Tahir Elçi cinayeti 3. yılında, halen dava açılmadı

Tahir Elçi cinayeti 3. yılında, halen dava açılmadı

Tahir Elçi cinayeti 3. yılında, halen dava a... Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi’nin öldürülmesinin üzerinden 3 yıl geçti.

Türkiye’nin yakın tarihi, Tahir Elçi cinayeti gibi pek çok "faili meçhul" cinayete sahne oldu. Bu faili meçhuller içerisinde Uğur Mumcu, Musa Anter, Hrant Dink, Vedat Aydın, Necip Hablemitoğlu, Turan Dursun, Bahriye Üçok, Serdar Tanış, Ebubekir Deniz ve Namık Erdoğan gibi yüzlerce gazeteci, yazar, siyasetçi ve bürokrat bulunuyor. Tahir Elçi suikastının 3. yıldönümü ancak bu sürede olayın fail/failleri bulunmadığı gibi dosyada hiçbir gelişme kaydedilmedi.

Konuya ilişkin araştırma önergesi veren Halkların Demokratik Partisi (HDP) Siirt Milletvekili Meral Danış Beştaş, “Elçi’nin ölümünün araştırılmasının, geçmiş dönemde yaşanmış pek çok faili meçhul cinayetin aydınlatılması adına da bir adım olacağını” ifade etti.

Meclis’e sunulan önergede, “cinayetin sorumlusu olma şüphesi taşıyanların tanık olarak dinlendiği, olayın akabinde olay yeri incelemesinin yapılmadığı, soruşturmayı yürüten savcıların sürekli değiştirildiği” bilgileri de yer aldı.

DÖNEMİN YETKİLİLERİ NE DEDİ?

Tahir Elçi, 28 Kasım 2015’te Diyarbakır, Sur’daki Dört Ayaklı Minare önünde yaptığı basın açıklaması sırasında öldürüldü.

Meral Danış Beştaş, önergesinde, dönemin yetkililerinin cinayetle ilgili söylediklerini de aktardı:

“Dönemin Başbakanı Ahmet Başbakan Davutoğlu olay günü yapmış olduğu ilk açıklamada şunları söylemişti: ‘Bu olay mutlak surette aydınlatılacaktır. Bizim dönemimizde faili meçhullere izin vermeyiz. Bu terör saldırısı sonrasında Sayın Tahir Elçi'ye dönük olarak bir suikast gerçekleşmiş olması, böyle bir durum varsa mutlaka araştırılarak kim bunu yaptıysa ortaya çıkarılacaktır. Ama kim yapmış olursa olsun hedef açıktır, hedef sadece Sayın Tahir Elçi değil hedef Türkiye'dir.’

“Dönemin Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş da saldırının Elçi'ye yönelik ‘hunharca bir suikast’ olduğunu ifade etmişti.”

SORUŞTURMADA NE OLDU?

Önergede, soruşturmaya dair şu bilgiler de yer aldı:

* Elçi cinayetine ilişkin yürütülen soruşturmada 2 başsavcı ve 4 savcı değişti.

* Elçi’ye doğru ateş ettiği görüntülerde de yer alan 4 kolluk görevlisi ise dosyada sadece tanık olarak gösterildi.

* Cinayetin gerçekleştiği sokaktaki işyerlerinin incelenen kamera görüntülerinden bir sonuç çıkmazken, yine sokaktaki Mardin Kebapevi’nin içini çeken 3 kameraya ait görüntülerin bulunmasına rağmen cinayet noktasını görüntüleyecek açıya sahip dördüncü kamera “çalışmıyordu”.

* Vurulma anının da olduğu polis kamerası görüntülerinde ise 13 saniyelik kesinti bulunuyor.

* Elçi ailesinin avukatlarının savcılığa yaptığı başvurulara rağmen polis kamerasına ait hafıza kartı bulunmadı.

* Cinayet sokağındaki 30’u aşkın polisin silahlarına kriminal inceleme yapılmadı. 

DİYARBAKIR'DA ÜÇ GÜN BOYUNCA ANILACAK

Diyarbakır'da Sur ilçesindeki tarihi Dört Ayaklı Minare önünde basın açıklaması yaparken öldürülen eski Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi için üç gün boyunca sürecek etkinlikler yapılacak. Etkinlikler kapsamında Dört Ayaklı Minare önünde anma töreni düzenlenecek. Öte yandan avukatlar, 28 Kasım 2015’te yaşamını yitiren eski Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi’nin katillerinin yargı önüne çıkartılması talebiyle yarın bir yürüyüş yapacak.

bugün saat 10.00’da Diyarbakır Adliyesi önünde bir araya gelecek avukatlar, burada cüppelerini giyerek Sur’da bulunan Dört Ayaklı Minare’ye kadar yürüyecek. Dört Ayaklı Minare önünde saat 10.53’te anma töreni düzenlenecek. Aynı gün saat 14.00’de Elçi’nin Yeniköy Mezarlığı’ndaki kabri ziyaret edilecek. Saat 15.30’da ise Baro evinde, ‘Tahir Elçi İnsan Hakları Fotoğraf Sergisi’ ve ‘Tahir Elçi O An’ belgeselinin gösterimi yapılacak.

Anma programı haftası kapsamında 29 Kasım’da Avukat Tahir Elçi Hatıra Ormanı’nda fidan dikme etkinliği düzenlenecek. Yönetmenliğini Özcan Alper’in yaptığı “Yıkıntılar Arasında” film gösterimi yapılacak. Aynı gün saat 17.00’de Baro evinde “Avukatlar Tahir Elçi’yi Anlatıyor” adlı söyleşi gerçekleştirilecek.

30 Kasım Cuma günü ise saat 14.30 Baro evinde moderatörlüğünü Diyarbakır Baro Başkanı Cihan Aydın’ın yaptığı, Sanatçı Mehmet Atlı, Mimarlar Odası Diyarbakır Şubesi Eş Başkanı Şerefhan Aydın ve Avukat Nuran Özdoğan’ın konuşmacı olarak katılacağı panel düzenlenecek.

"Tahir Elçi cinayeti 3. yılında, halen dava açılmadı" haberi, 28 Kasım 2018 tarihinde yazılmıştır. 28 Kasım 2018 tarihinde de güncellenmiştir. Gündem kategorisi altında bulunan Tahir Elçi cinayeti 3. yılında, halen dava açılmadı haberi 2018 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Tahir Elçi cinayeti 3. yılında, halen dava açılmadı 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Gündem konusunda 29 Mart 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 00:35 Korkunç kaza: 45 kişi hayatını kaybetti
  2. 00:28 Oy Kullanmayanlara 31 Mart'ta 475 TL Para Cezası Geliyor!
  3. 00:19 YSK duyurdu: “Oy sayımında iftar molası olmayacak”
  4. 00:13 Fed, faiz indirmek için aceleye gerek olmadığını belirtti
  5. 00:13 Bakan Vedat Işıkhan'dan Emeklilere Maaş Açıklaması Geldi!
  6. 00:05 Lahana: Faydaları ve zararları hazırlama yöntemine göre değişiyor!
  7. 00:04 250 Bin TL'ye yatırım yapın, maaşınız iki katına çıksın!
  8. 00:03 Endişe verici artış: Gençlerde kolon kanseri vakaları patlıyor!
  9. 00:03 Dikkat! Gelir Vergisi Beyanname Süresi Değişti!
  10. 00:03 Erdoğan'dan seçmene çağrı: Sandıklar namusumuza emanet
  11. 00:03 Ekrem İmamoğlu, 14. Kent Lokantası'nın açılışını gerçekleştirdi: "Cumhurbaşkanı bile gelebilir"
  12. 00:01 Korkunç Zincirleme Kaza: 3 Can Kaybı, 8 Yaralı!
  13. 00:00 İspanya, Nelson Kasırgası'nın etkisi altında: 4 kişi hayatını kaybetti
  14. 23:48 Son Dakika: Oy Kullanmayanlar 300 TL ceza ödeyecek
  15. 23:37 Akşener'in öfkesi neden seçimlere yakın zamanda arttı?
  16. 23:27 Avcılar'da Korkunç Olay: Tartıştığı Eşini Çocuklarının Gözü Önünde Öldürdü!
  17. 23:07 Uraz Kaygılaroğlu ve Berna Koraltürk'ten Paylaşımlar Soru işareti Uyandıran Cinsten!
  18. 22:33 Kazakistan, Doğal Felaketin Pençesinde: Binlerce Kişi Tahliye Edildi!
  19. 22:10 Akşener: “Mansur Yavaş, artık CHP Genel Merkezi’nin ev kölesi olmuştur"
  20. 22:06 Koç Holding'in hisselerindeki hızlı yükselişin nedeni açıklandı!
Gündem Haberleri