Türkiye Barolar Birliği'nden 'YKS' tepkisi: Bu uygulama hukuka aykırıdır

Türkiye Barolar Birliği'nden 'YKS' tepkisi: Bu uygulama hukuka aykırıdır

Türkiye Barolar Birliği'nden 'YKS' tepkisi: ... Türkiye Barolar Birliği (TBB); 2022 YKS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu’nda, hukuk fakültelerine girişte başarı sıralaması şartının 100 binden, 125 bine düşürülmesine tepki gösterdi.

TBB tarafından yapılan açıklamada; “Hukuk eğitimi ve avukatlık mesleği kişilerin ya da kurumların keyfi kararlarına ve uygulamalarına terk edilemeyecek kadar değerli ve önemlidir. Türkiye Barolar Birliği tarafından bugün bahse konu idari işlemin yürütmesinin durdurulması ve iptali istemli dava açılmıştır" denildi. TBB, tercih yapacak öğrencilerin dava dolayısıyla hak kaybına uğramamaları adına uyarıda bulundu. 

"Bu uygulama hukuka aykırıdır"

TBB’nin konu ile ilgili bugün yaptığı yazılı açıklama şöyle:

“Bugün kamuoyuna açıklanan 2022 YKS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu’nda; hukuk fakültelerine girişte başarı sıralaması şartının 125 bine düşürüldüğü görülmüştür. Bu uygulama, Yükseköğretim Kurulu'nun (YÖK) 11.02.2021 tarihli kararına, 16.02.2021 tarihli duyurusuna ve henüz bu yılın başında bu sınavda geçerli olmak üzere yayınlanan ÖSYM Başvuru Kılavuzu’na dolayısıyla; hukuka açıkça aykırıdır. Hiçbir şüpheye yer bırakmamak adına açık ve net bir şekilde ifade ediyoruz; hukuk eğitimi ve avukatlık mesleği kişilerin ya da kurumların keyfi kararlarına ve uygulamalarına terk edilemeyecek kadar değerli ve önemlidir. 

Tercih yapacak öğrencilere uyarı 

Bu sebeple; öncelikle tercihte bulunacak öğrencileri ve aileleri hak kayıplarına karşı uyarıyoruz. Türkiye Barolar Birliği tarafından bugün bahse konu idari işlemin yürütmesinin durdurulması ve iptali istemli dava açılmıştır. Bu tercih döneminde 100 bin başarı sıralamasının altında kalıp, hukuk fakültelerini tercih edecek öğrencilerin söz konusu dava sonuçlanana kadar yapacakları işlemlerden dolayı hak kayıpları yaşamaları kuvvetle muhtemeldir. YÖK Genel Kurul kararı ile duyuruları ve başvuru kılavuzu kapsamında; süreçte kendileri bakımından bir kazanılmış hak söz konusu olmayacaktır.

Avukatlık Kanunu’nun 24. maddesi uyarınca Barolarımızın, yargının kurucu unsuru olan avukatlık mesleğinin önem ve vakarına uygun olarak meslek becerisi edindirecek bir staj eğitimi dönemi sağlama yükümlülüğü bulunmaktadır. Bu yükümlülüğün eksiksiz ve layıkıyla yerine getirilmesi bakımından stajyer sayılarının belirlenmesinin de Baro Genel Kurulları yetkisinde olduğu düşünülmektedir. Bu kapsamda Barolarımızın önümüzdeki Ekim ayında yapılacak Genel Kurullarında, bu dönem hukuk fakültelerine 100 bin başarı sıralamasının altında yer almak suretiyle girmiş olanların staj başlangıçlarının yapılıp yapılmayacağının stajyer sayısının belirlenmesi kapsamında değerlendirilmesine ilişkin gündem başlığı oluşturmaları önerilecektir.

"Hukuk sistemimizin kaderini kimsenin keyfi kararlarına bırakmayacağız"

Konuyla ilgili diğer tedbirler gerek yönetimsel kararlarla gerekse Staj Yönetmeliği’nde değişiklikler yapılmak suretiyle; Türkiye Barolar Birliği tarafından alınacaktır. Tüm bu durumun müsebbibinin öngörülebilirlikten yoksun hukuksuz kararları alanlar olduğunu, mesleğimizin ve hukuk sistemimizin kaderini kimsenin keyfi kararlarına bırakmayacağımızı, ilgili mercilerin ve kamuoyunun bilgisine sunarız.” 

"Türkiye Barolar Birliği'nden 'YKS' tepkisi: Bu uygulama hukuka aykırıdır" haberi, 19 Temmuz 2022 tarihinde yazılmıştır. 19 Temmuz 2022 tarihinde de güncellenmiştir. Eğitim kategorisi altında bulunan Türkiye Barolar Birliği'nden 'YKS' tepkisi: Bu uygulama hukuka aykırıdır haberi 2022 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Türkiye Barolar Birliği'nden 'YKS' tepkisi: Bu uygulama hukuka aykırıdır 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Eğitim konusunda 02 Mayıs 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Serkut Bozkurt Genel Yayın Danışmanı

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 00:42 Alp Dağlarına bile 1000 basacak güzellik: Giden asla dönmek istemiyor!
  2. 00:38 Dolar sahipleri yakında dört dönecekler! Doların 7 lira yükseleceği tarih belli oldu
  3. 00:37 Edebiyatın "rock yıldızı" Paul Auster hayatını kaybetti
  4. 00:28 Beşiktaş'ta yeni bir Şenol Güneş dönemi başlayabilir! Hasan Arat itiraf etti
  5. 00:28 Bakan Tekin'den öğretmen atamaları ile ilgili açıklama geldi
  6. 00:25 Fenerbahçe, Konyaspor Maçı Hazırlıklarına Hızlı Başladı
  7. 00:21 Ankara'daki ekmek zammına vatandaşlardan tepki geldi: "Bu nasıl bir vicdansızlık?"
  8. 00:21 TGC, 1 Mayıs'ta İstanbul'da Gazetecilere Yönelik Polis Müdahalesini Sert Bir Şekilde Kınadı
  9. 00:18 Bayburt ve Çevresinde Beklenen Kuvvetli Yağışlar İçin Meteorolojiden Uyarı: Dikkatli Olun!
  10. 00:17 KYK yurdunda ekmeğin içinden çıkan şeyin görüntüleri mide bulandırdı: Kimse inanamadı!
  11. 00:16 İsrail'in Misilleme Tehdidi: Tutuklama Kararı Çöküşe Yol Açabilir
  12. 00:15 Meteorolojiden uyarı: Ani sel ve su baskınlarına dikkat!
  13. 00:12 KFC ve Pizza Hut'un ABD'deki satışları geriledi
  14. 00:10 Erdoğan, CHP Genel Başkanı Özel ile bir araya gelecek
  15. 00:05 Yavaş “Sözlerimizi tutuyoruz” diyerek müjde verdi: Ankara’nın köklü sorununa çözüm yolda!
  16. 00:05 Sarı Lekeleri Yok Etmek İçin Doğal Çözüm: Karbonat ve Sirke!
  17. 00:02 Fed Başkanı Jerome Powell'dan faiz indirimi mesajı geldi
  18. 00:02 Blinken'in İsrail Ziyareti: Gazze Saldırıları ve Rehine Krizi Görüşüldü
  19. 23:57 ABD Piyasalarında Karışık Seyir: Fed'den Faiz Sinyali, Şirket Gelirleri Değerlendirildi
  20. 23:54 Sağlık Trendi: Sumaklı Yoğurt Sindirimi Düzenliyor ve Bağışıklık Sistemini Güçlendiriyor!
Eğitim Haberleri