Türk-İş’e ait sendikalar: Kıdem tazminatına dokunmak, ‘genel grev’ nedeni

Türk-İş’e ait sendikalar: Kıdem tazminatına dokunmak, ‘genel grev’ nedeni

Türk-İş’e ait sendikalar: Kıdem tazminatına ... Hükümetin “tamamlayıcı emeklilik sistemi” adını verdiği kıdem tazminatını fona dönüştürme hazırlığı, sendikaları ayağa kaldırdı.

Hükümetin “tamamlayıcı emeklilik sistemi” adını verdiği kıdem tazminatını fona dönüştürme hazırlığı, sendikaları ayağa kaldırdı.

Türk-İş'e bağlı sendikalar, son üç genel kurulda oybirliği ile alınan ve bağlayıcı niteliği olan “Kıdem tazminatına dokunmak, genel grev nedeni” kararını yeniden gündeme taşıdı.

Özellikle 1 milyon üye ile en büyük örgütlenme olan Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu’na (Türk-İş) bağlı sendikalar, son üç genel kurulda oybirliği ile alınan ve bağlayıcı niteliği olan “Kıdem tazminatına dokunmak, genel grev nedeni” kararını yeniden gündeme getirdi.

AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın kısa süre önce açıkladığı yeni emeklilik modeli konusunda hükümetin çalışmaları sürüyor. Cumhuriyet Gazatesi'nden Mustafa Çakır'ın haberine göre, kıdem tazminatını fona dönüştürme hedefi aslında uzun süredir hükümetin gündeminde bulunuyor. Bu hedef birçok kez orta vadeli program (OVP) ile hükümetin yıllık programlarında da yer aldı.

Aracında uyuyan siyahiyi vurularak öldürüldü

Son OVP’de ise açıkça “kıdem” denilmese de “Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi (TES)” gündeme getirildi. Kıdem tazminatını fona dönüştürmek, TES’in ayaklarından birisi. Sendikalar ise kıdem tazminatını ortadan kaldıracak yeni modelleri engellemek için arayış içinde. Aslında bir milyonun üzerinde üyesi bulunan en büyük örgütlenmeye sahip Türk-İş, kıdem tazminatı değişikliğine karşı tavrını genel kurul kararı olarak ilk kez 2011 yılında gerçekleştirilen 21’inci genel kurulda ortaya koymuştu.

GELECEK GÜVENCESİ

Bu karar daha sonra, 2015’te yapılan 22’inci genel kurul toplantısında da aynen kabul edildi. Türk-İş’in son genel kurulu ise geçen aralık ayında yapıldı. 23’üncü genel kurulda da aynı karar bir kez daha kabul edildi. Son 3 genel kurulda katılan delegelerin oybirliği ile kabul ettiği kararda, “Kıdem tazminatına dokunmak, genel grev nedenidir” deniliyordu.

Bu kararın gerekçesi de şöyle açıklanmıştı: “Sermaye yanlısı politikalarının sahibi ve sürdürücüsü olan siyasi iktidar, iktidarda bulunduğu süre içerisinde birçok işçi hakkını ya budadı veya ortadan kaldırdı. Hükümet tarafından hazırlanan birçok program ve eylem planından anlaşıldığı üzere, bugün, kıdem tazminatı tekrar gündeme taşınmak istenmektedir.

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş’ın damadından milletvekiline hakaret

Kıdem tazminatı işçi sınıfının 83 yıllık kazanımı ve kullandığı bir haktır. İş güvencesine olumlu etki yapan bir düzenlemedir. İşçinin emeğinin yıpranma bedeli, emekli ikramiyesi, ücretin ödenmeyen kısmı gibi özellikler taşımaktadır. Kıdem tazminatı iş ve gelecek güvencesidir.

Milyonlarca çalışanı ilgilendiren kıdem tazminatı hakkından hiçbir şekilde vazgeçilemez.” Genel kurul, Türk-İş’in en üst karar organlarından birisi. Bu nedenle de delegelerin oylarıyla, üstelik de oybirliğiyle genel kurulda alınan karar, konfederasyon için bağlayıcı özellik taşıyor. Türk-İş yönetimi de sık sık bu karara dikkat çekiyor.

"Türk-İş’e ait sendikalar: Kıdem tazminatına dokunmak, ‘genel grev’ nedeni" haberi, 14 Haziran 2020 tarihinde yazılmıştır. Ekonomi kategorisi altında bulunan Türk-İş’e ait sendikalar: Kıdem tazminatına dokunmak, ‘genel grev’ nedeni haberi 2020 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Türk-İş’e ait sendikalar: Kıdem tazminatına dokunmak, ‘genel grev’ nedeni 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Ekonomi konusunda 19 Mart 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 13:06 Okyanus Sıcaklıkları Rekor Kırıyor: Küresel Isınma Hızla Artıyor!
  2. 13:05 Son dakika! İsrail Refah'a hava saldırını başlattı
  3. 13:02 Koni Salyangozu: Denizlerin Görünmeyen Ölümcül Tehlikesi!
  4. 12:58 William'ın Prenses Kate'i aldattığı söylenen Rose Hanbury konuştu
  5. 12:57 Enflasyon Artıyor, Fed’in Kararı Ne Olacak?
  6. 12:56 Tunç Soyer mal varlığını açıkladı! Banka hesaplarında ne kadar para var?
  7. 12:52 Dünya Hava Kalitesi Raporu: Temiz Hava İçin Küresel Çağrı
  8. 12:46 FIFPRO, Trabzonspor-Fenerbahçe maçında çıkan olaylarla ilgili açıklama yaptı
  9. 12:46 Gazze'de hayatını kaybedenlerin sayısı 31 bin 819'a ulaştı
  10. 12:46 Müge Anlı’nın Programında Şok İtiraf: Eşim Annemle Kaçtı!
  11. 12:40 Uzaylı Yumurtası mı? Oklahoma Gölü’nde Bulunan Bryozoa Keşfi
  12. 12:37 Son Dakika: Akaryakıta Zam Geliyor! Depoları Doldurun!
  13. 12:32 Bayram Tatili Rotası: Doğadan Tarihe, Kaz Dağları'ndan Roma'ya!
  14. 12:27 Mide Sağlığı İçin Kahve Tüketiminde Dikkat Edilmesi Gerekenler
  15. 11:42 Akaryakıta Çifte Zam Geliyor:19 Mart Akaryakıt fiyatları!
  16. 11:39 MHP Genel Başkan Yardımcısı Semih Yalçın: Ya erken seçim ya da anayasa değişikliği
  17. 11:36 Gençlik Sırları: Doğal Yağlarla Ciltte Botoks Etkisi!
  18. 11:32 Kanye West’in konserinde ortalık karıştı: Trans birey önüne geçen herkesi yumrukladı
  19. 11:28 Kredi Kartı ve Nakit Avans Faizleri Yükseldi: Yeni Dönem Başlıyor
  20. 11:24 Savcı Özlem'in ölümünde yeni gelişme: Astsubayın cezası onandı
Ekonomi Haberleri