Tahin ve pekmezi sakın böyle yemeyin: Yıllardır yanlış yapıyormuşuz
Tahin ve pekmezi sakın böyle yemeyin: Yıllar... Bağışıklık sistemine destek veren tahin, en çok kan yapıcı özellikleriyle tanınan pekmezle birlikte tüketildiğinde lezzetli bir harmoni oluşturuyor. Ancak bu yaygın ikili, sağlık açısından bazı olumsuz etkilere neden olabilir. İşte bu durumun sebepleri...
Kahvaltıların vazgeçilmez lezzetlerinden olan pekmez ve tahin, tok tutma özellikleri ve kendine özgü tatlarıyla damakları şenlendirir. Ancak bu iki besin bir arada tüketildiğinde, içerdikleri kalsiyum ve demir bileşenleri birbirleriyle etkileşime girerek etkisiz hale gelebilir. Bu nedenle, aslında pekmez ve tahin, birbirinin faydalarını azaltmış olur.
Tahin yüksek yağ oranına sahipken, pekmez şeker açısından zengin bir gıda maddesidir. Birlikte tüketildiklerinde kilo alımını artırabilir ve kan şekerini yükseltebilir. Ayrıca bu kombinasyon, şişkinliğe yol açabilir. Tahin ve pekmezin olumsuz etkilerinden kaçınmak için tahini yoğurtla karıştırarak tüketmek veya pekmez yerine bal ya da reçel kullanmak daha sağlıklı bir seçenek olabilir.
Pekmez, içerdiği vitaminler ve antioksidanlar sayesinde bağışıklık sistemini güçlendirir ve hastalıklara karşı koruma sağlar. Serbest radikallerin zararlarını azaltarak kronik hastalık riskini düşürür. Doğal meyve şekerleri ve karbonhidratlar barındırdığı için pekmez, egzersiz öncesi veya sonrası iyi bir enerji kaynağıdır. Demir içeriği sayesinde kansızlığın önlenmesine yardımcı olurken, lifleri sindirim sistemini destekler ve kabızlık gibi sorunları hafifletir.
Tahin, yüksek vitamin ve mineral içeriğiyle antioksidan ve antibakteriyel özellikler taşır ve vücuttaki iltihapları azaltmaya yardımcı olabilir. Aşırıya kaçılmadığında kolesterol seviyesini düşürme potansiyeline sahiptir. Çoklu doymamış yağ asitleri, proteinler ve E vitamini bakımından zengin olan tahin, kan basıncını sağlıklı seviyelerde tutar. Susam tohumlarından elde edilen antioksidanlar, beyin sağlığını destekler ve demans gibi hastalıkların semptomlarını hafifletebilir.
Yüksek magnezyum içeriği, kemik sağlığını korumaya yardımcı olurken, tahindeki demir anemiyi önleyebilir. Sesamin ve sesamol gibi antioksidanlar bazı kanser hücreleriyle mücadelede etkili olabilir. Ayrıca, tahin karaciğer ve böbrek sağlığını destekleyen bileşikler içerir ve toksinlerin atılmasına katkıda bulunur.
"Tahin ve pekmezi sakın böyle yemeyin: Yıllardır yanlış yapıyormuşuz" haberi, 30 Ekim 2024 tarihinde yazılmıştır. 30 Ekim 2024 tarihinde de güncellenmiştir. Sağlık kategorisi altında bulunan Tahin ve pekmezi sakın böyle yemeyin: Yıllardır yanlış yapıyormuşuz haberi 2024 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Tahin ve pekmezi sakın böyle yemeyin: Yıllardır yanlış yapıyormuşuz 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Sağlık konusunda 26 Aralık 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.
YORUM YAZ
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.