Türkiye onu ‘Zeynel Lüle Brüksel’den bildiriyor’ diye tanıdı ama o aslında besteci, o bir piyanistti ve yıllar

Türkiye onu ‘Zeynel Lüle Brüksel’den bildiriyor’ diye tanıdı ama o aslında besteci, o bir piyanistti ve yıllar

Türkiye onu ‘Zeynel Lüle Brüksel’den bildiri... Türkiye onu, daha çok 'Zeynel Lüle Brüksel'den bildiriyor', 'Zeynel Lüle, Strasbourg'dan bildiriyor' haberleriyle tanıdı. 35 yıl Hürriyet gazetesi ile

Türkiye onu, daha çok 'Zeynel Lüle Brüksel'den bildiriyor', 'Zeynel Lüle, Strasbourg'dan bildiriyor' haberleriyle tanıdı. 35 yıl Hürriyet gazetesi ile CNNTürk ve KanalD'nin  Brüksel temsilciliğini yaptı. Avrupa Birliği, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) denilince ilk akla gelen isimlerden biri oldu.  Zeynel Lüle, aslında çok sayıda bestesi olan bir sanatçı. Ve 35 yıl gazeteciliğin ardından ilk kez kendi bestelerini seslendirdi ve klip çekti.  Yavuz Bingöl ile birlikte bestelediği çok bilinen ve sevilen 'Yalnız şarkı' için çektiği klibi Youtube'da yayınladı.

Zeynel Lüle, babası Hüseyin Lüle’nin hakim olarak görev yaptığı Sivas’ın Divriği kazasında doğdu. Baba memleketi, türkü diyarı olarak bilinen Malatya’nın Arguvan kazasıdır. Hukukçu olmasının yanı sıra çok iyi bir saz üstadı olan babası ve 50’li yıllarda Ankara Radyosu Türk Sanat Müziği korosunda bulunan annesi Müjgan Lüle’nin etkisiyle çok küçük yaşlarda müziğe merak saldı.

İlk bestelerini 16-17 yaşlarında yaptı. Ankara’da Lise ve üniversite yıllarında, çeşitli yerlerde 'Piyanist-Şantör' olarak çalıştı ve kurduğu müzik gruplarıyla konserler yaptı.

FRANSA'DA ÖĞRENİMİNİ PİYANO BARLARDA ÇALIŞARAK TAMAMLADI

1980 sonrası öğrenim için gittiği Fransa’da, eğitim masraflarını bazı piyano barlarda çalışarak ve kurduğu ‘Grup Anadolu’ adlı orkestrasıyla gurbetçilerin düğünlerine giderek karşıladı.

HÜRRİYET'TE HABER OLDU

Müzik, Zeynel Lüle’nin Gazeteciliğe başlamasına da vesile oldu. Ünlü Fransız yıldızların uğrak yeri olan Paris’in Montparnasse semtindeki bir piyano barda bir süre müzik yapan Zeynel Lüle, Fransız TV’sinde de kendini gösterince, daha sonra 35 yıl boyunca çalışacağı Hürriyet gazetesinde haber oldu.

PİYANİST ŞANTÖRLÜKTEN GAZETECİLİĞE GEÇİŞ

O dönem Hürriyet’in Paris Temsilciliğini yürüten Selçuk Perin, Strasbourg’da eğitimini sürdüren Zeynel Lüle’ye o şehirdeki gelişmeleri arada sırada haber haline getirip kendisine göndermesini isteyince 1984’te gazeteciliğe ilk adımını attı.

12 Eylül darbesinden yeni çıkan Türkiye’nin o yıllarda, Avrupa Konseyi ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin merkezi olan Strasbourg’da sıkça gündem olması, Zeynel Lüle’nin adını kısa zamanda duyurmasına neden oldu. Lüle’yi 1988’de, Hürriyet'in genel yayın yönetmenliğini yapan Çetin Emeç, gazetenin kadrolu muhabiri yaptı.

Ancak Lüle, gazeteciliğinin yoğun temposuna rağmen müziğe hiç ara vermedi. Dostlar arasında müziğini sürdürdü ve besteler yapmaya devam etti. 90’lı yıllarda tanıştığı Yavuz Bingöl’le de birçok ortak şarkıya imza attı.

Lüle şimdi, bilinen, bilinmeyen şarkılarını müzikseverlerle paylaşma kararı aldı. Ayna gurubunun kurucusu ve solisti Erhan Güleryüz’ün teşviki ile İstiklal Caddesi’ndeki stüdyoda, kendisine ait 5 şarkının kaydı tamamlandı.

İLK KLİP YALNIZ ŞARKI

Yola; sözleri Murat Hasari, müziği ise Yavuz Bingöl ve kendisine ait olan ‘Yalnız Şarkı’ ile çıktı. Sırasıyla söz ve müziği kendisine ait olan ‘Özleyiş’, ‘İsteme Benden’, ‘Menekşe Gözler’ ve ‘Tarçın gibi bir kadın’ adlı şarkılarına, art arda klipler çekerek bu şarkılarını da müzikseverlerle buluşturmayı amaçlıyor.

[caption id="attachment_69858" align="aligncenter" width="690"] ZEYNEL LÜLE YALNIZ ŞARKI[/caption]

Zeynel Lüle müzik faaliyetlerinin yanı sıra gazeteciliğine de devam ediyor. T24 haber sitesinde, daha çok dış politika ağırlıklı günlük yazılar yazmasının yanı sıra, 35 yılı aşkın bir süredir, gerek görev yaptığı Strasbourg, Brüksel gibi AB merkezlerinde, gerekse Türkiye’de çok yakından izlediği Türkiye-AB ilişkilerini konu alan ‘Hani biz evlenecektik?’ adlı bir kitabı da tamamlama aşamasına geldi.

"Türkiye onu ‘Zeynel Lüle Brüksel’den bildiriyor’ diye tanıdı ama o aslında besteci, o bir piyanist." haberi, 23 Temmuz 2019 tarihinde yazılmıştır. Yaşam kategorisi altında bulunan Türkiye onu ‘Zeynel Lüle Brüksel’den bildiriyor’ diye tanıdı ama o aslında besteci, o bir piyanist.. haberi 2019 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Türkiye onu ‘Zeynel Lüle Brüksel’den bildiriyor’ diye tanıdı ama o aslında besteci, o bir piyanist.. 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Yaşam konusunda 18 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 04:15 Bir boya çeşidi olan akrilik boya nedir?
  2. 04:11 Bir zamanlar Türkiye'nin önde gelen mobilya devi olan şirket iflas etti!
  3. 04:05 İstanbul'daki taksiciler, öldürülen meslektaşları için bir araya geldi
  4. 03:29 Hırvatistan'da genel seçimleri Hırvat Demokrat Birliği'nin (HDZ) kazandığı bildirildi
  5. 03:27 CHP, 20-21 Nisan tarihlerinde bir "Yerel Yönetimler Çalıştayı" düzenliyor
  6. 03:23 Avrupa Birliği, İran'a yaptırımların genişletilmesi kararı aldı
  7. 03:03 Google'dan daha fazla çalışanı işten çıkarma kararı geldi
  8. 02:42 Bu testi 45 saniyeden kısa sürede çözen %10'luk kişiden biri misiniz?
  9. 02:39 Faydalarıyla sosyal medyayı sallayan biberiye suyu nasıl yapılır?
  10. 02:37 Bu 8 burca asla sırrınızı vermeyin!
  11. 02:34 Tokat'ta 4,7 büyüklüğünde deprem meydana geldi
  12. 02:23 İliç'teki maden kazası için oluşturulan komisyonun üyeleri belirlendi
  13. 01:59 Kredi kartı sıkılaşması risk doğuruyor
  14. 00:58 AB zirvesinin Türkiye'ye ilişkin sonuç bildirisinde, Kıbrıs konusuna vurgu yapıldı
  15. 00:51 Ukrayna yetkilileri, Çernigiv'e yönelik saldırıda 14 kişinin hayatını kaybettiğini bildirdi
  16. 00:48 Fahrettin Altun açıkladı: "200'ü aşkın İsrail kaynaklı dezenformasyonu ifşa ettik"
  17. 00:20 Hollanda milletvekilleri, Kavala ve Demirtaş hakkındaki yönergeyi kabul etti
  18. 00:20 Seçimin acısı çıkmaya başladı: Ücretsizdi ama artık yüzde 25 zamlı!
  19. 00:19 AB, İsrail'e Gazze'ye insani yardım girişlerine izin verme çağrısı yapıyor
  20. 00:16 İsrailli Bakan Ben-Gvir'in tartışmalı önerisi: "Filistinlilere Ölüm Cezası Verilsin”
Yaşam Haberleri