Tarihi hamam satışa çıkarıldı

Tarihi hamam satışa çıkarıldı

Tarihi hamam satışa çıkarıldı 1562 yılında, Kanuni Sultan Süleyman döneminde yapılan Horhor Hamamı, 29 milyon Türk Lirasından satışa çıkarıldı. Hâlâ kullanımda olan hamam, yeni alıcısını bekliyor.

İstanbul'un Fatih ilçesine bağlı Horhor semtinde bulunan ve Kanuni Sultan Süleyman döneminde 1562 yılında Has Odabaşı Behruz Ağa tarafından yaptırılan Horhor Hamamı hisse sahibi aile tarafından 29 milyon liraya satışa çıkarıldı. Aksaray ve Has Odabaşı Hamamı olarak da bilinen 638 metrekarelik arsada bulunan hamamın, 558 metrekarelik ana binası Tescilli Anıt Eser olduğu için, 1. derecede Koruma Bölgesinde kalıyor. Aynı arsa üzerindeki 80 metrekarelik alan ise, şu an konut olarak kullanılıyor.

Hamamın, İstanbul'un yaklaşık 3'te 1'ini harap eden 1756'daki büyük yangından sonra şu anki mimari durumuna geldiği biliniyor. Geçmişte halka değil, sarayın elitlerine hizmet veren 30 odalı, 3 katlı hamam, yeni alıcılarını bekliyor.

22 hissedar var

Hamamın 4'üncü nesil hisse sahibi olan Turgay Kurt, çocukluğunun geçtiği bu yeri satma sebebini anlattı. Kurt, "Hamam 1917 yılından beri bizim ailemizde ve bu hamamı dedemin annesi satın almış. Dedemden de 4 erkek çocuğuna geçmiş. Büyüklerimiz tarafından işletilerek bu günlere kadar geldi. Mevcut şartlarda 4 ailenin 22 tane hissedarı var. Bir sonraki jenerasyona geçtiğinde yaklaşık 22 kişilik ortak sayısı 69'lara çıkacak. Bunu satıp bizden sonrakilerin böyle bir sorumluluğa girmesini istemediğimiz için satmak istiyoruz" dedi.

Şofbenlerin bulunmadığı ve sıcak suyun nadir bulunduğu dönemlerde hamamda çok fazla sirkülasyon yaşandığını hatırladığını söyleyen Kurt, "Buraya talip olmak isteyen kişiler, 459 yıllık nadide bir tarihi esere sahip olacaklar. Böyle bir yatırımı yapacak olan kişi belki burayı ticari işletme olarak kullanmak amacının dışında, geleceğe yatırım olarak görürse beklentilerinin çok üstünde bir fayda sağlayacağını düşünüyorum" dedi.

Hamamın düzgün bir restorasyona ihtiyacı olduğunu belirten Kurt, "Aldıktan sonra ve düzgün bir restorasyon çalışması bitiminde çok daha tarihî doku verilmiş hali ile hizmet edeceği, çok daha yüksek kazançlı bir işletme haline getirebilirler. Aksaray Meydan Projesi'nin gerçekleşmesi halinde buranın ulaşacağı değer şimdi istediğimiz fiyatın birkaç katına yükselecektir" ifadelerini kullandı.​​​​​​​

"YANLIŞ RESTORE EDİLMİŞ"

İstanbul Aydın Üniversitesi Anadolu BİL Meslek Yüksekokulu Mimari Restorasyon Program Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Fatma Sedes, "Bu hamam klasik hamam mimarisine uygun olarak ve çifte hamam şeklinde yapılmış. Hamamın onarım adı altında değişikliğe uğradığını hatta yanlış restore edildiğini söyleyebiliriz" dedi.​​​​​​​

Hamam kültürünün korunması gerektiğini ifade eden Sedes, şu ifadeleri kullandı:

"Biz ne yazık ki mirasımızı hor kullanıyoruz. Geçmişten gelen tarihi yapılarımızı, soyut kültürel mirasımızı da çok hor kullanıyoruz. Benim önerim bu hamamın rölevesinin, restitüsyon önerisinin ve restorasyon projesinin yapılarak gerekli izinler alındıktan sonra restore edilmesidir. Özgününde hamam olarak yapılmış ama şu anda fonksiyon değişikliğine uğramış hamamlar var. Ben, hamamlara özgün fonksiyonlarının verilmesini tavsiye ediyorum."

"Tarihi hamam satışa çıkarıldı" haberi, 12 Haziran 2021 tarihinde yazılmıştır. 12 Haziran 2021 tarihinde de güncellenmiştir. Yerel Gündem kategorisi altında bulunan Tarihi hamam satışa çıkarıldı haberi 2021 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Tarihi hamam satışa çıkarıldı 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Yerel Gündem konusunda 25 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Kaynak:DHA

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 01:30 Mobil operatör abone sayısı şaşırttı: Türkiye nüfusundan fazla!
  2. 01:28 Yeni robot hem hazırlayacak hem de pişirecek
  3. 01:15 Range Rover'ın Yerine Göz Atın! Jeep'in 2 Milyon Satış Barajını Aşan Modeli Artık Türkiye'de!
  4. 00:42 Evlilik Gününüz Hayatınızı Etkileyebilir: Astrolog Günlerin Anlamlarını Açıklıyor!
  5. 00:40 'Bahçeli' Paylaşımı! 'Ben Sana Dost Oldum, Sen Bana Düşman'
  6. 00:35 Kupada gol düellosunu Trabzonspor elde etti!
  7. 00:31 Fatih Terimli Panathinaikos'a, AEK'dan Fark!
  8. 00:25 Yepyeni Tesla Model 3 Performance modeli resmi olarak duyuruldu!
  9. 00:21 ABD üniversitelerindeki Filistin gösterileri, İsrail Başbakanı Netanyahu'nun endişesini uyandırdı
  10. 00:18 Fenerbahçe Beko'dan; Final Four'a Dev Adım Atıldı!
  11. 00:17 Mehmet Yılmaz değerlendirdi: "Erdoğan’ın MHP’yi itekleme gücü yok!"
  12. 00:14 Batman'da, DEM Parti'nin il binasında arama gerçekleştirildi
  13. 00:03 Özgür Özel'in Steinmeier Görüşmesi Detayları Tek Tek Ortaya Çıktı!
  14. 23:56 Ali Koç'tan Ahmet Ketenci'ye sitem geldi!
  15. 23:44 Estetik Yaptıran Selen Görgüzel Beğeni Yağmuruna Tutuldu!
  16. 23:39 BM, Gazze'deki toplu mezarlarla ilgili bağımsız bir soruşturma yapılması çağrısında bulundu
  17. 23:34 Valilik, iki gün boyunca Kuzey Afrika'dan toz taşınacağını bildirdi: Halkı uyardı
  18. 23:26 Koç Ailesi'ne büyük bir darbe geldi: Bir haftada 150 milyon dolarlık bir değer kaybı yaşadılar
  19. 23:19 Yeliz Yeşilmen'den Hadise'ye Tam Destek!
  20. 23:13 Seda Sayan ve Çağlar Ökten'in yeni aşk yuvası! Yuva değil saray!
Yerel Gündem Haberleri