Tehlikeli provokasyon: Alevi evlerinin önüne ''korsan hoparlörle'' ezan baskısı!

Tehlikeli provokasyon: Alevi evlerinin önüne ''korsan hoparlörle'' ezan baskısı!

Tehlikeli provokasyon: Alevi evlerinin önüne... İstanbul Sarıyer’de Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı Sarıyer Şubesi Ayazağa Cemevi’nin ve mahalledeki Alevi yurttaşların evlerinin önüne korsan hoparlörler takılarak yüksek sesle ezan sesi dinlettiriliyor. Müftülük ve belediye ise kendilerinin yapmadığını savunuyor.

İki ay önce İstanbul Sarıyer’deki Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı Sarıyer Şubesi Ayazağa Cemevi önündeki elektrik direklerine hoparlör takıldı. İki direğe takılan hoparlörden ezan dinlettiriliyor. Son hoparlör ise aşure lokmalarının dağıtıldığı gün takıldı. Kim tarafından konduğu belli olmayan, beş vakit ezan yayını yapan ve mahalleli tarafından tepki ile karşılanan korsan hoparlörleri, Alevi vatandaşlar da kendilerine yönelik yeni bir provokasyon girişimi olacağından tedirgin...

Perşembe günleri yapılan cemleri yarıda kesmek zorunda kaldıklarıını söyleyen Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı Sarıyer Şubesi Ayazağa Cemevi Başkanı Celal Özer, 'korsan hoparlörlerle' ilgili konuştu.

Müftülüğe, valiliğe, belediyeye ve kaymakamlığa konuya ilişkin dilekçe ile başvuruda bulunan cemevi başkanı Celal Özer ise hiçbir yanıt alamadı.

ALEVİ EVLERİNİN ÖNÜNE DE HOPARLÖR TAKILDI

PİRHA'nın haberine göre, Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı Sarıyer Şubesi Ayazağa Cemevi Başkanı Celal Özer, hoparlörün takılma sürecini anlattı:

“İki ay önce iki kolon olarak buraya bağlandı. Biz de bir şey demeyelim. ‘Galiba ezan sesi duyulmuyor’ diye. Gerçi duyuluyor. Çünkü minarelerde ezan okunur. Tepki vermedik. Bizim tepki vermediğimizi görünce getirdiler 3 tane daha koydular. En son Cumartesi günü aşure lokmasından sonra bir tane daha büyük bir kolon getirilerek cemevimizin tam karşısına koyuldu. Ezan sesini oradan duyurmaya çalışıyorlar. Biz diğerleri varken bile cem yaptığımızda ezan okunduğu zaman o kadar çok ses geliyordu ki zakir ve dedemizin sesini duyamaz oluyorduk.”

Ayazağa Mahallesi’nde bulunan insanların da rahatsız olduğunu söyleyen Özer, mahalle aralarında bulunan Alevilerin yaşadıkları evlerin kenarlarına da hoparlör takıldığına dikkat çekti.

“Bu kolonları kimin hangi amaçla getirdiğini bunu öğrenmek istiyoruz” diyen Özer, kaymakamlığa da dilekçe verdi.

'AYAZAĞA’DA ALEVİLERE KARŞI BASKI VAR'

Özer, “Alevi canlarımız huzursuz, Sünni canlarımız da sesten rahatsız. ‘Yatamıyorum. Çocuklarımız ezan sesi ile sıçrıyorlar’ diyorlar. Niçin yaptılar? Amaçları ne? Yetkililerin bu konuda duyarlı olup bu işi çözmesini istiyoruz. Aleviler ezana karşıymış gibi bir his uyandırıp buradaki toplumu karşı karşıya getireceklerinden korkuyoruz. Burada zaten Alevi olmak çok zor. Gerçekten Ayazağa’da Alevilere karşı bir baskı var. Daha önce de cemevi yaparken bize baskılar yapıldı” ifadelerini kullandı.

Burada amaçlarının Alevileri sindirmek olduğunu söyleyen Özer, “Ne yapsalar da biz cemevimizden de inancımızdan da vazgeçmeyiz. Haklarımızı aramaya devam edeceğiz” dedi.

'İÇ KARGAŞA ÇIKARMAK İSTİYORLAR'

Ağucan Ocağı pirlerinden İbrahim Erdoğan da bu cemevinde inanç hizmetini yerine getiriyor. Erdoğan, son dönemlerde yaşanan ‘korsan hoparlör’ olayından çok fazla insanın rahatsız olduğunu söyledi.

Bu olayın insanların cemevine gelmelerini de etkilediğini ifade eden Erdoğan, “Bu baskılar tarihte bütün Alevilere hep yapılmış. Alevilere yönelik yapılan tüm bu katliamların nedeni bu toplumu susturmak sesini kesmek istemeleri. Alevilerin rızalık sistemini yok etmek istediler. Tarihten bu yana bütün hükümetler Alevilere yönelik yapmış olduğu katliamların hiçbirisinden başarı sağlayamadı. Belki zaman zaman zayıflamıştır. Ama hiçbir zaman baskıya, katliama boğun eğmedi. Bundan sonra da eğmeyecek. Cemevinin önüne 6 tane kolon getirenler bu ortamı tekrar germek istiyorlar. Kendi hırsızlıklarının, katliamlarının üstünü örtbas edip bir iç kargaşa çıkarmak istiyorlar. Ama kapatamayacaklar” dedi.

YETKİLİLER YANIT VERMİYOR!

Cemevi başkanının çeşitli yerlere başvurduğunu söyleyen Erdoğan, “O diyor benim işim değil. Diğeri diyor benim işim değil. Ben gitsem caminin önünde cem yapsam o zaman senin işin olur değil mi? Peki cemevinin önüne 6 tane kolon koyulması neden senin işin değil?” diye sordu.

İNSANLAR KORKUDAN CEME GİTMİYORLAR

Pir Erdoğan son olarak şöyle konuştu:

“Geçen cumartesi Muharrem ayının lokması vardı. Aşure verildi. Bu kalabalığı görünce bir tane daha kolon takıldı. Böyle olunca canlarımız cemlere katılmıyorlar. Katılanlar ise çocuklarını getirmiyor. İster istemez korkuyorlar. Geçmişten gelen korkular var. Başkasının inancına saygısı olmayanın kendi inancına da saygısı olmaz. Bunun bir an önce çözülmesini istiyoruz.”

HDP İstanbul Milletvekili Ali Kenanoğlu da duruma tepki göstererek şunları söyledi:

"Ezan bir namaza ve camiye çağrıdır. Orada yeteri kadar camii olmasına rağmen, özellikle Alevilerin yaşadığı ve cemevinin bulunduğu sokağa böyle bir şeyin yapılması bir tahriktir bir provokasyondur. Orada yeteri kadar camii olmasına rağmen, özellikle Alevilerin yaşadığı ve cemevinin bulunduğu sokağa böyle bir şeyin yapılması bir tahriktir, bir provokasyondur"

İçişleri Bakanına soru önergesi verdiklerini kaydeden Kenanoğlu şöyle devam etti:

“Bizde bunu mecliste içişleri bakanlığına sorduk. Nasıl olur da kimsenin sahip çıkmadığı halde buraya bu hoparlörler konur. Sizin bundan nasıl haberiniz olmaz? Madem sahibi yok, niye bunlar böyle duruyor? Ve hiçbir kurum bunu sahiplenmiyor, o zaman bunlar korsan hoparlörlerdir, doğru tanım da budur. Bu korsan hoparlörler neden kaldırılmıyor? Bütün bunları dile getiren bir soru önergesi sunduk. Tabii dikkat çekmek istediğimiz husus tam da bu Aleviler üzerinde oynanan bir provokasyon girişimi idi. Ve bunun bir tesadüf olduğunu da düşünmüyoruz açıkçası biz. Çünkü peyder pey seyreden Armutlu Cemevi, Erzincan’da oruç açım çadırlarına yönelik yasaklama ve burada meydana gelen olayların hepsi birbirini takip eden olaylar ve bunlara baktığımız zaman Alevilere yönelik bir baskılamanın da sistematik olarak uygulandığını görüyoruz.”

'YETKİLİLER OLAY KARŞISINDA SESSİZ'

Kurumların, kuruluşların, yetkili organların, İçişleri Bakanlığı’nın ve emniyet güçlerinin bu olaylar karşısında sessiz kaldığına dikkat çeken Ali Kenanoğlu, “Biz bu konunun takipçisi olmaya devam edeceğiz ve o korsan hoparlörlerin oradan kaldırılmasını sağlayacağız. Bunun için de uğraşıyoruz. Bu anlamıyla da halkımızı da bu tür provokatörlere karşı sağ duyuya davet ederken görevlileri de yetkilileri de onları oradan kaldırmaya davet ediyoruz” diye konuştu.

"Tehlikeli provokasyon: Alevi evlerinin önüne ''korsan hoparlörle'' ezan baskısı!" haberi, 02 Ekim 2018 tarihinde yazılmıştır. 02 Ekim 2018 tarihinde de güncellenmiştir. Gündem kategorisi altında bulunan Tehlikeli provokasyon: Alevi evlerinin önüne ''korsan hoparlörle'' ezan baskısı! haberi 2018 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Tehlikeli provokasyon: Alevi evlerinin önüne ''korsan hoparlörle'' ezan baskısı! 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Gündem konusunda 18 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 19:26 Trabzonspor'dan Salih Uçan ve Oliver Torres Hakkında O Açıklama Geldi!
  2. 19:19 Fenerbahçe'nin THY Avrupa Ligi play-off'unda Monaco ile karşılaşmaları belli oldu!
  3. 18:56 Piyasalarda Dalgalı Seyir: BIST 100 Düşüşle Kapanış Yaptı, Bankacılık Endeksi Arttı
  4. 18:51 TCMB'den Piyasa Düzenlemesi: Menkul Kıymet Tesis Oranı %1'e İndiriliyor
  5. 18:44 Sağlıklı ve Lezzetli Atıştırmalık: Pratik Hurma Topları Tarifi
  6. 18:37 Rönesans Rezidans Faciası: Müteahhidin Çarpıcı Savunması 'Bina Yan Yattı, Çökme Olmadı'
  7. 18:31 Tokat'ta meydana gelen 5.6 büyüklüğünde deprem
  8. 18:26 Arsenal, Ferdi Kadıoğlu'nu Gözlemlemek İçin İstanbul'a Gözlemci Gönderdi
  9. 18:20 Web Bağlantısı Sorunlarına Hızlı Çözümler: İnternet Deneyiminizi İyileştirin!
  10. 18:14 Senatör Nelson: Çin'in Gizli Uzay Programları ABD'yi Uyandırmalı
  11. 18:09 İran Komutanı: İsrail'in Nükleer Tesise Saldırı Tehdidi, Politika Değişikliğine Neden Olabilir
  12. 17:59 Domateslerin Uzun Süre Taze Kalması İçin Pratik Yöntemler
  13. 17:52 Antalya'daki Teleferik Kazası: Tutuklu Belediye Yetkililerinin İtirazı Reddedildi
  14. 17:37 İbrahim Hacıosmanoğlu, TFF Başkanlığına adayı oldu!
  15. 17:32 Denizlispor’da sezon kapandı! Bekir Turaç Böke'den Haber!
  16. 17:28 İsrail'den İran'a karşı "diplomatik atak" geldi!
  17. 17:24 Ronald Araujo'dan İlkay Gündoğan'ın O Sözlerine Hemen Cevap Geldi!
  18. 17:20 Bursaspor Divan Kurulu Başkanı Galip Sakder açıklamalar yaptı! “Hata lüksümüz yok”
  19. 17:12 Trabzonspor'da O Futbolcuyla Yollar Ayrılacak!
  20. 17:10 Et ve Süt Kurumu'ndan Büyük Zam: Yüzde 25 Artış!
Gündem Haberleri