Ticaret Bakanlığı'ndan Güvensiz Ürün Denetimleri

Ticaret Bakanlığı'ndan Güvensiz Ürün Denetimleri

Ticaret Bakanlığı'ndan Güvensiz Ürün Denetim... Ticaret Bakanlığı, tüketicilerin sağlık ve güvenliğini korumak amacıyla zincir marketler ve kırtasiye dükkanlarında denetim gerçekleştirdi. Güvensiz ürünler toplatılacak, imalatçılara ceza uygulanacak.

Ticaret Bakanlığı, ülke genelinde tüketicilerin sağlık, güvenlik ve ekonomik çıkarlarını korumak amacıyla zincir marketler ve kırtasiye dükkanları gibi birçok işletmede denetimlerin yapıldığını duyurdu.

Bakanlık tarafından yapılan yazılı açıklamada, tüketicilerin sağlığının ve ekonomik çıkarlarının korunması için geniş kapsamlı denetimlerin gerçekleştirildiği ifade edildi. Özellikle okul alışverişlerinin yoğun olarak yapıldığı zincir marketler ve kırtasiye dükkanlarında fiyat etiketi denetimlerinin sıkı bir şekilde sürdürüldüğü belirtildi. Denetimlerin, "güvensiz ürüne karşı sıfır tolerans" ilkesine dayandığı vurgulandı. Açıklamada, "Ticaret Bakanlığı, çocuklarımızın sağlık ve güvenliğini tehdit edebilecek ürünlerin piyasada yer almasını engellemek için gerekli önlemleri almakta ve denetimlerini bu ilke doğrultusunda sürdürmektedir. Tüketicinin Korunması ve Piyasa Gözetimi Genel Müdürlüğü koordinasyonunda ticaret denetmenleri, imalatçı, ithalatçı ve toptancılarda yoğun denetimler gerçekleştirmektedir" denildi.

Riskli ürünler akredite laboratuvarlarda test ediliyor

Açıklamaya göre, kırtasiye malzemeleri, okul çantaları, çocuk ayakkabıları ve okul kıyafetleri gibi ürünler, kullanımı kısıtlanmış kimyasallar ve küçük parça, kordon, bağcık gibi çocukların fiziksel olarak zarar görebileceği unsurlar açısından akredite laboratuvarlarda test edilmekte. Ürünlerin oluşturabileceği risklerin belirlenmesinin yanı sıra, tüketicilerin doğru bir şekilde bilgilendirilmesi amacıyla etiket bilgileri de kontrol ediliyor.

Güvensiz ürünler toplatılacak

Denetimler sonucunda güvensiz bulunan ürünlerin bilgileri, "guvensizurun.ticaret.gov.tr" adresinden erişilebilen Güvensiz Ürün Bilgi Sistemi aracılığıyla tüketicilerle paylaşılacak. Açıklamada, "Güvensiz ürünlerin piyasaya arzı yasaklanacak, toplatılacak ve bu ürünleri üreten veya ithal eden firmalara idari para cezaları uygulanacaktır. Ayrıca, bu ürünlerin 'sağlığa zararlı madde içermez' gibi ifadelerle reklamının yapılması durumunda Reklam Kurulu tarafından inceleme başlatılacaktır. Bununla birlikte, imalatçı, ithalatçı ve dağıtıcıların mevzuat hakkında bilgilendirilmesine yönelik rehberlik faaliyetleri de yürütülmektedir" ifadelerine yer verildi.

Tüketicilerin dikkat etmesi gerekenler

Tüketicilerin ürün alırken dikkate alması gereken hususlar arasında, kırtasiye ürünlerinde imalatçı veya ithalatçının açık adının ve adresinin bulunduğu ürünlerin tercih edilmesi gerektiği belirtildi. Ayrıca, markası ve modeli belli olan, üzerinde Türkçe uyarılar bulunan ürünlerin alınması önerildi. Oyuncak niteliğindeki kırtasiye ürünlerinde ise yaş grubuna yönelik uyarıların bulunup bulunmadığına dikkat edilmesi gerektiği vurgulandı. Örneğin, 36 aydan küçük çocuklar için risk oluşturabilecek ürünlerdeki uyarılar dikkate alınmalıdır. Boya malzemeleri, oyun hamurları ve parmak boyaları gibi oyuncak niteliğindeki ürünlerde CE işaretinin bulunmasına önem verilmesi gerektiği ifade edildi.

Tekstil ve ayakkabı ürünleri için ise, ürünlerin içeriğini gösteren etiketlerin ve işaretlemelerin Türkçe ve okunabilir olmasının zorunlu olduğu belirtildi. Çocuk kıyafetlerinde kordon, bağcık ve küçük parça içeren süslemelere dikkat edilmesi gerektiği kaydedildi.

"Ticaret Bakanlığı'ndan Güvensiz Ürün Denetimleri" haberi, 15 Ağustos 2024 tarihinde yazılmıştır. 15 Ağustos 2024 tarihinde de güncellenmiştir. Ekonomi kategorisi altında bulunan Ticaret Bakanlığı'ndan Güvensiz Ürün Denetimleri haberi 2024 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Ticaret Bakanlığı'ndan Güvensiz Ürün Denetimleri 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Ekonomi konusunda 22 Kasım 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Kaynak:İHA

Melike Aktaş Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 15:06 Narin cinayetinde yeni detaylar çıktı: "Avucundaki saç ve kıl..."
  2. 15:01 ASELSAN ve SSB arasında 135 milyon euro'luk sözleşme imzalandı
  3. 14:58 TCMB'nin faiz kararı ardından UBS işle Deutsche Bank'ın Aralık ayı tahmini dikkatleri çekti
  4. 14:46 Bakan Uraloğlu açıkladı: "Havalimanı sayısı 60'a çıkacak"
  5. 14:46 Patronlar Kulubü TUSİAD erken faiz indirimi uyarısında bulundu
  6. 14:45 TOBB açıkladı: Ekimde kurulan şirket sayısı yüzde 5,5 arttı
  7. 14:36 Kılıçdaroğlu'na siyasi yasak davası bugün hakim karşısında
  8. 14:36 Aşk hayatları kötü giden burçlar 2025 yılında da değişmedi!
  9. 14:36 Marmara'da fırtına beklentisi: Meteorolojiden uyarı geldi!
  10. 14:35 ALES sonuçları ne zaman açıklanacak? 202A4 ÖSYM ALES/3 sınav sonuç tarihi
  11. 13:40 Abdullah Gül'ün eski danışmanı Ahmet Sever'e "Ak troller" davasında beraat
  12. 13:30 Sera Kadıgil'den kadına yönelik şiddetle mücadele komisyonuna Cevizoğlu'nun seçilmesine tepki
  13. 13:27 Galatasaray'da yeni sezonun ilk transferi Jakobs!
  14. 13:24 İnsanlık tarihinin en eski alfabesi keşfedildi!
  15. 13:22 Kemal Kılıçdaroğlu bugün hakim karşısına çıkıyor
  16. 13:22 Ali Babacan: Bakü’deki çevre toplantısına Erdoğan ile birlikte 1860 kişi gitmiş
  17. 13:20 Meteoroloji’den fırtına uyarısı: Karadeniz, Ege ve Akdeniz’i etkileyecek
  18. 13:18 Kredi kartı ödemeleri arttı!
  19. 13:17 Özgür Özel: "Psikolojik üstünlük bizde, Erdoğan'ı çıldırtan da bu"
  20. 13:15 Ekim ayında kapanan şirket sayısı yüzde 13,2 arttı!
Ekonomi Haberleri