Afganistan'da yetki, bugün Taliban'a devrediliyor

Afganistan'da yetki, bugün Taliban'a devrediliyor

Afganistan'da yetki, bugün Taliban'a devredi... Son dakika bilgisine göre; Afganistan’da yetki bugün Cumhurbaşkanlığı Sarayında Taliban’a devredilecek. Afganistan Cumhurbaşkanı Eşref Gani ülkeyi terk etti.

Taliban, dün gece Afganistan’ın başkenti Kabil’e kadar ilerledi. Afganistan’ın bazı üst düzey yetkililerinin ülkeyi terk ettiği bildirildi. Bunun üzerine Afganistan İçişleri Bakanlığı, Taliban’un Kabil’e saldırı başlattığını ve başkente girmeye başladıklarını ifade etti.

Türk Dışişleri Bakanlığı yetkilisi: Türkiye’nin Kabil Büyükelçiliği’nde çalışan görevlilerin ve Afganistan’daki Türk askerinin tahliyesi için henüz bir karar alınmadı

Afganistan’daki gelişmeler üzerine çalışan Türk diplomatik kaynaklar, Türkiye’nin Kabil Büyükelçiliği’nde çalışan görevlilerin ve Afganistan’daki Türk askerinin tahliye edilmesi için henüz bir karar alınmadığını, ancak gelişmelerin yakından takip edildiğini söyledi.

Türkiye'nin Kabil Büyükelçiliği, Afganistan'dan ayrılma talebinde bulunan vatandaşların Büyükelçilikle "iletişime geçerek ivedilikle bilgi vermeleri" yönünde Twitter hesabından açıklama yapmıştı.

Kabil'de çatışma başladı

İHA'da yer alan bilgiye göre; Afganistan'da ilerleyişini sürdüren Taliban'ın Kabil’in güneyindeki Host vilayetinin merkezini ele geçirmesiyle Afgan hükümet güçlerinin kontrolü kaybettiği vilayet merkezi sayısı 27'ye yükseldi. Afganistan İçişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, Taliban’ın Afganistan’ın başkenti Kabil’e her yönden girmeye başladığı belirtildi. Kabil’de silah seslerinin duyulduğu öğrenildi.

ABD Büyükelçiliği tahliye edildi

Öte yandan, Anadolu Ajansında yer alan bilgiye göre ABD ordusunun Kabil’deki ABD Büyükelçiliğini de tahliye ettiği açıklandı.

Şehri terk etmek isteyenlere 'güvenli geçiş' izni

Sky News’te yer alan bilgiye göre; Doha’daki Taliban lideri, Kabil’de şiddetten kaçınmalarını ve şehri terk etmeyi seçen herkesin güvenli geçişine izin verilmesini emretti. Görüntülerde, Kabil halkının çatışmalardan kaçtığı görülüyor.

Taliban direnişle karşılaşmadı

BBC Muhabiri Yalda Hakim, Taliban militanlarının başkent Kabil’de pek bir direnişle karşılaşmadığını duyurdu.

"ABD belgeleri yakıyor" iddiası

Intel Omarion adlı Orta Doğu’dan haberler veren oluşum, sosyal medya üzerinden ABD’nin Kabil Büyükelçiliğinden dumanlar yükseldiğini söyledi. Tanıkların, ABD’nin Taliban gelmeden belgeleri yok ettiğini bildirdikleri öne sürüldü.

Afganistan'daki Türk vatandaşlarına çağrı

Dışişleri Bakanlığı, Afganistan'dan ayrılmak isteyen Türk vatandaşlarının ivedilikle Türkiye'nin Kabil Büyükelçiliğine bilgi vermesini istedi

"Cumhurbaşkanlığına ait bir uçak havaalanını terk etti"

Basın kuruluşu El-Mayadeen, Afganistan Cumhurbaşkanlığına ait bir uçağın havalimanını terkettiğini aktardı.

Taliban sözcüsü konuştu: Ülkede kalın, kimseye zarar verilmeyecek

Reuters ajansına konuşan bir Taliban sözcüsü de "Kimseden intikam almak istemiyoruz. Hükümette ve orduda çalışan herkes affedilecek" dedi. Sözcü, Afgan sivillere ülkelerinden kalma ve korku nedeniyle Afganistan'ı terk etmeme çağrısı yaptı. Sözcü, Afganistan hükümetiyle 'Kabil'in barışçıl şekilde teslim olması' için görüşmeler yaptıklarını da açıkladı. 

Reuters'a ayrıca açıklama yapan bir Taliban yetkilisi ise "Kontrolü ele geçirirken tek bir masum Afgan sivilin yaralanmasını veya öldürülmesini istemiyoruz ama ateşkes ilan etmedik" ifadelerini kullandı. Yetkili, "Afgan güçleri şu an ateşi kesmeli ve tüm siviller ile yabancıların çıkmasına izin vermeli. Taliban savaşçılarından, Kabil'in giriş noktalarında durmaları istendi. Mücahitler Kabil'de kimseyi öldürmedi veya yaralamadı" dedi.

Rusya büyükelçiliği tahliye etmeyi düşünmüyor

Rusya’nın Afganistan Elçisi, Rusya’nın Kabil’deki büyükelçilik personelini tahliye etme niyeti olmadığını duyurdu.

Taliban Sözcüsü: Bagram'daki en önemli hapishane ele geçirildi

Taliban Sözcüsü Zabihullah, sosyal medyadan yaptığı paylaşımla Bagram Havaalanı’ndaki en önemli hapishaneyi ele geçirdiklerini duyurdu. Zabihullah, „Son bilgilere göre; tüm mahkumların cezaevinden serbest bırakıldığı ve güvenli bir bölgeye sevk edildiği yönünde“ ifadelerini kullandı.

Afganistan ile NATO 'teslimiyeti' görüşüyor

Afganistan Cumhurbaşkanı Eşref Gani, Zalmay Halilzad ve NATO’nun görüşme hâlinde olduğu bildirildi. Taliban heyetinin ise Kabil’deki başkanlık sarayına giderek teslim hakkında müzakerelere başladığı aktarıldı. Öte yandan Rusya, Afganistan için Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin acilen toplanmasını talep etti.

Yetki bugün Taliban'a devrediliyor

Afganistan basınında yer alan haberlere göre; Afganistan’da yetki bugün Cumhurbaşkanlığı Sarayında Taliban’a devredilecek.

"Cumhurbaşkanı Eşref Gani istifa etti" iddiası

Hindistan basını, Afganistan Cumhurbaşkanı Eşref Gani’nin istifa ettiğini öne sürdü. Basında yer alan habere göre; ABD, Gani’ye istifa etmesini önerdi.

Molla Baradar Saraya gidiyor

Taliban Lideri Molla Baradar’ın, Afganistan’ın başkenti Kabil’deki Cumhurbaşkanlığı Sarayına gittiği öğrenildi.

CHP'li Çeviköz: Askerlerimiz de artık Afganistan'dan çekilmeli

CHP İstanbul Milletvekili ve eski diplomat Ünal Çeviköz, vatandaşların Afganistan’ı terk etmeleri durumunda Kabil Büyükelçiliği ile iletişime geçilmesi gerektiğinin duyurulduğunu hatırlatarak „Bu durum büyükelçiliğimizin de tahliye hazırlıklarını tamamladığına işaret ediyor. Askerlerimiz de artık en kısa zamanda çekilmeli. Bu durum hakkında kamuoyumuzu açıklamalarla şeffaf şekilde bilgilendirmek görevi yetkili makamlarımız tarafından yapılmalıdır. Çekilme kararının alınması ve bunun açıklanması bir zayıflık değil, dirayet, ileri görüşlülük ve kurmay öngörünün işaretidir“ ifadelerini kullandı.

Kılıçdaroğlu: Askerimizi kurban etmeyeceğiz

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, konuya ilişkin sosyal medyadan açıklama yaptı. Kılıçdaroğlu, "Başkalarının arkasına bakmadan kaçtığı yere, askerimizi kurban etmeyeceğiz. O gayriresmi masalarda verilen şahsi sözlerin kıymetiharbiyesi yoktur. İktidara sesleniyorum, hemen asker ve polisimizi Afganistan'dan geri çekin. Mehmetçik sadece milletimizin çıkarlarına hizmet eder! Ayrıca halkımıza sesleniyorum; yeni döneme giriyoruz. Göç riskini gören Batı, Erdoğan ile masaya oturmaya çalışacaktır. Hatta Erdoğan’ın seçim kazanması için bolca dua edecektir. Buna izin vermeyeceğiz. Pazarlık öncesi halktan onay alınması şarttır. Gelsin sandığa, alsın onayını" ifadelerini kullandı.

ABD Dışişleri Bakanlığından açıklama

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, ABD'nin Kabil'deki büyükelçilik çalışanlarını havalimanına tahliye ettiklerini doğruladı. Blinken, "Taliban'ı ABD personeline müdahale ederse 'hızlı ve kararlı bir tepki' konusunda uyardık" dedi. Blinken ABD'nin geri çekilmesinin nedeninin önceki ABD Başkanı Donald Trump'ın 2020'de imzaladığı anlaşma olduğunu söyleyerek Biden'ın "bir seçim hakkı olmadığını" ifade etti.

Öte yandan ABD askerleri tarafından eğitilen Afgan Hava Kuvvetleri'nin "Ülkeyi yönetmede beceriksiz" olduğunu söyleyen Blinken Taliban'ın uluslararası meşruluk kazanması için "ılımlı" davranması gerektiğini ifade etti.

Ayrıntılar birazdan...

"Afganistan'da yetki, bugün Taliban'a devrediliyor" haberi, 15 Ağustos 2021 tarihinde yazılmıştır. 15 Ağustos 2021 tarihinde de güncellenmiştir. Dünya kategorisi altında bulunan Afganistan'da yetki, bugün Taliban'a devrediliyor haberi 2021 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Afganistan'da yetki, bugün Taliban'a devrediliyor 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Dünya konusunda 24 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 16:55 İsrail Savunma Bakanı: Lübnan'da Hizbullah Komutanlarının Yarısı Öldürüldü
  2. 16:52 Türkiye Çöl Tozları ve Sıcak Hava Dalgasıyla Mücadele Ediyor
  3. 16:48 EURO 2024: Portekiz ve Türkiye, F Grubu Liderliği İçin Kıyasıya Mücadele Ediyor
  4. 16:47 Kısa vadeli dış borçta yeni rekor belirlendi! Merkez Bankası verileri paylaştı
  5. 16:45 Dolandırıcılar kara para aklamak için her şeyi denedi: Kiralık hesap oyunu
  6. 16:39 Mustafa Keser'e İbrahim Tatlıses'ten Ağır Sözler: "Kör Ol Fakat Nankör Olma!"
  7. 16:38 Yeni Mercedes-Benz G 580, ziyaretçileri ile buluşacak!
  8. 16:38 Gazze'deki Hastanede toplu mezar! Ellerini arkadan bağlayıp infaz etmişler
  9. 16:38 25 Nisan 2024 günlük burç yorumarı
  10. 16:32 Kireç Kalıntılarına Doğal Çözüm: Limon Tuzu ve Suyla Parlaklık Kazanın!
  11. 16:30 İrfan Can Kahveci'ye Dev Bir Teklif Geldi!
  12. 16:30 Yargıtay'da belirsizlik devam ediyor: 30 gündür başkan seçilemedi
  13. 16:29 İngiltere Başbakanı ve NATO Genel Sekreteri, Polonya Ziyaretinde Güçlü Savunma Taahhüdünde Bulundu
  14. 16:28 Dışişleri açıkladı: 1915 olayları hakkındaki tek taraflı açıklamaları reddediyoruz
  15. 16:25 BDDK'dan bankalara "limitleri artırmayın" talimatı geldi
  16. 16:25 Gazze'de Toplu Mezar Dehşeti: Elleri Bağlı Cesetler Nasır Hastanesi'nde Bulundu
  17. 16:23 Damacana su fiyatlarına rekor zam! Bir bardağı 2 buçuk liraya içiyoruz
  18. 16:20 Beyaz ette yeni kriz: 5 ayda yüzde 200 zam geldi
  19. 16:17 Trabzonspor'u kahreden haber geldi! Efsane başkan hayatını kaybetti
  20. 16:14 ABD Senatosu 95 Milyar Dolarlık Dış Yardım Paketini Onayladı: Bernie Sanders Karşı Çıktı
Dünya Haberleri