The Guardian: İstanbul'un Bizans Mirası Tehlike Altında

The Guardian: İstanbul'un Bizans Mirası Tehlike Altında

The Guardian: İstanbul'un Bizans Mirası Tehl... The Guardian gazetesinin aktardığı habere göre, İstanbul'un tarihi Bizans dönemine ait mirası, bakımsızlık ve siyasi amaçlarla göz ardı edilme nedeniyle yok olma tehlikesiyle karşı karşıya.

Britanya'nın önde gelen gazetelerinden The Guardian, İstanbul'da Bizans dönemine ait surların bakımsızlık nedeniyle yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu belirtti. Haberde, İstanbul'un tarihi mirasının bakımsızlık veya siyasi amaçlarla göz ardı edilmesinin neden olduğu bir tehlike altında olduğu ifade edildi.

The Independent Türkçe'nin aktardığına göre; haberde, CHP'li İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun şehirde yürüttüğü restorasyon projelerine rağmen, Bizans dönemine ait bazı yapıların gerekli özeni görmemesinin sorun teşkil ettiği vurgulandı.

Mimar Zeynep Ahunbay, İmamoğlu'nun Bizans mirasına sahip çıkmak istediğini ancak restorasyon çalışmalarının maliyetli olduğunu belirterek, "Osmanlı mirasıyla ilgili çalışmalara göre daha sınırlı hareket edilmesinin sebeplerinden biri de büyük olasılıkla budur" dedi.

Britanyalı araştırmacı yazar Alexander Christie-Miller, İstanbul'daki Bizans mirası üzerine çalışan birisi olarak, Panorama 1453 Tarih Müzesi'ne işaret ederek, şu değerlendirmeyi yaptı: "İstanbul kuşatmasının yeniden canlandırıldığı bu mekanın sadece 200 metre ötesinde, yani gerçek kuşatma yerinde duvarlar ve surlar tamamen bakımsız durumda olması gerçekten ironik. Bu durum, Türkiye'nin Osmanlı öncesi mirasını göz ardı ettiği cumhuriyetçi tarih anlayışıyla uzun süredir devam eden bir sorunun bir yansıması gibi görünüyor."

Haberde ayrıca, surların, 1453'te İstanbul'u fetheden Fatih Sultan Mehmed ve Bizans İmparatorluğu'nun çöküşüyle önemli bir dönüm noktasını temsil ettiği ve AKP'nin bu sembolizmi sıkça kullandığı belirtildi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın seçimleri kazanmasının ardından, eski İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun İstanbul'un fethinin 570. yıl dönümünü kutlamak için Ayasofya'da sabah namazı kıldığı hatırlatıldı. Ayasofya, tartışmalı bir sürecin ardından Temmuz 2020'de cami olarak hizmet vermeye başlamıştı.

Giritli Restoran'ın yöneticisi Şükrü Golak, Fatih ilçesindeki Ahırkapı semtindeki Bizans döneminden kalma surların altında yer alan restoranlarının duvarlarına ilgi gösteren müşterilerin, aslında tarihe dokunduklarını ifade etti. Golak, birçok yerdeki duvarların kötü durumda olduğuna dikkat çekerek, "Buradaki taşların arasından otlar çıkıyor. Bakımı zor ama en azından başka yerlerdeki gibi dökülmüyor" dedi.

"The Guardian: İstanbul'un Bizans Mirası Tehlike Altında" haberi, 08 Ocak 2024 tarihinde yazılmıştır. 08 Ocak 2024 tarihinde de güncellenmiştir. Gündem kategorisi altında bulunan The Guardian: İstanbul'un Bizans Mirası Tehlike Altında haberi 2024 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. The Guardian: İstanbul'un Bizans Mirası Tehlike Altında 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Gündem konusunda 28 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 04:08 O Afrika ülkesinden Avrupa'ya akıl almaz tehdit!
  2. 04:06 Tadic'in Beşiktaş maçı sonrası açıklamaları: 'Hain'
  3. 04:00 Tesla'ya otomatik pilot soruşturması gündemde
  4. 03:59 İsrail'de aşırı sağcı bakanlardan Netanyahu'ya tehdit geldi
  5. 03:14 En tehlikeli 4 burç!
  6. 03:12 Trafik poliçe fiyatlarına asgari ücret ayarı!
  7. 03:00 Hırsızlar boş daireleri pes dedirten o yöntemle belirledi!
  8. 02:58 Yalnızca 1 damla sürün et benlerinden kurtulun!
  9. 02:56 Aldığınız çilek dolapta birkaç gün dayansın: İşte o yöntem!
  10. 02:54 Bu yöntemle kediniz koltuklarınızı tırmalamayacak!
  11. 02:52 50 senelik turşucuların yöntemi! Turşu bozulmadan çıtır çıtır kalıyor
  12. 02:50 Artık düğünlerde 'Kim, ne taktı?' derdi bitti: İşte yeni dönem!
  13. 02:48 Ekmekler asla küf tutmayacak: Ekmek küflenmeden nasıl saklanır?
  14. 02:47 Bu hata çamaşır makinesinin ömrünü kısaltıyor: Çamaşır makinesi kullanırken bunu sakın yapmayın
  15. 02:31 Arap ülkeleri, Gazze'de ateşkes çağrısında bulundu
  16. 02:27 Müsavat Dervişoğlu'ndan mesaj geldi: Akeşener'den aldığımız bayrağı iktidara taşıyacağız
  17. 02:24 Hizbullah'ın bildirdiğine göre, Lübnan sınırındaki bir İsrail yerleşim yeri hedef alındı
  18. 02:21 Google, o hizmetini kapatıyor: Şirket açıklama yaptı!
  19. 02:19 Google arama, yapay zeka ile güçlendiriliyor: SEO uyumlu yenilikler geliyor!
  20. 02:18 Manor Lords, çıkışıyla hemen zirveye oturdu! İndirimli fiyatıyla kaçırmayın: 10 Mayıs'a kadar!
Gündem Haberleri