Trollerden Hamidiye Su komplosu

Trollerden Hamidiye Su komplosu

Trollerden Hamidiye Su komplosu Ekrem İmamoğlu'nun İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı olarak seçilmesinin ardından, AKP trolleri sosyal medyada vatandaşları 'kin ve öfkeye' sevk...

Ekrem İmamoğlu'nun İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı olarak seçilmesinin ardından, AKP trolleri sosyal medyada vatandaşları 'kin ve öfkeye' sevk etmek suretiyle yalan haber ve bilgi yaymaya devam ediyorlar. Şimdi de İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin Hamidiye su adı altında rakı ürettiği yalanını sosyal medyada paylaşan trollere tepki çığ gibi büyüyor.

Sosyal medyada birkaç haftadır aralıklarla paylaşılan bir fotoğraf ve ona eşlik eden gönderilerde, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne (İBB) ait Hamidiye’nin rakı ürettiği iddia edildi. İddiayı içeren yalnız bir Facebook içeriği 285 kez paylaşıldı. Ancak Hamidiye’nin rakı ürettiği bilgisi doğru değil. İBB’ye ait işletmenin alkollü içki üretim ya da dağıtım izni bulunmuyor. Hamidiye şimdilik yalnızca içme suyu üretimi ile şişelerin temizlenmesi ve dezenfektasyonu alanlarında faaliyet gösteriyor. Paylaşımlarda kullanılan görsel ise montajlanarak hazırlanmış ve şişenin orijinalinde bir rakı markasın görülüyor.

ALKOLLÜ İÇKİ ÜRETİMİ İZNE BAĞLI

Teyit.org’dan Nilgün Yılmaz'ın haberine göre, Türkiye’de alkollü içki üretimi, ithalatı, dağıtımı ve hatta satışı yapmak kolay değil. Tarım ve Orman Bakanlığı mevzuatına göre, ancak gerekli izne sahip firmalar, kapsamlı standartları ve koşulları sağladıkları hallerde, alkollü içki üretim, ithalat ve dağıtımını yapabiliyor.

Bu izne sahip firmaların listesine de bakanlığın internet sitesinden rahatlıkla erişilebiliyor. Buna göre, ne üretim ne de dağıtım izin listelerinde İBB’ye ait Hamidiye Kaynak Suları firması yer alıyor. Hamidiye alkollü içki üretimi yapmak isterse, bu izin belgesini almak zorunda.

Nitekim, Hamidiye’nin kendi internet sitesinde de, verilen hizmetler başlığı altında alkollü içeceklerle ilgili herhangi bir bilgi yok. Ürünlerimiz bölümündeki liste ise şunları içeriyor: Damacana 19 litre, cam şişe 0,33 litre, cam şişe 0,75 litre, bardak su 125 mililitre, bardak su 180 mililitre, bardak su 250 mililitre, kutu su 20 litre, pet şişe 0,20 litre, pet şişe 0,33 litre, pet şişe 0,50 litre, pet şişe 1,50 litre, pet su 5 litre, pet su 10 litre, pet su 19 litre.

ALKOLLÜ BİR İÇECEK İÇİN MARKA BAŞVURUSU DA YOK

Firma, rakı üretimine yönelik herhangi bir marka başvurusunda da bulunmuş değil. Firmanın 50’yi aşkın markası arasında Osmanlı şerbetine rastlamak olası, ancak alkollü bir içecek için herhangi bir başvuruda bulunulmamış.

İstanbul Ticaret Odası sicil kayıtlarına göre de Hamidiye, alkollü içki üretmiyor ve firmanın faaliyet alanı içme suyu üretimi ile şişelerin temizlenmesi ve dezenfektasyonundan ibaret. Ancak yine bu kayıtlara göre, firmanın iş konuları arasında, kömür üretmek, depolamak ve satmak ile kömür ocakları kurmak, işletmek ve kiralamak da yer alıyor.

ŞİŞE TASARIMI BAŞKA BİR RAKI FİRMASINA AİT

İçeriklere eşlik eden görsele yakından baktığımızda ise Hamidiye’ye ait olduğu iddia edilen şişenin aslında başka bir Rakı firmasına ait olduğunu görüyoruz. Gamze Güven ile Mete Ahıska’nın imzasını taşıyan şişe tasarımı, bir rakı firması için yapılmış. Paylaşımlarda görülen fotoğraf da, Endüstriyel Tasarım Sanal Müzesi’nin internet sitesinden erişilebilen bir rakı firmasının şişesinin görseli manipüle edilerek elde edilmiş. Fotoğraf incelendiğinde sadece tasarım değil, ışık, gölge, renk gibi tüm detayların birebir aynı olduğu fark edilebilir.

Sonuç olarak, Hamidiye’nin rakı ürettiği bilgisi yanlış. İddia mevcut haliyle, herhangi bir gerçeklik payı taşımayan içeriklerin girdiği “uydurma” kategorisine denk düşüyor. Ayrıca iddiayla birlikte paylaşılan rakı şişesi görseli de rakı firmasının şişesine montajlanarak oluşturulmuş.

"Trollerden Hamidiye Su komplosu" haberi, 29 Ekim 2019 tarihinde yazılmıştır. Politika kategorisi altında bulunan Trollerden Hamidiye Su komplosu haberi 2019 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Trollerden Hamidiye Su komplosu 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Politika konusunda 29 Mart 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 16:38 Hasan Can Kaya'dan Şaşırtan Açıklama: 'Hayranımla Birlikte Olurum'
  2. 16:34 Brad Pitt ve Penelope Cruz, Fransız Moda Devi İçin Unutulmaz Bir İşbirliğine İmza Attı
  3. 16:29 Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov'dan Çarpıcı Açıklamalar: Terör Saldırısı ve Ukrayna'nın Barış Planı
  4. 16:27 Gurur Verici Başarı: Dev Türk Şirketi NATO'dan Dev İhale Kazandı!
  5. 16:27 İstanbul'da CHP'ye Yelken Açan İlçeler: Artıbir Araştırma'dan Çarpıcı Veriler
  6. 16:26 Huawei, 2023'te Gelirlerini Artırarak Başarıyı Yakaladı
  7. 16:23 Balıkesir'in 'Kirli Hanım' Peyniri Norveç'te Bronz Madalya Kazandı
  8. 16:12 Goldman Sachs Türkiye analizi yaptı: Yerel seçimler Türkiye'nin ekonomisini nasıl etkileyecek?
  9. 16:12 Yeniden Refah Partisi'nin adayı, AKP'nin lehine geri adım attı!
  10. 16:04 Fenerbahçe'nin Transfer Hızı: Lorran ve Rodriguinho Gündemde!
  11. 15:58 ABD'de Şubat Ayında Tüketim Harcamaları Yükseldi, Ancak Gelirler Beklentilerin Altında Kaldı
  12. 15:55 Mossad Başkanı Hamas ile Rehine Takası Önerdi, Netanyahu Reddetti
  13. 15:52 Güven Hokna'nın Set İtirafı: Yaprak Dökümü'nde Tuvalet Temizliği!
  14. 15:47 Kırlangıçların Uzun Mesafeli Uçuş Yetenekleri: İsveç Araştırması Detayları Ortaya Çıktı
  15. 15:33 RTÜK, Yerel Seçim Öncesi Siyasi Reklamların Yasaklanacağını Duyurdu!
  16. 15:28 Fiorentina, Zaniolo Hamlesiyle Transfer Pazarında Hareketlilik Yaratıyor
  17. 15:21 İsrail'in Halep'e Hava Saldırısında 38 Kişi Öldü
  18. 15:15 Beşiktaş, 2024-2025 Sezonu İçin Transfer Komitesi Kurdu
  19. 15:10 Xabi Alonso, Gelecek Sezon İçin Kararını Verdi: Leverkusen'de Kalacak!
  20. 15:05 Kurtuluş Kuş'un Evlilik Heyecanı Acı Haberle Karıştı: Eşi Nezaket Şimşek'in Düşük Haberi
Politika Haberleri