TUİK'te amirdi: O şimdi tantunici

TUİK'te amirdi: O şimdi tantunici

TUİK'te amirdi: O şimdi tantunici Türkiye İstatistik Kurumu’nda (TÜİK) idare amiri olarak çalışan ama KHK ile ihraç edilen Ramazan Çiçek, tantuniciliğe başladı. Daha önce gittiği aşçılık kursundaki bilgisini hüneriyle birleştiren KHK mağduru Diyarbakır'a, pek...

Türkiye İstatistik Kurumu’nda (TÜİK) idare amiri olarak çalışan ama KHK ile ihraç edilen Ramazan Çiçek, tantuniciliğe başladı. Daha önce gittiği aşçılık kursundaki bilgisini hüneriyle birleştiren KHK mağduru Diyarbakır'a, pek bilinmeyen bu lezzeti tatma imkanı sunuyor.

Duvar'dan Vecdi Erbay TUİK amirliğinden tantuniciliğe; Ramazan Çiçek'in yaşadıklarını yazdı:

Türkiye İstatistik Kurumu’nda (TÜİK) idare amiri olarak çalışan Ramazan Çiçek, eşiyle birlikte doktora gitmişti o gün. Sağlık sorunları yoktu, eşinin hamile olma olasılığı vardı, bunu teyit etmek için gitmişlerdi doktora. Dışarı çıktıklarında, doktordan bekledikleri müjdeyi almışlardı. Eşi hamileydi.

Bütün gün Diyarbakır’da sevdikleri yerleri gezmişler, yemek yemiş, çay içmişlerdi dışarıda. Ramazan Çiçek’e “Bu arada neler konuştunuz'' diye sormadım, o da kendiliğinden anlatmadı. Ama muhtemelen çocuğun doğacağı zamanı hesaplamışlardır. Çocuk kız mı olsun erkek mi, diye tatlı tatlı didişmişlerdir. Ramazan Çiçek Adana’da büyümüş Vanlı bir Kürt, eşi Amasyalı bir Türk. Hal böyle olunca, belki çocuğa verecekleri isim Kürtçe mi olsun, Türkçe mi olsun diye ayrıca tartışmışlardır.

t1-007.jpg

Didişmeler, tartışmalar olsa da güzel bir gün geçirdiklerine kuşku yok. Nasıl olsun ki, ilk çocukları gelecek dünyaya. Ramazan Çiçek de “Mutluyduk'' diye tarif ediyor o günü. Ta üniversite yıllarında tanışmış, aşık olmuşlar ve elleri iş tutunca evlenmişler. Şimdi de bu aşkın ilk meyvesini bekliyorlar.

Günün mutluluğunu, akşam evde film izleyerek sürdürdüler. Telefonla arayan arkadaşları “Geçmiş olsun'' dediği zamana kadar.

GEÇMİŞ OLSUN TELEFONU
Arkadaşları telefonda “Geçmiş olsun'' demiş, ancak onların hiçbir şeyden haberdar olmadıklarını anlayınca, başka bir şey söylemeden kapatmış telefonu. Ramazan Çiçek’in eşi hemen kavramış durumu, “İhraç edildik'' demiş.
Çiçek, “Hemen internete bağlandık, Diyarbakır’da TÜİK’de çalışan ve ihraç edilen üç kişinin arasında benim de adım vardı'' diyor.

Daha önce aynı kurumdan FETÖ suçlamasıyla üç kişi daha ihraç edilmişti. Bu kez ihraç edilenler Büro Emekçileri Sendikası’nın (BES) üyeleri olmuş. Çiçek, “Biz FETÖ’cü değildik, bunu Ankara’dan gelen müfettiş de biliyordu. Hükümet, FETÖ’cülerin ihraç edilmesine kimsenin ses çıkarmadığını görünce, bu kez kendisine muhalif olarak gördüğü sendikalara yöneldi. Birçok kamu emekçisi arkadaşımız, benim gibi sırf sendikalı oldukları için ihraç edildi'' diyor.

''HAKLARIMIZI GERİ ALACAĞIZ’
“İhraç listesinde adını gördüğünde ne hissettin?'' sorusunu ise şöyle yanıtlıyor Ramazan Çiçek: “İlk Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile kamudan çok sayıda insan ihraç edildi. Devamının geleceğini biliyorduk, bekliyorduk. Ayrıca Kürtlerin ihraç edilmesini talep eden bir kampanya başlatılmıştı sosyal medyada. Devletin en tepesindekiler de bu kampanyayı desteklediler. Yine de memurluktan ihraç edilenlerin başka kurumda çalışamayacağı yönündeki kararlar endişelendirdi beni. Onca yıl yoksullukla mücadele ederek okumuşsun, sonra birden bütün bunların heba olduğunu görüyorsun. İnsanın morali bozuluyor tabi. Ama daha sonra sendikadan arkadaşlarla, avukatlarla konuştuk ve bir gecede elimizden alınan haklarımızı bir gün geri alacağımıza olan inancımız pekişti. Hukuki süreç devam ediyor.''

SERTİFİKALI AŞÇI
Ramazan Çiçek eli yemek yapmaya yatkın ve mutfakta olmayı seven bir insan. Selçuk Üniversitesi’nde okurken bir yandan belediyenin açtığı yemek kursuna devam etmiş, sertifikalı bir aşçı yani. Öğrenciyken aynı evi paylaştığı arkadaşları, “Annemiz'' diye tanıtıyormuş onu. Çünkü az malzemeyle lezzetli yemekler hazırlamak onun işiymiş. Diyarbakır’da bekar yaşadığı üç yıl boyunca da ev arkadaşlarına yemekler hazırlamış. “Çünkü'' diyor “Diyarbakır’daki lokantalarda yemek kültürü çok az.''

Sertifikalı bir aşçı Ramazan Çiçek, ama belki de memurluktan ihraç edilmiş olmanın şaşkınlığıyla, ilk zamanlar hiç aklına gelmemiş yiyecek satan bir yer açmak. Bir gün, onun mutfak becerisini bilen bir arkadaşıyla tantuni yerken bu fikir çıkıyor ortaya. Arkadaşı, “Tantuni yapabilir misin?'' diye sorunca, iddialı bir şekilde, “Bu yediğimizden daha iyisini yaparım'' diyor. Adana’da büyümüş Çiçek, Mersin mutfağına ait tantuniye hiç yabancı değil zaten. Yapımı epey zahmetli ve marifet isteyen birçok yemek yapan Çiçek için tantuni yapmak çok kolay oluyor.

t2-008.jpg

DAYANIŞMAYI BÜYÜTMEK
Sonra tantuni konusunda usta olan arkadaşını arayarak iyi tantuni hazırlamanın inceliklerini öğrenmiş. İlk tantuniyi evde, arkadaşları için hazırlamış. Tam not alınca, kolları sıvayıp, “Mersin Tantuni''yi açmış.

“Aslında birkaç tantunici var Diyarbakır’da'' diyor Ramazan Çiçek, “Ama buna rağmen tantuninin ne olduğunu bilmeyenler de var. Bazı arkadaşlar dayanışmak için ilk kez tantuni yedi burada. Ama bilenler de var tabi ve onların ''Mersin’de yediğim tantuniden daha güzel’ demesi sevindiriyor beni.''

Çiçek’in aklında, içinde ev yemeklerinin de olduğu daha büyük bir yer var. Ama daha büyük bir yer ile zengin olmak değil derdi. “Özellikle ihraç edilen kadın arkadaşlarımızı da istihdam edebilecek iş yerleri açmalıyız. Dayanışmayı bu şekilde büyütebilir ve kalıcılaştırabiliriz.''

İYİ TANTUNİ VE İYİ İNSANLARLA TANIŞIN
İyi tantuni için ipuçları da veriyor Çiçek, ama ben burada paylaşmayayım. Şunu yazabilirim, işini severek yapan insanların heyecanını içinde taşıyor Çiçek ve emin olun, böyle insanların elinden çıkan her şey güzel oluyor.

İstasyon Caddesi’nde, Ayhan Durağı’ındaki “Mersin Tantuni''ye gidin derim. Sizi orada hem güzel bir yemek hem de güzel insanlar bekliyor olacak. O civarda adres soracak olursanız, “İhraç edilmiş öğretmenin yeri'' diye sormayı unutmayın. Çünkü civardaki esnaf, Ramazan Çiçek’in öğretmenlikten ihraç edildiğini sanıyor.

"TUİK'te amirdi: O şimdi tantunici" haberi, 05 Mart 2017 tarihinde yazılmıştır. 05 Mart 2017 tarihinde de güncellenmiştir. Yaşam kategorisi altında bulunan TUİK'te amirdi: O şimdi tantunici haberi 2017 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. TUİK'te amirdi: O şimdi tantunici 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Yaşam konusunda 26 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 17:46 Yeşilçam’ın Tonton Dedesi Nubar Terziyan O Çok Ünlü Şarkıcının Dayısıymış!
  2. 17:32 Beşiktaş üç futbolcusunun sözleşme sürelerini uzatma kararı aldı!
  3. 17:24 Milli Sporcu Ferhat Satar, Ağaca Asılı Halde Ölü Bulundu!
  4. 16:49 Beşiktaş'ta Transfer Hareketi! 3 Oyuncuyla Sözleşme Uzadı
  5. 16:48 Kral Charles'ın Sağlık Durumu Kritik: Cenaze Hazırlıkları Başladı!
  6. 16:48 Gerçek Gamer'lar İçin Uygun Fiyatlı Güç: Ardor Gaming Guardian Klavye
  7. 16:47 Sevgili Cinayetine Kurban Giden Kadın Bakın Kimmiş! Yalın'ın Kuzeni Çıktı!
  8. 16:42 Yeşilçam'ın Güzel Oyuncusu Ahu Tuğba Yoğun Bakımda! Son Dakika!
  9. 16:39 Alman Kadınlarının Güzellik Sırrı O Marka Bundan Sonra Türkiye'de!
  10. 16:26 Fitch Ratings: Türkiye'nin Enflasyonla Mücadele Kararlılığı Yeni Ekonomi Politikasıyla Sürdürülecek
  11. 16:18 Kremlin Sözcüsü Peskov: Avrupa'nın Seçim Kararı Rusya İlişkilerini Yeniden Şekillendirecek
  12. 16:09 Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Seçim sürecinde büyük bir haksızlığa maruz kaldık"
  13. 16:03 Sillyon Antik Kenti'nde Roma Dönemine Ait Stadyumun Kazı Çalışmaları Hızla İlerliyor
  14. 15:53 Uyumadan Önce Yoğurda Ekleyin, Mucizevi Sonuçlara Hayran Kalın!
  15. 15:40 ABD, yeni yeşil gözlü otonom tankıyla gövde gösterisi yapıyor! 12 tonluk tank test sürüşünde!
  16. 15:26 AKP'nin Eğitimde Yapboz Modeli: MEB'den Yeni Müfredat Detayları
  17. 15:25 İlber Ortaylı'dan Ayasofya açıklaması: Namaz kılmak için gudubet bir bina
  18. 15:11 Merkez Bankası'nın rezervleri 126,3 milyar dolara geriledi
  19. 15:11 Turistlere izinsiz ev kiralamak artık daha ciddi bir ceza getiriyor!
  20. 15:11 Dolar ve euro'da yükseliş: Volatilite ve Fed etkisiyle devam ediyor
Yaşam Haberleri