Türkiye, afet atık yönetimi konusunda bir rehber hazırlıyor

Türkiye, afet atık yönetimi konusunda bir rehber hazırlıyor

Türkiye, afet atık yönetimi konusunda bir re... Kahramanmaraş merkezli depremlerle Türkiye, asrın felaketini yaşadı. Şimdi Türkiye, 81 il için olası afet durumlarında ortaya çıkan atıkları yönetmek için bir rehber hazırlıyor.

Nagihan KALSIN

İklim Değişikliği Politika ve Araştırma Derneği Başkanı Baran Bozoğlu, Türkiye Afet Atık Yönetim Rehberi hakkında yaptığı değerlendirmede, deprem atıklarıyla ilgili çözüm üretme gerekliliğini başından beri vurguladıklarını belirtti.

Dünyada da bu tarz rehberler mevcut

 Bozoğlu, "Kendi elimizle yeni felaketler yaratma riski ile karşı karşıyayız. Deprem atığı konusu şu an en büyük ekolojik risk. 100 ila 210 milyon ton deprem atığı oluştu. Tehlikeli atıklar, asbest ve ekonomik değeri olan atıkların birbiriyle karıştığını görüyoruz. Bu atıkları iki Erciyes dağı büyüklüğünde olarak tanımlayabiliriz. Bu atıkları Hatay’ın üzerine serdiğimizde Hatay’ın bir metre yükselebileceğini görürüz" dedi.

Hazırlayacakları rehbere ilişkin değerlendirmede bulunan Bozoğlu, "Bütün belediyelerin olası bir afet yönetimine dair nasıl hazırlanacağına dair bir rehber oluşturmuş olacağız. ABD’de Kanada’da afet atıklarının nasıl yönetileceğine dair bu tarz rehberler bulunmakta. Deprem sonrası öncelik vatandaşların kurtarmak, arkasından gıda ve yerleşim sorununu çözmekti. Şu an etraflıca atık yönetimini ele almalıyız. Ağır ve hasarlı binalar yıkılmaya devam ediyor. Onların da yıkılması ve sağlıklı bir şekilde ekonomiye kazandırılmasına duyuyoruz.

Çözümle ilgili bu kadar büyük bir atığın karşısında aslen bu atığı gerçekten avantaja çevirme şansımızda var. Kentleri küllerinden yeniden yaratma şansımız var. Bu atıkların ekonomiye kazandırılması mümkün. Ülkemiz bu sahip. Finans problemi var, burada da uluslararası finans kuruluşları tarafınca finansman desteğinin artırılması gerektiğini dile getirmek istiyorum" diye konuştu.

"Atıktan yeni üretim modelleri oluşturulabilir"

Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı GEF SGP Türkiye Ulusal Koordinatörü Gökmen Argun, etkinlikte yaptığı konuşmada Türkiye’nin afetlere açık bir ülke olduğunu belirterek, olarak hızlıca refleksler geliştirilmesi gerektiğine dikkat çekti. Argun, "Sahaya çıktığımızda atık, özellikle asbest büyük bir korku vardı.

Ayrıştırma ile ilgili titizlikler mevzusunda problemler vardı. Alanda çok sayıda sivil toplum kuruluşu var. Birbirleri ile dayanışma halindeler. Zor şartlarda her şey için proje geliştirmeye çalışıyorlar. İşbirliğini güçlendirmeliyiz" dedi. Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası Ankara Ofisi Başkanı Mehmet Üvez, atığın ekonomik boyutuna dikkat çekerek, atıklardan yeni üretim modelleri oluşturulabileceğini ifade etti.

"Türkiye, afet atık yönetimi konusunda bir rehber hazırlıyor" haberi, 14 Şubat 2024 tarihinde yazılmıştır. 14 Şubat 2024 tarihinde de güncellenmiştir. Gündem kategorisi altında bulunan Türkiye, afet atık yönetimi konusunda bir rehber hazırlıyor haberi 2024 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Türkiye, afet atık yönetimi konusunda bir rehber hazırlıyor 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Gündem konusunda 01 Mayıs 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 11:56 Simit Poğaça Tarifi: Lezzetin Sırrı Evde!
  2. 11:44 Erkan Baş'tan müdahale eden Polise: Bağırma
  3. 11:43 Balıkesir'de Ev Yangınında 90 Yaşındaki Kişi Yaşamını Yitirdi
  4. 11:39 Karpatka Tatlısı: Polonya'dan Türk Damaklarına Lezzet Şöleni!
  5. 11:38 Gezi Tutuklularından 1 Mayıs Mesajı: "Dayanışma ve Mücadele Günü Kutlu Olsun"
  6. 11:34 Ünlülerden 1 Mayıs İşçi Bayramı mesajları
  7. 11:28 Son anket: CHP AK Parti'yi geride bıraktı
  8. 11:20 Suriyelilerin kendi bayraklarıyla kutlama yaptığı Taksim ise 1 Mayıs’ta işçilere kapatılıyor
  9. 10:54 Murat Yetkin yazdı: 1 Mayıs ve Erdoğan'ın Taksim öfkesi
  10. 10:49 Doğal gaz faturaları artık 150 lira daha fazla gelecek
  11. 10:43 Burcu Köksal, belediyede 'kayıt cihazı ve gizli kamera' olduğunu iddia etmişti: Vali yanıtladı
  12. 10:38 Özel ve İmamoğlu Saraçhane'de: Taksim tam olarak özgür olana kadar mücadelemizi sürdüreceğiz
  13. 10:32 Aston Martin, Alonso'nun Çin'de aldığı ceza için inceleme talep etti
  14. 10:27 Nazi komutanının evinde cesetler bulundu: Bir aile yer altına gömülmüş
  15. 10:22 Nihal Candan'dan eleştirilere yanıt: İnsanlar bizden nefret ettiği için ömür boyu mu yatacağız
  16. 10:18 CHP'li Cumhur Uzun'dan yasa teklifi: Ücretsiz doğalgaz bir yıl daha uzatılsın
  17. 09:51 Türkiye'nin tamamında geçerli olacak: Emeklilerin hepsi ücretsiz faydalanacak
  18. 09:47 12 şehirde IŞİD'e operasyon: 41 gözaltı
  19. 09:40 Karar yazarı Mehmet Ocaktan: Kutuplaştırıcı siyasetin raf ömrü doldu, şimdi müzakere zamanı
  20. 09:34 Kibariye ihanet iddialarıyla ilgili konuştu: Yapmayan yok
Gündem Haberleri