Tuncer Bakırhan: İktidarla şu an hiçbir görüşmemiz yok, üçüncü yol siyaseti yeni mücadele zemini

Tuncer Bakırhan: İktidarla şu an hiçbir görüşmemiz yok, üçüncü yol siyaseti yeni mücadele zemini

Tuncer Bakırhan: İktidarla şu an hiçbir görü... "Partimizin çizgisinde bir değişiklik yok. Onu sahiplenmede, savunmada, toplumsal ayağını oluşturmada bir değişiklik olacak. Çizginin kendisi, Türkiye halklarının bir arada ortak, eşit halklara sahip olmasıdır''

Kongre sürecinin tamamlanması ile birlikte adı ve yeni eş genel başkanları belli olan Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi'nin (HEDEP) yeni dönem siyasetine dair yaklaşımlarını Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan, iktidarla şu an bir görüşme içinde olmadıklarını belirterek, "Ancak kim olursa olsun ne istediğini ve beklediğini kamuoyu ile net bir şekilde paylaşmak kaydıyla ve çözümü mümkün kılacaksa her kesimle yeri gelince görüşebiliriz." diye ifade etti.

Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi’nin geçen hafta yapılan kurultayında hem ismi hem eş genel başkanları değişti. (HEDEP) ismini alan yeni partinin genel başkanlık koltuğuna Tülay Hatimoğulları Oruç ile Tuncer Bakırhan oturdu. BirGün'e konuşan Tuncer Bakırhan, iktidarla şu anda hiçbir görüşmelerinin olmadığını bildirerek, “Her kim olursa olsun ne istediğini ve beklediğini net bir şekilde paylaşması kaydıyla ve çözümü mümkün kılacaksa her kesimle yeri gelince görüşebiliriz" dedi.

Eş Başkan Bakırhan'ın açıklamalarından satır başları şu şekilde:

"Partimizin çizgisinde bir değişiklik yok. Onu sahiplenmede, savunmada, toplumsal ayağını oluşturmada bir değişiklik olacak. Çizginin kendisi, Türkiye halklarının bir arada ortak, eşit halklara sahip olmasıdır. Bu coğrafyada Kürt’e, Alevi’ye, emekçiye, kadına demokrasinin eşit işlemesidir. Ezilenin olmadığı, insanların umutsuzluğa kapılmadığı, aş-iş derdinin yaşanmadığı bir Türkiye mücadelesi yürütüyoruz.

Değişecek olanlar, seyrettiğimiz pratik, yaptığımız ittifaklar, toplumla kurduğumuz bağ, yanıt olamama durumunu aşmaktır…

Sadece biz değil, sol ve bu zeminde bulunan tüm güçler, özne olarak gördüğümüz çevrelerden kopuş içerisindedir. Yeni dönemde bunu gidermeye dönük bir değişim olacak. Daha dinamik, daha çok sahada, toplumun sorunlarını daha sahiplenen, savunan ve sistem karşıtı ortak bir demokratik mücadele zemininde buluşma mevzusunda yeniliklerimiz olacak.

Kürt siyasetinin ittifakları

İttifakların sığ, daha çok seçim endeksli olması, bu seçimde bizlere çok büyük dersler verdi. Geçmişteki pratiği yeniden etmek bu halka yapılacak en büyük kötülüklerdendir. En sağlıklı en doğru ittifak, en geniş toplumsal zemini, siyasal partilerle sınırlı kalmayan bir mücadele zemini oluşturmaktır. Bugüne kadar başaramadığımız, geçmişteki bagajlardan kurtularak bu halka umut olacak bir seçenek yaratmamaktan kaynaklı bir şeydir. Ya tüm iddialarımızdan vazgeçeceğiz, biz dâhil olmak üzere, artık bu toplumu ‘İttifak altında birleşiyoruz, başaracağız’ diyerek yeniden yanıltmak gibi büyük bir yanlış içine girmeyeceğiz. Ya da demokrasi için emekçiler için geleceğimiz için en doğru olan neyse asgari müşterekte de olsa bir araya gelip hem zeminde hem sahada yeri gelirse de seçimde hayata geçirmemiz gerekiyor.

"Kürt problemi gizlilikle çözülemez"

Kürt hareketi, Türkiye sol, sosyalist, devrimci hareketlerine yoldaşlık hukukuyla hep açık davrandı; onların duyarlılıklarına da özen gösterdi. Geçmişte de bu süreç açık yürüdü. Adaya, masa kuruldu. Görüşmelerin noktası, virgülü ana akım medyaya yansıyordu. Bu çözüm süreciydi. Yanlış da değildi. Kürt meselesi çözülecekse kimin oraya masa kurduğu, önemsiz bir ayrıntıdır. Memleketin bu halde olmasının sebebi de çözümün olmamasıdır. O dönem kapandı. O dönemden sonra Kürtlerin yaşadıklarını anlatmamıza gerek yok. Annelerin, çocukların cenazeleri derin dondurucularda, sokaklarda kaldı, cezaevlerinden her gün hasta tutsakların cenazeleri çıkıyor. Kürtler sistemin her alanından dışlanmış durumdadır. Bu kadar acı ve yaşanandan sonra biz neyi, kimle gizli saklı yürüteceğiz?

Hükümetle şu an bu mevzuda bir görüşme söz konusu değildir. Seçim dâhil olmak üzere iktidarla hiçbir mevzuda bir görüşme durumumuz olmamıştır. Ancak kim olursa olsun ne istediğini ve beklediğini kamuoyu ile net bir şekilde paylaşmak kaydıyla ve çözümü mümkün kılacaksa her kesimle yeri gelince görüşebiliriz.

Röportajın tamamını okumak için tıklayın

"Tuncer Bakırhan: İktidarla şu an hiçbir görüşmemiz yok, üçüncü yol siyaseti yeni mücadele zemini" haberi, 23 Ekim 2023 tarihinde yazılmıştır. 23 Ekim 2023 tarihinde de güncellenmiştir. Politika kategorisi altında bulunan Tuncer Bakırhan: İktidarla şu an hiçbir görüşmemiz yok, üçüncü yol siyaseti yeni mücadele zemini haberi 2023 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Tuncer Bakırhan: İktidarla şu an hiçbir görüşmemiz yok, üçüncü yol siyaseti yeni mücadele zemini 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Politika konusunda 20 Mayıs 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

SON HABERLER
  1. 04:07 Çiftçilik hayranları için heyecan verici haber! Epic Games'in yeni ücretsiz oyunu sızdırıldı!
  2. 04:02 Moda devi iflas etti 1500 kişi işinden olacak!
  3. 03:59 Ekonomist açıkladı: TCMB faiz artırırsa dolar 25 TL’ye gerileyebilir!
  4. 03:57 Türk İHA'sı, Reisi'nin helikopterinin yerini tespit etmiş olabilir
  5. 03:57 B sınıfı ehliyeti olanlara İŞKUR’dan 25 Bin TL maaş müjdesi
  6. 03:56 ABD işsizlik maaşı verilerini açıkladı
  7. 03:52 İşte ikinci elde kapış kapış giden markalar!
  8. 03:45 Duygusal açlık obeziteye yol açıyor!
  9. 03:43 Uzmanlardan uyarı: "Aşı karşıtlığı bebekleri ve çocukları tehlikeye atıyor"
  10. 03:41 Dünya Sağlık Örgütü açıkladı: Her yıl 11 milyon kişi bu yüzden ölüyormuş!
  11. 03:39 Bu rejimde istediğiniz her şeyi yiyebilirsiniz!
  12. 03:38 Göbek yağlarınız varsa iki haftada bu yöntemle kurtulabilirsiniz
  13. 03:36 Kolajeni 10 tabak kelle paçaya bedel o çorba!
  14. 03:33 Dolandırıcıların son yöntemi: Kız çocuklarının fotoğraflarını kullandılar
  15. 03:31 Bu yöntem kararan perdeleri ilk günkü haline getiriyor!
  16. 02:15 ATM'den para çekerken dikkat! Yargıtay'dan önemli bir karar geldi
  17. 02:08 Dursun Özbek’ten Ali Koç’a büyük çağrı! Delikanlıysan gel!
  18. 02:00 Serdar Ortaç: "Kızlarda ayrılık acısı bir ay sürer"!
  19. 01:59 Tekkeyi bekleyen çorbayı içer atasözünün anlamı
  20. 01:56 Amerikalılar neden evinde çamaşır makinesi kullanmıyor hiç düşündünüz mü?
Politika Haberleri