Tepkiler sonunda geri adım atılmıştı: 1 gün sürdü

Tepkiler sonunda geri adım atılmıştı: 1 gün sürdü

Tepkiler sonunda geri adım atılmıştı: 1 gün ... AKP, perşembe günü muhalefetin itirazlarıyla torba tekliften çıkardığı maddeyi cuma günü tekrar ekledi.

 

AKP, muhalefetin itirazlarının ardından vazgeçtiği düzenlemeyi bir gün sonra yeniden bu kez başka bir torba kanun teklifinin içerisine ekleyerek TBMM Başkanlığı’na sundu. Teklif yasalaşırsa ‘Cumhurbaşkanlığı raportörü’ kadrosu açılacak. Geçen hafta TBMM Başkanlığı’na sunulan ve perşembe günü gece yarısı görüşmelerinin ardından kabul edilerek yasalaşan Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu hakkındaki torba kanun teklifinin içerisinde, Cumhurbaşkanlığı’na yeni bir kadro açılmasını öngören düzenleme de yer aldı. Bu düzenlemede, görev tanımı net olarak belirtilmeyen Cumhurbaşkanlığı Raportörlüğü kadrosunun açılacağı kaydedildi. Muhalefet milletvekilleri ise bu maddenin Anayasa’yı ihlal anlamına geldiğini, Cumhurbaşkanlığı kadrolarının görev tanımlarının daha açık yapılması gerektiğini dile getirdi ve teklife itiraz etti. Muhalefetin itirazının ardından aynı torba teklifle fonksiyonel bütçe sınıflandırmasını kaldırmak ve büyük projelere ne kadar ödendiğini kamuoyuna açıklamamak için bir adım atan AKP, ilgili maddeyi torba tekliften çıkardı ve mevcut teklifin yasalaşmasını sağladı. Birgün'den Hüseyin Şimşek'in haberine göre, AKP iktidarı, vazgeçtiği Cumhurbaşkanlığı Raportörlüğü düzenlemesini, cuma günü TBMM Başkanlığı’na sunduğu başka bir torba teklifin içerisine ekledi. Pandemi dönemine ve normalleşme sürecine ilişkin “iyileştirmeleri” içeren teklifin 19’uncu maddesinde yer alan düzenleme ile yine raportörün görevi ile ilgili “Cumhurbaşkanlığı’nın görev alanına giren konular” tanımlaması yapıldı. Muhalefet ise görev tanımlaması belli olmayan raportörlük düzenlemesine karşı çıkıyor.

YARGIDAN SARAY’A TRANSFER MÜMKÜN

“Cumhurbaşkanlığı’nın görev alanına girmeyen konu yok” sözleriyle eleştirilen düzenlemeye göre ayrıca hakim, savcı ve yasama uzmanlarının Cumhurbaşkanı raportörü olarak atanabilmelerine de imkan sağlanıyor. CHP, İYİ Parti ve HDP, yargı mensuplarının Saray’a atanabilmesi ihtimaline de karşı çıkıyor. Teklifin görüşmeleri gelecek hafta başlayacak.

HER KONUDA FAALİYET GÖSTERECEKLER

Düzenlemeye karşı çıkan CHP Milletvekili Mehmet Akif Hamzaçebi, “Raportörün, Cumhurbaşkanlığı’nın görev alanında faaliyet göstereceği belirtiliyor. Böylesine geniş bir alanda bir kariyer meslek oluşturulması asla mümkün değildir. Yani Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın görev alanından Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın görev alanına, Diyanet İşleri Başkanlığı’nın görev alanına, aklınıza gelebilen hangi konu olursa olsun, idarenin bütün alanlarında görevli olmak üzere Cumhurbaşkanlığı raportörü istihdam edilebilecektir” dedi. Teklifte, raportörlerden, “hizmetine artık ihtiyaç duyulmayanların” başka birimlerde görevlendirileceğine ilişkin hükümler bulunduğunu da bildiren Hamzaçebi, “Kariyer mesleğe yarışma sınavıyla giren, üç yılın sonunda yeterlilik sınavıyla raportör kadrosuna atanan kişiler, önce raportör yardımcısı, üç yılın sonunda yeterlilik sınavıyla raportör olarak atanan kişiler, kendi rızası dışında asla ve asla başka bir kadroya atanamazlar. Bunu koyduğunuz anda, bu, kariyer meslek olmaktan çıkar, bunu boşuna kariyer meslek diye tanımlamayın” diye konuştu.

"Tepkiler sonunda geri adım atılmıştı: 1 gün sürdü" haberi, 18 Ekim 2020 tarihinde yazılmıştır. 18 Ekim 2020 tarihinde de güncellenmiştir. Politika kategorisi altında bulunan Tepkiler sonunda geri adım atılmıştı: 1 gün sürdü haberi 2020 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Tepkiler sonunda geri adım atılmıştı: 1 gün sürdü 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Politika konusunda 21 Mayıs 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 18:08 SGK Uzmanı Ali Tezel emeklilere zam müjdesini verdi
  2. 18:08 Microsoft, Yeni Surface Pro Serisi ile Performans ve Teknolojide Çıtayı Yükseltiyor
  3. 18:06 Herkesin beklediği Asgari ücret zammıyla ilgili önemli gelişme!
  4. 18:04 2024 Ay tutulması ne zaman?
  5. 18:02 Liderlik özellikleriyle öne çıkan 3 burç!
  6. 18:00 Bu sebeple kefiri gece içmeyin!
  7. 17:57 Amansız hastalık zengin ve ünlüleri etkiliyor: Bu bir yıldız ateşi mi?
  8. 17:54 Olmasından korktuğunuz şeyler başınıza geliyorsa ters çaba yasası hakkında bilmeniz gerekenler var
  9. 17:00 FETÖ Soruşturmasında 44 Kamu Görevlisine Gözaltı Kararı
  10. 16:56 Bireysel Kredilerde Rekor Artış: 3.1 Trilyon TL'ye Ulaştı
  11. 16:44 Çaykur Rizespor, Hatayspor maçı için idmanda!
  12. 16:37 Montella'dan kadro kadrajı!
  13. 16:32 Evde Çilek Sapı Sirkesi: Sağlıklı, Ekonomik ve Kolay Tarif!
  14. 16:28 Rio Grande do Sul'da Şiddetli Yağışlar Sonucu Meydana Gelen Selde Ölü Sayısı 158'e Yükseldi
  15. 16:24 İskoçya-İsrail maçına güvenlik gerekçesiyle yandaş alınmayacağı açıklandı!
  16. 16:22 NBA'de Sezonun En İyi Çaylakları Belli Oldu: Genç Yetenekler Parlıyor!
  17. 16:17 Futbolseverler Dikkat! 3 Muhteşem Maç Bu Kanallarda Şifresiz Yayında!
  18. 16:14 Ellerinizi yumuşak ve pürüzsüz hale getirmek için tüyo!
  19. 16:12 İyi karpuz bu 4 yöntemle belli oluyormuş
  20. 16:10 Bu test yaşam sürenizi ortaya çıkarıyor!
Politika Haberleri