TTB: Meclis’i ve hükümeti ciddiyete davet ediyoruz

TTB: Meclis’i ve hükümeti ciddiyete davet ediyoruz

TTB: Meclis’i ve hükümeti ciddiyete davet ed... Meclis'i ve iktidarı ciddiyete davet eden TTB Merkez Konseyi tarafından yapılan açıklamada, "COVID-19 salgını bütün ağırlığı ile devam ediyor" denildi. Açıklamada, Ankara'da Savunma Yürüyüşü'nde olan baro başkanlarına...

Meclis'i ve iktidarı ciddiyete davet eden TTB Merkez Konseyi tarafından yapılan açıklamada, "COVID-19 salgını bütün ağırlığı ile devam ediyor" denildi. Açıklamada, Ankara'da Savunma Yürüyüşü'nde olan baro başkanlarına da destek verildi.

Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi açıklamasında, "Dünya genelinde toplam vaka sayısı 9 milyonu aşmış, ülkemizde son 24 saatte bin 212 yurttaşımızda PCR testi pozitif çıkmış, yoğun bakım ünitelerinde yatan hasta sayımız 846’ya ulaşmış durumda. Toplumsal dayanışmanın öne çıkması gereken salgın günlerinde hukuksuz- kışkırtıcı, demokratik kurumların sesini kısmayı hedefleyen ve doğal olarak toplumsal tepkilere yol açabilecek ‘yasa tasarılarının’ gündeme taşınmasından vazgeçilmelidir" ifadeleri kullanıldı.

BAROLARIN EYLEMİNE DESTEK

Açıklamada, barolara yönelik müdahale hamlesine de değinilerek, "Toplumsal dayanışmanın öne çıkması gereken salgın günlerinde hukuksuz- kışkırtıcı, demokratik kurumların sesini kısmayı hedefleyen ve doğal olarak toplumsal tepkilere yol açabilecek “yasa tasarılarının” gündeme taşınmasından vazgeçilmelidir" denildi.

"Salgın sürecini yönetmekten sorumlu Sağlık Bakanı ve Bakanlığın Bilim Kurulu da bu gelişmelere dair tutumunu ve önerilerini açıklamalıdır" diyen TTB açıklamasında şunlar kaydedildi:

"COVID-19 salgını, tedavi ihtiyacı duyan hastaların bir sağlık problemi olmaktan çok daha öte toplumsal bir sorundur. Bu nedenle bilimsel, bütünlüklü, kapsayıcı bir programla ve güven veren bir ciddiyetle yürütülmek zorundadır. Tanı ve tedavi kısmını gecesini gündüzüne katan hekimler ve sağlık çalışanları olarak zaten yerine getiriyoruz. Ancak TBMM’de, bürokraside atılan her adımın; sokakta, medyada söylenen her sözün Pandemi üzerinde etkisi olduğu akıldan çıkarılmamalıdır.

Cumhurbaşkanlığınca yapılacak her açıklama, yayınlanacak her kararname, Hükümetin her tasarısı, yani yasamanın ve yürütmenin her tutumu COVID-19 salgınıyla mücadeleyi kuvvetlendirmeyi ve toplumun bütün kesimlerinin bu mücadeleye katılımını teşvik etmeyi içermek zorundadır.

Salgın koşullarında ülkeyi yönetenler başta fizik mesafenin korunması olmak üzere yurttaşların tedbirlere uymasını sağlamakla yükümlüdür. Bu nedenle toplumun tepkisini çekebilecek içerikte yasa tasarılarıyla fizik mesafeyi ortadan kaldıracak ortamlara zemin hazırlanması kabul edilemez.

Demokratik tepkilerini göstermeye çalışan Baro başkanlarına yönelen engelleme ve polis müdahalesi iki yönüyle de gayri meşrudur. Birincisi avukatların demokratik haklarına açık bir saldırıdır. İkinci olarak da fiziksel mesafelerine girilmesi sadece kendilerinin değil daha geniş çevrelerin sağlığına yönelik risk oluşturan, bu anlamıyla sorumsuz bir tutumdur. Bu tablo bir yandan yürüyüşteki Baro başkanlarının, desteğe gelen avukatların, polislerin, basın mensuplarının ve onların sosyal/ailesel/mesleki çevrelerinin COVID-19’a yakalanmaları ihtimalini arttırmakta, diğer yandan toplumda COVID-19 salgınına dair tehlike algısının zayıflamasına yol açmaktadır.

COVID-19 salgınının bütün dünya ile birlikte ülkemizde de etkisini sürdürdüğü ve nereye evrileceğinin tam olarak bilinemediği bir dönemde; avukatlar başta olmak üzere hekimleri ve beraberinde birçok meslek mensubunu isyan ettirecek yasa tasarılarını gündeme getirmenin demokrasilerde yeri olmadığı gibi halk sağlığı açısından da insan yaşamına kasteden tutumlar olduğu görülmelidir.

Benzer biçimde işçilerin tarihsel kazanımı olan kıdem tazminatını gasp etmeye dönük girişimlere toplumun ve işçilerin gösterebilecekleri karşılık öngörülebilmelidir. On binlerce işçinin, haklarını korumaya kararlı sendikaları ve demokratik kurumlar ile birlikte işyerlerinde, meydanlarda, yollarda ve sokaklarda protesto gösterileri, yürüyüşler ve basın açıklamaları yapmak isteyecekleri açıktır. Bu tepkisellikler ve onlara yönelebilecek müdahaleler, zaten kontrol altına almakta zorlanılan salgınla mücadelede yeni zayıflıklar yaratabilecektir.

HÜKÜMET 'NORMALLEŞME' ALGISINI KUVVETLENDİRMEKTEDİR'

Salgın koşullarında işçilerin kıdemine, Barolara, Türk Tabipleri Birliği’ne ve diğer meslek birliklerine müdahale girişimlerinde bulunması Hükümetin kendi “olağan yönetim biçimi” olan “keyfiliğe dayalı hukuksuz girişimlere ve muhalif her sesi susturma çabalarına” kalındığı yerden devam edildiği görüşünü toplumda oluşturmakta ve “normalleşme” algısını kuvvetlendirmektedir.

Salgına dair sürekli olumlu sayıları ve oranları paylaşmanın yaratacağı yalancı pozitif algıyı önemsemeyen, üretime ara verdirilmeyen fabrika ve atölyelerin yanına AVM’leri ve eğlence yerlerini katan; maçların başlatılmasından asker uğurlamalarına, düğünlerden milyonlarca öğrencinin katılacağı sınavlara kadar her yerde “açılmayı” göze alan hükümetin COVID-19 salgın süreci karşısındaki tutumundan endişe duyuyoruz.

Yukarıda bahsi geçen yasal düzenlemelerin kuşkusuz sadece salgın döneminde değil hiçbir dönemde gündeme getirilmemesi gerektiği açıktır. Asgari demokrasi birikimi olan hiçbir ülkede hükümetin hoşuna gitmediği için Baroların yasalarını değiştirmek, salgınla mücadelede en ön safta olan hekimlerin Tabip Odalarına müdahale etmek akıldan bile geçirilmez.

Yine, hükümetin “çarklar dönecek” ısrarıyla COVID-19 salgını boyunca evde kalamayan, işbaşı yapmak zorunda bırakılan ya da zorunlu ücretsiz izne çıkarılıp gelirini kaybeden milyonlarca işçinin “kıdem tazminatını” gasp edecek yasa tasarısını bu süreçte gündeme taşımak sadece politik olarak emek ve işçi karşıtı bir tutum olarak değerlendirilemez. Bu tutumların ölümcül bir salgın olan COVID-19 pandemisinde sürdürülmesi vicdan muhasebesinde de eksiklik olduğunu düşündürmektedir.

Meslek Birliklerinin, Baroların, Tabip Odalarının, sendikaların, avukatların, hekimlerin, mühendislerin, mimarların ve işçilerin salgın koşullarında kitlesel tepkiler gösteremeyeceğini düşünerek, bir anlamda salgını fırsata çeviren bu politikalarda ısrar etmenin salgın yönetiminde yeri yoktur.

Türk Tabipleri Birliği olarak; COVID-19 salgınının bütün ağırlığı ile devam ettiği, dünyada vaka sayısının 9 milyonu aştığı, ülkemizde günde 1.212 yeni vakanın saptandığı, yoğun bakım ünitelerinde 846 hastamızın olduğu bu günlerde emek karşıtı ve demokrasi dışı tutumlardan ve yasal düzenleme girişimlerinden tümüyle vazgeçilmesini, hükümetin ve TBMM’nin tek gündem olarak COVID-19 salgınına karşı alınacak önlemleri ve yurttaşların lehine atılacak adımları gündemine almasını bekliyoruz." 

Meclis'i ve iktidarı ciddiyete davet eden TTB Merkez Konseyi tarafından yapılan açıklamada, "COVID-19 salgını bütün ağırlığı ile devam ediyor" denildi. Açıklamada, Ankara'da Savunma Yürüyüşü'nde olan baro başkanlarına da destek verildi.

"TTB: Meclis’i ve hükümeti ciddiyete davet ediyoruz" haberi, 23 Haziran 2020 tarihinde yazılmıştır. Politika kategorisi altında bulunan TTB: Meclis’i ve hükümeti ciddiyete davet ediyoruz haberi 2020 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. TTB: Meclis’i ve hükümeti ciddiyete davet ediyoruz 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Politika konusunda 25 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 05:03 25 Nı̇san 2024 günlük burç yorumları
  2. 01:30 Mobil operatör abone sayısı şaşırttı: Türkiye nüfusundan fazla!
  3. 01:28 Yeni robot hem hazırlayacak hem de pişirecek
  4. 01:15 Range Rover'ın Yerine Göz Atın! Jeep'in 2 Milyon Satış Barajını Aşan Modeli Artık Türkiye'de!
  5. 00:42 Evlilik Gününüz Hayatınızı Etkileyebilir: Astrolog Günlerin Anlamlarını Açıklıyor!
  6. 00:40 'Bahçeli' Paylaşımı! 'Ben Sana Dost Oldum, Sen Bana Düşman'
  7. 00:35 Kupada gol düellosunu Trabzonspor elde etti!
  8. 00:31 Fatih Terimli Panathinaikos'a, AEK'dan Fark!
  9. 00:25 Yepyeni Tesla Model 3 Performance modeli resmi olarak duyuruldu!
  10. 00:21 ABD üniversitelerindeki Filistin gösterileri, İsrail Başbakanı Netanyahu'nun endişesini uyandırdı
  11. 00:18 Fenerbahçe Beko'dan; Final Four'a Dev Adım Atıldı!
  12. 00:17 Mehmet Yılmaz değerlendirdi: "Erdoğan’ın MHP’yi itekleme gücü yok!"
  13. 00:14 Batman'da, DEM Parti'nin il binasında arama gerçekleştirildi
  14. 00:03 Özgür Özel'in Steinmeier Görüşmesi Detayları Tek Tek Ortaya Çıktı!
  15. 23:56 Ali Koç'tan Ahmet Ketenci'ye sitem geldi!
  16. 23:44 Estetik Yaptıran Selen Görgüzel Beğeni Yağmuruna Tutuldu!
  17. 23:39 BM, Gazze'deki toplu mezarlarla ilgili bağımsız bir soruşturma yapılması çağrısında bulundu
  18. 23:34 Valilik, iki gün boyunca Kuzey Afrika'dan toz taşınacağını bildirdi: Halkı uyardı
  19. 23:26 Koç Ailesi'ne büyük bir darbe geldi: Bir haftada 150 milyon dolarlık bir değer kaybı yaşadılar
  20. 23:19 Yeliz Yeşilmen'den Hadise'ye Tam Destek!
Politika Haberleri