Türkiye Libya’ya asker gönderecekmi? Tezkere Meclis'e geliyor…

Türkiye Libya’ya asker gönderecekmi? Tezkere Meclis'e geliyor…

Türkiye Libya’ya asker gönderecekmi? Tezkere... Libya Devleti Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH) ile güvenlik ve askeri işbirliği mutabakat muhtırası imzalayan Ankara...

Libya Devleti Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH) ile güvenlik ve askeri işbirliği mutabakat muhtırası imzalayan Ankara asker göndermeyi de gündemine taşıdı. Libya’ya asker gönderme tezkeresinin 7 Ocak’ta çalışmalarına başlayacak olan Meclis'in öncelikli gündem maddelerinden biri olacağı öğrenildi.

Türkiye ile Libya Devleti Ulusal Mutabakatı Hükümeti arasında 27 Kasım’da İstanbul’da ‘Güvenlik ve Askeri İşbirliği Mutabakat Muhtırası’ ve ‘Akdeniz’de Deniz Yetki Alanlarının Sınırlandırılmasına İlişkin Mutabakat Muhtırası’ imzalandı. Kamuoyunda tartışma yaratan iki mutabakat muhtırası da TBMM’de kabul ederek yürürlüğe girdi.

Erdoğan Libya’ya her türlü desteği vereceklerini söylemişti

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da 15 Aralık’ta yaptığı açıklamada Libya'ya asker gönderilmesi konusuna ilişkin, "Böyle bir davet, böyle bir talep Libya tarafından Türkiye'ye gelecek olursa nasıl bir inisiyatif üstleneceğimize dair, ülkemiz bunun kararını verecektir. Libya'ya her türlü desteği vermeye hazır olduğumuzu daha önce de söyledim. Uluslararası hukuk çerçevesinde gerekli adımları atarız” demişti. Erdoğan 22 Aralık’ta yaptığı açıklamada ise, “Meşru Libya hükümetini yıkmaya yönelik çabaların yoğunlaşmasının sebebini gayet iyi biliyoruz. Son dönemde meşru Libya yönetimine çok ciddi desteklerimiz oldu. Gerekirse bu desteklerin askeri boyutunu arttıracak karada, denizde ve havada her türlü imkanı değerlendireceğiz” ifadelerini kullanmıştı.

Asker gönderme tezkeresi Ocak’ta gündeme gelebilir

Libya Devleti Ulusal Mutabakat Hükümeti’nin talebi doğrultusunda Libya’ya asker gönderme seçeneğinin bir süredir Ankara’da değerlendirildiği ifade edildi. Konunun Cumhurbaşkanı Erdoğan başkanlığında gerçekleştirilen AKP Merkez Yürütme Kurulu (MYK) toplantısında da gündeme geldiği bildirildi. Yapılan değerlendirmelerin sonucuna göre Libya’ya asker gönderme teskeresinin Meclis gündemine gelmesine kesin gözle bakılıyor. AKP'li bir yetkili de Libya tezkeresinin Ocak ayında TBMM’ye geleceğini ifade ederken, “Aslında teskere anlaşmanın içine konulabilecek durumdaydı. Asker gönderme konusu anlaşmanın içinde yer alabilirdi” dedi. Bir başka AK Partili yetkili ise, değerlendirme sürecinin devam ettiğini, tezkere konusunda o sürecin bitmesini beklediklerini vurguladı.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın: Meclis de bununla ilgili bir çalışma yürütüyor

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın da Kabine toplantısı sonrasında konuyla ilgili soru üzerine, “Başka ülkelere de asker gönderme konusunda meclisin bir yetkilendirme yapması gerekiyor. Teskere dediğimiz şey de bu. Tabi oradaki sıcak gelişmelere bağlı olarak böyle bir teskere ihtiyacı doğabilir. Meclis de bununla ilgili bir çalışma yürütüyor. Tabii teskerenin içeriği ile ilgili şu anda benim bir şey söylemem doğru olmaz. Bu Meclis'in yetkisinde. O ihtiyaçlara göre yapılacak anlaşma çerçevesinde şekillenecek bir teskere. Biz prensip olarak meşru uluslararası toplumun tanığı Libya hükümetinin ve Libya halkının yanında olmaya devam edeceğiz. Bunun gerektirdiği adımları atmaktan sarfı nazar etmeyiz. Bu askeri eğitim olabilir, başka alanlarda destek şeklinde olabilir, siyasi destek şeklinde olabilir” dedi.

"Türkiye Libya’ya asker gönderecekmi? Tezkere Meclis'e geliyor…" haberi, 25 Aralık 2019 tarihinde yazılmıştır. Politika kategorisi altında bulunan Türkiye Libya’ya asker gönderecekmi? Tezkere Meclis'e geliyor… haberi 2019 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Türkiye Libya’ya asker gönderecekmi? Tezkere Meclis'e geliyor… 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Politika konusunda 20 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 17:21 Dries Mertens, Napoli'ye Ziyarette: "Artık Yavaşladım"
  2. 17:18 Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz açıkladı: Emeklilerle ilgili yeni çalışma yolda
  3. 17:16 Bomba Tehdidi: Danimarka'daki Billund Havaalanı Tahliye Edildi, Bir Kişi Gözaltına Alındı
  4. 17:14 Türkiye'de satılan en ucuz telefon!
  5. 17:12 15 gün sonra yürürlükte: AB'den gelen posta ve kargoya vergi zammı açıkladı
  6. 17:11 Hizmet İhracatında Türkiye'nin Yol Haritası: Bolat'ın Açıklamaları
  7. 17:10 Arka Sokaklar Devam Edecek mi? İlker İnanoğlu açıklama yaptı!
  8. 17:09 Grip Virüsleri: Geleceğin Potansiyel Pandemisi Mi?
  9. 17:08 Mansur Yavaş'tan lüks belediye binaları yapılmasına tepki geldi
  10. 17:06 CHP harekete geçti: Parti aleyhine çalışan üyeler hakkında deliller toplanacağı söyleniyor
  11. 17:06 İstanbul'dan Kalkan Uçakta Kokpit Camı Çatladı: Acil İniş Yapıldı
  12. 17:02 Fahiş Fiyatlara Karşı Toplumsal Tepki: Kafe ve Restoran Boykotu
  13. 16:50 Türkiye Erkek Voleybol Milli Takımı, 2024 Milletler Ligi'ne Hazır!
  14. 16:46 Galatasaray'ın Transfer Hedefi: Fransa'dan Genç Golcü Zan Vipotnik!
  15. 16:37 Acil İniş: THY Uçağının Kokpit Camında Çatlak Tespit Edildi
  16. 16:37 AKP'den DEM'e Geçen Belediyenin Borcu Dudak Uçuklattı!
  17. 16:25 Süper Lig’de küme düşen ilk takım belli! İşte o takım!
  18. 16:25 Lezzet Şöleni: Pratik ve Lezzetli 9 Kaşık Tatlısı Tarifi!
  19. 16:24 Tüketiciyi aldatıcı reklamlara 28,8 milyon lira ceza kesildi
  20. 16:21 Muhalefet KKM zararına tepki gösterdi: Merkez‘in zararı 8 bakanlığın bütçesinden fazla
Politika Haberleri