Tarım alanında kuraklık tehlikesi: Üretimde yüzde 60'a varan düşüş olabilir

Tarım alanında kuraklık tehlikesi: Üretimde yüzde 60'a varan düşüş olabilir

Tarım alanında kuraklık tehlikesi: Üretimde ... Sivas Ziraat Odası Başkanı Hacı Çetindağ, bölgede önümüzdeki 3 ayın da yağışsız geçmesi durumunda üretimin yüzde 60 azalabileceğini belirtti. Peki konuya ilişkin neler söyledi? Tüm detaylar haberin devamında...

Sivas Ziraat Odası Başkanı Hacı Çetindağ, bölgede ilerleyen 3 ayın yağışsız geçmesi durumunda üretimde yüzde 60'a varan bir azalmanın mümkün olabileceğini ifade ederek, kuraklığın artarak devam edeceğini ve geleceğe yönelik önlemler alınması gerektiğini vurguladı.

Sivas'ta beklenen kar ve yağmurun gelmemesi, özellikle hububat üreticilerini endişelendiriyor. Ziraat Odası Başkanı Hacı Çetindağ, ilerleyen 3 ayın yağışsız geçmesi halinde üretimde yüzde 60'a varan bir daralma yaşanabileceğini belirtti. Çetindağ, kuraklığın ilerleyen yıllarda artarak devam edeceğini ve bu duruma karşı geleceğe yönelik planlamaların yapılması gerektiğini dile getirdi.

Çetindağ, kuraklık riskine karşı hazırlıklı olunması gerektiğini ifade ederek, "İklim değişikliklerinden en çok etkilenen illerden bir tanesi de Sivas'tır. Şu an şubat ayının ortasındayız, bahar havası yaşıyoruz. Ağaçlar tomurcuklanmış. Bunun bir sıkıntı olup olmayacağını ileriki zamanlarda göreceğiz. İklimler değişti, bu değişikliğe göre hazırlıklarımızı tüm dinamiklerimizle yapmalıyız" dedi.

Çetindağ, kuraklık riskine karşı dirençli tohumların kullanılması gerektiğine dikkat çekerek, "Eğer beklenen kar ve yağmurlar yağmaz, bu kuraklık böyle devam eder, yer altı ve yer üstü su kaynaklarımız kurursa büyük sıkıntı yaşayabiliriz. Mart, nisan ve mayıs aylarında yeterli miktarda yağış alacağımızı umut ediyoruz. Ancak şu anda yüksek rakımda tarımın bol olduğu, tarımsal alanda ülkemize önemli katkı sağlayan Sivas'ımızda yağış yok. Çiftçilerimizi buna hazırlıklı olmaları noktasında uyarıyoruz. Kuraklığa dayanıklı tohumların seçilmesi lazım. İklim değişiklikleri bize haber veriyor, bizim de buna hazırlıklı olmamız gerekiyor" şeklinde konuştu.

Ayrıca, Çetindağ, kuraklık konusunda bilim kurulu oluşturulması çağrısında bulunarak, "Geçmişe dönüş mümkün olmayabilir. Tüm bilim adamları küresel ısınmanın etkilerinin artarak devam edeceği noktasında hemfikir. Bizim de bilim adamlarımızın önerileri doğrultusunda Tarım Bakanlığımızla birlikte beklenen değişikliklere hazırlıklı olmamız gerekiyor. Bu hazırlıkta geç kalıyoruz. Pandemide oluşturulan bilim kurulu gibi kuraklıkla ilgili de bilim kurulu oluşturulması lazım. Büyük sıkıntılar yaşamamamız için çiftçimizi bizi bekleyen kuraklıkla ilgili bilinçlendirmemiz lazım" ifadelerini kullandı.

Çetindağ, beklenen yağışların gelmemesi halinde üretimde yüzde 60'a varan bir gerileme yaşanabileceğini belirterek, "Eğer beklenen yağışlar gelmezse hububat üretiminde yüzde 60 oranında azalma yaşanabilir. Geçen yıla oranla bu yıl ekimde yüzde 50 oranında bir artış oldu. Eğer kuraklık sürerse kayıp çok büyük olur. Beklenen yağışlar yağarsa üretim rekoru kırılır" dedi.

"Tarım alanında kuraklık tehlikesi: Üretimde yüzde 60'a varan düşüş olabilir" haberi, 18 Şubat 2024 tarihinde yazılmıştır. 18 Şubat 2024 tarihinde de güncellenmiştir. Yaşam kategorisi altında bulunan Tarım alanında kuraklık tehlikesi: Üretimde yüzde 60'a varan düşüş olabilir haberi 2024 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Tarım alanında kuraklık tehlikesi: Üretimde yüzde 60'a varan düşüş olabilir 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Yaşam konusunda 02 Mayıs 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Kaynak:İHA

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 08:27 KYK yurdunda mide bulandıran görüntüler: Ekmeğin içinden çıkan şey şok etti
  2. 08:24 Murat Ülker milyon dolarlık anlaşmadan çekiliyor
  3. 08:18 Erdoğan'dan 'trol' talimatı: AK Parti, 'troller' için harekete geçti
  4. 08:15 Tarkan: Ben de bir işçi sınıfı çocuğuyum
  5. 08:11 Aytunç Erkin yazdı: İmamoğlu’nun Saraçhane görüşü
  6. 08:07 İsmail Saymaz: “Sinan Ateş’in tetikçisini eski Ülkü Ocakları yöneticisi kaçırdı”
  7. 08:04 Çok kuvvetli sağanak geliyor: Meteoroloji’den tam 34 ile sarı kodlu uyarı
  8. 02:58 Google Chrome tarayıcısındaki adres çubuğuna yapay zeka özelliği geldi!
  9. 02:58 Sims'e meydan okuyan yaşam simülasyon oyunu inZOI'nin erken erişim tarihi duyuruldu!
  10. 02:54 Ay'da astronotlara, "Ölüm Duvarı" çevresinde koşmaları öneriliyor
  11. 01:46 Diego Maradona’nın ölümüne ilişkin çarpıcı bulgular açıklandı! “Biri doğal diğeri zehirli madde…”
  12. 01:05 "Kürk Mantolu Madonna" adlı eserin dizi uyarlaması yapılacak
  13. 01:05 Fordham Üniversitesi, ABD'de Filistin'e destek gösterilerinin son adresi haline geldi
  14. 01:05 Yeni bir batarya teknolojisi, elektrikli araçların menzil sorununu çözecek!
  15. 00:47 Erzincanlılar dikkat! Meteoroloji uyarıda bulundu: O saatlerde dışarıya çıkmayın
  16. 00:42 Fed'in faiz kararı, New York borsasında dalgalanmalara neden oldu
  17. 00:42 Alp Dağlarına bile 1000 basacak güzellik: Giden asla dönmek istemiyor!
  18. 00:38 Dolar sahipleri yakında dört dönecekler! Doların 7 lira yükseleceği tarih belli oldu
  19. 00:37 Edebiyatın "rock yıldızı" Paul Auster hayatını kaybetti
  20. 00:28 Beşiktaş'ta yeni bir Şenol Güneş dönemi başlayabilir! Hasan Arat itiraf etti
Yaşam Haberleri