Tehlike Kapıda: Hastalık Yayan Tür İstanbul'da! Tek Isırığı Hastanelik Ediyor

Tehlike Kapıda: Hastalık Yayan Tür İstanbul'da! Tek Isırığı Hastanelik Ediyor

Tehlike Kapıda: Hastalık Yayan Tür İstanbul'... Son zamanlarda insanların korkulu rüyası haline gelen bir böcek türü, İstanbul’da hızla yayılmaya başladı. Alerjik reaksiyonlara yol açabilen bu tür, şehirde endişe yaratıyor.

İSTANBUL’DA TEHLIKE ALARMI: ASYA KAPLAN SIVRISINEĞI HIZLA YAYILIYOR

Son zamanlarda insanların korkulu rüyası haline gelen Asya kaplan sivrisineği, İstanbul’da hızla yayılmaya başladı. Alerjik reaksiyonlara ve çeşitli hastalıklara yol açabilen bu tür, şehirde endişe yaratıyor. Boğaziçi Üniversitesi'nden Doç. Dr. Necla Birgül İyison, bu konuda önemli açıklamalarda bulundu.

İLAÇLAMA VE SU BIRIKINTILERINE DIKKAT!

Doç. Dr. Necla Birgül İyison, Asya kaplan sivrisineğinin İstanbul'da hızla yayıldığını ve bu durumun hem sağlık hem de yaşam kalitesi açısından riskler taşıdığını belirtti. İyison, belediyelere ilaçlama çalışmalarını artırmaları çağrısında bulunarak, vatandaşların balkon ve bahçelerde su birikintileri bırakmamaları gerektiğinin altını çizdi.

AGRESIF BIR TÜR: ASYA KAPLAN SIVRISINEĞI

Asya kaplan sivrisineği, "agresif bir tür" olarak tanımlanıyor. İyison, bu sivrisineğin giysilerin üstünden ısırabildiğini, ayrıca nematod, parazit ve virüs taşıyabildiğini söyledi. Bu nedenle "sarıhumma", "dang humması", "zika", "chikungunya" ve "Batı Nil virüsü" gibi hastalıkların taşınmasında etkili olabileceği açıklandı. Ancak Türkiye'de bu hastalıklara dair şu ana kadar bir olay rapor edilmediği ifade edildi.

İKLIM DEĞIŞIKLIĞI VE YAYILMA HIZI

İyison, iklim değişikliğinin bu sivrisineklerin gelişiminde etkili olduğunu belirtti. Sıcak havaların sivrisineklerin hızlı gelişimine ve yumurta sayısının artmasına neden olduğunu vurgulayan İyison, "Sayıları artınca daha fazla insana zarar verebiliyorlar" dedi.

TARIHÇE VE YAYILMA ALANI

Asya kaplan sivrisineğinin Türkiye'de ilk kez 2011'de Trakya'da görüldüğünü, 2017'de ise Karadeniz Bölgesi'ne yayıldığını belirten İyison, bu türün İstanbul ve diğer bölgelere hızla yayıldığını aktardı. Güney Amerika kökenli olan bu sivrisinek türü, ticari alışverişlerle Türkiye'ye gelmiş ve burada hızla adapte olarak çoğalmıştır.

ALERJIK REAKSIYON TEHLIKESI

Doç. Dr. Necla Birgül İyison, Asya kaplan sivrisineğinin ısırdığı kişilerde yarattığı etkiye ilişkin şu bilgileri verdi:

"Isırdığı kişilerde alerjik reaksiyonlara yol açabiliyor. Öncelikle kasılma meydana geliyor. Sonra kızarma oluşuyor belirli bir bölgede. Bunu nasıl giderebiliriz? Kızarıklık oluşan bölgeye buz koyabiliriz. Bu hem iltihabın yayılmasını hem de kaşıntıyı engelleyebilir. Antihistaminik merhemler de kullanılabilir. Belirtiler geçmezse doktora gidilmelidir. Eğer sinek boğaz bölgesini ısırırsa, bu şişlik meydana getirdiği için çok tehlikeli olabiliyor. Bu gibi durumlarda hemen doktora başvurulması gerekiyor."

YUMURTALARINI SU BIRIKINTILERINE BIRAKIYOR

Bu türün yumurtalarını su birikintilerine bıraktığına işaret eden İyison, şöyle konuştu:

"Yumurtalarını genelde sığ sulara bırakıyorlar ve oradan yayılıyorlar. Dereler, açık alandaki su birikintileri, su kanalları, bidonlar, havuzlar bu sivrisineklerin yumurtalarını bırakabileceği yerler arasında. Yumurtalar zamanla gelişiyor, gelişmelerinin ardından onlar da tekrar yumurta bırakıyorlar. Uygun koşullarda 1 hafta içerisinde çoğalabilirler. Bir kerede yaklaşık 50 yumurta bırakabiliyorlar. Bu nedenle, dışarıdaki su birikintileri önlenmeli. Yurt dışında yapılan bir araştırmaya ait makalede, su birikintileri olan ve olmayan bir yerde bu sivrisineklerden kaynaklı sarıhumma, dang humması hastalıklarının ne kadar yaygın olduğuna bakılmış. Makalede, bu su birikintileri kalktığında bu hastalıkların yayılımının yüzde 50-60 azaldığı bildirilmiş."

ÖZELLIKLE O SEMTLERDE GÖRÜLÜYOR

Doç. Dr. İyison, bu türün şu anda İstanbul'daki yaygınlık durumu ve yapılması gerekenler hakkında da şu değerlendirmelerde bulundu:

"Şu anda İstanbul'da yaygın. Sarıyer'de, Beykoz'da yoğun şekilde görülüyor. Ancak bence iklim değişikliği sebebiyle artık her yere yayılıyor. Belediyeler ilaçlamaları artırabilir, belirli bölgelerde daha fazla ilaçlama yapabilir. Vatandaşlar da balkonlarında, bahçelerinde veya çevrelerinde su bırakmamaya, su birikintilerine dikkat edebilirler."

 

"Tehlike Kapıda: Hastalık Yayan Tür İstanbul'da! Tek Isırığı Hastanelik Ediyor" haberi, 07 Ağustos 2024 tarihinde yazılmıştır. 07 Ağustos 2024 tarihinde de güncellenmiştir. Gündem kategorisi altında bulunan Tehlike Kapıda: Hastalık Yayan Tür İstanbul'da! Tek Isırığı Hastanelik Ediyor haberi 2024 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Tehlike Kapıda: Hastalık Yayan Tür İstanbul'da! Tek Isırığı Hastanelik Ediyor 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Gündem konusunda 20 Eylül 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 01:15 Müge Anlı'dan Demet Akalın’a sert yanıt: 'İsim veririm, altından kalkamazsınız!'
  2. 01:05 CHP’den istifa edecek mi? Mansur Yavaş’tan iddialara cevap gecikmedi
  3. 01:03 DEM Parti'den "anayasa" açıklaması geldi: "Kurtulmuş'la görüşmedik"
  4. 00:54 Narin'in Adli Tıp raporu tamamlandı! Ne zaman öldürülmüş olduğu belirlendi
  5. 00:53 Uzaktan patlatılan çağrı cihazları ve telsizlerin sırları gün yüzüne çıktı!
  6. 00:35 Eski İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener uzun zaman sonra yeniden görüntülendi
  7. 00:30 Yoav Gallant "Hizbullah'a karşı askeri operasyonlar devam edecek"
  8. 00:29 Umut Bozok ”1 puanı da hak etmedik”
  9. 00:23 En İyi Elektrikli SUV’ları Seçildi! O Model Hyundai ve BMW'yi Geride Bıraktı!
  10. 00:22 Gelecek Partisi'nden Güçlü Bir Muhalefet Grubu Oluşturma Çağrısı
  11. 00:14 Tecavüzle Suçlanan Mohamed Al Fayed'in Eski Kadın Çalışanları: 'Ahlaksız Bir Canavardı!'
  12. 00:14 İddia| Öğretmen atamasında mülakat sonuçları açıklanıp, geri çekildi
  13. 00:10 Arda Güler ve Duru Nayman İlk Kez Birlikte Görüntülendi
  14. 00:08 Bankamatik Kartınıza 15.000 TL Doğrudan Yatacak!
  15. 00:04 Şenol Güneş'ten sert tepki! Oyuncularına söylediği sözler gündem oldu
  16. 00:02 Kira Tespitinde Yapay Zeka Dönemi! Hukukta Çığır Açan Karar!
  17. 00:00 Otomotiv devi iflas bayrağını çekti! Otomobil devlerine parça üretiyordu: Sektörde liderdi!
  18. 23:47 Burak Yılmaz: "Hakemin canı sağ olsun. Bugün bize hata yaptı ama yarın başkasına yapmasın"
  19. 23:43 Adli Tıp Kurumu raporu tamamlandı! İşte Narin Güran'ın ölüm nedeni
  20. 23:15 Eskişehir'de Yemek Borusu Genişleyen Yavru Kediden Tavuk Sesi Çıkıyor
Gündem Haberleri