılını kutluyorum” deyince İYİ Parti sıralarından itiraz geldi.

İYİ Parti Milletvekili Ayyüce Türkeş, “reddediyoruz, herkes Türkçe konuşacak”, İYİ Parti Milletvekili Lütfü Türkkan, “Evinde gidip konuşsun, sokakta tamam fakat burası Türkiye Büyük Millet Meclisi”, “Türkçe konuşmak zorundasın; babanızın çiftliği değil. Babanın çiftliğinde konuş, burada değil, hadi” diye bağırdı.

'BAKARA'YA BİRİNİZ 'TÜRKÇESİ NE' DEMEDİNİZ'

DEM Parti ve İYİ Parti milletvekilleri arasında tansiyon yükselince söz alan Meclis Başkanvekili Sırrı Süreyya Önder, “Hatip Türkçesini öncesinden söyleyerek kendi dilinde de Noel kutlaması yapmak istiyorum dedi. Ben burada Bakara’dan ayet okudum, biriniz dediniz mi “Türkçesi ne?” O da kendi dilinde halkını selamladı. Tahammül biraz” diye konuştu.

'AYETLE MUKAYESE ETMEK DOĞRU OLMADI'

İYİ Parti Grup Başkanvekili Erhan Usta, “Ülkenin ve TBMM’nin resmi dili Türkçe. Başka dilde konuşma yapmak Anayasa’ya aykırı. İktidar anayasayı çiğnediği zaman nasıl eleştiriyorsak aynı çelişkiye düşmemek lazım. Bunun amacının da ideolojik olduğu ortada. Kürtçe konuşulmasının ayetle karşılaştırma edilmesi doğru olmadı. Kuran’dan değil İncil’den pasaj okunsa biz ona itiraz etmeyiz. Çünkü o kutsal kitabından alıntıdır” dedi.

BEŞTAŞ: MECLİS’TEN DIŞARI IRKÇILIK FIŞKIRIYOR

Tartışmaya dair söz alan grup başkanvekillerinden DEM Partili Meral Danış Beştaş, “Burası halktan çok daha geri. Buradan dışarıya gericilik, ırkçılık fışkırıyor. İnciniyoruz. Anadilimizi üç cümle söylediğimiz için burada hakaretlere varan tartışmalar yalnız bizi değil halkı da incitiyor, geriyor ve tepkiye yol açıyor” diye konuştu.

'HER DİL KUTSAL AMA BURADA TÜRKÇE KONUŞMAK ZORUNDAYIZ'

AKP Grup Başkanvekili Muhammed Emin Akbaşoğlu da, “Her dilin kutsal olduğunu belirtti ve “Resmi dilimiz Türkçedir. Burada hep birlikte Türkçe konuşmak zorundayız” dedi.

ÖNDER: BOYNUMU VURSANIZ MÜDAHALE ETMEM

Meclis Başkanvekili Sırrı Süreyya Önder, tartışmalar üzerine “Ben, boynumu vursanız bir insanın rüyasını görmüş olduğu, ninnisini dinlediği ana diline burada müdahale etmem, haya ederim” dedi.

‘ALLAH’IN SELAMINA SAYGI GÖSTERECEĞİZ, SAYGI GÖSTERMİYORSAK TAHAMMÜL EDECEĞİZ’

Konuya dair bir anısını da aktaran Önder, “Ben bir Kürt ilinde doğmuş bir Türk ana babanın çocuğuyum. Siz burada diyordunuz ya ‘Ne diyor, bizlere sövüyor mu acaba?’ İşte, Kürt'ün evladı birinci sınıfa başladığında, öğretmeni konuştuğunda, siz Sayın George Aslan’ın konuşmasından ne anladıysanız, siz Kürtçe konuşan diğer vekillerin konuşmasından ne anladıysanız, bir ilköğretim çocuğu da okuma evrenine ilk adım attığında sizin anladığınız kadarını anlıyor. Bir merhaba, Allah’ın selamına da saygı göstereceğiz. Dünyanın hiçbir dili, hiçbir inancı beni rahatsız etmez. Eğer o saygı içimizden gelmiyorsa da tahammül edeceğiz” diye konuştu.

ÖNDER’İN SÖZLERİNE DİVAN ÜYESİNDEN TEPKİ

Sırrı Süreyya konuşmasına devam ederken Meclis Başkanlık Divanı Üyesi İYİ Parti Milletvekili Yasin Öztürk’ün Başkanlık Divanı'ndaki yerini terk etmesi üzerine Önder 'divan eksildi' diyerek oturuma ara verdi.

"Süryani vekil ana dilinde Noel'i kutladı; İYİ Partililer tepki gösterdi: Babanın çiftliğinde konuş." haberi, 18 Aralık 2023 tarihinde yazılmıştır. 18 Aralık 2023 tarihinde de güncellenmiştir. Politika kategorisi altında bulunan Süryani vekil ana dilinde Noel'i kutladı; İYİ Partililer tepki gösterdi: Babanın çiftliğinde konuş. haberi 2023 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Süryani vekil ana dilinde Noel'i kutladı; İYİ Partililer tepki gösterdi: Babanın çiftliğinde konuş. 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Politika konusunda 04 Mayıs 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 22:51 İsveç'te Eurovision Öncesi İsrail Boykotu: Malmö'de Protestolar ve Güvenlik Endişeleri
  2. 22:48 Özel'den Sinan Ateş iddianamesine tepki: "Kamuoyunun bildiği pek çok gerçek gizlenmeye çalışılıyor"
  3. 22:46 Vanspor'un Sahadan Çekilme Kararı: Sadece Adalet İstiyoruz
  4. 22:45 X kullanıcıları artık kendilerini engelleyen kullananların paylaşımlarını görebilecek
  5. 22:43 Google'dan dil öğrenmek isteyenlere müjde! Yapay zeka desteğiyle konuşma pratiği yapabileceksiniz
  6. 22:38 Karın Guruldamasını Azaltmanın Doğal Yolları: Yeşil Çay, Limonlu Su ve Zencefil Çayı İşe Yarıyor!
  7. 22:36 Tane tane dökülen fıstıklı helva tarifiyle herkesi mest edin!
  8. 22:31 Chris Hemsworth'un Oğlu İçin Brad Pitt İlhamı
  9. 22:28 Markus Gisdol: “Çok büyük bir adım attık”
  10. 22:26 Adamawa Eyaletindeki Kızamık Salgını: 42 Çocuk Hayatını Kaybetti
  11. 22:22 Suudi Bakan: Gazze'de Ateşkes İçin İİT Zirvesinde Çağrı
  12. 22:21 Abdullah Avcı'dan performans değerlendirmesi! “Performansımızın çok altında kaldık”
  13. 22:15 Tolunay Kafkas'tan Lig açıklaması: "Ligde kalmak için var gücümüzle çabalayacağız"
  14. 22:10 Formula 1 ABD Grand Prix'si Öncesi Heyecan Dorukta: Max Verstappen Liderlikte!
  15. 22:07 'Beyninde tümör olabilir' dediler, yerin dibine soktular! Nihal Yalçın, konuştu!
  16. 22:06 Beşiktaş, Genç Yetenek Mustafa Erhan Hekimoğlu'nun Sözleşmesini Uzattı
  17. 22:02 Hadise Geri Dönüyor: Sing Again'de Jüri Koltuğunda!
  18. 21:59 İletişim Başkanlığı Duyurdu: Emine Erdoğan İçin Helikopter Pisti İddiaları!
  19. 21:57 "Kızılcık Şerbeti" yine zirvede!
  20. 21:57 İstanbul Küçükçekmece Çukur Faciası: 4 İBB Çalışanı Gözaltında
Politika Haberleri