Tarihi caminin motifleri ortaya çıkıyor
Tarihi caminin motifleri ortaya çıkıyor Ankara'da yaklaşık 400 yıllık tarihi Zincirli Camii'nde bilinçsizce yapılan koruma çalışmalarında, üstüne cila tabakası çekilerek zarar verilen kalem işçiliği motifler, gün yüzüne çıkarılıyor.
Ankara'da yaklaşık 400 yıllık tarihi Zincirli Camii'nde bilinçsizce yapılan koruma çalışmalarında, üstüne cila tabakası çekilerek zarar verilen kalem işçiliği motifler, Vakıflar Bölge Müdürlüğü'nün restorasyon çalışması kapsamında yeniden gün yüzüne çıkarılıyor.
Ankara'da Hacıbayram Mahallesi'nde bulunan ve 17'nci yüzyılın sonlarında Şeyhülislam Ankaralı Mehmet Emin Efendi tarafından yaptırılan Zincirli Camisi, geçen yıl Kültür ve Turizm Bakanlığı Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından restorasyon çalışmalarına alındı. Tarihi caminin aslına uygun şekilde restorasyonunda titiz bir şekilde çalışan mimarlar, yaklaşık 400 yıllık kalem işçiliği ile tavan ve duvarlardaki aşı boyalı ve nar çiçeği motifleri gün yüzüne çıkarıyor. Ankara Vakıflar Bölge Müdürlüğü'nde görevli mimar Buket Dağdeviren, cami cephesi ve minaresinde bulunan tuğlaların zamana ve dış etkenlere bağlı olarak özelliğini kaybettiğini, tuğla yüzeylerinde ise erimeler meydana geldiğini belirterek, caminin önünü kapatan tek katlı yapıların kaldırılarak, cephesinin açığa çıkarıldığını, minare ve cephelerde ise restore çalışmaları yapıldığını söyledi.
'İĞNE OYASI GİBİ İŞLİYORLAR'
Ayrıca caminin içinde çok güzel kalem işleri olduğunu kaydeden Dağdeviren, "Vatandaşlar korumak için bilinçsizce kalem işlerinin üzerinde kalın bir cila tabakası oluşturmuş. 400 yıllık bir caminin kalem işlerini açığa çıkarmak için kalemkarlarımız ciddi manada emek sarf ediyor. Onların önce temizlikleri yapıldı. İlaçlanması yapıldı. Sonra da ihya işlemlerimiz devam ediyor. Vatandaşların yaptığı cila tabakası alttaki toprak boyayla kalem işlerine zarar verdiği için onlarda canlandırma da yapıyoruz, olduğu gibi koruduklarımız da var. Müdahale görmüş hallerinin numunelerini de bırakıyoruz. Tekrar canlandırıyoruz. Kalemkarlarımız iğne oyası gibi işliyor. Günde 8 saat çalışıyoruz. Kalem işinde ince işçilik olduğu için işinde uzman olan az personelle işe devam etmemiz gerekiyor. Kalem işleri çok zaman alıyor ama cami bu sene içerisinde ibadete açılacak. Kalem işleri bittiği zaman bütün renkler ortaya çıkmış olacak" dedi.
"Tarihi caminin motifleri ortaya çıkıyor" haberi, 07 Nisan 2022 tarihinde yazılmıştır. 07 Nisan 2022 tarihinde de güncellenmiştir. Kültür Sanat kategorisi altında bulunan Tarihi caminin motifleri ortaya çıkıyor haberi 2022 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Tarihi caminin motifleri ortaya çıkıyor 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Kültür Sanat konusunda 29 Aralık 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.
Kaynak:AA
YORUM YAZ
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.