Tapu sorgulamaya Katar yasağı geliyor! İşte o genelge…

Tapu sorgulamaya Katar yasağı geliyor! İşte o genelge…

Tapu sorgulamaya Katar yasağı geliyor! İşte ... “Katar Emiri’nin annesi Kanal İstanbul’da 44 dönüm arazi aldı” haberlerinin ardından belediyelerin tapu bilgilerine erişimin engellenmesi için Bakanlık ...

“Katar Emiri’nin annesi Kanal İstanbul’da 44 dönüm arazi aldı” haberlerinin ardından belediyelerin tapu bilgilerine erişimin engellenmesi için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü'nün genelge yayınladığı ortaya çıktı.

Türkiye son bir aydır Kanal İstanbul projesini tartışırken, Sözcü'de yer alan haberle 14 Aralık 2019 Cumartesi günü Katar Kraliyet ailesi üyelerinin Kanal İstanbul güzergahındaki gayrimenkul yatırımını duyurulmuştu.

Katar Emiri el-Sani’nin annesi Şeyha Moza'nın Başakşehir'de 100 bin lira sermayeli şirket kurup 1.5 ay sonra Kanal İstanbul güzergahında 44 dönüm arazi satın aldığının ortaya çıkmasının ardından dikkat çekici bir gelişme yaşandı.

16 Aralık 2019 Pazartesi günü yani haberden sonraki ilk mesai günü Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü Tapu Dairesi Başkanlığı dikkat çeken bir genelge yayınladı.

PROTOKOL DAYANAK GÖSTERİLDİ

Buna göre, Tapu ve Kadastro Paylaşım Sistemi (TAKBAS) ile belediyelerin kayıtlarda sorgulama yapmasını sağlayan protokolde 31 Ocak 2020 itibariyle kısıtlamaya gidiliyor.

Genelgede konuyla ilgili “Belediyelerin kullanımına açılan belediye görev alanı dışında taşınmaz sorgulama yetkileri ile kayıtlarda bulunan şerh /beyan/irtifak, muhtesat/teferruat/eklenti, rehin ve buna bağlı diğer verilerin kullanılmasına yönelik yetkilerin 31/01/2020 tarihi itibari ile gerçek ve tüzel kişi sorgulama, zemin sorgulama, hissedar sorgulama, pasif parsel sorgulama, pasif malik sorgulama yetkilerinin ise 01/07/2020 tarihinde genel müdürlüğümüz ile belediyeler arasında imzalanan TAKPAS protokolünün ‘Tarafların yetki ve yükümlülükleri' başlıklı 5.4. maddesi ile aynı protokolün ‘Sorgulama kriterleri” başlıklı 7.2. maddesi kapsamında kapatılarak…” ifadeleri yer aldı.

Söz konusu TAKPAS Protokolü incelendiğinde, 5.4. maddede şu ifadeler yer alıyor.

“TAKPAS sistemine erişim için aşağıdaki şartların sağlanacağını taahhüt eder.

a) Sorgulama sonucunda elde edeceği bilgilerin ayrı bir veri tabanı oluşturacak şekilde kendi sistemlerine kayıt etmeyecektir.

b) Ağlarında bulunan bilgisayarların TAKPAS'a erişim yetkilerini IP adresi bazında kısıtlayacaktır.

c) Kurum TAKPAS'a erişim için kullanacağı bilgisayar sayısını ve kullanmaya yetkili kişi sayısını belirleyerek Kişilerin İsim, Soy isim ve T.C kimlik numaralarını kayıt altına alacak ve TKGM tarafından istenildiğinde belgeleyecektir.

d) Personelin görev ve yetkilerine göre TAKPAS kullanıcıları arasında farklı yetkiler tanımlayacaktır.

TAKPAS sistemine erişim yetkisi vereceği kullanıcılarına; sistemden sadece kurumun tanımlanmış iş ve işlemleri için sorgu yapabilecekleri, başka amaçlar için kullanamayacakları, kullanmaları durumunda Türk Ceza Kanunu, Kamu görevlileri ile ilgili disiplin hükümleri ve diğer tazminat hükümlerinin söz konusu olacağı hususlarını, Üst Amir tarafından yazılı olarak imza karşılığında tebliğ edecek ve denetimler sırasında belgeleyecektir.

f) TAKPAS sistemini amacı dışında kullandığı tespit edilen personel, vakit kaybedilmeksizin en kısa zamanda yetkili makamlara ve TKGM'ye bildirilecektir.”

SORGULAMA MODÜLÜ DEĞİŞTİ

TAKPAS Protokolü'nün 7.2. maddesinde ise “İmar Uygulaması, Kamulaştırma, toplulaştırma ve benzeri uygulamalar sebebiyle toplu olarak taşınmaz bilgilerine erişilmesi için özel sorgulama yetkisi verilecektir ve bu sorgulamalar 18:00 ile 06:00 saatleri arasında işin kapsamını aşmamak üzere Köy/mahalle bazında yapılacaktır” ifadesi bulunuyor.

Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü genelgesine göre bundan sonra belediyeler taşınmaz sorgulaması için Web- Tapu Sistemi Kurum Portalı yerine İçişleri Bakanlığı'nın e-Belediye Takpas Modülü ile Tapu Haciz Modulü’nü kullanacak.

"Tapu sorgulamaya Katar yasağı geliyor! İşte o genelge…" haberi, 01 Ocak 2020 tarihinde yazılmıştır. Son Dakika kategorisi altında bulunan Tapu sorgulamaya Katar yasağı geliyor! İşte o genelge… haberi 2020 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Tapu sorgulamaya Katar yasağı geliyor! İşte o genelge… 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Son Dakika konusunda 28 Mart 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 12:06 İrlanda, Gazze'ye Destek: Soykırım Davasına Müdahale Ediyor!
  2. 11:55 Karayip Korsanları yeniden çekilecek... Johnny Depp filme dönüyor mu?
  3. 11:45 Altaylı, YÖK'ün denklik kararını sert eleştirdi: "Bunun tek sonucu felaket!"
  4. 11:41 Kuşum Aydın isyan etti: Param bitti
  5. 11:35 Süleyman Soylu icralık oldu: Borcunu 7 gün içinde öde yazısı gitti
  6. 11:24 Karar yazarı Mehmet Ali Verçin: Ey Ak Partililer, Ak Partiyi seviyorsanız Ak Parti’ye oy vermeyin
  7. 11:21 YSK seçim hazırlıklarını tamamladı; Türkiye, önce büyükşehirlerde kazananları öğrenecek
  8. 11:20 Sabancı'dan dev hisse devri: Hisselerin satışı tamamlandı!
  9. 11:19 10 Yunan Adası'nda kapıda vize heyecanı! Bayram tatiliniz hazır mı?
  10. 11:19 Evrenin gizemleri birer birer çözülüyor! Kara deliğin manyetik alanları görüntülendi
  11. 11:18 Çakarlı konvoyla gündem olan muhtardan açıklama: "Araçlar bana ait değil, kiralık"
  12. 11:18 TÜİK verileri ortaya koydu: Emeklilere maaşları artık yetmiyor!
  13. 11:18 Vladimir Putin: Diğer silahlar gibi F-16’ları da yok edeceğiz
  14. 10:52 Hollanda'da bir ineğe tecavüz eden Türk sınır dışı edildi
  15. 10:48 Menzil cemaatine bağlı Semerkand Vakfı Cumhur İttifakı'na desteğini açıkladı
  16. 10:42 Çocuklar Duymasın'ın yıldızı Hayal Garip'ten şiddet itirafı: Hakaret, iftira, dayak
  17. 10:35 Cübbeli Ahmet'ten İsmailağa'ya yanıt: Mürit müridi nasıl ihraç edecek
  18. 10:32 Türkiye İstatistik Kurumu: Ekonomiye güven martta arttı
  19. 10:27 Prof. Ahmet Ercan, İstanbul'da riskli 5 ilçeyi açıkladı: İşte en riskli 5 ilçe
  20. 10:24 Eşitsizlik artıyor: Türkiye'de yüzde 1’lik kesim servetin yüzde 40’ını alıyor
Haberleri