Toksik ebeveynlik nedir?

Toksik ebeveynlik nedir?

Toksik ebeveynlik nedir? İngiltere'de çocuklara ve gençlere psikolojik destek sağlayan bir sosyal girişim olan Innovating Minds'ın kurucusu ve klinik psikolog Dr. Asha Patel'e göre, toksik ebeveynlere sahip olmayı kabul ederken suçluluk hissetmek çok normal...

AILEM BENI DEPRESYONA SÜRÜKLEDI

"Ailem beni depresyona sürükledi. Neredeyse her gün ağlıyordum, bu yüzden onları görmezden gelmeyi seçtim."

Bu, birinin kızından, özellikle de kendisi anne olduktan hemen sonra duymak alışılmadık bir durum. Ancak 30 yaşındaki Sarika, yıllarca süren "toksik davranışlarının" ruh sağlığını olumsuz etkilemesinin ardından anne ve babasıyla ilişkisini koparma noktasına gelmiş. "Bu durum beni çok etkiledi, özellikle hamileliğim sırasında. Doğmamış bebeğimin bile ağladığımı duymuş olabileceğine inanıyorum."

ANNE-BABA ILE İLIŞKIYI SINIRLANDIRMAK

Malezya'da yaşayan Sarika, ailesiyle olan ilişkisini sınırlandırma kararı aldığını, ancak bunun hiç de kolay olmadığını söylüyor. "Suçluluk duygusu her zaman var." Sarika bu kararında yalnız değil. Kenya'da yaşayan Ashley, "Babamı kesinlikle bir narsist olarak tanımlarım. Okulumdaki hiçbir etkinliğe gelmezdi. Mezuniyetime bile gelmedi. Her zaman bir bahanesi vardı" diyor. 25 yaşındaki Ashley, babasının buna rağmen onunla ilgili neredeyse her konuda sık sık şikayet ettiğini anlatıyor.

ORTAK NOKTALAR

Ashley ve Sarika birbirlerinden binlerce kilometre uzakta yaşıyor olabilirler, ancak pek çok ortak noktaları var. Her iki kadın da, ihtiyaç duyduklarında büyük ölçüde yanlarında olmayan ebeveynlerinin hala onları kontrol etmeye çalıştığını; kariyer, sosyal yaşam, ilişkiler ve evlilikleriyle ilgili kararlarına müdahale ettiğini söylüyor. Bu sorun sandığımızdan da yaygın. TikTok ve diğer sosyal medya platformlarından yayın yapan pek çok kişi, ebeveynleriyle iletişimlerini kestiklerini anlatıyor. Bunun, çocukluktan beri sürekli suçluluk ve korkuya neden olan "toksik davranışlardan" kaynaklandığı paylaşılıyor.

TOKSIK EBEVEYNLIĞIN ETKILERI

İngiliz Danışmanlık ve Psikoterapi Derneği'nde psikoterapist olan Ayo Adesioye, "Toksik ebeveynlerin yol açtığı zararlar için profesyonel yardım arayan insanların sayısı artıyor" diyor. Toksik ebeveynlik kavramı, "pozitif ebeveynliğe" aykırı bir dizi olumsuz özelliği tanımlamak için yaygın olarak kullanılan bir terim. Adesioye, "Bir şeyi çoğu zaman münferit bir olaydan ziyade sürekli bir davranış biçimi olduğunda toksik olarak etiketliyoruz" diyor.

UZMANLARIN GÖRÜŞLERI

2013'te University of California'da (UCLA) yapılan bir araştırma, çocukluk döneminde yüksek düzeyde stres yaşayanların yetişkinlikte yüksek kolesterol, yüksek tansiyon ve diyabet gibi sağlık riskleri geliştirme ihtimalinin daha fazla olduğunu tespit ediyor. Adesioye, iki yaygın toksik ebeveynlik türü olduğunu belirtiyor: çocuklarının akademik kariyerine, iş hayatına veya ilişki seçimlerine müdahale eden kontrolcü ebeveynler ve önceliği çocukları değil kendileri olan narsist ebeveynler. İngiltere'de danışman klinik psikolog Alyson Corner da pek çok örnek daha olduğunu söylüyor. Alyson Corner, toksik ebeveynlerden etkilenen gençlere hayatta kalma ipuçları veren myhorridparent.com isimli bir internet sitesi kurdu.

ÇOCUKLUKTA YAŞANAN STRESIN UZUN VADELI ETKILERI

Hong Kong Üniversitesi'nden sosyolog Profesör Cheris Shun-ching Chan'a göre, çeşitli sosyo-ekonomik faktörler de toksik ebeveynlik olgusuna katkıda bulunabiliyor. Prof. Chan, Çin'deki tek çocuk politikasını ve bunun çocuklar üzerinde yarattığı baskıyı örnek olarak gösteriyor. Ayo Adesioye, çocukluklarında ebeveynleri toksik davranışlar sergileyen yetişkinlerin, kronik utanç, sert özeleştiri ve öz şefkat eksikliği gibi uzun vadeli etkiler sergileyebileceğini belirtiyor.

TOKSIK EBEVEYNLERLE BAŞA ÇIKMAK

Sarika, ailesinin onaylamadığı evliliğinden sonra onlarla ilişkisinin son derece toksik bir hal aldığını anlatıyor. "Babam sık sık 'Sen ailemin yüz karasısın' derdi. Bir noktada muhtemelen hatalı olduğumu düşündüm." İngiltere'de çocuklara ve gençlere psikolojik destek sağlayan Innovating Minds'ın kurucusu ve klinik psikolog Dr. Asha Patel'e göre, toksik ebeveynlere sahip olmayı kabul ederken suçluluk hissetmek çok normal, ancak kişilerin kendi ruh sağlıklarına öncelik vermesi de çok önemli.

KENDI RUH SAĞLIĞINIZA ÖNCELIK VERMEK

Ayo Adesioye, yetişkin çocukların ebeveynleriyle gereksiz tartışmalara girmeden, artık çocuk olmadıklarını hatırlayarak aralarına kesin sınırlar koymaları gerektiğini söylüyor. Ashley bu tavsiyeleri uygulayarak babasıyla arasına net sınırlar koymayı ve ruh sağlığına öncelik vermeyi tercih ediyor. Sarika da yeni doğan kızı için iyi bir ebeveyn olmaya kararlı. "Ben annem ve babam gibi olmak istemiyorum. Kızıma destek olmak, ona en iyisini vermek ve kendi hayatına kendisinin karar vermesine izin vermek istiyorum."

"Toksik ebeveynlik nedir?" haberi, 02 Haziran 2024 tarihinde yazılmıştır. 02 Haziran 2024 tarihinde de güncellenmiştir. Yaşam kategorisi altında bulunan Toksik ebeveynlik nedir? haberi 2024 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Toksik ebeveynlik nedir? 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Yaşam konusunda 22 Aralık 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Aygül Atay Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 13:37 Ambulans Helikopter Kazasında Hayatını Kaybedenlerin İsimleri Belli Oldu
  2. 13:33 Seda Sayan lüks villasını satışa çıkardı: Dubai'ye taşınıyor
  3. 13:28 Ücretsiz kargo dönemi sona eriyor: Yurt dışı alışverişlerinde 3 Euro ek ücret uygulaması başlıyor
  4. 13:13 Fenerbahçe ve Galatasaray, Nkunku’yu Kadroya Katmak İçin Harekete Geçti!
  5. 13:05 Kayserispor-Galatasaray Maçının VAR'ı Belli Oldu!
  6. 12:59 Sörloth’un Golüyle Tarihi Zafer! Atletico Liderlik Koltuğunda
  7. 12:51 AK Parti’den Üç Önemli Anayasa Değişikliği Hamlesi!
  8. 12:43 Erdoğan’dan, Muğla’daki Helikopter Kazası Sonrası Başsağlığı Mesajı
  9. 11:57 Real Madrid, Sevilla'yı ağırlıyor: Arda Güler ilk 11'de!
  10. 11:29 Donald Trump: "Panama Kanalı'nın bizlere iade edilmesini talep edeceğiz"
  11. 11:21 Diyarbakır'daki yoğun sis 5. gününe girdi: Uçuşlar iptal edildi
  12. 11:14 İsrail’den Deyr el-Belah’a hava saldırısı: 17 Filistinli hayatını kaybetti
  13. 11:12 Narin Güran cinayeti davası devam ediyor: Gözler 26 Aralık'a çevrildi
  14. 11:05 ABD, Kızıldeniz’de "Dost Ateşi" sonucu kendi savaş uçağını düşürdü
  15. 11:00 Muğla’da ambulans helikopter hastane bahçesine düştü: 4 kişi hayatını kaybetti
  16. 10:55 68 Yıllık tekstil firması üretim faaliyetlerini durdurdu: 152 kişi işten çıkarıldı
  17. 03:15 İki baykuş arasındaki 3 farkı sadece dâhiler 14 saniyede buluyor!
  18. 02:23 Milli Eğitim Bakanlığı 50 uzman yardımcısı alacak
  19. 02:21 ABD, Yemen’in Sana şehrine hava saldırısı düzenledi
  20. 02:18 Şam Büyükelçisi açıkladı: Erdoğan Şam'a gidecek mi?
Yaşam Haberleri