TBMM Başkanı Şentop: Kültürel iktidarı ellerinde tutanlar büyük bir üstenci bakışla toplumun geniş kesimlerini

TBMM Başkanı Şentop: Kültürel iktidarı ellerinde tutanlar büyük bir üstenci bakışla toplumun geniş kesimlerini

TBMM Başkanı Şentop: Kültürel iktidarı eller... "Uzun yıllar Türkiye'de sosyal, siyasi hayattan hatta eğitim öğretim hayatından önce kasten uzak tutulan, daha sonra da bazı hassasiyetleri sebebiyle kendisini ondan uzak tutan geniş bir toplum kesimi var"

TBMM Başkanı Mustafa Şentop, "Kültürel iktidarı, -tırnak içerisinde ifade ediyorum- hasbelkader ellerinde tutanlar da büyük bir üstenci bakışla toplumun geniş kesimlerini ezen, onları bu süreçlerin dışında tutmaya çalışan ve kültürel hayatı çok dar bir alan içerisinde sürdürmeye çalışan bir anlayışla var oldular, faaliyetlerini sürdürdüler." dedi.

TBMM Başkanı Mustafa Şentop, İLKE Vakfınca Bağlarbaşı Kongre ve Kültür Merkezinde düzenlenen "Geleceğin Türkiye'sinde Kültür Politikaları Raporu" sunum programında yaptığı konuşmada, kültür alanındaki iktidarla ilgili şikayetleri olduğunu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da bunu dile getirdiğini aktardı.

Şentop şunları kaydetti:

"Uzun yıllar Türkiye'de sosyal, siyasi hayattan hatta eğitim öğretim hayatından önce kasten uzak tutulan, daha sonra da bazı hassasiyetleri sebebiyle kendisini ondan uzak tutan geniş bir toplum kesimi var. Büyük üstad İsmet Özel bir sözünde, 'Türkiye'de Müslümanlar iki seçenek arasında kaldı. Ya İslam'ın dışında bir hayat veya hayatın dışında bir İslam.' diyor. Bu şartlar altında bir de ayrıca bu kültürel iktidarı, -tırnak içerisinde ifade ediyorum- hasbelkader ellerinde tutanlar da büyük bir üstenci bakışla toplumun geniş kesimlerini ezen, onları bu süreçlerin dışında tutmaya çalışan ve kültürel hayatı çok dar bir alan içerisinde sürdürmeye çalışan bir anlayışla var oldular, faaliyetlerini sürdürdüler."

Şentop, Türkiye'de siyasi ve eğitim öğretim hayatındaki değişimlere işaret ederek, başörtüsüyle üniversitelerde okuyabilmenin yolunun 10 sene önce açıldığını, böyle bir dönemden gelindiğini, iyi okullarda okuyabilen, milli, yerli ve dini hassasiyetlere sahip insanların yeni yeni ortaya çıkmaya başladığını anlattı.

"Türkiye'de yetişmiş insan Türkiye'nin değildir"

İsmet Özel'in, "Türkiye'de yetişmiş insan Türkiye'nin değildir. Türkiye'nin insanıysa yetişmiş değildir." dediğini aktaran Şentop, Türkiye'de toplumsal ve kültürel hayatın böyle bir paradoks içerisinde uzun zamandır devam ettiğini söyledi.

Böyle bir ortamda kültürel ürünlerin üretiminin ortaya çıkabilmesinin mümkün olmadığını dile getiren Şentop, sözlerini şöyle sürdürdü:

"20 yıldır yürütülen politikaları tek bir kelimeyle ifade etmenin mümkün olduğunu düşünüyorum; normalleşme"

"Türkiye'de bütün bu süreçleri, 20 yıldır yürütülen politikaları ve buna bağlı olarak icraatları tek bir kelimeyle ifade etmenin mümkün olduğunu düşünüyorum; normalleşme. Türkiye'nin her alanda, siyaset ve toplumsal alanda normalleşmesinden bahsediyoruz. Normalleşme yeni yeni tam anlamıyla gerçekleşmeye başladı ve bununla beraber ancak Türkiye'de yaşayan 85 milyon insanımızın hepsi kendine bir özgüven sağlayabildi, bunu temin edebildi. Bu anlamda bu kültür politikalarıyla ilgili rapor belki de tam zamanında açıklanıyor. Bundan sonra inşallah bu alanlara yönelik daha fazla çalışma, bir gayret içerisine girme imkanı bulacağız. Çünkü bunu yapabilecek, bu imkanı bulabilecek bir tablo Türkiye'de gerçek manada yoktu bundan önce."

 

"TBMM Başkanı Şentop: Kültürel iktidarı ellerinde tutanlar büyük bir üstenci bakışla toplumun geniş." haberi, 29 Ocak 2022 tarihinde yazılmıştır. 29 Ocak 2022 tarihinde de güncellenmiştir. Gündem kategorisi altında bulunan TBMM Başkanı Şentop: Kültürel iktidarı ellerinde tutanlar büyük bir üstenci bakışla toplumun geniş.. haberi 2022 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. TBMM Başkanı Şentop: Kültürel iktidarı ellerinde tutanlar büyük bir üstenci bakışla toplumun geniş.. 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Gündem konusunda 28 Mart 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 11:21 YSK seçim hazırlıklarını tamamladı; Türkiye, önce büyükşehirlerde kazananları öğrenecek
  2. 11:18 Vladimir Putin: Diğer silahlar gibi F-16’ları da yok edeceğiz
  3. 10:52 Hollanda'da bir ineğe tecavüz eden Türk sınır dışı edildi
  4. 10:48 Menzil cemaatine bağlı Semerkand Vakfı Cumhur İttifakı'na desteğini açıkladı
  5. 10:42 Çocuklar Duymasın'ın yıldızı Hayal Garip'ten şiddet itirafı: Hakaret, iftira, dayak
  6. 10:35 Cübbeli Ahmet'ten İsmailağa'ya yanıt: Mürit müridi nasıl ihraç edecek
  7. 10:32 Türkiye İstatistik Kurumu: Ekonomiye güven martta arttı
  8. 10:27 Prof. Ahmet Ercan, İstanbul'da riskli 5 ilçeyi açıkladı: İşte en riskli 5 ilçe
  9. 10:24 Eşitsizlik artıyor: Türkiye'de yüzde 1’lik kesim servetin yüzde 40’ını alıyor
  10. 10:20 İspanyol basını: Fenerbahçe'nin La Liga'da yer almasına hukuki engel
  11. 10:07 Orkun Kökçü, Beşiktaş Teklifini Geri Çevirerek Avrupa Macerasına Devam Ediyor
  12. 10:01 Japonya'da Sağlık Skandalı: Kobayashi Pharmaceutical Co.'nun Ürünü Ölümlere Neden Oluyor
  13. 09:57 2024 Ramazan Bayramı Öncesi Bayram Şekeri Fiyatlarında Yüzde 50 Artış: Pazarı Nasıl Etkiliyor?
  14. 09:56 Özgür Özel: 11 büyükşehire 3, 4, 5 büyükşehir eklememiz mümkün
  15. 09:53 Volvo'nun Çinli Şirkete Satılması: İnovasyon ve Sürdürülebilirlikte Yeni Dönem
  16. 09:51 Emeklilere 'ek gelir için simit satma' tavsiyesi veren MHP’li vekil ihale üstüne ihale almış
  17. 09:48 Fenerbahçe, Levent Mercan İçin Transfer Girişiminde Bulundu!
  18. 09:47 Emekliler dikkat: Ödemeler bugün başlıyor
  19. 09:45 Meteoroloji Uyardı! Sağanak Yağışlarla Karışık Bulutlar Ülkeyi Kaplıyor!
  20. 09:41 Dünya'nın Dönüşünde Hızlanma: Saat Ayarları Değişiyor!
Gündem Haberleri