Türk Bankası, 500 Milyon Dolarlık Getirisiyle Finans Arenasında Düşük Maliyette Zirveye Ulaştı!

Türk Bankası, 500 Milyon Dolarlık Getirisiyle Finans Arenasında Düşük Maliyette Zirveye Ulaştı!

Türk Bankası, 500 Milyon Dolarlık Getirisiyl... Türk Eximbank, uluslararası sermaye piyasalarından elde ettiği 500 milyon dolarlık finansman ile tarihi bir başarıya imza attı. İhraç büyüklüğünün 6 katı talep gören tahvil, düşük maliyeti ve geniş coğrafyadan gelen ilgiyle dikkat çekiyor, ülke ekonomisine güvenin simgesi oldu.

Türk Eximbank, uluslararası sermaye piyasalarından 500 milyon dolarlık finansman sağladı.

Bankanın açıklamasına göre, Türk Eximbank'ın yurtdışından elde ettiği 500 milyon dolarlık kaynak, Şubat 2022'den bu yana finansal kuruluşlar tarafından gerçekleştirilen tahvil ihraçları arasında en düşük maliyetli işlem olarak kayda geçti.

Tahvil ihracına geniş bir coğrafyadan, ortalama 3 milyar doları aşan kuvvetli talep sayesinde, 500 milyon dolarlık tahvilin kupon oranı başlangıç seviyesinin 62,5 baz puan altında, yüzde 7,50 olarak gerçekleşirken, nihai getiri oranı yüzde 7,75 oldu.

Son 5 yılda Amerikan Hazinesi üzerine en düşük farkla gerçekleştirilen bu tahvil ihracı, Türk Eximbank'ın tamamı Hazine ve Maliye Bakanlığına ait bir kamu kuruluşu olarak, ülke ekonomisine duyulan uluslararası güvenin somut bir göstergesi olarak değerlendiriliyor.

İhraç büyüklüğünün yaklaşık 6 katı talep geldi

Avrupa'dan Amerika'ya, Orta Doğu'dan Asya'ya kadar dünyanın dört bir yanından 160'a yakın kurumsal yatırımcının katılımıyla gerçekleşen tahvil işlemine, ihraç büyüklüğünün ortalama 6 katı talep geldi.

Özellikle Amerika, Avrupa ve Asya'da yerleşik uzun vadeli yatırım yapan kuruluşların ilgisinin arttığı gözlemlendi. Tahvil ihracının yüzde 54'ü Amerika, yüzde 30'u Avrupa, yüzde 15'i ise Orta Doğu ve Asya'daki yatırımcılara satıldı. Yatırımcıların yüzde 80'i dünyanın önde gelen varlık yönetim şirketleri ve kurumsal yatırımcılardan oluştu.

Türk Eximbank, ihracatçılara yönelik finansman çalışmalarını sürdürerek, 2024'ün ilk yarısında tamamlanmak üzere 10 yıla kadar vadeli ve uygun maliyetli 1,5 milyar dolarlık kaynak sağlama çalışmalarına devam ediyor. Açıklamada, "Bu kaynakların yanı sıra uluslararası sermaye piyasalarında aktif olarak yer alınarak, finansman imkanları çeşitlendirilecek ve ihracat desteklenecektir" denildi.

İhracatçılara nakdi kredi desteği 24 milyar dolara çıkıyor

Türk Eximbank Genel Müdürü Ali Güney, yılın başında gerçekleştirilen yurtdışı tahvil ihracıyla ilgili memnuniyetini dile getirerek, bu yıl ihracatçılara sağlayacakları nakdi kredi desteğini yüzde 22 artırarak 24 milyar dolara çıkarmayı hedeflediklerini belirtti. Güney, "Bu hedefi gerçekleştirmemizde uygun maliyetli fonlara erişim büyük önem arz ediyor. 2022'den bu yana Türk bankacılık sektöründe en düşük maliyetle gerçekleşen bu tahvil ihracının başarısı, Türk Eximbank'ın ihracat finansmanındaki lider rolünü teyit ederken, uluslararası yatırımcılar nezdinde de ülkemize ve bankamıza duyulan güveni göstermektedir" dedi.

Geçen yıl uluslararası sermaye piyasalarından 2 milyar dolarlık kaynak sağlayan Türk Eximbank, 2023 yılı başında gerçekleştirdiği tahvil ihracıyla "Bonds, Loans & ESG Capital Markets Awards" kapsamında, "Quasi-Sovereign/GRE Bond Deal of the Year" ödülüne layık görülmüştü.

 

"Türk Bankası, 500 Milyon Dolarlık Getirisiyle Finans Arenasında Düşük Maliyette Zirveye Ulaştı!" haberi, 01 Şubat 2024 tarihinde yazılmıştır. 01 Şubat 2024 tarihinde de güncellenmiştir. Ekonomi kategorisi altında bulunan Türk Bankası, 500 Milyon Dolarlık Getirisiyle Finans Arenasında Düşük Maliyette Zirveye Ulaştı! haberi 2024 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Türk Bankası, 500 Milyon Dolarlık Getirisiyle Finans Arenasında Düşük Maliyette Zirveye Ulaştı! 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Ekonomi konusunda 07 Mayıs 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Emine Engür Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 02:20 Guterres, İsrail'e ateşkes çağrısı yaparak, fırsatın kaçırılmaması gerektiğini belirtti
  2. 02:18 Derinizde bulunan bu lekeler ne anlama geliyor?
  3. 02:15 Ankara'nın 40 senedir bitmeyen oteli satıldı: Yeni sahibi çok tanıdık bir isim!
  4. 02:13 Sadece o şehirde bulunuyor, ‘Osmanlı domatesi’ deniyor: 22 çeşidi 250 bin tane bulunuyor!
  5. 02:11 129 senedir şifa dağıtıyor fakat kimse bilmiyor! Dünyanın en şifalı suyu oradan fışkırıyor
  6. 02:08 Gerçekten bir zeka geninin olup olmadığını öğrenmenin zamanı: Deha miras alınır mı?
  7. 02:05 Ayder Yaylası'nda bulundu: Sosyal medyada bir anda yayıldı! Cryptanthus bivittatus
  8. 02:01 Hafızanız size oyun oynuyor! Keskin gözlüler gizli atkıyı şıp diye buluyor!
  9. 01:48 Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fatih Kacır açıkladı: Batarya ham madde üretimine teşvik geliyor!
  10. 01:45 Hatay’da hak sahipliği itirazları için 15 gün süre tanındı
  11. 01:30 Salgın hızla yayılıyor: O bölgede eğitime ara!
  12. 01:28 Kahvaltıda sakın yemeyin: Kansere yol açıyor!
  13. 01:26 Fenerbahçe, Dünyaca Ünlü Olan O İsimle Anlaştı! Teknik Direktör Seçimi Belli Oldu!
  14. 01:21 Göbeğini sallayarak paraları götürmüş! Tiktok fenomeni Kazancı dudak uçuklattı!
  15. 01:19 Türkiye yeniden dünyanın halı merkezi oluyor
  16. 01:12 Modanın odağı: Met Gala gecesi heyecanı! Birbirinden ünlü markalar göz kamaştıracak!
  17. 01:10 Putin'in Talimatı: Ukrayna Yakınında Nükleer Tatbikat
  18. 01:06 Ses Kaydı Skandalı: Trump, Biden Yönetimini Gestapo'ya Benzeterek Tartışma Yarattı
  19. 01:01 Güney Afrika, İsrail'in Refah'ın derhal boşaltılması açıklamasından büyük endişe duyduğunu belirtti
  20. 01:00 Soğuk Havayı Seven Mucize Bitki: -19 Derecede Büyüyor, 2 Metreye Ulaşıyor, Hem Ucuz Hem de Verimli
Ekonomi Haberleri