Talan ülkenin dört bir yanında sürüyor: 'Malatya ekolojik bir tahribat tehlikesi ile karşı karşıya'

Talan ülkenin dört bir yanında sürüyor: 'Malatya ekolojik bir tahribat tehlikesi ile karşı karşıya'

Talan ülkenin dört bir yanında sürüyor: 'Mal... Malatya Çevre Platformu (MALÇEP) İstanbul Sözcüsü Süleyman Kılıç, Malatya'nın büyük bir ekolojik tahribat tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu belirterek, maden çalışmalarına tepki gösterdi.

 

Malatya Çevre Platformu (MALÇEP) İstanbul Sözcüsü Süleyman Kılıç; RES ve HES'in yanı sıra altıni demir, bakır, kuvars ve kömür ocaklarının bölgede insan yaşamını ve doğal hayatı kötü bir şekilde etkilediğini belirterek, büyük bir ekolojik tahribat tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu söyledi.

Kılıç, İl genelinde 813 ÇED raporu başvurusu yapıldığını fakat bunlardan 496'sına "ÇED gerekli değil" raporu verildiğine dikkat çekti.

''TÜM CANLILAR ÜZERİNDE OLUMSUZ ETKİSİ OLUYOR''

MALÇEP Sözcüsü Süleyman Kılıç sözlerine şöyle devam etti: "Şotik Çayı üzerinde bir baraj yapılmış. O baraj göleti sahasında Hekimhan yöresindeki Yukarı ve Aşağı Saz, Basak, Güvenç ve Karagöçek Mahalleleri çevresinde 3 tane, yine Hekimhan’ın Hasan Çelebi yöresinde 2 tane, toplamda 12 aktif vaziyette maden fabrikası var. Doğanşehir ilçesine bağlı Dedeyazı Mahallesi’nde kurulan bir maden şirketi var. Burada krom madeni çıkarıyorlar. Bu maden ocağı köyün 50 metre yukarısında yer alıyor. Madenden dolayı mahalle toz, gaz ve zehre boğuluyor. Maden faaliyeti mahallelinin yaşamını etkileyen, ekolojik dengeyi yok eden bir konumda bulunuyor. Akçadağ ilçesine bağlı Keller ve Büyük Köy civarında da mermer çıkarıyorlar. Burada da ekolojik dengenin nasıl bozulduğunu gördük." “Pütürge’de Şiro Çayı üzerinde şu anda 2 tane baraj yaptılar. Darende de Tohma Suyu üzerinde 4 tane HES yaptılar. Asar Çayı üzerinde ve Şotik Çayı üzerinde HES’ler kurdular. Hekimhan’dan başlayıp Fırat Nehri’ne karışan Kuru Çay’ı üzerinde 6 tane HES kurdular. Kurulan HES’ler doğanın dengesini bozup, bölgede çoraklaşmaya yol açıyor. Yine bölgede yaşayan insanlar yaşam yerlerini terk etmek zorunda kalıyor. Bakın birçok kuş türünün yok olduğunu gördük. Bunlardan bir tanesi kekliktir. Yani bir bütün olarak tüm canlılar üzerinde olumsuz etkisi oluyor.”

''MADEN YOK, KÖMÜR VAR''

Öte yandan, Malatya Çevre Platformu'nun il genelinde yaptığı çevre tahribatı konusunda aydınlatma çalışmalarına ilk tepki Arguvan Belediye Başkanı Mehmet Kızıldaş'tan geldi. Kızıldaş sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada şöyle dedi: "Değerli hemşehrilerim bir süredir sosyal medyada şotik bölgesi'nde yapılan maden araştırmasıyla ilgili bazı şahıslar gerçekle ilgisi olmayan yazılar yazıyorlar kimseye sormadan akıllarına geldiği gibi yazıyorlar bölgede MTA kömürle ilgili tespit çalışmaları yapıyor MTA valilik kaymakamlık ve belediyeye bilgi ve çalışma raporunu bildirdi bu konuda çalışma yapılıyor siyanürle altın aranıyormuş gibi bilgiler doğru değil bu konuda yazılan yanlış ve kirli bilgilerden dolayı sizlere açıklama yapma gereği duyduk Arguvan'dan herkese iyi akşamlar" Açıklamanın ardından Arguvan Vakfı da, Belediye Başkanı Mehmet Kızıldaş'ı destekleyen bir açıklama yaptı. Vakıf açıklaması ise şöyle: " Birkaç aydan beri Arguvanda Altın,Gümüş, Bakır madeni arama çalışmalarının MTA tarafından sondaj çalışmaları ile tesbite çalışılmakta şeklinde ifade edilmekte idi. Bu çalışmaların ileride siyanür kullanımı ve doğaya vereceği zararlarında ifa edildiği kaygılı paylaşımlar ile ilgili olarak,Biz Arguvan’lı kurumlar olarak, doğaya zararlı olacak her türlü çalışmayı özenle takip ediyor olacağız. Bu kaygılara açıklık getiren açıklama Arguvan Belediye Başkanlığından yapılmıştır. Açıklamada konuyu bildiklerini, amacın Kömür rezervlerinin tespiti çalışması olduğu ifade edilmiştir. Saygılarımızla. Arguvan Vakfı ve Mahalle (Köy) dernekleri"

MADEN ARAMA RUHSATLARI PAYLAŞILDI!

Malatya Çevre Platformu MALÇEP Sözcüsü Süleyman Kılıç ise, maden arama ruhsatlarının kömürle sınırlı olduğu iddialarını reddediyor. Resmi belgelerde, hangi ilçelerde hangi tür maden arama ruhsatları verildiğinin açıkça görüldüğünü vurgulayan Kılıç, Malatya ilçelerde verilen maden arama ruhsatlarının listesini paylaştı.

Malatya ilçelerinde yapılan ÇED başvuruları ve sonuçları şöyle:

  • Akçadağ ilçesinde 110 ÇED raporu başvurusu yapılırken, aralarında HES, kum, taş ve mermer ocağı olan 33 madencilik faaliyeti için “ÇED raporu gerekli değil” raporu verildi.
  • Arapgir ilçesinde 32 ÇED başvurusu yapıldı. Aralarında HES, taş, mermer, kum ocakları olmak üzere 24 başvuruya “ÇED raporu gerekli değil” raporu verildi.
  • Arguvan ilçesinde 28 ÇED başvurusu yapıldı. HES, RES, mermer, taş, kum, çimento ocaklarının yanı sıra kuvars, demir, bakır ve altın gibi 13 madencilik faaliyeti için “ÇED gerekli değil” raporu verildi.
  • Battalgazi ilçesinde 66 ÇED başvurusu yapıldı. RES, kum ocaklarının da dahil olduğu 53 madencilik faaliyeti için “ÇED gerekli değil” raporu verildi.
  • Darende ilçesinde 38 ÇED başvurusu yapıldı. HES, mermer, çimento, taş ve kum ocakları yanı sıra demir gibi 34 madencilik faaliyeti için “ÇED gerekli değil” raporu verildi.
  • Doğanyol ilçesinde 4 ÇED başvurusu yapıldı. Kum ocağı, kuvars ve diğer 4 madencilik faaliyeti için “ÇED gerekli değil” raporu verildi.
  • Doğanşehir ilçesinde 119 ÇED başvurusu yapıldı. HES, Mermer ve taş ocaklarının yanı sıra bakır, yakut ve demir gibi 113 madencilik faaliyeti için “ÇED gerekli değil” raporu verildi.
  • Hekimhan ilçesinde 71 ÇED başvurusu yapıldı. Tuğla ve çimento gibi doğa tahribatlarının yanı sıra demir, krom, kurşun, gümüş, altın ve kuvars gibi 46 madencilik faaliyeti için “ÇED gerekli değil” raporu verildi.
  • Kale ilçesinde 8 ÇED başvurusu yapıldı. İlçe genelinde 4 madencilik faaliyeti için “ÇED gerekli değil” raporu verildi.
  • Kuluncak ilçesinde 46 ÇED başvurusu yapıldı. Mermer ocağı, krom ve demir gibi 45 madencilik faaliyeti için “ÇED gerekli değil” raporu verildi.
  • Pütürge ilçesinde 39 ÇED başvurusu yapıldı. Mermer ve taş ocaklarının yanı sıra barit, altın, bakır, çinko ve kurşun gibi 35 madencilik faaliyeti için “ÇED gerekli değil” raporu verildi.
  • Yazıhan ilçesinde 43 ÇED başvurusu yapıldı. Taş ve kum ocakları, HES, kömür gibi 11 madencilik faaliyeti için “ÇED gerekli değil” raporu verildi.
  • Yeşilyurt ilçesinde 209 ÇED başvurusu yapıldı. Taş, mermer ve kum ocaklarının yanı sıra krom, altın ve kuvars gibi 81 madencilik faaliyeti için “ÇED gerekli değil” raporu verildi.

"Talan ülkenin dört bir yanında sürüyor: 'Malatya ekolojik bir tahribat tehlikesi ile karşı karşıya'" haberi, 21 Ocak 2021 tarihinde yazılmıştır. 21 Ocak 2021 tarihinde de güncellenmiştir. Gündem kategorisi altında bulunan Talan ülkenin dört bir yanında sürüyor: 'Malatya ekolojik bir tahribat tehlikesi ile karşı karşıya' haberi 2021 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Talan ülkenin dört bir yanında sürüyor: 'Malatya ekolojik bir tahribat tehlikesi ile karşı karşıya' 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Gündem konusunda 29 Mart 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 14:14 Goldman Sachs: İstanbul Seçimleri Türk Lirası Üzerinde Olumlu Etki Yaratabilir
  2. 14:06 Yeniden Refah Partisi'ne TGRT'ten Engel: İstanbul Adayları Programa Alınmadı
  3. 14:01 Tacikistan'dan Rusya'daki Konser Salonu Saldırısıyla İlgili 9 Şüpheli Gözaltına Alındı
  4. 13:57 Nida Tüfekçi Güzel Sanatlar Lisesi Öğrencileri Şehitler İçin Vefa Hareketinde
  5. 13:54 Özel Okul Ücretleri Dudak Uçuklatıyor! 1 Milyon Liraya Ulaştı!
  6. 13:52 İEKKK Toplantısında Tunç Soyer'e Veda: "Yola Devam Ediyorum"
  7. 13:50 CHP'den İYİ Parti'ye Sert Tepki: "Kölelik İddialarına Karşı Duruş"
  8. 13:48 Bursa'da Metrobüs Projesi İçin Ön Sipariş Verildi: Mustafa Bozbey'in İncelemeleri
  9. 13:45 Çalışma Bakanı Işıkhan: "31 Mart'ta Yeni Bir Dönem Başlayacak"
  10. 13:45 Süper Lig 31. Hafta Hakemleri Belli Oldu: Öne Çıkan Maçlarda Kimler Düdük Çalacak?
  11. 13:41 Mert Çiller'e Eşine Yönelik Şiddet Davasında Adli Para Cezası Verildi
  12. 13:40 Tacikistan'da Moskova Saldırısıyla İlgili 9 Kişi Tutuklandı!
  13. 13:40 Madagaskar, Kasırga Felaketiyle Sarsıldı: 14 Kişi Hayatını Kaybetti!
  14. 13:37 Rusya'da Asker Alma Süreci: Sonbaharda 130.000 Yeni Asker Göreve Alındı
  15. 13:29 Borsa günün ilk yarısında yükselirken, o hisseler belli oldu!
  16. 13:28 Dilan Polat ve Nez Demir: Mahkemede Polat'ın Şikayetini Geri Çekmesiyle Dava Sonuçlandı!
  17. 13:21 Tamer Karadağlı: Antalya'daki Tiyatro Binamızın Durumu Utanç Verici!
  18. 13:18 Melisa Döngel ve Sergen Yalçın İlişkisi Yeniden Gündemde: Günübirlik Buluşmalar Dikkat Çekiyor
  19. 13:17 Bankalar Konut Kredilerini Güncelledi: İşte Yeni Taksitler!
  20. 13:14 Arsenal ve Napoli, Ferdi Kadıoğlu İçin Sıraya Girdi!
Gündem Haberleri