TBMM Genel Kurulu toplandı

TBMM Genel Kurulu toplandı

TBMM Genel Kurulu toplandı AK Parti milletvekillerinin imzasını taşıyan ve ekonomiye ilişkin düzenlemeler içeren, Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun İle Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifinin tümü üzerinde gruplar adına konuşmalar tamamlandı.

Teklifin tümü üzerinde İYİ Parti adına konuşan Grup Başkanvekili Müsavat Dervişoğlu, kanun teklifine, çiftçilerin Tarım Kredi Kooperatiflerine olan borçlarını yapılandıracak bir maddenin ilave edildiğine dikkati çekerek, "Bu getirilen çözüm, dertlerin belki yüzde birini ortadan kaldıracaktır. Ama bu da bir başlangıçtır. Hayırlı olmasını temenni ediyorum." dedi.

Kanun teklifinin komisyon görüşmelerinde, çiftçilerin Ziraat Bankasına olan borçlarının yapılandırılmasını teklif ettiklerini hatırlatan Dervişoğlu, aynı önergeyi Genel Kurul'da ilgili madde görüşülürken, yeniden sunacaklarını söyledi.

Karadeniz'de Ukrayna-Rusya geriliminin tüm bölgeyi etkileyen bir savaşa dönüşmesinin an meselesi olduğunu ifade eden Dervişoğlu, "Bir yandan ABD'nin Karadeniz'e nüfuz etme çabası bir diğer yandan da Rusya'nın Ukrayna topraklarını işgal etme girişimleri, Türkiye'nin gündemine getirilen Montrö ve Kanal İstanbul tartışmalarının uluslararası boyutunu açıkça ortaya koymaktadır." değerlendirmesinde bulundu.

Montrö Boğazlar Sözleşmesi'nin, Türkiye'nin boğazlar üzerinde tam egemen ve yetki sahibi olmasının tescili olduğunu vurgulayan Dervişoğlu, şunları kaydetti:

"Boğazlar üzerindeki egemenliğimizi tahkim eden Montrö Antlaşması'nın tam da olası Rusya-Ukrayna savaşı öncesinde gündeme getirilmesini sıradan bir tesadüf olarak görmüyoruz. Montrö'nün bölge dışı devletlerin Karadeniz'de bulundurabileceği savaş gemilerine tonaj ve süre sınırlaması getirmesi, belli ki ABD yönetiminin canını sıkmıştır. Bizim için asıl olan yalnız ve ancak Türk milletinin çıkarlarıdır. İYİ Parti olarak, AK Parti'ye diyoruz ki; aklınızdan bile geçirmeyin. Amerikan çıkarlarına hizmet eden bir rant projesi olan Kanal İstanbul'un inşası ve Montrö'nün ilgası hakkındaki tartışmaları yakından takip edeceğiz."

- "Türk ekonomisini sıkıştırma girişimleri de sonuçsuz kalacaktır"

MHP Konya Milletvekili Mustafa Kalaycı ise kanun teklifi ile yapılan düzenlemelerin isabetli olmakla birlikte, 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun'un tümüyle gözden geçirilmesi gerektiğini belirterek, "Özellikle teminat, ödeme emri, haciz, e-haciz müesseselerinin mükellef haklarını gözeten, kişilerin haklarını savunmasına kolaylık sağlayan bir yapıya kavuşturulması uygun olacaktır." diye konuştu.

Türkiye'nin bir yandan salgına bir yandan teröre karşı başarılı bir mücadele verirken, diğer yandan da yoğun şekilde maruz kaldığı bölgesel ve küresel dayatmaları, ekonomik ve siyasi baskıları boşa çıkardığını dile getiren Kalaycı, "Bilinmelidir ki döviz ve faiz üzerinden Türk ekonomisini sıkıştırma girişimleri de sonuçsuz kalacaktır. Bölgesel ve küresel gelişmelerin sancılı, bir o kadar da sorunlu ortamında Türkiye'mizin kararlı duruşu, her cephedeki direniş ruhu, takdire şayandır." ifadesini kullandı.

Cumhur İttifakı'nın, Türkiye'nin egemenlik haklarına ve tarihi çıkarlarına sahip çıktığını kaydeden Kalaycı, "Emperyalizmin ekonomik ve siyasi şantajlarına boyun eğmeyen, diplomatik tehditlerine aldırış etmeyen ülkemiz, istiklal ve istikbaline en küçük gölgenin düşmesine müsaade etmeden tarihsel yolculuğunu sürdürmektedir. Türkiye, küresel ve bölgesel hesapları bozan bir ülkedir. Artık söz dinleyen değil, sözü dinlenen bir kuvvettir." görüşünü paylaştı.

- "Kurumlar vergisinde kademeli sisteme geçilmeli"

HDP Diyarbakır Milletvekili Garo Paylan da Türkiye'nin derin bir ekonomik kriz yaşadığını ileri sürerek, "Yakın bir gelecekte ABD Merkez Bankası Başkanı diyecek ki: 'Artık para basmıyorum ve faizleri yükseltiyorum.' Bizim gibi ülkelerden para, zaten kaçıyor, daha hızlı kaçacak. O süreçte çatımızı, penceremizi tamir etmemişsek, derin bir ekonomik krize sürükleneceğiz." dedi.

Paylan, Meclis'in yapısal reformlar yapması gerektiğini dile getirdi.

Kanun teklifinde vatandaşın derdine derman olacak hiçbir şey olmadığını savunan Paylan, çiftçi borçlarının yapılandırma yerine silinmesini istedi.

Kurumlar vergisinde kademeli sisteme geçilmesi gerektiğini ifade eden Paylan, "Çok az sayıda şirket, kurum kazancı elde etmektedir, büyük şirketler. ABD, bunu tartışıyor. Küçük şirketlere yüzde 20, büyük şirketlere yüzde 28 diyor. Gelin biz de bu anlamda yapısal bir reformu tartışalım. Kurumlar vergisinde de kademeli bir sisteme geçelim." önerisinde bulundu.

CHP Konya Milletvekili Abdüllatif Şener ise kanun teklifinin içinin boş olduğunu iddia ederek, Ekonomi Reform Paketi'nin içinde emekçinin, çiftçinin ve esnafın olmadığını öne sürdü.

Ekonomik Reform Paketi'nde enflasyonun olmadığını vurgulayan Şener, "Dünyada hangi ekonomik reform paketi söz konusu olmuştur da enflasyon bir kenara bırakılmıştır, mutfaktaki yangın yok sayılmıştır, fiyat artışlarının dizginlenmesi için bazı tedbirler alınmamıştır?" sorusunu yöneltti.

TBMM Başkanvekili Celal Adan, gruplar adına yapılan konuşmaların tamamlanmasının ardından birleşime ara verdi.

Adan, aranın ardından komisyonun yerinde olmaması üzerine, birleşimi, yarın saat 14.00'te toplanmak üzere kapattı.

"TBMM Genel Kurulu toplandı" haberi, 13 Nisan 2021 tarihinde yazılmıştır. 13 Nisan 2021 tarihinde de güncellenmiştir. Politika kategorisi altında bulunan TBMM Genel Kurulu toplandı haberi 2021 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. TBMM Genel Kurulu toplandı 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Politika konusunda 25 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 08:45 Üsküdar-Samandıra Metro Hattı'nda seferler üç gün sonra normale döndü
  2. 08:40 Hyundai IONIQ 5, Türkiye'ye özel donanımıyla satışa sunuldu
  3. 08:35 Kiracısı Demet Akalın'ı çıldırttı: O evi almak için milletin ağız kokusunu çektim
  4. 08:31 Gönül Dağı dizisinin ekibinde yaşanan taciz davası sonuçlandı
  5. 08:27 CHP kurmayları anlattı: Yargı krizi konuşulacak
  6. 08:24 ABD'ye kaçan yazar Eylem Tok ve oğlu hakkında son durum: Oğuz Murat Aci'nin avukatından açıklama
  7. 08:20 İsmailağa'da liderlik kavgası kızıştı: Cübbeli Ahmet'ten tehdit açıklaması
  8. 08:16 Diyanet Tasarruf Genelgesi’ni deldi: Audi A6 tahsis edildi
  9. 08:11 Aytunç Erkin yazdı: Ziyaret iptal olabilir 2 gün içinde netleşecek
  10. 08:08 Fehmi Koru: Seçim yenilgisini yeni gündemlerle unutturma başarısı sebebiyle, AK Parti’ye tebrikler
  11. 08:04 Meteoroloji'den sağanak alarmı: Meteoroloji'den 44 il için sarı kodlu uyarı
  12. 05:03 25 Nı̇san 2024 günlük burç yorumları
  13. 01:30 Mobil operatör abone sayısı şaşırttı: Türkiye nüfusundan fazla!
  14. 01:28 Yeni robot hem hazırlayacak hem de pişirecek
  15. 01:15 Range Rover'ın Yerine Göz Atın! Jeep'in 2 Milyon Satış Barajını Aşan Modeli Artık Türkiye'de!
  16. 00:42 Evlilik Gününüz Hayatınızı Etkileyebilir: Astrolog Günlerin Anlamlarını Açıklıyor!
  17. 00:40 'Bahçeli' Paylaşımı! 'Ben Sana Dost Oldum, Sen Bana Düşman'
  18. 00:35 Kupada gol düellosunu Trabzonspor elde etti!
  19. 00:31 Fatih Terimli Panathinaikos'a, AEK'dan Fark!
  20. 00:25 Yepyeni Tesla Model 3 Performance modeli resmi olarak duyuruldu!
Politika Haberleri