TOBB verileri: 8 ayda 3 bin müteahhit kepenk indirdi

TOBB verileri: 8 ayda 3 bin müteahhit kepenk indirdi

TOBB verileri: 8 ayda 3 bin müteahhit kepenk... Hükümetin tarihin en büyük konut projesi olarak açıkladığı sosyal konut projesi konuşulurken açıklanan TOBB verileri inşaat sektörünün havlu atmak üzere olduğunu gösterdi.

TOBB’un verilerine göre, yılın ilk 8 ayında konut veya ikamet amaçlı olmayan bina inşa eden 3 bin 32 şirket kapandı. Böylece kapısına en fazla kilit vuran şirketler arasında ilk sırada yer alan elektrik üreticileri zirveyi müteahhitlere bırakmış oldu.

Ağırlaşmaya devam eden ekonomik krizin en fazla etkilediği sektörlerden biri olan inşaatta kan kaybı artarak sürüyor. Son yıllarda ağırlıklı olarak kamunun büyük ölçekli altyapı projeleriyle büyüme sağlayan sektörde kapanan işletme sayısı hızla artıyor.

Kamu-özel işbirliği modeliyle hayata geçirilen havalimanı, yol-köprü-tünel, sağlık tesisi gibi projeler sektöre ivme katarken, ticari hayattaki yavaşlama küçük ve orta boy işletmeleri olumsuz etkiliyor.

KEPENK KAPATAN MÜTEAHHİTLER İLK SIRAYA YERLEŞTİ
İnşaat maliyetlerindeki artış ve beklentilerin her geçen gün bozulmasının etkileri Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nin paylaştığı şirket kapanışlarına ilişkin verilere de yansıyor. Ocak - Ağustos 2022 tarihlerini kapsayan 8 aylık dönemde 151’i anonim, 977’i limited, bin 904’ü şahıs olmak üzere inşaat sektöründe bina yapım işi alanında faaliyet gösteren toplam 3 bin 32 şirket kapısına kilit vurdu.


Böylece kapısına en fazla kilit vuran şirketler arasında ilk sırada yer alan elektrik üreticileri zirveyi müteahhitlere bırakmış oldu. Müteahhitler son bir yılda faaliyetini sonlandıran sektörler arasında ilk sırada yer alıyor.

SEKTÖRDE NAKİT SIKINTISI ÖNE ÇIKTI
Döviz kurlarının yüksek seyri ve faiz tarafındaki gelişmeler sektörde maliyetleri yukarı çekerken, nakit akışında zorlanan firmalar faaliyetlerini sonlandırma yolunu seçiyor.

En fazla giriş çıkışın olduğu sektörlerden biri olan inşaat sektöründe, küçük ölçekli, teknik birikimi sınırlı ve profesyonellik bakımından eksiklikleri bulunan şirketlerin faaliyet göstermesi, sektörde gelişim ve katma değer potansiyelini de sınırlıyor.


Artan konut stoku arz ve talep arasındaki dengesizliği ortaya koyarken, satışlardaki düşüş de gayrimenkul ticareti yapan ve aracılık eden firma sayısının azalmasına neden oluyor.

KONUT FİYAT ARTIŞINDA İSE DÜNYANIN ZİRVESİNDEYİZ
Öte yandan sektör kan kaybederken dünyadaki 150 kenti kapsayan araştırmaya göre İstanbul, Ankara ve İzmir konut fiyat artışı sıralamasında zirveye yerleşti.

İngiltere merkezli küresel gayrimenkul danışmanlık şirketi Knight Frank, global konut fiyatları endeksi 2022 ikinci çeyrek sonuçlarını yayımladı. Dünyadaki 150 kenti kapsayan rapora göre, Türkiye'nin üç büyük şehri listeye damgasını vurdu. Son bir yıllık fiyat artışına bakıldığında dünyada konutların en fazla değer kazandığı yer yüzde 184.9 ile İstanbul oldu. Ankara yüzde 165.4 ile ikinci, İzmir yüzde 150.9 ile üçüncü, Miami yüzde 34 ile dördüncü sırada yer aldı.

Türk şehirlerinin listede zirvede yer alması raporda, enflasyonun yüzde 80’e ulaşması, artan inşaat maliyetleri ve arz eksikliğine bağlandı. Konutların en çok arttığı ilk 20 şehir arasında ABD’den 9 kent yer alırken, piyasanın yılın ikinci yarısında zayıflaması bekleniyor. Knight Frank endeksine göre 150 şehrin 12’sinde konut fiyatlarında düşüş görüldü.

 

"TOBB verileri: 8 ayda 3 bin müteahhit kepenk indirdi" haberi, 24 Eylül 2022 tarihinde yazılmıştır. 24 Eylül 2022 tarihinde de güncellenmiştir. Ekonomi kategorisi altında bulunan TOBB verileri: 8 ayda 3 bin müteahhit kepenk indirdi haberi 2022 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. TOBB verileri: 8 ayda 3 bin müteahhit kepenk indirdi 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Ekonomi konusunda 19 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 01:12 Yüzyıllık bir geçmişe sahip olan dondurma fabrikası, beklenmedik bir şekilde iflas etti
  2. 01:00 TBMM'nin İliç Komisyonu üyeleri Resmi Gazete'de yayımlandı
  3. 00:53 Elite World Hotels & Resorts, Van Kahvaltısını Türkiye'nin Dört Bir Yanına Taşıyor
  4. 00:51 ABD, Filistin'in BM'ye tam üyelik başvurusunu veto etti
  5. 00:51 Resmi Gazete 19 Nisan 2024 kararları
  6. 00:50 Dubai'yi Vuran Şiddetli Yağış: Okullar Tatil, Havalimanı Sular Altında
  7. 00:47 Dilan ve Engin Polat'a bir suçtan mahkemeden tahliye kararı çıktı
  8. 00:47 Türk Bilim İnsanlarından Şaşırtıcı Keşif: Beyin Hücrelerinde Mikroplastik Tespit Edildi
  9. 00:44 Bugün yüzde 25 zam gelmişti: Kırmızı ete yüzde 50 zam daha açıklanmış bulundu!
  10. 00:43 Sigorta Sektöründe Önemli Gelişmeler: Kefalet Sigortası ve ZAS'ın Hayata Geçmesi Öngörülüyor
  11. 00:41 Prof. Dr. Naci Görür' den Tokat Depremleri İçin Uyarı: "Dikkatli Olunmalı"
  12. 00:35 Tokat'ta Son 24 Saatte 5 Deprem: Vatandaşlar Büyük Korku Yaşıyor
  13. 00:29 Tokat'ın Sulusaray İlçesinde 4.1 Büyüklüğünde Deprem: AFAD Açıkladı
  14. 00:23 Okul Etkinliği Sırasında Tavuk Pilavı Yiyen Öğrenciler Zehirlendi: 48 Öğrenci Hastaneye Kaldırıldı
  15. 00:22 ABD, BM'de Filistin Devleti'nin Tanınmasına "Hayır" Diyor
  16. 00:20 Manisa Selendi'de Okul Servisi ile Kamyonet Çarpıştı: 9 Öğrenci Yaralı
  17. 00:16 UNFPA'nın Raporu: Cinsel Sağlık ve Üreme Sağlığı Eşitsizlikleri Artıyor
  18. 00:13 1 Mayıs'ın Taksim'de Kutlanması İşçi Sınıfının, Halkın Hakkıdır!
  19. 00:13 İran Cumhurbaşkanı, İsrail ile savaş ortamında sert uyarıda bulundu
  20. 00:10 Bill Gates, ''Milletlerden'' büyülenmiş olduğunu açıkladı
Ekonomi Haberleri