Tıpkı sizin gibiyiz, +1 farkla

Tıpkı sizin gibiyiz, +1 farkla

Tıpkı sizin gibiyiz, +1 farkla Birleşmiş Milletler'in 21 Mart tarihini resmi Dünya Down Sendromu Günü; olarak tanımasının ardından Tıpkı sizin gibiyiz, +1 farkla

Birleşmiş Milletler'in 21 Mart tarihini resmi Dünya Down Sendromu Günü; olarak tanımasının ardından dünya genelinde çeşitli etkinliklerle; bu genetik farklılık tanıtılmaya çalışılıyor.

Farkındalığın '21 Mart' gününde olmasının nedeni ise yine kendileri kadar özel. 21. kromozomlarının 2 tane yerine 3 tane olması takvimlerde 21 ve 3 rakamını özel kılıyor. Dünya genelinde 6 milyon, Türkiye'de ise rakamların kesin olmaması nedeniyle 100 bin civarı insanın bu genetik farklılığı taşıdığı tahmin ediliyor.

En basit tanımıyla Down Sendromu çocuğun vücudundaki hücrelerin 46 yerine fazladan bir kromozoma, yani 47 kromozoma sahip olması durumu.

İnsan vücudunu oluşturan kromozomların 23 tanesi anneden , 23 tanesi ise babadan gelmektedir. Down Sendrom'unda 21. kromozom 2 değil 3 adet olmaktadır. Bunun sonucu olarak toplam kromozom sayısı 46 değil 47 olmaktadır.

DOWN SENDROMU ADININ KÖKENİ NEDİR?

Down sendromu ya da eski adlarıyla mongolizm veya mongol bebek ilk kez 1866 yılında Dr. John Langdon Down tarafından tarif edilmiş bir sendromdur. Down sendromlu ebbeklerin Moğol ırkına mensup insanlar gibi çekik gözlü olmaları nedeniyle Dr. Down bu bebekler için mongoloid terimini kullanmış, ancak daha sonra Asyalı bilim adamlarının baskısıyla mongol terimi tümüyle terk edilmiştir. Sendrom, doktorun ismi olan "Down sendromu" olarak adlandırılmaya başlamıştır. 1959'da Jérôme Lejeune tarafından 21. kromozomun trizomisi olarak tanımlanmıştır.

DOWN SENDROMU KAÇ ÇEŞİTTİR?

Trizomi 21:  Bütün hücreler ekstra bir 21. kromozama sahiptir. Down sendromlu insanların % 94’ü bu gruptadır.

Translokasyon: Ekstra 21. kromozom başka bir kromozoma bağlanır. Down sendromlu insanların %4’ü bu gruptadır.

Mozaik: Hücrelerin bir kısmı ekstra bir 21. Kromozama sahiptir. Down sendromlu insanların % 2’si bu gruptadır.

SENDROMA SEBEP OLAN NEDENLER?

Down Sendromuna neden olan belirleyici faktörler konusunda, annenin yaşı, radyasyon, troit antibodies, uyuşturucu ve alkol kullanımı gibi çeşitli tezler ortaya atılmış olsa da bunların içinde kesinlik kazanmış olanı yoktur. Sonuçta 21. Kromozom bilinmedik bir nedenle bölünememiş ve yeni hücrede yerini korumuştur.

Annenin yaşının ilerlemiş olması, sendromun sıklığı ile ilişkili olan tek istatistik veridir. Son yıllarda yapılan çalışmalar kromozom bölünmezliğinin yalnızca anne yumurtasından değil baba sperminden de kaynaklanabileceğini göstermiştir.

DOWN SENDROMLU KİŞİLERİN KİŞİLİK ÖZELLİKLERİ NELERDİR?

Down Sendromlular'da görülen bazı fiziksel özellikler: Çekik küçük gözler, basık burun, kısa parmaklar, kıvrık serçe parmak, kalın ense, avuç içindeki tek çizgi, ayak baş parmağının diğer parmaklardan daha açık olmasıdır. Bu özelliklerin hepsi veya birkaçı görülebilir.

Down Sendromlu bebekler istisnalar olmakla beraber yaşıtlarından daha yavaş büyürler. Zihinsel gelişimleri geriden gelmektedir. Bu gerilik, yaş büyüdükçe daha belirgin olarak gözükmekte, ama uygun eğitim programları ile Down Sendromlu çocuklar da pek çok başarıya imza atmakta ve toplum hayatı içinde anlamlı hayatlar kurabilmektedirler. Burada düzenli ve disiplinli bir eğitim programı ve bol tekrar en önemli faktördür.

Down Sendromlu bireyler genel olarak yaşıtlarından daha kısa boylu olurlar ve metabolizmalarının yavaş çalışması nedeni ile doğru beslenme alışkanlığı edinmezlerse ileri yaşlarda kilo problemi yaşayabilirler.

Down Sendromlu çocuklar iyi bir eğitimle normal bir hayat sürdürebilirler. İmkan tanındığında meslek edinebilirler. Kendi yaşamlarını idame ettirebilecek seviyeye ulaşabilirler. Fizik tedavi, özel eğitim ve dil terapisi gibi planlı ve programlı bir şekilde profesyonel yardım almaları gerekebilir.

Özel Eğitim

Down Sendromlu çocuklar kendi aralarında farklılıklar gösterebilirler, bu yüzden çocuğun ihtiyaçlarına uygun bir programla özel eğitim, beraberinde sosyal ve duygusal gelişimi, bilişsel gelişimi ve motor gelişimini desteklenir.

Fizik Tedavi

Fizik tedaviye Down Sendromlu bebeklerde iki aylıkken başlanmalıdır. Egzersizler fizyoterapist bakımında yapılmalı ve günlük programlarla evde aile tarafından uygulanmalıdır. Düzenli kontrollerle duruma göre tedavi desteklenir. Çocuklarda yüz kasları gevşektir. Fizik tedavi süresince kas gücü ve motor becerilerinin yanı sıra, algılama becerisi de programa dahil edilerek desteklenmelidir.

Dil terapisi

Down Sendromlu çocuklarda konuşma geç gelişir. Erken dönemde başlanan dil terapisi ile ortalama 2-3 yaşında konuşma başlayabilir. Nadir rastlansa da bazıları çok geç konuşurlar. Hiç konuşamayan sayısı ise oldukça azdır.

Doğru bireğitimle eskiden okuyamaz bile denilen bireyler artık lise, hatta üniversite bitirebilmekte, ikinci bir dil öğrenebilmekte, çalışabilmekte, bağımsız veya yarı bağımsız hayatlar sürebilmektedirler.

"Tıpkı sizin gibiyiz, +1 farkla" haberi, 21 Mart 2019 tarihinde yazılmıştır. Yaşam kategorisi altında bulunan Tıpkı sizin gibiyiz, +1 farkla haberi 2019 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Tıpkı sizin gibiyiz, +1 farkla 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Yaşam konusunda 23 Aralık 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 09:05 Çengel-13 Operasyonu: 81 İl'de 10 Bin 600 Litre Sahte Alkol Ele Geçirildi
  2. 08:57 12 Ülkeye İhracat Yapan Firma Zor Durumda: Alacaklılar İçin Toplantı Tarihi Belli Oldu!
  3. 08:53 Gazeteci Özlem Gürses, Evinden 'Para Politika' Programını Yapmaya Başladı!
  4. 07:34 Bugün Altın Fiyatları Ne Kadar? 23 Aralık 2024 Güncel Altın Tutarları
  5. 07:31 Dolar ve Euro'da Bugün Ne Oluyor? 23 Aralık Güncel Kurlar
  6. 07:23 Evde Yılbaşı Kutlamak da Artık Pahalı: Sepetlerde Ciddi Fiyat Artışları!
  7. 07:19 Marmara'nın Batısı, Kıyı Ege ve Doğu Akdeniz İçin Kritik Uyarılar!
  8. 07:15 Oryantal Tanyeli: 'Haluk Levent ve Hakan Altun Hastane Masraflarımı Ödediler
  9. 07:08 Muğla’daki Ambulans Helikopter Kazasında İncelemeler Tamamlandı, Enkaz Tırla Taşındı!
  10. 07:01 Kalpazan’ın Final Kararı Sosyal Medyada Büyük Tepki Topladı!
  11. 06:56 Santarelli’den Bir Zafer Daha: Imoco, Dünya Şampiyonu!
  12. 06:46 Tolunay Kafkas’tan Volkan Demirel’e Sert Mesaj: 'Haddini Aşma!
  13. 06:43 Deniz Çoban: 'En Olmayacak Pozisyona Penaltı Verildi!
  14. 06:39 Cevdet Yılmaz’dan Deniz Yücel’e Cevap: Mazlumların Umudu Erdoğan
  15. 06:36 New York Metrosunda Dehşet: Kadını Ateşe Vererek Öldürdü!
  16. 06:31 Bakan Göktaş: Çocuklar İçin Dijital Kimlik Uygulaması Geliyor!
  17. 06:27 Turhan Çömez’den Şok Belgeler: Büyükelçi ve Cengiz’in Londra Bağlantıları!
  18. 06:22 Starbucks Grevi Yayılıyor
  19. 06:18 Prof. Kadıoğlu’ndan Çarpıcı Uyarı: 'Sis Tek Suçlu Değil!
  20. 06:13 Kastamonu'da Midibüs Devrildi: Cenazeye Giden 24 Kişi Yaralandı!
Yaşam Haberleri