Tarihin en değerli hazinesi olduğu düşünülüyor! 200 ton altın, gümüş, zümrüt... Kimse çıkarmadı!

Tarihin en değerli hazinesi olduğu düşünülüyor! 200 ton altın, gümüş, zümrüt... Kimse çıkarmadı!

Tarihin en değerli hazinesi olduğu düşünülüy... Tam 300 yıl önce battığı düşünülen geminin enkazına ulaşmak için ilk adım atıldı. Gemide bulunduğu tahmin edilen yaklaşık 200 ton altın, gümüş ve zümrütün toplam değerinin 18 milyar dolar olduğu tahmin ediliyor.

Kolombiya, 300 yıl önce Karayipler'de battığı düşünülen ve milyonlarca değerli eserin bulunduğu İspanyol savaş gemisi San Jose'nin keşfi için ilk adımı attı. Kolombiya hükümeti, 2015 yılında Cartagena limanı açıklarındaki suda bulunan San Jose'ye "batıkların kutsal kasesi" adını verdi.

İspanyol filosunun lider gemisi ve en büyük kalyonu olarak kabul edilen bu 62 silahlı, 3 direkli geminin, Peru'nun Potosi madenlerinden altın, gümüş, zümrüt ve diğer kıymetli yükleri taşıdığına inanılıyor.

hazine-1.jpg

DEĞERLİ HAZİNELERLE BERABER BATTI

300 yıl önce Karayip Denizi'nde, İspanyol ve İngiliz gemileri arasında bir çatışma yaşandı. Bu çatışmada, İspanya'ya ait San Jose adlı gemi, 600 kişilik mürettebatıyla birlikte ve büyük değerdeki hazinelerle birlikte battı. NTV'nin bildirdiğine göre, bu gemide yaklaşık 18 milyar dolar değerinde değerli maden bulunuyor. Geminin batışı, 1708'de, Amerika'dan Avrupa'ya yönelik bir hazine taşıma görevi sırasında gerçekleşti. Kolombiya Antropoloji ve Tarih Enstitüsü (ICANH), geminin bulgu gezisinin, müdahaleci olmayan uzaktan sensörlerle gemiyi fotoğraflamaya odaklanacağını belirtti. Bu bulguların, gelecek keşifler için yol açabileceği ve gemi enkazındaki arkeolojik malzemelerin kurtarılmasına yardımcı olabileceği ifade edildi.

hazine-2.jpg

Elde edilen görüntüler, deniz tabanındaki arkeolojik keşiflerin envanterini oluşturmak için ilerleyen süreçlerde kullanılacak.

Kolombiya Antropoloji ve Tarih Enstitüsü, aynı zamanda, bulgu alanını ulusal bir "korunan arkeolojik alan" ilan ederek, alanın bilimsel ve arkeolojik değerini korumayı amaçlıyor.

Araştırmacılar, su altı araştırmalarında akustik konumlandırma teknolojileri bulunan bir su altı aracı ve çeşitli derinliklere inebilen sensörler ve araçlar içeren uzaktan kumandalı bir araçtan faydalanmayı hedefliyor.

MİLYON DOLARLAR EDEN HUKUKİ SAVAŞ

San José gemisinin keşfi, geminin kültürel ve tarihi mirasıyla birlikte 18. yüzyıl Avrupa'sının ekonomik, sosyal ve politik durumu hakkında önemli bilgiler sunabileceği için Kolombiya için büyük önem taşıyordu. Ancak bu keşif aynı zamanda milyonlarca dolarlık bir hukuki mücadeleyi de tetikledi. Kolombiya, San José'nin keşfini ilk olarak 2015'te uluslararası bilim insanlarının yardımıyla gerçekleştirdiğini iddia ediyor.

hazine-3.jpg

Ancak bu iddiaları, ABD merkezli deniz kurtarma şirketi Sea Search-Armada (SSA) kabul etmedi ve şirket, 1980'lerin başında gemi enkazını keşfedenlerin kendileri olduğunu iddia etti.

SSA, Kolombiya hükümetine karşı hukuki bir mücadele başlattı ve neredeyse 10 milyar dolarlık (enkazdaki değerin tahmini yarısı) hak talep etti.

Kolombiya hükümeti ise bu iddiaları reddediyor.

"Tarihin en değerli hazinesi olduğu düşünülüyor! 200 ton altın, gümüş, zümrüt... Kimse çıkarmadı!" haberi, 24 Mayıs 2024 tarihinde yazılmıştır. 24 Mayıs 2024 tarihinde de güncellenmiştir. Dünya kategorisi altında bulunan Tarihin en değerli hazinesi olduğu düşünülüyor! 200 ton altın, gümüş, zümrüt... Kimse çıkarmadı! haberi 2024 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Tarihin en değerli hazinesi olduğu düşünülüyor! 200 ton altın, gümüş, zümrüt... Kimse çıkarmadı! 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Dünya konusunda 19 Aralık 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 13:43 Koç Holding Tarihi Bir Başarıya İmza Attı
  2. 13:42 Asgari ücrette yine rakam verilmedi!
  3. 13:41 CHP'den 'e-ticaret lisansı' düzenlemesi için AYM'ye başvuru
  4. 13:28 Borsa ilk yarıda düşüş yaşadı
  5. 13:27 Naci Görür’den İstanbullulara Sitem: Deprem Tehlikesine İnanmak İçin Daha Ne Gerekiyor?
  6. 13:12 Asgari ücret görüşmelerinde ilk kez rakam gündeme geldi
  7. 13:12 Milli Savunma Bakanlığı’ndan Suriye ile İlgili Kritik Açıklama!
  8. 13:12 İçecek Sektöründe Şok: Ünlü Marka Konkordato Sürecinde
  9. 13:12 DİSK’ten Bakanlık Önünde Sert Mesaj: Sefalet Ücretine Hayır!
  10. 13:12 Avrupa Yatırım Bankası’ndan Türkiye’ye Büyük Dönüş! Yeni Fonlar Yolda
  11. 12:55 Beyaz Saray’dan Trump’a tepki: 'Bu bir siyasi talimat!
  12. 12:52 İkinci el araç piyasasında hareketlilik: Fiat Egea, 40 günde satılarak zirvede!
  13. 12:48 1 yaşındaki Toprak bebeğin davasında savcıdan ağırlaştırılmış müebbet talebi!
  14. 12:43 Türkiye turizminde kara tablo: Boğaz manzaralı otel 16 milyar TL’ye satışta!
  15. 12:42 İhtiyaç Kredisi Faizi Yeniden Güncellendi: 100 Bin TL’nin Geri Ödemesi Belli Oldu
  16. 12:42 2024’ün En Çok Satan Kitapları Açıklandı! İlk Üçteki Türk Yazar Kim?
  17. 12:41 Yeni Nesil Yapay Zeka: Belirli Cihazlarla Gelen Özel Deneyim
  18. 12:41 O İlde Dikkat Çeken Gelişme: Suriyelilerin Ayrılmasıyla Fiyatlar Geriledi
  19. 12:40 Sadece En Dikkatliler Başarabiliyor! Farklı Kunduzu Bulabilir misiniz?
  20. 12:38 Deprem sonrası toparlanma için Avrupa Yatırım Bankası’ndan Türkiye’ye destek!
Dünya Haberleri