Tüketicilerin korunması hakkında kanun teklifi Meclis'te: Yargı yolu için 30 bin TL sınırı getiriliyor

Tüketicilerin korunması hakkında kanun teklifi Meclis'te: Yargı yolu için 30 bin TL sınırı getiriliyor

Tüketicilerin korunması hakkında kanun tekli... Tüketicilerin korunmasına yönelik tedbirlerin alınmasını içeren kanun teklifi, TBMM’ye sunuldu. Teklife göre; tüketici işlemlerinde yargı yoluna başvuru yapılabilmesi için 30 bin TL sınır getiriliyor.

Tüketicilerin korunmasına yönelik tedbirlerin alınmasını içeren kanun teklifi, TBMM’ye sunuldu. Teklife göre; tüketici işlemlerinde yargı yoluna başvuru yapılabilmesi için 30 bin TL sınır getiriliyor. Bu sınırın altındaki konular için Ticaret Bakanlığı’nın görevlendirdiği tüketici hakem heyetleri ya da kaymakamlıklara başvurulacak.

AKP Manisa Milletvekili İsmail Belen’in hazırladığı ve 53 Adalet ve Kalkınma Partisi milletvekilinin imza attığı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi TBMM Başkanlığı’na sunuldu.

Teklife göre; taksitle satış sözleşmelerinde temerrüt borcun tümünün peşin kılınmasına ilişkin koşullar, tüketici lehine değiştirilecek. Taksitle satış sözleşmelerinde tüketicinin kalan borcunun tümünün ifasının talep edilmesi için kanundaki diğer şartların yanı sıra kalan borç yerine sözleşmede yer alan bedel dikkate alınacak.

Talep yoksa bağlantılı sigorta olmayacak

Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun'da yapılacak değişiklik ile açık talebi olmaksızın kredi bağlantılı sigorta yaptırılamayacak. Kredi veren, kredi bağlantılı sigorta içermeyen bir sözleşmeyi de tüketiciye teklif etmek koşuluyla kredi bağlantılı sigorta yaptırılmasını içeren bir kredi sözleşmesini tüketiciye sunabilecek. Tüketicinin istediği sigorta şirketinden sağladığı teminat, kredi veren tarafından kabul edilmek zorunda olacak.

Ön ödemeli konutlar 36 ay yerine en geç 48 ayda teslim edilecek

Ön ödemeli olarak satılan konutların sözleşmede belirlenen tarihte tüketicilere teslim edilmesi zorunlu olacak. Büyük ölçekli konut projelerinde inşaatın tamamlanması çok uzun süreler alabildiğinden ön ödemeli olarak satılan konutların tüketicilere azami teslim süresi 36 aydan 48 aya çıkarılacak. Kat irtifakının tüketici adına tapu siciline tescil edilmesiyle birlikte zilyetliğin devri halinde de devir ve teslim yapılmış sayılacak.

Devre tatile koruma artıyor

Paravan şirketler kurularak tüketicilerin mağdur edilmesinin engellenmesi amacıyla devre tatile konu mal üzerinde ayni hak sahibi olmayanların devre mülk veya devre tatil satışı yapması yasaklanacak. Tüketicinin, devre tatil sözleşmesinden cayma hakkını daha kolay kullanabilmesi için getirilmiş olan cayma süresi içinde tüketiciden ödeme veya borçlandırıcı belge alma yasağı, ayni hakka konu devre tatil sözleşmesi olan devre mülk sözleşmelerini de kapsayacak şekilde genişletilecek.

30 bin TL’nin altındaki anlaşmazlıklar hakem heyetine

Ticaret Bakanlığı, tüketici işlemleri ile tüketiciye yönelik uygulamalardan doğabilecek uyuşmazlıklara çözüm bulmak amacıyla tüketici hakem heyetleri oluşturmakla görevlendirilecek. Tüketici hakem heyetlerinin yetki alanı ile iş bölümü Bakanlık tarafından belirlenecek. Tarafların İcra ve İflas Kanunu’ndaki hakları saklı kalmak kaydıyla; değeri 30 bin Türk lirasının altında bulunan uyuşmazlıklarda tüketici hakem heyetlerine başvuru zorunlu olacak. Tüketici hakem heyetinin bulunmadığı yerlerde başvurular ilçe kaymakamlığına yapılabilecek. Yapılan bu başvurular, kaymakamlıklarca gereği yapılmak üzere Bakanlık tarafından belirlenen yetkili tüketici hakem heyetine iletilecek. Tüketici hakem heyeti kararları tarafları bağlayacak.

Kanuna aykırılık halleri için öngörülmüş bazı idari para cezaları, yeniden düzenlenecek.

"Tüketicilerin korunması hakkında kanun teklifi Meclis'te: Yargı yolu için 30 bin TL sınırı getiril." haberi, 09 Mart 2022 tarihinde yazılmıştır. 09 Mart 2022 tarihinde de güncellenmiştir. Gündem kategorisi altında bulunan Tüketicilerin korunması hakkında kanun teklifi Meclis'te: Yargı yolu için 30 bin TL sınırı getiril.. haberi 2022 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Tüketicilerin korunması hakkında kanun teklifi Meclis'te: Yargı yolu için 30 bin TL sınırı getiril.. 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Gündem konusunda 19 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Ezgi Bozkurt Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 13:14 Türkiye'nin önde gelen gıda devi halka arz için gün sayıyor!
  2. 13:12 Son Dakika: Hamas lideri Haniyye İstanbul'a geliyor
  3. 13:10 TÜİK çocuk işçi sayısını açıkladı: Türkiye'deki yoksulluk artışı, çocuk işçi sayılarını yükseltiyor
  4. 12:58 Efsanevi film "Oldboy"un dizi versiyonu yolda!
  5. 12:42 TÜİK açıkladı: Şubat ayında tarımsal girdi tutarları yüzde 36,71 arttı!
  6. 12:36 Dolar sahipleri dikkat: Merkez Bankası yıl sonu dolar tahminini açıkladı
  7. 12:32 İsrail-İran Gerilimi ve Fed Belirsizliği Küresel Piyasalara Dalgalandırıyor
  8. 12:25 TÜİK Raporu: Türkiye'nin Çocuk Nüfusu ve Popüler İsimler 2023'te Belli Oldu
  9. 12:12 CIA Direktörü Burns: Ukrayna'nın Savaşı Kaybetme Riski Artıyor, ABD'nin Yardımı Acilen Gerekli
  10. 12:07 Suudi Arabistan'da Keşfedilen Lav Tüpleri, İlk Çobanlık Faaliyetlerine Işık Tutuyor
  11. 11:50 Altın Fiyatları Yükseliyor: Çeyrek Altın 4.257,00 Liraya Ulaştı
  12. 11:39 CHP'li belediye ile MHP arasında afişli borç atışması
  13. 11:33 NASA Uyarıyor: Starlink Uyduları Dünya'nın Manyetosferini Tehdit Ediyor!
  14. 11:30 Cem Yılmaz'ın "CMXXIV" Gösterisinde Espri Konusu: Nafaka!
  15. 11:28 Yüzde 50+1 kuralına Saray'dan olumsuz yanıt geldi: Boşuna uğraşmasınlar
  16. 11:23 Enerji Bakanı Alparslan Bayraktar: Doğalgaz ve elektriğe mayıs ayında zam yok
  17. 11:20 İzmir Seferihisar Açıklarında 4,5 Büyüklüğünde Deprem: AFAD'dan Son Dakika Açıklaması
  18. 11:18 Nuri Alço'nun sağlık durumunda yeni gelişme
  19. 11:16 Rusya'nın Stavropol Bölgesinde Tu-22M3 Bombardıman Uçağı Düştü
  20. 10:59 İstanbul'da 2 İETT otobüsü çarpıştı: Yaralılar var
Gündem Haberleri