"TÜGVA'lı müdür" tartışması

"TÜGVA'lı müdür" tartışması TÜGVA İl Başkanı Akyüz'ün hızlı yükselişi eğitim camiasında tepkilere yol açtı.

400 bin nüfuslu Muş son günlerde tartışmalı bir görevlendirme ile çalkalanıyor. Tartışmaların odağında son günlerde kamu kurumlarındaki kadrolaşma iddiaları ile gündemden düşmeyen Türkiye Gençlik Vakfı'nın Muş şubesi var. Muş'ta iki dönemden beri TÜGVA İl Başkanlığı yapan 30 yaşındaki Oğuz Akyüz, geçen sene aday öğretmen olarak İlyas Sami İlkokulu'na atanmıştı.

İddiaya göre Akyüz henüz aday öğretmenken atandıktan bir gün sonra Öğretmenevi Müdür Yardımcılığı görevine yükseltildi. Burada bir süre görev yapan Akyüz, bir süre önce de Muş Valiliği'nin kararı ile Halk Eğitim Merkezi Müdürü olarak görevlendirildi.

Eğitimciler atamaya tepkili

TÜGVA İl Başkanı Akyüz'ün hızlı yükselişi eğitim camiasında tepkilere yol açtı. Yaklaşık 5 bin öğretmen bulunan kentte eğitimciler, Akyüz'ün idareci olarak görevlendirilmesinin şartlarını taşımadığını savunuyor. Yönetmeliğe göre öğretmenlerin idareci olabilmesi için bir yıl kadrolu müdür yardımcısı olarak görev yapması gerektiğine dikkat çekiliyor. Öte yandan 5442 sayılı il idaresi kanununa göre de vali, görevlendirme yoluyla bir kuruma yönetici atayabiliyor.

Görevlendirmenin ardında TÜGVA'nın eğitim kurumlarına yerleşmek niyetinin yattığını iddia eden Eğitim-Sen Muş Şube Başkanı İlyas Aslan, idareci atamalarındaki mülakatların genel olarak sorunlu olduğuna dikkat çekerek öncelikle TÜGVA'nın ne yapmak istediğini bakılması gerektiğini savunuyor.

Aslan, DW Türkçe'ye yaptığı açıklamada "TÜGVA'nın eğitimin bir parçası, bir bileşeni olmak gibi bir motivasyonunun olduğunu biliyoruz. Milli Eğitim Müdürlüğü'nün kendi bünyesinde olması gereken bazı faaliyetlerini protokollerle TÜGVA'ya devretme girişimleri oldu. Hatta başarılı da oldular. TÜGVA eğitimin bir parçası olma niyetini, amacını bazı protokoller üzerinden gerçekleştiriyor" diye konuştu.

"TÜGVA'nın niyeti kurumlarda yer edinmek"

Akyüz'ün üyesi olduğu Eğitim Bir-Sen'e göre ise görevlendirme hukuki. Eğitim Bir-Sen Başkanı Mahir Barşan, atamaların mülki idare amirinin tasarrufunda olduğu görüşünde. Ancak eğitim camiası bunun teammüllere uygun olmadığını belirtiyor.

Eğitim-Sen Şube Başkanı İlyas Aslan, yeni bir öğretmenin sırf TÜGVA İl Başkanı olmasından kaynaklı görevlendirilmesinin kendilerini şüphelendirdiğini ifade ediyor. Aslan'a göre, TÜGVA'nın niyeti bu şekilde kurumlarda yer edinmek.

"Orada kendi dünya görüşünü, kendi düşüncelerini, kendi ideolojik yapılarını kurumlara yansıtmak niyetiyle yola çıktıklarını düşündüğümüzde bunu aslında görebiliyoruz" diyen Aslan, bu kişinin Halk Eğitim Müdürü olabilmesi için en az bir yıllık müdür yardımcılığı yapması şartı olduğuna dikkat çekti.

Aslında bir sınav da açılması gerektiğini vurgulayan Aslan, "TÜGVA'nın genel yapısına baktığımızda manevi yönden güçlü bir gençlik, bunun dışında spor faaliyetleri ve başka etkinlikleri de var. Fakat biz dindar bir nesil oluşturma üzerinden bir amaç belirlendiğini de düşünüyoruz. Tabii ki herkes kendi dinini yaşayabilir. Fakat kurumların içerisinde etki sahibi olarak bunu yapmaktan ziyade doğal akışına bırakılması gerektiğini düşünüyoruz" diye konuştu.

"Bir gün öğretmenlik yaptı"

Ana muhalefet partisi CHP'nin Muş örgütlenmesi de Akyüz'ün yükselişini TÜGVA İl Başkanı olmasına bağlıyor. CHP Muş İl Başkanı İsmail Adanur'a göre,  TÜGVA Başkanı Akyüz bir günlüğüne İlyas Sami İlkokulu'na atandı ve sonraki gün idareci yapıldı. Memuriyet ve atamalarda yeterlilik ve liyakat olması gerektiğine dikkat çeken Adanur,  TÜGVA Başkanı'nın bu süreçlerin hiçbiri işletilmeden ve birileri tarafından korunarak yüksek mevkilere getirildiğini düşünüyor.

Adanur, "Bu arkadaşı çok kısa sürede değerlendirip en yüksek mertebeye taşımışlardır. Bu görevlendirmede AK Parti Muş milletvekilinden ve iktidarın bürokratlarından bahsediliyor. Zaten mevcut iktidarın artık liyakatle, yeterlilikle alakası kalmamıştır. Bendensen her yere gelme şansın vardır, benden değilsen hiçbir yere gelme şansın yoktur" eleştirisini yöneltti.

"Valilik görevlendirmesi ile atandım"

Halen TÜGVA İl Başkanı olarak etkinliklere katılan Oğuz Akyüz geçen ay Muş Belediye Meydanı'nda yaklaşık kırk kişiyle bir basın açıklaması yapmıştı. TÜGVA ile ilgili yayınlanan haberlere tepki gösteren Akyüz, tüm motivasyon ve enerjileriyle gençliğe hizmet etme yolunda durmaksızın yürüdüklerini belirtmişti.

DW Türkçe'nin Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü telefonundan ulaştığı Oğuz Akyüz ise valilik kararıyla atandığını ve bu konuda bir açıklama yapmayacağını ifade etti.

""TÜGVA'lı müdür" tartışması" haberi, 17 Kasım 2021 tarihinde yazılmıştır. 17 Kasım 2021 tarihinde de güncellenmiştir. Yerel Gündem kategorisi altında bulunan "TÜGVA'lı müdür" tartışması haberi 2021 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. "TÜGVA'lı müdür" tartışması 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Yerel Gündem konusunda 23 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 13:09 Elektrikli Araçlar: Sektördeki Yükseliş ve Rekabetin Getirdiği Heyecan
  2. 13:06 Doğal Şifa Deposu: Sarımsak ve Limon Kürüyle Sağlıklı Yaşam!
  3. 13:03 Türkiye ve Irak Arasında İmzalanan 26 Anlaşma: Bağdat Ziyaretinin Önemli Sonuçları
  4. 13:00 ABD'de Ölü Bulunan Yağmur Taktaş, Son Yolculuğuna Uğurlandı
  5. 12:57 Tahinin Sağlıkta Yeni Kahramanı: Canan Karatay'ın Önerisiyle Keşfedilen Mucizevi Faydaları!
  6. 12:54 Sosyal Medyada Altın ve Parayla Dolu Oda Görüntüleri: "Oturduğum Yerde Haftalık Kazancım"
  7. 12:53 Bu Nadir Ürünün Fiyatı Rekor Kırdı: Tazesi 1500 Lira, Kurutulmuşu 10 Bin Liraya Satılıyor!
  8. 12:52 Evde Sirke Kullanarak Pirinci Karıncalardan Temizlemenin Kolay Yolu!
  9. 12:48 Bulaşık Makinenizin Ferah Kokması İçin Pratik Çözüm
  10. 12:42 Inter Milano Derbisinde Milan'ı Mağlup Ederek Serie A Şampiyonluğunu İlan Etti
  11. 12:41 Beklenen açıklama geldi! Restoran boykotuna ve fahiş fiyatlara ceza yolda mı?
  12. 12:40 Euro 2024'te Türk hakemler görev başında: İşte kadroda yer alan o isimler!
  13. 12:35 Borcunu Ödemeyen Şahıs Mezarı Başında Provokatif Eylemde Bulundu
  14. 12:34 Altın Sahipleri Dikkat! Uzmanlardan Korkutan Uyarı: O Seviyeye Hazır Olun!
  15. 12:34 İstanbul'da M5 Metro Hattında Mecburi Bakım: İETT Otobüsleri Ring Servisi Sağlayacak!
  16. 12:33 Yeneroğlu'ndan AYM yorumu geldi: İktidarın mahkeme üzerindeki baskısı sona ermeli
  17. 12:31 Çin'de Gemi Kazası: 11 Mürettebatlı Gemide Arama Kurtarma Çalışmaları Devam Ediyor
  18. 12:30 Motorine büyük indirim geliyor! 25 Nisan'da fiyatlara yansıyacak
  19. 12:27 Perakende Devi İflas Başvurusunda Bulundu
  20. 12:17 Devlet erkanı Anıtkabir'de: 23 Nisan töreninde sadece tek bir lider görüldü
Yerel Gündem Haberleri