Tek adamlık huzursuzluk getiriyor: İşte rapor

Tek adamlık huzursuzluk getiriyor: İşte rapor

Tek adamlık huzursuzluk getiriyor: İşte rapor ABC Haber MerkeziCHP Tekirdağ Milletvekili Faik Öztrak, parlamenter demokrasiler ile başkanlık rejimlerinin ülkelere huzur, barış, refah ve mutluluk getirmekteki başarılarını karşılaştırdığı bir rapor hazırladı. Raporla...

ABC Haber Merkezi

CHP Tekirdağ Milletvekili Faik Öztrak, parlamenter demokrasiler ile başkanlık rejimlerinin ülkelere huzur, barış, refah ve mutluluk getirmekteki başarılarını karşılaştırdığı bir rapor hazırladı. Raporla ilgili konuşan Öztrak, "Tüm endeksler aynı şeyi söylüyor: Başkanlıık başa bela" yorumunu yaptı.

CHP'li vekilin raporuna göre, gelişmişlik, refah ve barış endekslerinde, başkanlıkla yönetilen ülkeler en sonlarda yer alıyor. Güçlü parlamenter demokrasiyle yönetilen ülkeler ise bunun tam aksine endekslerde en üst sırada.

CHP Tekirdağ Milletvekili Faik Öztrak, Birleşmiş Milletler, Dünya Ekonomik Forumu, Uluslararası Şeffaflık Örgütü gibi kuruluşların uluslararası endekslerini kullanarak hazırladığı raporda, güçlü parlamenter demokrasiler ile başkanlık rejimlerinin ülkelere huzur, barış, refah ve mutluluk getirmekteki başarılarını karşılaştırdı. 

Öztrak’ın raporuna göre tüm uluslararası endeksler, güçlü demokratik parlamenter rejimlerle yönetilen ülkelerde insanların daha iyi eğitim, sağlık ve refah koşullarına ulaşabildiğini gösteriyor. Yine dünyanın en mutlu insanları güçlü demokratik parlamenter rejimlerde yaşıyor. Bu tablonun bir tesadüf olmadığını belirten Öztrak, “Kuvvetler ayrılığının, güçlü denge ve denetim sistemlerinin bulunduğu, hak ve özgürlüklerin hukukun koruması altında olduğu ülkelerde belirsizliğe yer olmamaktadır. Bu ülkelerde fikir ve ifade özgürlüğü yaratıcılığı beslemekte, yaratıcılık ve öngörülebilirlik ise beraberinde rekabet gücü ve refah getirmektedir'' değerlendirmesinde bulundu. 

PARLAMENTER ÜLKELER ZİRVEDE
Rapora göre Birleşmiş Milletler’in eğitim, sağlık, yaşam koşulları gibi pek çok kriteri göz önüne alarak hazırladığı İnsani Gelişmişlik Endeksi’nin ilk 10 sırasındaki ülkelerin 8’i güçlü parlamenter demokrasiyle yönetiliyor. Kalan iki ülke ise güçlü denge ve denetim mekanizmalarıyla desteklenmiş bir Başkanlık sisteminin var olduğu ABD ile kendine has karma bir sistemle yönetilen İsviçre. Listenin son 10 sırasındaki ülkelere bakıldığında ise 7’sinin Başkanlıkla, 3’ünün de Yarı Başkanlıkla yönetildiği görülüyor.       

ekran-resmi-2017-03-06-12.00.31.png

BAŞKANLIK MUTSUZ EDİYOR
Raporda yer alan bir diğer veriye göre dünyanın en mutsuz insanları, Başkanlık sisteminin hüküm sürdüğü Burundi, Benin, Ruanda gibi ülkelerde yaşıyor. Dünya Mutluluk Endeksi’nin son 10 sırasında yer alan ülkelerin 9 tanesi Başkanlıkla, 1 tanesi Yarı Başkanlıkla yönetilirken, en mutlu insanların yaşadığı ilk 10 ülkenin İsviçre hariç tamamı güçlü parlamenter demokrasiyle yönetiliyor.

BAŞKANLIK ÜLKELERİNDE YOLSUZLUK TAVAN
Hukuk devletinin en güçlü olduğu ülkelerin de güçlü parlamenter demokrasiyle yönetilen ülkeler olduğu görülüyor. Güçlü denge ve denetleme mekanizmalarının kurulduğu bu ülkeler, aynı zamanda yolsuzlukların en az yaşandığı ülkeler oluyor. Buna karşın, hukukun üstünlüğü konusunda en alt sıralarda bulunan Başkanlık ülkeleri, aynı zamanda yolsuzlukların en çok yaşandığı ülkeler. 

TEK ADAM HUZUR VERMİYOR
Raporda dikkat çeken bir diğer veriye göre Başkanlık ülkeleri vatandaşlarına huzur ve barış sağlama konusunda da en başarısız ülkeler. Küresel Barış Endeksi’nin son 10 sırasında bulunan ülkelerden 6’sı Başkanlık, 1’i Yarı Başkanlıkla yönetilirken, listenin en tepesindeki ülkelerin 8 tanesi güçlü parlamenter demokrasiyle yönetiliyor. 

"Tek adamlık huzursuzluk getiriyor: İşte rapor" haberi, 06 Mart 2017 tarihinde yazılmıştır. 06 Mart 2017 tarihinde de güncellenmiştir. Gündem kategorisi altında bulunan Tek adamlık huzursuzluk getiriyor: İşte rapor haberi 2017 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Tek adamlık huzursuzluk getiriyor: İşte rapor 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Gündem konusunda 27 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 00:30 İflas Haberleri Artıyor: Bir Giyim Şirketi Daha Kapanıyor!
  2. 00:27 Belçika Ukrayna'ya F-16 desteği verme kararı aldı
  3. 00:23 Türkiye yollarının Kötülüğü İlk Kez Bir İşe Yarayacak: Elektrik Üreten Süspansiyon Sistemi!
  4. 00:22 Tırnak Diplerinizdeki Bu Değişiklik Vücudunuzdaki Bir Organın Çöküşünün Habercisi Olabilir!
  5. 00:22 Tansiyon Sorununuza Çözüm Bu Bitkide! Tuz Bile Kullanılsa Tansiyonunuz Yükselmiyor!
  6. 00:19 Emeklilere Müjde: 08,00 İtibari İle O İşlem Ücretsiz!
  7. 00:19 Galatasaray'ın Tarihi Zaferi: Okan Buruk'tan Efsanevi Bir Başarı!
  8. 00:16 New York Borsası günü yükselişle tamamladı
  9. 00:09 Darphane 1 TL ve 50 kuruşların gramajını azaltacak
  10. 23:55 Arda Güler Real Madrid'te ilk golünü attı
  11. 23:43 Okan Buruk'dan efsane sözler; “Büyük rekorlara imza atıyoruz”
  12. 23:34 Fernando Muslera'nın rekoru! Çok konuşulacak rekor!
  13. 23:28 Yıldız Tilbe Yepyeni Görünümüyle Hayranlarını Şaşırttı: Tanıyamayacaksınız!
  14. 23:19 Okan Buruk'tan derbi açıklaması geldi!
  15. 23:04 Safiye Soyman-Faik Öztürk çiftinden kötü haber geldi! Faik Öztürk felç geçirdi!
  16. 22:09 Galatasaray, Adana'dan 3 puanla ayrılıyor!
  17. 22:02 Cinsel Organına Salatalık Sıkışan Kolombiyalı Pes Dedirtti!
  18. 21:38 Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz'tan Tarihi Görüşme! Romanya Cumhurbaşkanı Lohannis Buluşması!
  19. 21:35 Altın Yatırımcıları Dikkat! Dünya Bankası'ndan Altın Fiyatları Hakkında Son Dakika Tahmini!
  20. 21:34 Gonca Vuslateri'nin Mutluluğu Taçlandı! Kızını Kucağına Aldı!
Gündem Haberleri