Taliban da iklim krizi ile mücadele için finansmandan pay istedi!
Taliban da iklim krizi ile mücadele için fin... Taliban, COP29 İklim Zirvesi'ne gönderdiği heyetle, iklim krizine karşı küresel iş birliği çağrısı yaptı. Afganistan, kadın hakları ihlalleri nedeniyle BM tarafından tanınmasa da gelişmiş ülkelerden finansman desteği istiyor. Ülke, sel ve kuraklık gibi felaketlerle mücadelede zorluk yaşıyor.
Afganistan'daki Taliban yönetimi, 2021'de iktidarı tekrar ele geçirmesinin ardından ilk kez Birleşmiş Milletler İklim Zirvesi'ne (COP29) bir heyet gönderdi. Taliban, iklim değişikliğine yönelik hedeflerini gerçekleştirebilmek için gelişmiş ülkelerden destek bekliyor.
Azerbaycan'da düzenlenen zirvenin ana gündemi, gelişmiş ülkelerin trilyon dolarlık finansman taahhütlerine girip girmeyeceği. Özellikle, gelişmemiş ülkelere yardım için 2030 yılına kadar 1,3 trilyon dolarlık bir fon ayrılması gerektiği vurgulanıyor. Taliban yönetimi de bu fonlardan yararlanabilmek adına Bakü’ye üç kişilik bir heyet gönderdi.
Bakü'de BBC Azerbaycanca Servisi'ne konuşan Afgan heyetinden Rohullah Amin, uluslararası toplumla iş birliği yapmak istediklerini belirtti ve iklim krizinin küresel bir sorun olduğunun altını çizdi. Amin, "Tüm tarafların bir araya gelmesini bekliyoruz" diyerek gelişmiş ülkelerden destek talebini yineledi.
Kadın haklarına yönelik kısıtlamalar nedeniyle Taliban rejimi, BM üyesi ülkeler tarafından resmen tanınmıyor ve Afganistan'ın BM Genel Kurulu'ndaki sandalyesi boş bırakılıyor. Ancak Taliban, Azerbaycan yönetimi tarafından zirveye gözlemci olarak davet edildi. BM'ye göre, Afganistan iklim değişikliği etkilerine karşı en savunmasız ülkelerden biri.
COP29, Taliban yönetiminin iktidarı yeniden elde etmesinden bu yana katıldığı en üst düzey uluslararası etkinlik oldu. Afganistan Ulusal Çevre Koruma Ajansı (NEPA) Direktörü Matiul Hak Halis de ülkenin uluslararası topluma mesaj vermek istediğini ifade etti. Halis, iklim projelerinin uygulanmasının kadınları da güçlendireceğini öne sürdü.
Afganistan, son yıllarda ciddi sel ve kuraklıklarla mücadele ediyor. Bu yıl yaşanan ani seller yüzlerce kişinin hayatını kaybetmesine neden oldu, tarım ekonomisine bağımlı ülke uzun süredir görülen en kötü kuraklıklardan birini yaşıyor. Toprağa dayalı geçimini sağlayan yüzbinlerce kişi, gıda güvenliği konusunda ciddi risklerle karşı karşıya. BM, ülke nüfusunun üçte ikisini oluşturan yaklaşık 29,2 milyon kişinin hayatta kalabilmek için insani yardıma ihtiyaç duyduğunu açıkladı.
"Taliban da iklim krizi ile mücadele için finansmandan pay istedi!" haberi, 14 Kasım 2024 tarihinde yazılmıştır. 14 Kasım 2024 tarihinde de güncellenmiştir. Dünya kategorisi altında bulunan Taliban da iklim krizi ile mücadele için finansmandan pay istedi! haberi 2024 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Taliban da iklim krizi ile mücadele için finansmandan pay istedi! 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Dünya konusunda 14 Kasım 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.
YORUM YAZ
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.