TBMM’de ‘128 milyar dolar’ hareketliliği: CHP genel görüşme istedi!

TBMM’de ‘128 milyar dolar’ hareketliliği: CHP genel görüşme istedi!

TBMM’de ‘128 milyar dolar’ hareketliliği: CH... CHP, Merkez Bankası'ndaki 128 milyar doların akıbetine ilişkin TBMM'de genel görüşme açılmasını talep etti.

CHP, Merkez Bankası’ndaki 128 milyar doların hangi yöntemlerle kime satıldığı, döviz rezervlerinin tüketilmesinin yol açtığı sorunlar ve sorumluların belirlenmesi” ile " " " '128 milyar dolar nerede?’ afişlerinin yasaklanması” konularının değerlendirilmesi için TBMM’de genel görüşme önergesi hazırlandı.

CHP grubu tarafından TBMM Başkanlığı’na teslim edilen önergenin 13 Nisan Salı günü görüşülmesi istenecek. Önergede şu görüşlere yer verildi: "Merkez Bankası’nın kamuoyuna açıkladığı veriler bankanın brüt olarak 90 milyar doların altında bulunan brüt döviz ve altın rezervine karşılık, yurt içine ve yurt dışına swap borçlarıyla birlikte toplam 150 milyar dolarlık bir döviz ve altın borcu bulunmaktadır. Dolasıyla Merkez Bankası’nın 60 milyar dolar civarında bir döviz açığı bulunmaktadır. Oysa çok değil daha 2017 yılı sonunda Merkez Bankası’nın 35 milyar, 2018 yılı sonunda 28 milyar, 2019 yılı sonunda 19 milyar dolar döviz fazlası bulunuyordu. Merkez Bankası, son yıllarda bu döviz fazlasını erittiği gibi 60 milyar dolarlık döviz açığı oluştu. Aynı dönemde Merkez Bankası’na, reeskont kredisi, borçlanma ve benzeri yollarla gelen döviz ve altınlarla, bilinen yollardan çıkan dövizi karşılaştırdığımızda ortaya 128 milyar dolarlık açıklanamayan kayıp çıkmaktadır. Bu paranın nereye gittiğini sormak bir yurttaşlık görevidir."

"MERKEZ BANKASININ AÇIKLAMA YAPMAMASI MANİDAR"

"Başta Cumhurbaşkanı olmak üzere bu parayla ilgili olarak yapılan ve birbiriyle yüzde 100 çelişen, bugün söylediğini yarın açıkça yalanlayan açıklamalar kayıp 128 milyar doların nereye gittiğinin araştırılmasını elzem bir hale getirmektedir. Örneğin Cumhurbaşkanı bir gün ‘O kadar para hepsi bu milletin hazinesinde ve Merkez Bankası’nda. Kaybolan bir şey yok’ demiş, bir başka gün ‘yeni bir finansal dalgalanma oluşturmak isteyenlere karşı mücadelede kullanılmıştır’ şeklinde açıklamalar yapmıştır. Aylardır konuşulmasına ve sorulmasına, önceki Merkez Bankası Başkanı’nın da ‘128 milyar doların nereye satıldığını araştırmak istediği’ için görevden alındığına ilişkin yalanlanmayan haberlere rağmen Merkez Bankası’nın bu konuyla ilgili olarak aylardır resmi bir açıklama yapmamış olması manidardır."

"AFİŞLERİN TOPLANMASI ANAYASAL SUÇ"

"CHP örgütlerinin çeşitli il ve ilçelerde bilboardlara astığı ‘128 milyar dolar nerede’ pankartları için “Cumhurbaşkanına hakaret” edildiği gerekçesiyle Cumhuriyet savcılıkları tarafından re’sen soruşturmalar açılmaktadır. Bir siyasi partinin ülkenin kaynaklarının nerelere harcandığını sorması Anayasal hakkı olduğu gibi, bu sorulara da bugünkü sistemde “yürütmenin başı” olması nedeniyle Cumhurbaşkanın cevap vermesi gerekir. Cumhuriyet savcılarının, Anayasal bir hakkı ‘Cumhurbaşkanına hakaret’ diyerek engellemesi Anayasal bir suçtur."

YANIT BEKLEYEN SORULAR

CHP’nin TBMM’de genel görüşme talep ettiği ve yanıt bulunmasını amaçladığı soruları ise şu şekilde sıralandı:

  • "128 milyar dolar nerededir, kimlere hangi yollarla satılmış ya da aktarılmıştır?
  • 128 milyar doların kaybolduğu dönemde ekonomiden sorumlu olan bakan şimdi nerededir? Ortadan kaybolmak sorumluluktan kurtulmaya yeter mi?
  • “128 milyar dolar nerede” sorusu yüzünden Cumhuriyet savcılarının hakarete uğradığını düşündüğü Cumhurbaşkanının bu 128 milyar doların kaybolmasındaki sorumluluğu nedir?
  • Yasamayı, yürütmeyi, yargıyı, basını tek başına kontrol eden Cumhurbaşkanının ülkenin 128 milyar dolarlık rezervinin eritilmesinden haberinin olmaması mümkün müdür? Eğer bu mümkünse ülkenin daha hangi değerleri kaybolmakta ve kaybolma tehlikesi altında bulunmaktadır.
  • Önceki Merkez Bankası Başkanının, 128 milyar doların akibetini araştırmak istemesi yüzünden Cumhurbaşkanının öfkelendirdiği için görevden alındığı iddiaları doğru mudur?"

"TBMM’de ‘128 milyar dolar’ hareketliliği: CHP genel görüşme istedi!" haberi, 12 Nisan 2021 tarihinde yazılmıştır. 12 Nisan 2021 tarihinde de güncellenmiştir. Politika kategorisi altında bulunan TBMM’de ‘128 milyar dolar’ hareketliliği: CHP genel görüşme istedi! haberi 2021 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. TBMM’de ‘128 milyar dolar’ hareketliliği: CHP genel görüşme istedi! 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Politika konusunda 20 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 04:31 Elon Musk duyurdu: X artık ücretli olacak!
  2. 04:29 Telegram kurucusundan açıklama: Bir yıl içinde bir milyar kullanıcıya ulaşacak!
  3. 04:27 WhatsApp'a eskiden kullandığımız MSN özelliği geliyor!
  4. 04:23 Akıllı telefonların ömrü kaç yıl?
  5. 04:20 Yenilenen EQA ve EQB Türkiye’de!
  6. 04:13 Mükemmeliyetçilik: Başarının düşmanı mıdır yoksa dostu mu?
  7. 04:10 Hıdırellez’de neden yere nar atılır?
  8. 04:07 21 Nisan 21° Boğa burcunda Jüpiter ve Uranüs kavuşumunda devrim yaşayacak burçlar!
  9. 04:01 Bu sarma sırrını neredeyse kimse bilmiyor: En lezzetli sarmaların sırrı bir yemek kaşığında gizli!
  10. 04:01 Epic Games, iki oyunu ücretsiz olarak sunuyor! Fırsatı kaçırmayın: Son gün 25 Nisan!
  11. 03:59 İsrail'in Refah'a yönelik saldırılarında en az 8 Filistinlinin hayatını kaybettiği bildirildi
  12. 03:25 Sürücünün yükü artıyor: Kaza yapan da yapmayan da ödeyecek!
  13. 03:22 Haftalık güzellik bakımı: Kına ve sirke
  14. 03:20 Meteorolojiden fırtına uyarısı: Bu gece başlıyor!
  15. 03:17 20 Nı̇san 2024 günlük burç yorumu
  16. 03:14 Aksaray ve Konya arası kaç kilometre?
  17. 03:11 Antalya ve Alanya arası kaç kilometre?
  18. 03:07 Bu burç 2024 yılında büyük finansal kazançlar elde edecek!
  19. 03:04 Akrep burcu erkeği özellikleri nelerdir?
  20. 02:23 Trump mahkemede uyuya kaldı: Bu durum ona zarar verebilir
Politika Haberleri