Tekel bayi sahiplerinden eylem çağrısı

Tekel bayi sahiplerinden eylem çağrısı

Tekel bayi sahiplerinden eylem çağrısı Tekel bayilerinin salgın günlerinde alınan kısıtlama kararlarına tepkileri sürüyor. Türkiye Tekel Bayileri Platformu 11 Mart'ta İstanbul Bakırköy'de eyleme hazırlandıklarını duyurdu.

 

Türkiye Tekel Bayileri Platformu'nun (TTBP) yaptığı açıklamaya göre, kurum 11 Mart'ta İstanbul Bakırköy'de bir eyleme hazırlandıklarını duyurdu. SoL Haber'de yer alan habere göre, hafta içi çalışma saatlerine sınırlandırma getirilmesi, hafta sonu cumartesi yarım gün, pazar günü ise tamamen kapalı kalan işyerlerini hatırlatan TTBP, "Bahse konu marketler mal alımı ve mal kabulünü tek merkezli yaptıklarından iskonto ve raf bedeli adı altında düşük maliyetli alımlar gerçekleştirmekte ve bu alımları özellikle ‘Alkollü İçecekler' grubunda ciddi fiyat indirimine gitmektedirler. Bu kavramda biz küçük esnaflar arasında haksız rekabete yol açacak durumlar gerçekleşmektedir" dedi.

Tütünde taban fiyat olsun
 

TTBP yaptığı açıklamada tütün mamullerinde olan taban fiyat uygulamasının alkol ürünlerinde de geçerli olması gerektiğini vurgulayarak "Zincir marketlerden sigara satışının kalkması esnaf için umut verici olsa da ulusal ve zincir marketlerin çalışma saatlerine de bir düzenleme acilen getirilmelidir. Avrupa modeli baz alınırken düzenlemede bu kriterlerde göz önünde bulundurulmalıdır. Şimdi karşımızda daha büyük sorunlar başlıyor ulusal zincir mağazaları küçük ölçekli dükkan zincirleri açarak bizlerin işlerine gözlerini dikmişlerdir. Büyükşehirlerde tekel bayileri zincirleri açarak 'kioks ve Makrocenter modeli' küçük işletmeler ile bizleri bitirme noktasına getireceklerdir" ifadelerini kullandı.

Zincir marketler esnafın düşmanı

Açıklamada şu ifadeler kullanıldı: "Bizler bu ülkede 155 bin tekel bayisi esnafıyız ailelerimiz ve çalışanlarımızla birlikte 700-800 bin kişiyiz. Zincir marketlerin el atmadığı meslek, gitmedikleri il ve ilçemiz kalmadı. Ülkenin her tarafını kuşatarak küçük esnafı bitme noktasına getirdiler. Yanında eleman çalıştırarak istihdama katkı sağlayan esnafımız ekmek parası kazanamayınca dükkanını kapatmak zorunda kalıyor çalıştırdığı eleman da işsiz kalıyor. Kendi işinin patronu olan esnafımız ailesiyle birlikte artık işçi konumuna geçerek zincir marketlerde reyon görevlisi olarak çalışıyor. Teknolojiye ayak uydurmayı bahane ederek küçük esnafı günden güne yok ediyorlar. İşsizliğin sürekli yükselmesinde esnafımızın yok olması yatıyor. Zorunlu tüketim mallarından dayanıklı tüketim mallarına kadar tüm ürünleri satıyorlar. Bu kuralsızlık artık son bulmalı. Perakende Yasasında yapılacak değişiklikle her türlü ürünü satarak piyasayı alt üst edilmesinin önüne geçilmeli ve saat düzenlemesi getirilmeli. "Ülkemizde zehirli mantar gibi her gün açılan bu 3 harfli ( BİM, A-101, Migros-Jet, ŞOK) zincir marketleri bu tarz market zincirleri tüm küçük esnaf grubunun sattığı ürünleri tek mağaza içinde satışa sunarak rekabet şartlarını zorluyor. Tekelleşen bu zincir marketlere dur demek için 'bu ülkede ki küçük ve orta ölçekli tüm esnaf grubunun rekabet etme şansını ortadan kaldırmıştır. Her gün kapanan küçük esnafın yanında olmak adına tüm meslek grubu ve işyerleri etkilenmektedir.

Esanf icralık durumda

"İstanbul'a tüm meslek gruplarımızı ve diğer küçük esnaflar tüm illerden esnaflar bu haklı mücadeleye davetlidir. Esnaf artık bağkur primini ve kredilerini dahi yatıramaz hale gelmiştir, icralık durumdadır. Üzerimizdeki baskılar cezalarda tuzu biberidir. "Esnafın ortadan kalktığı durumda da üreticiden tüketicisine kadar herkesin mağdur olacağı bir perakendecilik anlayışıyla karşı karşıya kalacağız. Anayasanın 173'üncü maddesi devlet esnaf ve sanatkârlarını koruyucu ve destekleyici tedbirleri almak ile yükümlüdür."

"Tekel bayi sahiplerinden eylem çağrısı" haberi, 13 Şubat 2021 tarihinde yazılmıştır. 13 Şubat 2021 tarihinde de güncellenmiştir. Ekonomi kategorisi altında bulunan Tekel bayi sahiplerinden eylem çağrısı haberi 2021 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Tekel bayi sahiplerinden eylem çağrısı 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Ekonomi konusunda 19 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Serkut Bozkurt Genel Yayın Danışmanı

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 01:12 Yüzyıllık bir geçmişe sahip olan dondurma fabrikası, beklenmedik bir şekilde iflas etti
  2. 01:00 TBMM'nin İliç Komisyonu üyeleri Resmi Gazete'de yayımlandı
  3. 00:53 Elite World Hotels & Resorts, Van Kahvaltısını Türkiye'nin Dört Bir Yanına Taşıyor
  4. 00:51 ABD, Filistin'in BM'ye tam üyelik başvurusunu veto etti
  5. 00:51 Resmi Gazete 19 Nisan 2024 kararları
  6. 00:50 Dubai'yi Vuran Şiddetli Yağış: Okullar Tatil, Havalimanı Sular Altında
  7. 00:47 Dilan ve Engin Polat'a bir suçtan mahkemeden tahliye kararı çıktı
  8. 00:47 Türk Bilim İnsanlarından Şaşırtıcı Keşif: Beyin Hücrelerinde Mikroplastik Tespit Edildi
  9. 00:44 Bugün yüzde 25 zam gelmişti: Kırmızı ete yüzde 50 zam daha açıklanmış bulundu!
  10. 00:43 Sigorta Sektöründe Önemli Gelişmeler: Kefalet Sigortası ve ZAS'ın Hayata Geçmesi Öngörülüyor
  11. 00:41 Prof. Dr. Naci Görür' den Tokat Depremleri İçin Uyarı: "Dikkatli Olunmalı"
  12. 00:35 Tokat'ta Son 24 Saatte 5 Deprem: Vatandaşlar Büyük Korku Yaşıyor
  13. 00:29 Tokat'ın Sulusaray İlçesinde 4.1 Büyüklüğünde Deprem: AFAD Açıkladı
  14. 00:23 Okul Etkinliği Sırasında Tavuk Pilavı Yiyen Öğrenciler Zehirlendi: 48 Öğrenci Hastaneye Kaldırıldı
  15. 00:22 ABD, BM'de Filistin Devleti'nin Tanınmasına "Hayır" Diyor
  16. 00:20 Manisa Selendi'de Okul Servisi ile Kamyonet Çarpıştı: 9 Öğrenci Yaralı
  17. 00:16 UNFPA'nın Raporu: Cinsel Sağlık ve Üreme Sağlığı Eşitsizlikleri Artıyor
  18. 00:13 1 Mayıs'ın Taksim'de Kutlanması İşçi Sınıfının, Halkın Hakkıdır!
  19. 00:13 İran Cumhurbaşkanı, İsrail ile savaş ortamında sert uyarıda bulundu
  20. 00:10 Bill Gates, ''Milletlerden'' büyülenmiş olduğunu açıkladı
Ekonomi Haberleri