Türkan Saylan teklifine Cumhur İttifakı’ndan ret

Türkan Saylan teklifine Cumhur İttifakı’ndan ret

Türkan Saylan teklifine Cumhur İttifakı’ndan... AKP-MHP gruplarının çoğunlukta olduğu Harita ve Kültür Sanat komisyonlarının ortak raporunda, sokağın isminin değiştirilmesi uygun bulunmadı. Teklif, Adalet ve Kalkınma Partisi ve MHP’li üyelerin oylarıyla reddedildi.

AK Parti’nin İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Meclisi Grup Sözcüsü Faruk Gökkuş, Beşiktaş’ta ‘Karakavak Sokak’ın adının ‘Türkan Saylan Sokağı’ olarak değiştirilmesi teklifine “Biz Cumhur İttifakı olarak kendi dünya görüşümüz, inancımız ve değerlerimizle kavgalı, sözde aydın hiçbir kişinin isminin bu şehirde hiçbir sokağa verilmesine burada olduğumuz sürece müsaade etmeyeceğiz” sözleriyle karşı çıktı.

Beşiktaş Belediyesi’nin 15 Ekim 2020 tarihinde gündeme getirip sunduğu, Arnavutköy Mahallesi’nde bulunan ‘Karakavak Sokağı’nın adının ‘Prof. Dr. Türkan Saylan Sokağı’ olarak değiştirilmesine ilişkin teklifi, İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi’nin bugünkü oturumunda gündeme alındı. AKP-MHP gruplarının çoğunlukta olduğu Harita ve Kültür Sanat komisyonlarının ortak raporunda, sokağın isminin değiştirilmesi uygun bulunmadı. Teklif, Adalet ve Kalkınma Partisi ve MHP’li üyelerin oylarıyla reddedildi

‘MÜKERRER İSİMLER HARİCİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILAMAZ’

Raporda, isimlendirilmesi talep edilen yolun 1/1000 ölçekli uygulama imar planlarında yol fonksiyonunda olduğu, “Karakavak Sokağı” isminin Beşiktaş İlçesi’nde mükerrer olmadığı tespit edilmiş olup 26.11.2019 tarihli ve 169126 sayılı Başkanlık tamiminde belirttiği üzere; “Başkanlığımızca isim değişikliği tekliflerinin uygun görülmeyip, sadece isimsiz meydan, bulvar, cadde, sokak ve yol isim tekliflerinin dikkate almayacağı göz önünde bulundurularak, kültürel değerlerimizin yok edilmesi, şehrin mevcut adres sisteminin bozulması ve ayrıca, Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi çalışmalarının amacına ulaşabilmesi için mükerrer isimler haricinde meydan, bulvar, cadde, sokak, yol, park vb. isim değişiklikleri yapılmayacağı” ifadeleri yer aldı.

İBB Meclisi’ndeki karar sonrası açıklama yapan Beşiktaş Belediye Başkanı Rıza Akpolat şunları söyledi:

“Prof. Dr. Türkan Saylan’ın adının Beşiktaş’ta oturduğu sokağa verilmesi teklifi bugün 2. kez İBB Meclisi’nde reddedildi. Saylan, cüzzamı bitirmeye ve kız çocuklarının eğitimine ömrünü adamış, ülkemizin en değerli bilim insanlarındandır. Anısını yaşatmamıza kimse engel olamaz.”

‘SAYLAN, AYDIN BİR CUMHURİYET KADINIDIR’

İBB Meclisi’nin bugünkü toplantısında söz alan İBB Beşiktaş Meclis Üyesi Ferhunde Şirin de Prof. Dr. Türkan Saylan adının Beşiktaş’ta Arnavutköy Mahallesi’nde oturduğu sokağa verilmesi konusunun bir buçuk yıl önce Beşiktaş Belediyesi Meclisi’nden oy çokluğuyla geçtiğini ancak üzülerek Adalet ve Kalkınma Partisi oylarıyla reddedildiğini belirterek şunları söyledi:

“Prof. Dr. Türkan Saylan, ömrünü cüzzamla savaşa ve cehaleti yenmeye adamış aydın bir Cumhuriyet kadınıdır. Ülkemizin en gözde üniversitelerinden biri olan İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde 20 yıl Dermotoloji Ana Bilim Dalı Başkanlığı yapmış, Lepra araştırma ve uygulama merkezini ve Cüzzamla Savaş Derneği’ni kurmuş hiç kimsenin yanına yaklaşmadığı cüzzamlı hastaları şefkatla kucaklayarak iyileştirmiş bir şekilde ülkemizde cüzzamın bitmesine önder olmuş bir doktor, bir bilim kadını ve eğitimcidir. Yaptığı özverili çalışmalarıyla 9. Cumhurbaşkanımız Süleyman Demirel ve 10. Cumhurbaşkanımız Ahmet Nejdet Sezer tarafından ödüllendirilmiştir. Bilimsel çalışmaları ülke dışında da takdir görmüş yayımlanan 440 yayını bulunan Türkan Saylan hocamız, Dünya Sağlık Örgütü tarafından Lepra danışmanlığına getirilmiş, dünyada çok az kişiye nasip olan Uluslararası Gandi ödülüyle onurlandırılmıştır. Prof. Dr. Türkan Saylan, Atatürk ilke ve devrimlerini korumak, çağdaş eğitim yoluyla çağdaş insan yetiştirmek amacıyla 1989 yılında kurduğu Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği aracılığıyla 100 binin üzerinde kız çocuğuna burs vererek eğitim desteği sağlamış ve bu çocukları topluma kazandırmıştır. Yaptığı bu özverili çalışmalarıyla Fetö’nün hedefi olan Türkan Hoca, ömrünün son yıllarını kanser hastalığı ve Fetönün kumpas davalarıyla geçirmiştir. Fetöcü savcıların Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği’nin bölücü hareketleri desteklediği iddiasıyla tutuklanan Türkan Saylan, 15 Temmuz sonrası bütün bu asılsız iddiların Fetö kumpası olduğunun anlaşılmasıyla aklanmış, ancak o günleri görmeye ömrü yetmemiştir. Şimdi ben sizlere soruyorum ömrünü bilime, eğitime adayıp ülkemizde cüzzamı tarihe gömen yüzbinlerce çocuğumuza eğitim imkanı sağlayan ancak Fetö kumpaslarıyla mağdur edilen ülkemizin kıymetli bilim kadınlarından biri olan Türkan Saylan’ı hangi gerekçeyle yargılıyorsunuz. Türk adaletinin kumpas kabul edilerek akladığı bir davada, sizler hala neyin kavgasını yürütüyorsunuz? Milyonlarca kişinin kalbinde yeri olan Türkan Saylan’ın ismi Beşiktaş Belediye Başkanımız Sayın Rıza Akpolat tarafından yaşadığı sokağa asılmıştır. Türkan Saylan adı ve anısı bundan sonra Beşiktaşlıların ve milyonların gönlünde, beyninde ve fikrinde yaşayacaktır.”

‘MÜSAADE ETMEYECEĞİZ’

İBB Beşiktaş Meclis Üyesi Ferhunde Şirin’in konuşmasının ardından Adalet ve Kalkınma Partisi Grup Sözcüsü Faruk Gökkuş Adalet ve Kalkınma Partisi ve Milliyetçi Hareket Partisi adına söz alarak “Sözde aydın hiçbir kişinin isminin bu şehirde hiçbir sokağa verilmesine burada olduğumuz sürece müsaade etmeyeceğiz” dedi.

Gökkuş, şunları söyledi:

“Çok net AK Parti ve Cumhur İttifakı’nın görüşlerini belirteceğim. Biz Cumhur İttifakı olarak kendi dünya görüşümüz, inancımız ve değerlerimizle kavgalı, sözde aydın, özde mülteci hiçbir kişinin isminin bu şehirde hiçbir sokağa verilmesine burada olduğumuz sürece müsaade etmeyeceğiz. Sizlere de tavsiyem, vefa göstereceğim derken bu kişinin ismini tartışmaya açarak ruhuna azap vermeyin.”

"Türkan Saylan teklifine Cumhur İttifakı’ndan ret" haberi, 16 Mart 2022 tarihinde yazılmıştır. 16 Mart 2022 tarihinde de güncellenmiştir. Yerel Gündem kategorisi altında bulunan Türkan Saylan teklifine Cumhur İttifakı’ndan ret haberi 2022 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Türkan Saylan teklifine Cumhur İttifakı’ndan ret 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Yerel Gündem konusunda 29 Mart 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 13:18 Melisa Döngel ve Sergen Yalçın İlişkisi Yeniden Gündemde: Günübirlik Buluşmalar Dikkat Çekiyor
  2. 13:14 Arsenal ve Napoli, Ferdi Kadıoğlu İçin Sıraya Girdi!
  3. 13:00 Galatasaray'da Kadro Revizyonu: Yeni Sezon için Transfer Hamleleri Başladı
  4. 12:45 İsveçli metal grup In Flames'den İstanbul Konseri!
  5. 12:41 Livakovic'le İsmail Kartal arasında özel görüşme dönüyor!
  6. 12:35 Dejounte Murray'nin son saniye basketi rekora gitti!
  7. 12:20 Tamer Karadağlı'nın Şikayet Ettiği Bina Bakanlık Binası Çıktı!
  8. 11:56 Yeni bir kararla emekli promosyon ödemelerine özel bankalar da dahil edildi
  9. 11:56 Clinton ile Obama'nın da katıldığı etkinlikte Biden'a Gazze protestosu: "Kendinden utan, Joe Biden"
  10. 11:55 Son Dakika: Eros davasında Başsavcılıktan itiraz!
  11. 11:40 AKP'li belediye emeklilere 2 bin TL’lik alışveriş kartı vermek için sokakta isim listesi oluşturdu
  12. 11:34 Ebru Şallı'nın eşi Uğur Akkuş'tan 'hapis cezası' iddialarına yanıt
  13. 11:26 Galatasaray Yöneticisi Erden Timur'dan hamle! Şimdi de Medya Patronu!
  14. 11:26 Jülide Kural: Kadir İnanır büyük bir hızla iyileşme yoluna girdiğini kanıtlamıştır
  15. 11:20 Murat Kurum, bakanların seçim çalışmasına katılmasını savundu: Cumhur ittifakının bakanları
  16. 11:17 Ekrem İmamoğlu: AK Parti kendisine oy verenlerin beklentilerini karşılayamıyor
  17. 11:15 Balıkesir Adayları Sosyal Medya İle Seçmene Ulaşıyor
  18. 11:05 Madonna Brezilya'ya Ücretsiz Konser Verecek! Son Konseri Mi?
  19. 11:05 Altın Fiyatları Hareketli: Gram Altın Ne Kadar?
  20. 11:02 Fenerbahçe'nin Eski Yöneticisi'nden şok hamle! Başkanlığa Aday Olacak!
Yerel Gündem Haberleri