TCMB erken seçim öncesi faiz artıracak mı?

TCMB erken seçim öncesi faiz artıracak mı?

TCMB erken seçim öncesi faiz artıracak mı? Merkez Bankası'nın bu hafta gerçekleştireceği Para Politikası Kurulu toplantısında kısa vadeli faizleri artırarak, ağırlıklı ortalama fonlama maliyetini 25-75 baz puan aralığında yukarı taşıması bekleniyor. TCMB, nisan ayı...

Merkez Bankası'nın bu hafta gerçekleştireceği Para Politikası Kurulu toplantısında kısa vadeli faizleri artırarak, ağırlıklı ortalama fonlama maliyetini 25-75 baz puan aralığında yukarı taşıması bekleniyor. TCMB, nisan ayı PPK toplantısının sonuçlarını da 25 Nisan günü saat 14.00'da açıklanacak.

Merkez Bankası'nın (TCMB) nisan ayı Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında kısa vadeli faizleri, ortalama fonlama maliyetini yüzde 12.75'ten 25 ile 75 baz puan artıracak şekilde yükseltmesi bekleniyor.

Erken seçim kararının alınmasının ardından Reuters'ın 15 kurumun katılımı ile yaptığı ankette tüm katılımcılar nisan ayında faiz koridorunun alt bandı ve politika faizinin sabit tutulmasını bekliyor. Ankete katılan 15 kurumun üçü önümüzdeki hafta ortalama fonlama maliyetinin yüzde 12.75'te sabit kalmasını, dördü 25 baz puan artırılmasını, beşi 50 baz puan artırılmasını, üçü 75 baz puan artırılmasını bekliyor.

TCMB'nin ortalama fonlama maliyetinde yapacağı artış için büyük oranda yüzde 12.75 seviyesindeki geç likitide penceresi faiz oranını kullanması beklenirken bazı beklentiler bununla birlikte faiz koridorunun üst bandının da kullanılabileceğini öngörüyor. Ancak üst bant beklentileri genele yayılmıyor.

TCMB'nin faiz koridorunun alt bandı olan borçlanma faiz oranı mevcut durumda yüzde 7.25, bir hafta vadeli repo ihale faiz oranı yüzde 8, marjinal fonlama oranı yüzde 9.25, geç likidite penceresi borçlanma faiz oranı yüzde 0, borç verme faiz oranı ise yüzde 12.75 seviyesinde bulunuyor. Ankette 3 ay sonrasındaki ağırlıklı ortalama fonlama maliyetinde tahmin bildiren 13 kurumun biri değişiklik beklenmezken, bugünkü faiz oranlarına göre bir kurum 25 baz puan indirim, 11 kurum ise artış öngörüyor.

FAİZ KARARI TL İÇİN ÖNEMLİ FAKTÖR OLACAK
BNP Paribas/TEB Stratejisti Erkin Işık, TCMB'nin son yayımlanan beklenti anketinde enflasyon beklentilerindeki bozulmaya dikkat çekerek, "TCMB'nin faiz kararının TL'nin önümüzdeki dönemki performansı açısından en önemli faktör olacağı aşikar. Beklenti anketinde enflasyon beklentilerinde bozulmanın devam etmesi TCMB'nin politika bileşimini önümüzdeki hafta sıkılaştıracağı beklentilerini kuvvetlendiriyor" diyerek, şöyle devam etti:

"Önümüzdeki 24 aya ilişkin enflasyon beklentisi nisanda beklentisi 32 baz puan artış göstererek yüzde 8.63'e yükseldi. Bu veri 2006'ya uzanan veri tarihinin en yüksek seviyesi. TCMB'nin PPK kararının ardından ay sonunda gerçekleştireceği enflasyon raporunda yüzde 7.9 olan yıl sonu beklentisini yukarı revize edecek olması da da faiz artırım ihtimalini güçlendiren bir faktör."

Türkiye ekonomisi, teşviklerin de etkisiyle 2017'de yüzde 7.4 büyürken bu yılın ilk çeyreğinde de büyüme yüzde 7-7.5 aralığında bekleniyor. Ancak bu teşviklerin beraberinde çift haneli enflasyon ve GSYH'nin yüzde 5'ini aşabilecek bir cari açığı beraberinde getirebileceğinden endişe ediliyor. Bu makro endişelerin yanı sıra küresel ve jeopolitik endişeler de TL'de zaman zaman baskı yaratıyor.

Enflasyon, Kasım 2017'deki yüzde 12.98 ile görülen 14 yılın zirvesinden yönünü aşağı çevirdi ancak son dönemde TL'deki değer kaybı ve petrol fiyatlarındaki yükseliş kaynaklı enflasyon beklentilerinde yaşanan bozulma Reuters anketlerine ve TCMB'nin beklenti anketine de yansıyor. Tüketici fiyatları enflasyonu TL'deki değer kaybı ve güçlü büyüme trendinin etkisiyle 2017 yılını 2016 sonundaki yüzde 8.53'ten yüzde 11.92'ye yükselerek tamamladı.

TCMB KAYDA DEĞER BİR ADM ATACAKTIR
Reuters'ın PPK anketindeki tüm beklentiler Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın erken seçim kararı alması ardından toplanırken, ismini vermek istemeyen bir bankacı şöyle konuştu:

"Seçim kararı öncesi TCMB'nin faiz artışı yapmadan idare etme yönünde bir tercihinin de gündemde olabileceğini düşünüyorduk. Ancak iki ay sonra yapılacak bir seçimde daha düşük bir kur iktidar partisinin lehine olacaktır. Dolayısıyla bozulan enflasyon dinamikleriyle birlikte bu kez TCMB'nin kayda değer bir adım atma ihtimalinin oldukça yükseldiğini düşünüyoruz. Piyasada güçlü bir faiz artışı beklentisi oluştuğu için aksi bir adım TL'de ciddi değer kaybına neden olacaktır."

PARA POLİTİKASINI SIKILAŞTIRABİLİR
Çarşamba günü gerçekleşecek toplantı öncesi beklentilerde, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın uzun süredir bilinen yüksek faiz karşıtı tavrını seçim öncesi Lira’yı kontrol altına almak için bir süreliğine bir kenara bırakabileceği iyimserliği yüksek.

Bloomberg’e göre, analistlerin ortalama beklentisi geç likidite penceresinin  50 baz puan artırılarak yüzde 13.25 seviyesine çıkarılması yönünde. Nomura’ya göre böyle bir hamle Türk Lirası’nı dolar karşısında 3.92-3.94 seviyelerine geri çekebilir. Bloomberg’e bir açıklama yapan Nomura International Plc Stratejisti Henrik Gullberg, “Merkez Bankası’nın, haziran seçimlerine kadar liranın istikrarlı kalmasını sağlamak için para politikasını daha da sıkılaştıracağı olasılığında artış var'' dedi.

GEREKLİ GÖRÜLÜRSE ADIM ATILIR
Öte yandan Başbakan Binali Yıldırım, Maliye Bakanı Naci Ağbal, Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya ve Cumhurbaşkanı Ekonomi Başdanışmanı Cemil Ertem, geçen hafta ekonomide yaşananların yakından takip edildiğini, gerekli görülmesi halinde adım atılacağını belirtti.

Erdoğan ise ekonomiyle ilgili her açıklamasında faizlerin yatırımları ve istihdamı artırmak adına düşürülmesi gerektiğini belirtiyor. Bu açıklamalar TCMB'den faiz artışı beklendiği dönemlerde bankanın siyasilerin eleştirilerine rağmen bir artışa gidip gidemeyeceğine ilişkin endişelere neden oluyor. Bu eleştirilere rağmen TCMB 2017 başından bugüne 450 baz puanlık bir sıkılaştırma gerçekleştirmiş olması gerekli görülmesi halinde adım atılabileceğini gösteriyor.

TCMB Başkanı Murat Çetinkaya, TL'de sert değer kayıplarının yaşandığı geçen hafta yaptığı son açıklamasında son dönemde yaşanan gelişmelerin enflasyon üzerinde yarattığı riskleri yakından takip ettiklerini belirterek, enflasyonu etkileyen unsurlardaki gelişmeler dikkate alınarak, ihtiyaç duyulması halinde ilave sıkılaştırma yapılabileceğini söyledi.

"TCMB erken seçim öncesi faiz artıracak mı?" haberi, 24 Nisan 2018 tarihinde yazılmıştır. 24 Nisan 2018 tarihinde de güncellenmiştir. Ekonomi kategorisi altında bulunan TCMB erken seçim öncesi faiz artıracak mı? haberi 2018 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. TCMB erken seçim öncesi faiz artıracak mı? 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Ekonomi konusunda 19 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 01:12 Yüzyıllık bir geçmişe sahip olan dondurma fabrikası, beklenmedik bir şekilde iflas etti
  2. 01:00 TBMM'nin İliç Komisyonu üyeleri Resmi Gazete'de yayımlandı
  3. 00:53 Elite World Hotels & Resorts, Van Kahvaltısını Türkiye'nin Dört Bir Yanına Taşıyor
  4. 00:51 ABD, Filistin'in BM'ye tam üyelik başvurusunu veto etti
  5. 00:51 Resmi Gazete 19 Nisan 2024 kararları
  6. 00:50 Dubai'yi Vuran Şiddetli Yağış: Okullar Tatil, Havalimanı Sular Altında
  7. 00:47 Dilan ve Engin Polat'a bir suçtan mahkemeden tahliye kararı çıktı
  8. 00:47 Türk Bilim İnsanlarından Şaşırtıcı Keşif: Beyin Hücrelerinde Mikroplastik Tespit Edildi
  9. 00:44 Bugün yüzde 25 zam gelmişti: Kırmızı ete yüzde 50 zam daha açıklanmış bulundu!
  10. 00:43 Sigorta Sektöründe Önemli Gelişmeler: Kefalet Sigortası ve ZAS'ın Hayata Geçmesi Öngörülüyor
  11. 00:41 Prof. Dr. Naci Görür' den Tokat Depremleri İçin Uyarı: "Dikkatli Olunmalı"
  12. 00:35 Tokat'ta Son 24 Saatte 5 Deprem: Vatandaşlar Büyük Korku Yaşıyor
  13. 00:29 Tokat'ın Sulusaray İlçesinde 4.1 Büyüklüğünde Deprem: AFAD Açıkladı
  14. 00:23 Okul Etkinliği Sırasında Tavuk Pilavı Yiyen Öğrenciler Zehirlendi: 48 Öğrenci Hastaneye Kaldırıldı
  15. 00:22 ABD, BM'de Filistin Devleti'nin Tanınmasına "Hayır" Diyor
  16. 00:20 Manisa Selendi'de Okul Servisi ile Kamyonet Çarpıştı: 9 Öğrenci Yaralı
  17. 00:16 UNFPA'nın Raporu: Cinsel Sağlık ve Üreme Sağlığı Eşitsizlikleri Artıyor
  18. 00:13 1 Mayıs'ın Taksim'de Kutlanması İşçi Sınıfının, Halkın Hakkıdır!
  19. 00:13 İran Cumhurbaşkanı, İsrail ile savaş ortamında sert uyarıda bulundu
  20. 00:10 Bill Gates, ''Milletlerden'' büyülenmiş olduğunu açıkladı
Ekonomi Haberleri