Süt üreticileri: Sebebi olmadığımız enflasyonun çözümü de olmayacağız

Süt üreticileri: Sebebi olmadığımız enflasyonun çözümü de olmayacağız

Süt üreticileri: Sebebi olmadığımız enflasyo... Süt üreticileri süte yapılan zammın yetersiz olduğunu sütte krizin devam ettiğini söyledi.

Süt üreticileri süte yapılan zammın yetersiz olduğunu sütte krizin devam ettiğini söyledi. Süt fiyatlarının yeniden revize edilmesini talep eden Tüm Süt, Et ve Damızlık Sığır Yetiştiricileri Derneği (TÜSEDAD) Genel Başkanı Sencer Solakoğlu, “Süt inekçiliği Türkiye’nin et tedariki için çok çok önemlidir ve bu önemin bilincinde fiyat belirlenmesini talep ediyoruz. Biz çiftçiler olarak sebebi de olmayacağımız enflasyonun çözümü de olmayacağımız için fiyatların maliyetlere endeksli bir şekilde endekslenmesini istiyoruz. 1 kilo süt 1,5 kilo yem alabilmek bizim için olmazsa olmazdır biz hakkımızdan vazgeçmeyeceğiz" dedi. 

TÜSEDAD üyeleri Ulusal Süt Konseyi tarafından yapılan 1 TL zamla 5 lira 70 kuruş olan fiyatın yetersiz olduğunu üreticilerin hayvanlarını kesime göndermek zorunda kaldığını söyledi. Ankara’da yapılan basın açıklamasında konuşan TÜSEDAD Başkanı Solakoğlu, süt fiyatlarının belirlenmesinde üreticilerin ve üretici birliklerinin de olması gerektiği halde fiyatın sanayiciler tarafından belirlenmesine tepki gösterdi.

Solakoğlu, “İki problem var. Bir tanesi Gıda Komitesi tamamen Merkez Bankası’nın altında ve tamamen Hazine ve Maliye Bakanlığı’na bağlı bir alan. Biz üretici temsilcileri olarak gidip orada üretimin sürekliliğini sağlayabilecek önerilerde bulunamıyoruz. Bizi oraya kabul etmiyorlar” dedi.

"PAZARLIK KONUSU DEĞİLİZ"
Hazine ve Maliye Bakan Yardımcısı ile iki hafta önce  görüştüğünü açıklayan Solakoğlu, “Kendilerine gidişatı izah ettiğim zaman hala bu işin  bir pazarlığının olduğunu düşündüklerini gördük. ‘Bir kilo sütle 1.1 kilo yem alsanız olmaz mı, bu sizi kurtarır mı?’ masa başında yapılan bir hesap var ama hayvancılıkta öngörülemeyen ve yemin dışında birçok maliyet var. Bu bir pazarlık konusu değildir diyoruz o yüzden bizim 1 kilo sütle 1,5 kilo yem satın alamadığımız dünyada Türkiye’nin sürdürülebilir bir üretim yapması söz konusu değildir” diye konuştu.

Solakoğlu, “Süt üreticilerinin son üç yılda yaşadığı amansız mücadelenin sonucunda pes etmek zorunda bırakıldığını” belirterek şöyle devam etti:

“ZAMLAR YETERSİZ VE BUNUN KARŞISINDA ÜRETİCİNİN KESMEKTEN BAŞKA ÇARESİ YOK”
“Hem covid hem Ukrayna savaşı ikisi de dünya lojistik sektöründe belli kırılmalara sebep verdi. Yeterince ham madde alamadığımız için maliyetten kaynaklı artışlar olmasına ve herkes tarafından görülmesine rağmen gıda enflasyonun artmaması için süt üreticilerinin fiyatları hep sabit tutuldu. Verilen zamlar yetersiz ve bu yetersizliğin karşısında üreticinin kesmekten başka çaresi yok. Çünkü finans erişiminde çok ciddi sorunlar yaşıyor. Süt hayvanlarının kesimini ne olduğunu anlamak için anneyi kestiğinizi düşünürseniz anlayacaksınız. Anne olmadığı zaman dana da olmaz süt de olmaz.


 
“SEBEBİ DE OLMAYACAĞIMIZ ENFLASYONUN ÇÖZÜMÜ DE OLMAYACAĞIMIZ İÇİN”
Süt inekçiliği Türkiye’nin et tedariki için çok çok önemlidir ve bu önemin bilincinde fiyat belirlenmesini talep ediyoruz. Biz çiftçiler olarak sebebi de olmayacağımız enflasyonun çözümü de olmayacağımız için fiyatların maliyetlere endeksli bir şekilde endekslenmesini istiyoruz. 1 kilo süt 1,5 kilo yem alabilmek bizim için olmazla olmazdır biz hakkımızdan vazgeçmeyeceğiz.”

“GEÇEN SENENİN SÜT DESTEĞİNİ ALAMADIK”
Bir kilo sütün dünya ortalamasında "50-60 euro cent" civarında satıldığını açıklayan Solakoğlu, "Biz geçen senenin ekim ayının süt desteğini alabilmiş değiliz. Her ay bir inek kesip sonraki ayın yemini alıyor. Sonra da artık vazgeçiyor ve kapatıyor" dedi. İnek (dişi) kesimine fiyatın daha düşük olduğundan dolayı talebin fazla olduğunu söyleyen Solakoğlu şöyle devam etti:

“İneğin eti bugünkü koşullarda (kilosu) 70 lira mertebesinde. Erkek dana eti şu anda 85-90 lira arasında. Evet tüketim düştü ama Türkiye’deki hayvan sayısı da çok az. Çünkü ithalata dayalı bir et politikası izlendiği için ithalatçı kesim hayvan ahırlarını doldurmuşlardı. İthalat kapandıktan sonra her geçen gün buradaki hayvan sayısı azaldı. Şu anda inekler kesiliyor. Bir yerden sonra dayanılamaz maliyet artısından sonra çiftçi ‘ben bu fiyata satamam artık’ diyip maliyet sebepli bir fiyat artışına gidildi. Nisan ayından sonra turizm kaynaklı talepten dolayı et fiyatlarında çok daha büyük zamlar gelecek ve o zaman etin ne kadar az olduğunu göreceğiz.”

“SÜTTE DE ETTE DE KAYIPLARINI TELAFİ ETMESİ İKİ YIL SÜRECEKTİR”
Fiyatların üreticinin talep ettiği fiyatlarla üretim yapabildikleri takdirde kesimlerin duracağını söyleyen Solakoğlu, “Sütte de ette de kayıplarını telafi etmesi iki yıl sürecektir. Eğer, beklenilen fiyat verilmezse insanların yağ gemilerini alkışladığı gibi süt tozu ve et gemilerini de alkışlayabilir.  Çünkü ithalatla Türkiye’yi doyurmanızın çok mümkün olmadığını düşünüyoruz” dedi.

"Süt üreticileri: Sebebi olmadığımız enflasyonun çözümü de olmayacağız" haberi, 26 Mart 2022 tarihinde yazılmıştır. 26 Mart 2022 tarihinde de güncellenmiştir. Emek kategorisi altında bulunan Süt üreticileri: Sebebi olmadığımız enflasyonun çözümü de olmayacağız haberi 2022 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Süt üreticileri: Sebebi olmadığımız enflasyonun çözümü de olmayacağız 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Emek konusunda 17 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Serkut Bozkurt Genel Yayın Danışmanı

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 01:03 Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan öğretmen ataması açıklaması geldi
  2. 00:49 Bakan Şimşek yatırımcıları uyardı: "temkinli olun"
  3. 00:47 Lokanta ve kafelerde KDV düzenlemesi geldi
  4. 00:42 İçişleri Bakanlığı'ndan APP plaka uyarısı geldi
  5. 00:40 AB'de yeni otomobil satışları aralıkta düşüş yaşadı
  6. 00:28 2023'te Trafikteki araç sayısı 2,3 milyon arttığı gözlemlendi
  7. 00:26 Gözler BTK'da: X platformuna ceza yolda
  8. 00:22 iPhone 16'nın renkleri sızdırıldı: işte tüm renkleri
  9. 00:19 İsrail güvenlik sitelerinin siber saldırıya uğradı
  10. 00:17 Kuzey Kore'nin, Çin'den dijital teknoloji satın aldığı iddia edildi
  11. 00:13 Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy sıkılaştırılmış seferberlik yasasını imzaladığını açıkladı
  12. 00:12 Dünya Bankası'nın Türkiye için yeni CPF planı: 18 milyar dolarlık yatırım paketi
  13. 00:09 Avrupa Parlamentosu seçimleri ne zaman gerçekleşecek? İşte tüm detaylar
  14. 00:08 Erdoğan: "Sayın Özgür Özel'e kapımız açık, ele alacağımız konu başlıklarımız çok"
  15. 00:06 Cep telefonlarında geliştirilen erken uyarı sistemlerine tepki: 'Depremden daha fazla zarar verir'
  16. 00:04 Tarım sektöründe büyük bir iflas! Herkes iş arayışına girdi
  17. 00:04 UEFA Şampiyonlar Ligi'nde muhteşem bir gece yaşandı
  18. 00:04 Türkiye'de 16 mağazası bulunan sevilen kozmetik markası iflasın eşiğinde!
  19. 00:03 İsrail, İran'a nasıl karşılık verecek? İsrail basını açıkladı
  20. 00:01 AB, İran'a yönelik yaptırımları genişleteceğini açıkladı
Emek Haberleri