Taha Akyol yazdı: Erdoğan’ın ekonomi modeli

Taha Akyol yazdı: Erdoğan’ın ekonomi modeli

Taha Akyol yazdı: Erdoğan’ın ekonomi modeli “Faiz hayatın gerçeğidir, bunu iktidarda gördük”

Cumhurbaşkanı Erdoğan partili arkadaşlarına hitap ederken “artık kaybedeceğimiz çok şey var” diyor. Gerçekten, Erdoğan Türkiye için ucu bucağı, hesabı kitabı belli bir program ortaya koymuyor, taraftarlarını ‘aman kaybetmeyelim’ duygusuyla motive etmeye çalışıyor.

Krize girmiş bir ekonomi için ortaya konulacak bir programın evvela “kaynak” sorununa çözüm göstermesi lazım. Halbuki Erdoğan’ın iktisat politikaları “kaynak” yaratmıyor: İç kaynakları tüketerek, dışarıya aşırı yüksek faizle borçlanarak çarkları çeviriyor. Nereye kadar?..

İKTİDARIN DÖNEMLERİ

AK Parti 2002 yılında liberal ekonomi dilini kullanarak, hatta IMF ve Dünya Bankası ile mevcut ilişkileri devam ettireceğini parti programına yazarak iktidara geldi. Kemal Derviş’ten devraldığı IMF destekli programa AB faktörünü de ekleyerek ekonomik gelişmeyi hızlandırdı. O dönemde Erdoğan’ın dilinde “dış güçler, mandacı iktisatçılar, emperyalizmin uşakları” gibi kavramlar yoktu.

Hatta “faiz hayatın gerçeğidir, bunu iktidarda gördük” diyordu. (18 Nisan 2004

İktisatçı Prof. Ozan Bakış, 2002-2013 yıllarını “reform dönemi”, 2014-2018 yıllarını ise “duraklama dönemi” olarak niteliyor. Bütün veriler bunu doğruluyor.

Duraklama döneminden gerilemeye kayılmasında temel faktör; üretim yerine, daha çabuk oy getiren tüketim ve rantla büyüme politikası oldu. Bu gerçeği, itiraf gibi, iktidarın hazırladığı 11. Kalkınma Planı da yazmaktadır. (Paragraf 130 ve 131)

GERİLEME DÖNEMİ

2018 yılı hem CB sistemine geçişle, hem ekonomideki yapısal bozulmalarla “gerileme dönemi” başladı.

İçerideki değirmenin suyu çarkları çevirmeye yetmiyordu. Reform döneminde bol bol sağlanan “dış kaynak” artık sağlanamıyordu, iktidar Merkez Bankası’nın ve Hazine’nin kaynaklarını sarf ediyordu artık. Merkez Bankası’nın bağımsızlığının sıfırlanması ve ‘128 milyar dolar’ın harcanması 2019’de gerçekleşti, iç kaynakları sarf etmede çığır açtı!

Dış politikadaki ideolojik gerilimler “bunlar Haçlı ittifakı” yahut “dış güçler” türü söylemler, kurumların aşındırılması ve yetkilerin tek elde toplanması iç ve dış yatırımcıyı ürküttü. Artık “para politikası” gibi son derece karmaşık ve son derece kritik bir alanda “nass var, sana bana ne oluyor” deniliyordu, “faiz hayatın gerçeğidir” sözü on beş yıl geride kalmıştı.

Tabii iç kaynakları kullanmanın da biri sınırı vardı. Bu yüzden yetersiz kalıyor, döviz ve enflasyon tırmanıyordu…

‘ENFLASYONLU BÜYÜME’

2020 sonbaharında Naci Ağbal ve Lütfi Elvan gibi rasyonel ve ilkeli iki ekonomist göreve getirildi ve “reform dönemi” ilan edildi. Göstergeler iyileşmeye başladı. Fakat bu dört ay sürdü. Ağbal’ın yerine Kavcıoğlu, Elvan’ın yerine Nebati’nin getirilmesiyle bugünkü konjonktüre girdik.

Sayın Nebatı dürüstçe anlatıyor:

“Dövizi düşürmek için yüksek faiz artışı yapabilirdik. Ama o zaman üretim bundan olumsuz etkilenirdi. Biz bir yol ayrımına gittik. Enflasyonla birlikte büyümeyi tercih ettik.” (6 Haziran)

Doğru fakat eksik… Kurumlara ve ekonomi politikalarına güvenin eridiği bir ortamda faizi arttırmak çözüm değildir. ‘Yükselme dönemi’nin dinamiklerini yakalamak için Merkez Bankası’nın bağımsızlığı şarttır, Ortodoks iktisat politikaları şarttır. ‘Bizden’ değil liyakatli kadrolar şarttır. İşte iktidar bunu göze alamadığı için “Enflasyonlu büyüme” yanlışını tercih etti, vaziyet ortada. İhracatçılar bile ciddi sıkıntı sinyalleri veriyor.

İKTİSAT BİLİMİ

Saygın iktisatçılarımızdan Prof. Selva Demiralp, aynı gün uyarmıştı:

“‘Enflasyonla birlikte büyüme’ talebin şişirilmesidir, sürdürülebilir değildir. Üretim kapasitesini artırmaz, verimliliği teşvik etmez. İstihdama yansıması sınırlıdır. Bu tür şişkinlikler daha fazla enflasyon, gelir dağılımında bozulma, yatırım iştahında azalma olarak geri döner.” (6 Haziran)

Demiralp’in söylediği gerçekleri aynen yaşıyoruz. İktisat bilimi nasıl öngörü kazandırıyor, görüyorsunuz.

Erdoğan, politikalarını alternatifsiz göstermek için, rasyonel politikaları “mandacı, dış güç, emperyalist uşağı” falan gibi ideolojik sözlerle suçluyor.

Halbuki, 2002-2013 dönemi dahil, bütün Cumhuriyet tarihimizdeki iktisadi yükselme dönemlerini sağlamış olan rasyonel politikalara, kurallar ve kurumlar yönetimine geçmekten başka çaremiz yok. Geciktikçe yoksullaşmamız artıyor.

NOT: Bütün okurlarımın, bütün Müslümanların kurban bayramını tebrik ediyor, nice mutlu,huzurlu bayramlar diliyorum.

"Taha Akyol yazdı: Erdoğan’ın ekonomi modeli" haberi, 10 Temmuz 2022 tarihinde yazılmıştır. 10 Temmuz 2022 tarihinde de güncellenmiştir. Ekonomi kategorisi altında bulunan Taha Akyol yazdı: Erdoğan’ın ekonomi modeli haberi 2022 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Taha Akyol yazdı: Erdoğan’ın ekonomi modeli 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Ekonomi konusunda 25 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 10:18 Hatay'da afetzedelerin sorunları büyüyor: Hava tozlu, konteynerler böcekli
  2. 09:51 ‘Yakışıklılığınızın dezavantajını Gupse Özay görüyordur’ sorusuna Barış Arduç'tan jet yanıt
  3. 09:47 11 Hükümet Konağı ihalesi yapıldı: Toplam bedeli 1 milyar 189 milyon
  4. 09:40 Karar yazarı Mustafa Karaalioğlu: Yeni anayasa bir vizyon ister fakat ortada bundan eser yok
  5. 09:34 ATV'nin sevilen dizisi için apar topar final kararı
  6. 09:30 Alman basını: Nico Hulkenberg Audi ile anlaştı, resmi açıklama yakın
  7. 09:24 Yeni anayasa için havuz kurulacak: Süreci Numan Kurtulmuş yönetecek
  8. 09:16 Pazarcık'ın yeni belediye başkanı anlattı: Son mesai saatinde 4.5 milyonluk fatura kesildi
  9. 09:13 Fatih Terim isyan etti: Böyle bir hakem masraf edip Fransa'dan mı getirilir
  10. 09:06 İstanbul boğazındaki ünlü mekanda tecavüz skandalı
  11. 09:00 Çorlu tren kazası davası bugün
  12. 08:50 AK Parti’den Bursa’da dev enkaz: Borç 20 milyar TL
  13. 08:45 Üsküdar-Samandıra Metro Hattı'nda seferler üç gün sonra normale döndü
  14. 08:40 Hyundai IONIQ 5, Türkiye'ye özel donanımıyla satışa sunuldu
  15. 08:35 Kiracısı Demet Akalın'ı çıldırttı: O evi almak için milletin ağız kokusunu çektim
  16. 08:31 Gönül Dağı dizisinin ekibinde yaşanan taciz davası sonuçlandı
  17. 08:27 CHP kurmayları anlattı: Yargı krizi konuşulacak
  18. 08:24 ABD'ye kaçan yazar Eylem Tok ve oğlu hakkında son durum: Oğuz Murat Aci'nin avukatından açıklama
  19. 08:20 İsmailağa'da liderlik kavgası kızıştı: Cübbeli Ahmet'ten tehdit açıklaması
  20. 08:16 Diyanet Tasarruf Genelgesi’ni deldi: Audi A6 tahsis edildi
Ekonomi Haberleri