Tuğrul Türkeş: Özünde bir siyasi hareketi kapatmak çözüm değildir

Tuğrul Türkeş: Özünde bir siyasi hareketi kapatmak çözüm değildir

Tuğrul Türkeş: Özünde bir siyasi hareketi ka... AKP Ankara Milletvekili Tuğrul Türkeş, HDP'nin kapatılması tartışmalarıyla ilgili, "Özünde bir siyasi hareketi kapatmak çözüm değildir" dedi.

'Azgın milliyetçilik' ifadesi MHP ile gerilime neden olan AKP Ankara Milletvekili Tuğrul Türkeş, HDP'nin kapatılması davasına ilişkin çarpıcı açıklamalarda bulundu.

Euronews'ten Dilek Gül'e konuşan AKP Ankara Milletvekili Tuğrul Türkeş, "HDP'yi kapatma davası açıldı, kararı Anayasa Mahkemesi verecek. Sizce doğru bir karar mı?" sorusuna şu yanıtı verdi: ''Siyasi parti kapatmak özünde doğru bir davranış değildir. Dünyanın her yerinde parti kapatma kanunlarda vardır. Mesela, Almanya’da parti kapatılır. Kanunda yeri var. Eğer bir siyasi parti iktidar olma hedefini kaybederse Alman devleti onu kapatıyor. Bunun gibi dünyada bir çok örnek göstermek mümkün. Benim geçmişimde Milliyetçi Hareket Partisi 12 Eylül sonrasında kapatıldı. Faaliyetlerine ara verildi. Bu bizi bir şeyden engelledi mi derseniz, hayır engellemedi. 12 Eylül oldu, rahmetli Türkeş tutuklandı, idamla yargılanmaya başlandı ve MHP kapatıldı.

Biz dışardakiler yeni parti de kurduk, yeni yayınlar da çıkarttık. Ve bütün faaliyetlerimizi yaptık. Özünde bir siyasi hareketi kapatmak çözüm değildir. Ancak HDP özeline geldiğimizde ısrarla terörle arasına mesafe koymayan bir yapı var orada. Yani bir terör örgütünün PKK’nın siyasi uzantısı durumundalar. Ve bunu nezaketen dahi olsa reddetmeyi düşünmüyorlar. Esasa ait olarak bir terör saldırısı oluyor, bütün siyasi partiler tepkilerini koyuyor bunlar kerhen hadi bir şey söyleyelim ama lafın neresini kurtarırız. Bu yaklaşımın bir şekilde bir cezaya muhatap olması lazım. Ama kapatmak tek başına çözüm değil. Bunu kapattık oh rahatladık diye kimsenin düşünmemesi gerekir.''

"...GÜNDELİK ÇÖZÜM ÖNERİLERİ"

Türkeş, "HDP'nin kapatılması yerine hazine yardımının kesilmesi, siyaset yasağı getirilmesi gibi öneriler gündemde. Tercih edilebilir mi?" sorusunu ise şöyle cevapladı: "Bunların bir kısmının gündelik çözüm önerileri olduğunu düşünüyorum. PKK terör örgütünün insan kaçakçılığı, uyuşturucu ticareti, sigara satış ağı gibi büyük milyon dolarla tarif edilen bir bütçesinin içinde HDP’ye verilen fındık fıstıktır."

GERGERLİOĞLU AÇIKLAMASI: MİLLETVEKİLLERİ DOKUNULMAZLIĞI İYİ ANLAMIYOR

Türkeş, "Fezlekeler gündemde. Vekil dokunulmazlığının kaldırılmasını doğru buluyor musunuz? Gergerlioğlu'nun vekilliğinin düşürülmesi hakkında ne düşünüyorsunuz?" sorusu üzerine, şunları söyledi:

"Milletvekilliği dokunulmazlığı yeterince iyi ve doğru anlaşılmıyor. Yani bizim dokunulmazlığımız kürsüde istediğimizi rahatça savunalım dokunulmazlığıdır. Bu bize yüz kızartıcı suç işleme hakkını vermez, hırsızlık, ahlaksızlık hakkını vermez. Öyle olduğu için fezlekelerin ne ile alakalı olarak geldiğine bakmamız lazım. Gergerlioğlu’nun durumuna bakmadım. Bir tweet ile alakalı olduğu söyleniyor. Bizim ülkede siyaset yaparken de çoğu zaman işin odağını kaçırırız. Hukuktur her şey. Kanunen bir suç varsa onun neticesine herkes katlanacak. Kanun yanlışsa Meclis’e getir, değiştir. Ama var olan kanunu yok sayamazsınız.''

''Ben yıllardır Avrupa Konseyi’nde görev yapıyorum. Bize yabancı parlamenterler hapiste gazeteciler var diye sorular soruyor. Listeleri istedik. Evet gazeteci kimliği var ama adam yaralaması, öldürmesi ya da başka suçları var. Şimdi gazeteci kimliğini bir yerden edindi diye bu suçlardan tenzih mi edeceğiz? Gazetecilik faaliyetlerinden dolayı cezaevlerinde olanlar ayrı, onlardan bahsetmiyorum size. Ama şimdi 300-480 gibi cezaevinde olan gazeteci sayısı yok. Bunların çoğu adi suçlu. Ama kendi ilinde bir yerin muhabirliğini alıp kart ediniyor ve gazeteci oluyor. Gazeteci diye bakkal soymasına, adam öldürmesine, bir terör örgütüne yardım yataklık sağlamasına göz mü yumacağız?" 

"Tuğrul Türkeş: Özünde bir siyasi hareketi kapatmak çözüm değildir" haberi, 23 Mart 2021 tarihinde yazılmıştır. 23 Mart 2021 tarihinde de güncellenmiştir. Politika kategorisi altında bulunan Tuğrul Türkeş: Özünde bir siyasi hareketi kapatmak çözüm değildir haberi 2021 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Tuğrul Türkeş: Özünde bir siyasi hareketi kapatmak çözüm değildir 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Politika konusunda 19 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 18:37 Stoltenberg açıkladı: "Ukrayna'ya daha fazla hava savunma sistemi sağlama kararı aldık"
  2. 18:33 Erdoğan, Romanya Cumhurbaşkanı Iohannis ile telefon görüşmesi gerçekleştirdi
  3. 18:33 Galatasaray'da 5 önemli futbolcu ile sözleşmeler yenilendi!
  4. 18:24 Google Haritalar uygulamasına yepyeni bir özellik geldi
  5. 18:22 Tayvanlı Bisikletçi Jacky Chen, İsrail-İran Gerilimi Altında Dünya Turuna Devam Ediyor
  6. 18:19 Facebook, bu kez Tiktok'un o özelliğini kopyalıyor
  7. 18:17 Limonun Kabuğuyla Tüketmenin Sağlık Faydaları
  8. 18:11 Türk Havalimanı Dünya Sahnesinde: Skytrax'ın En İyi Havalimanları Listesinde Yer Aldı
  9. 18:06 Ankara'nın Ayaş İlçesinde Keşfedilen Şifalı Su Dünya Çapında Dikkat Çekiyor
  10. 18:02 Apple, Çin'de Meta Uygulamalarını Kaldırdı: Gerilim Artıyor
  11. 17:57 Sergey Lavrov'un Gündemi: Orta Doğu'daki Gerginlik, Ukrayna Krizi ve Ermenistan İlişkileri
  12. 17:51 Hava Durumu Uyarısı: Marmara ve Ege'de Şiddetli Yağış, Batı Akdeniz'de Fırtına Bekleniyor!
  13. 17:49 Erdal Beşikçioğlu depremzede kedinin yavrusunu sahiplendi! Duygusal paylaşım!
  14. 17:46 Düzce Valiliği'nden Şiddetli Fırtına Uyarısı: Batı Karadeniz Hazır Olsun!
  15. 17:43 Mars helikopteri son mesajını gönderdi
  16. 17:42 Dünya üzerindeki en tehlikeli ülkeler belirlendi: Türkiye hangi sırada yer alıyor?
  17. 17:39 Elon Musk sordu: Vine geri mi geliyor?
  18. 17:38 İsrail Askerlerinin Ev Baskınında Köpek Saldırısına Uğrayan Filistinli Genç: Useyd Taha
  19. 17:34 Kırmızı et fiyatlarındaki artışların ardından balık fiyatları da yükseldi
  20. 17:34 Fenerbahçe, Sivasspor Maçı Hazırlıklarına Hızlı Başladı
Politika Haberleri