Telekom''un soyulma öyküsü: Hep AKP''liler vardı, hiç denetim yapılmadı

Telekom''un soyulma öyküsü: Hep AKP''liler vardı, hiç denetim yapılmadı

Telekom''un soyulma öyküsü: Hep AKP''liler v... Türk Telekom''un çöküşle sonuçlanan özelleştirme sürecinin başlangıcından itibaren Hazine Müsteşarlığı adına yönetim kurulu koltuklarında AKP’li isimler yer aldı. Şirketi, çöküşe sürüklendiği süreçte ise Sayıştay denetiminden kaçırıldı.

Türk Telekom’un çöküşle sonuçlanan özelleştirilme sürecinin tüm aşamalarında AKP’lliler yüksek maaşlarla Hazine adına şirketin yönetim kurulu üyeliği koltuklarında oturdu. Yüzde 55 hisseyi değerinin altında sahiplenen, borcunu yerli bankalardan aldığı kredi ile kapatan, sayısız ayrıcalıkla karı arttırılan buna karşın bankalara olan borcunu ödemediği için hisseleri geri alınan OTAŞ’ın en büyük hissedarı olduğu Türk Telekom, bu çöküş sürecinin son iki yılında Sayıştay denetiminden de kaçırıldı.

Lübnanlı Hariri ailesi ile Saudi Telecom Company’nin ortak olduğu OTAŞ’ın Akbank’a 1.5 milyar dolar, Garanti Bankası’na 1 milyar dolar ve İş Bankası’na olan 500 milyon dolar borcu karşılığı yüzde 55’lik hissesinin devralınması ile sonuçlanan 13 yıllık süreçte AKP’li isimler şirketin yönetiminde bizzat etkili oldu.

TELEKOM'DAN CUMHURBAŞKANLIĞI'NA
Türk Telekom’un özelleştirme sürecinin başlaması ile yönetim kuruluna giren isimler arasında Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Fahri Kasırga, İçişleri eski Bakanı Efkan Ala, TRT Genel Müdürü İbrahim Eren, eski Ulaştırma Bakanlığı Müsteşarı Suat Hayri Aka, Albaraka Türk kurucularından Abdullah Tivnikli yer aldı.

2016 yılından bu yana sürdürdüğü Başbakanlık Müsteşarlığı görevinden 24 Haziran sonrası ayrılarak Cumhurbaşkanı Yardımcılığı görevini üstlenen Fuat Oktay da yönetim kurulundaki görev süresinin dolması nedeniyle yerini Cumhurbaşkanı Danışmanı Sefer Turan’a bıraktı.

Türk Telekom Yönetim Kurulu’nun en fazla dikkati çeken üyelerinden biri 2014’den bu yana bu koltukta oturan Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanı Yiğit Bulut oldu.

Temmuz ayında yapılan Olağanüstü Genel Kurul da görev süresi dolan Fuat Oktay dışındaki tüm isimler yeniden seçildi.

BALLI MAAŞLAR
BirGün'den Nurcan Gökdemir'in haberine göre, özelleştirme sürecinin sonunda değeri düşen, borçları artan Türk Telekom’u yöneten isimlerin aldıkları yüksek maaşlar tartışma konusu oldu. 15 milyar liraya yakın olduğu tahmin edilen maaşların yanı sıra 2015 yılında yönetim kurulu üyelerine yıllık 350 Bin TL “Huzur hakkı” ödendiği iddiaları da kamuoyuna yansıdı.

SAYIŞTAY'IN DENETİMİNDEN ÇIKARILDI
Hükümet hızla iflasa sürüklenen ve yüzde 45 hissesi kamuya ait olan şirketi Sayıştay’ın denetimi dışına da çıkardı. Kamu payı yüzde 50’nin altında olan şirketlerin denetiminin, Sayıştay yerine özel şirketlere yaptırılmasını hükme bağlayan yasa Anayasa Mahkemesi’nin iptal kararlarına karşın ısrarla hayata geçirildi. AYM’nin 2012 yılındaki iptal kararının ardından hükümet 2013’te aynı düzenlemeyi bir kez daha Meclis’ten çıkarttı. AYM 2014’ke bunu da iptal etti. AYM, “Denetime esas olan kamu payının yüzde 50’den az veya fazla olarak ayrılarak denetimin farklılaştırılmasını” Anayasa’ya aykırı bularak aldığı iptal kararının yürürlük tarihini altı ay sonrası olarak belirleyerek bir anlamda hükümete yol verdi.

Bu süreçte denetim yapılmadı, Hükümet de sürenin bitmesine birkaç gün kala TBMM’de kabul edilen bir torba yasa içinde bu düzenlemeyi tekrar geçirdi. Böylelikle Türk Hava Yolları (THY), Anadolu Ajansı (AA), Emlak Konut GYO’nun yanı sıra Türk Telekom da Sayıştay denetimi dışına çıkartıldı.

Sayıştay’ın son denetim raporundaki tespiti, TÜRKSAT’a ait frekans bandının Türk Telekom tarafından bedelsiz kullanımı oldu. Bu uygulamayı mevzuata aykırı bulan Sayıştay, on yıl boyunca yapılmayan 250 Milyon TL’nin üzerindeki ödemenin faiziyle şirketten alınmasını istedi.

"Telekom''un soyulma öyküsü: Hep AKP''liler vardı, hiç denetim yapılmadı" haberi, 31 Ağustos 2018 tarihinde yazılmıştır. 31 Ağustos 2018 tarihinde de güncellenmiştir. Ekonomi kategorisi altında bulunan Telekom''un soyulma öyküsü: Hep AKP''liler vardı, hiç denetim yapılmadı haberi 2018 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Telekom''un soyulma öyküsü: Hep AKP''liler vardı, hiç denetim yapılmadı 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Ekonomi konusunda 19 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 18:17 Limonun Kabuğuyla Tüketmenin Sağlık Faydaları
  2. 18:11 Türk Havalimanı Dünya Sahnesinde: Skytrax'ın En İyi Havalimanları Listesinde Yer Aldı
  3. 18:06 Ankara'nın Ayaş İlçesinde Keşfedilen Şifalı Su Dünya Çapında Dikkat Çekiyor
  4. 18:02 Apple, Çin'de Meta Uygulamalarını Kaldırdı: Gerilim Artıyor
  5. 17:57 Sergey Lavrov'un Gündemi: Orta Doğu'daki Gerginlik, Ukrayna Krizi ve Ermenistan İlişkileri
  6. 17:51 Hava Durumu Uyarısı: Marmara ve Ege'de Şiddetli Yağış, Batı Akdeniz'de Fırtına Bekleniyor!
  7. 17:49 Erdal Beşikçioğlu depremzede kedinin yavrusunu sahiplendi! Duygusal paylaşım!
  8. 17:46 Düzce Valiliği'nden Şiddetli Fırtına Uyarısı: Batı Karadeniz Hazır Olsun!
  9. 17:43 Mars helikopteri son mesajını gönderdi
  10. 17:42 Dünya üzerindeki en tehlikeli ülkeler belirlendi: Türkiye hangi sırada yer alıyor?
  11. 17:39 Elon Musk sordu: Vine geri mi geliyor?
  12. 17:38 İsrail Askerlerinin Ev Baskınında Köpek Saldırısına Uğrayan Filistinli Genç: Useyd Taha
  13. 17:34 Fenerbahçe, Sivasspor Maçı Hazırlıklarına Hızlı Başladı
  14. 17:33 SimSimi nedir? SimSimi hakkında uyarılar
  15. 17:30 ATO Başkanı: Fiyat Artışlarıyla Mücadelede Birlik ve Sabır Önemli
  16. 17:27 TEKNOFEST 2024 ne zaman ve nerede?
  17. 17:23 Ak parti Başkanı Erdoğan'dan Şaşırtan Açıklama: 'Artık Fenerbahçeli Değilim!'
  18. 17:20 Fenerbahçe'de İsmail Kartal, Eleştiri Yağmuruna Tutuldu!
  19. 17:17 Ankara'da Boşanma Sürecindeki Kadın Cinayete Kurban Gitti
  20. 17:12 Serdar Ortaç'ın Mücadelesi: Playback Konserde Denge Zorluğu
Ekonomi Haberleri