Türkiye – Rusya görüşmesi: Erdoğan 8 bakanla gidecek, Suriye konuşulacak

Türkiye – Rusya görüşmesi: Erdoğan 8 bakanla gidecek, Suriye konuşulacak

Türkiye – Rusya görüşmesi: Erdoğan 8 bakanla... Türkiye-Rusya Üst Düzey İşbirliği Konseyi Altıncı Toplantısı yarın Moskova’da gerçekleşecek. Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Putin’in başkanlıklarında düzenlenecek ÜDİK Toplantısı’na, ilgili bakanlar...

Türkiye-Rusya Üst Düzey İşbirliği Konseyi Altıncı Toplantısı yarın Moskova’da gerçekleşecek. Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Putin’in başkanlıklarında düzenlenecek ÜDİK Toplantısı’na, ilgili bakanlar da katılacak. Toplantıda, Türkiye ve Rusya arasındaki ikili ilişkilerin kapsamlı şekilde ele alınacak. Bu çerçevede ekonomik ve ticari ilişkiler, savunma sanayinde işbirliği, Türk Akımı, Akkuyu Nükleer Enerji Santrali gibi ortak projeler değerlendirilecek. Ziyaret sırasında çeşitli anlaşmaların da imzalanması bekleniyor. Sputnik'te yer alan haber şöyle: Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Putin ayrıca başta Suriye olmak üzere iki ülkeyi ilgilendiren bölgesel ve uluslararası sorunlar hakkında da görüş alışverişinde bulunacak.

ÇAVUŞOĞLU, ALBAYRAK, IŞIK’LA BİRLİKTE 8 BAKAN EŞLİK EDECEK

Cumhurbaşkanı Erdoğan’a Rusya gezisinde bazı kabine üyeleri de eşlik edecek. Sputnik’in edindiği bilgiye göre Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan ile Adalet Bakanı Bekir Bozdağ da heyette yer alacak.

TÜRK-RUS TOPLUMSAL FORUM VE DOSTLUK GRUBU BAŞKANLARI DA VAR

Türk-Rus Toplumsal Forum Eş Başkanı AK Parti İstanbul Milletvekili Ahmet Berat Çonkar ile TBMM Türkiye-Rusya Parlamentolar Arası Dostluk Grubu Başkanı AKP Manisa Milletvekili Recai Berber de Cumhurbaşkanı Erdoğan ile birlikte Rusya’da olacak.

6. TOPLANTI

Meclis Özel Dergisi’nin aktardığına göre ise Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in katılımıyla yarın Moskova'da gerçekleşecek Üst Düzey İşbirliği Konseyi (ÜDİK) toplantısının en önemli gündem maddesi, Suriye krizi olacak. Taraflar, uçak krizi sonrasında ikili ilişkilerdeki normalleşmenin tamamlanmasını da amaçlıyor.

Türkiye ve Rusya arasında 2010 yılında oluşturulan ÜDİK mekanizması çerçevesinde bugüne kadar 5 toplantı yapıldı.

Kasım 2015'te Rusya ile yaşanan uçak düşürme krizinin ardından, 2015 sonunda yapılması planlanan toplantıların altıncısı iptal edilmişti. Haziran 2016'da normalleşme sürecinin başlamasıyla ÜDİK toplantısının hazırlıklarına başlandı.

HEDEF NORMALLEŞMENİN TAMAMLANMASI

ÜDİK toplantısının hazırlıklarını yürüten Türk yetkililerin AA'ya verdiği bilgilere göre temel hedef, uçak krizi sonrasında Rusya'nın "tedricen düzeltme" kararı aldığı ilişkilerdeki normalleşmenin tamamlanması.

Fetullahçı Terör Örgütü'nün 15 Temmuz darbe girişimi sonrasında, Türkiye'ye desteğini ilk belirten yabancı liderin Putin olması Ankara için ayrı bir değer taşıyor.

Türkiye açısından, liderler arasındaki güçlü güven ilişkisinin Rus yönetiminin alt katmanlarına da yayılması gerektiği konusu önemli noktalardan birini oluşturuyor. Böylelikle liderlerin aldığı kararların teknik düzeyde süratle hayata geçirilebileceği düşünülüyor.

Rusya'nın Türk vatandaşlarının vize ve çalışma izinleriyle Türk şirketlerinin kamu ihalelerine katılımı ve tarım ürünleri ithalatında getirdiği kısıtlamaları ÜDİK toplantısında büyük ölçüde kaldırabileceği beklentisi yüksek. Buna karşın Rusya'nın iç piyasa şartları nedeniyle, Türk tarım ürünlerine yönelik bazı kısıtlamaların süreceği de öngörülüyor.

Ankara ve Moskova, iki halk arasındaki etkileşimi artırmak için kültür ve turizm alanında kararla adımlar atmaya hazırlanıyor. ÜDİK toplantısında tarafların imza atması beklenen anlaşmalar arasında 2019 yılının "Kültür ve Turizm Yılı" ilan edilmesi de yer alıyor.

Taraflar bu şekilde normalleşme sürecinin kurumsal mekanizmalara bağlanarak tamamlanması, "24 Kasım öncesi"nindeki düzeyin daha da ilerisine taşınması için de kısa vadede kayda değer adımlar atılmasını amaçlıyor.

NATO'nun Karadeniz'de varlığı Rusya'nın NATO üyesi Türkiye ile Karadeniz'de güven ve istikrar konularını ÜDİK Toplantısı'nda gündeme getirmesi bekleniyor.

ÜDİK Toplantısı'nda Türk ve Rus yetkililer arasında Ukrayna ve Kırım konusunun da ele alınması öngörülüyor.

CUMHURBAŞKANLIĞI SÖZCÜSÜ'NDEN AÇIKLAMA

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın da Türkiye - Rusya görüşmesi hakkında bilgi verdi. Saray'da düzenlediği basın toplantısında konuşan İbrahim Kalın, ziyaret hakkında şu bilgileri verdi: "Cumhurbaşkanımız yarın Rusya'ya günübirlik bir ziyarette bulunacak. Bir dizi anlaşmalar imzalanacak. Normalleşme sürecinde tamamlanmamış işlerin tamamlanması için görüşmeler de yapılacak. Bölgesel konular da ele alınacak. Cumhurbaşkanımızın Putin ile yapacağı görüşmede Suriye-Irak konuları ele alınacak. Genelkurmay Başkanları arasındaki toplantı sonrasına denk gelmesi isabet oldu. Antalya'daki toplantının son derece önemli olduğunun altını çizmek isterim. Bu toplantının özel bir önem arz ettiğini iletmek isterim. Kaza türü şeylerin yaşanmaması için koordinasyon mekanizmasının kurulması planlanmıştı, detayları ele alındı. Suriye'de siyasi çözüm süreci devam ediyor BM çatısı altında. Ateşkesin gözetlenmesi ihlallerin önlenmesi amacıyla Türkiye-Rusya-İran arasında da üçlü mekanizma kuruldu. Cenevre'de 5. tur toplantı 25 Mart'ta yapılacak. Sürecin devam etmesi için önemli. Astana ve Cenevre birbirini tamamlayan iki süreç olduğunu belirtmek istiyorum."

"Türkiye – Rusya görüşmesi: Erdoğan 8 bakanla gidecek, Suriye konuşulacak" haberi, 09 Mart 2017 tarihinde yazılmıştır. 09 Mart 2017 tarihinde de güncellenmiştir. Politika kategorisi altında bulunan Türkiye – Rusya görüşmesi: Erdoğan 8 bakanla gidecek, Suriye konuşulacak haberi 2017 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Türkiye – Rusya görüşmesi: Erdoğan 8 bakanla gidecek, Suriye konuşulacak 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Politika konusunda 27 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 01:01 Tekstil Sektöründe Sarsıntı! Dev Firma İflas İlan Etti!
  2. 01:01 Arka Sokaklar'a Bomba Transfer! Asıl Kadro Şevket Çoruh'tan Sonra Bu Ünlüyle Tamamlanıyor!
  3. 00:52 Sarı-Lacivertlileri Çileden Çıkaran Açıklama: "Yardım Olmadan Asla Kazanabilirler mi?"
  4. 00:49 Kenya'yı Vuran Sel Felaketinde Ölü Sayısı 44'e Yükseldi!
  5. 00:30 İflas Haberleri Artıyor: Bir Giyim Şirketi Daha Kapanıyor!
  6. 00:27 Belçika Ukrayna'ya F-16 desteği verme kararı aldı
  7. 00:23 Türkiye Yollarının Kötülüğü İlk Kez Bir İşe Yarayacak: Elektrik Üreten Süspansiyon Sistemi!
  8. 00:22 Tırnak Diplerinizdeki Bu Değişiklik Vücudunuzdaki Bir Organın Çöküşünün Habercisi Olabilir!
  9. 00:22 Tansiyon Sorununuza Çözüm Bu Bitkide! Tuz Bile Kullanılsa Tansiyonunuz Yükselmiyor!
  10. 00:19 Emeklilere Müjde: 08,00 İtibari İle O İşlem Ücretsiz!
  11. 00:19 Galatasaray'ın Tarihi Zaferi: Okan Buruk'tan Efsanevi Bir Başarı!
  12. 00:16 New York Borsası günü yükselişle tamamladı
  13. 00:09 Darphane 1 TL ve 50 kuruşların gramajını azaltacak
  14. 23:55 Arda Güler Real Madrid'te ilk golünü attı
  15. 23:43 Okan Buruk'dan efsane sözler; “Büyük rekorlara imza atıyoruz”
  16. 23:34 Fernando Muslera'nın rekoru! Çok konuşulacak rekor!
  17. 23:28 Yıldız Tilbe Yepyeni Görünümüyle Hayranlarını Şaşırttı: Tanıyamayacaksınız!
  18. 23:19 Okan Buruk'tan derbi açıklaması geldi!
  19. 23:04 Safiye Soyman-Faik Öztürk çiftinden kötü haber geldi! Faik Öztürk felç geçirdi!
  20. 22:09 Galatasaray, Adana'dan 3 puanla ayrılıyor!
Politika Haberleri