Türkiye siber saldırılar için ne kadar güvenli?

Türkiye siber saldırılar için ne kadar güvenli?

Türkiye siber saldırılar için ne kadar güvenli? Lübnan’da yaşanan patlamalar vatandaşlarda tedirginliğe yol açtı. Yaşanan olayların ardından ‘Türkiye'de siber güvenlik ne kadar güvenli?’ soruları gündeme geldi. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu konu hakkında açıklamalarda bulundu.

Lübnan’da salı günü yaşanan şiddetli patlamalar, ülkeyi sarsarken, Hizbullah üyelerinin kullandığı çağrı cihazlarının neredeyse eş zamanlı olarak infilak etmesi büyük bir endişe yarattı. Patlamalar sonucunda sekiz yaşındaki bir kız çocuğu da dahil olmak üzere en az 12 kişi hayatını kaybetti. Lübnan Sağlık Bakanı Firass Abiad, yaklaşık 3.000 kişinin yaralandığını ve 200’ü aşkın kişinin durumunun kritik olduğunu belirtti.

Hizbullah, patlamaların İsrail’in düzenlediği bir "güvenlik operasyonu" olduğunu iddia etti. Yetkililer, çağrı cihazlarının hedef alınarak saldırıya uğradığını öne sürerken, İsrail ordusu bu suçlamalara yönelik bir açıklama yapmayı reddetti. Patlamalarla ilgili ortaya atılan bir başka iddia ise, çağrı cihazı pillerinin aşırı ısınması sonucu infilak ettiği yönündeydi. Ancak uzmanlar, patlama görüntülerinin pillerin aşırı ısınmasından kaynaklanan bir durumla örtüşmediğini belirterek, olayın ardındaki teknik detayların incelenmesi gerektiğini vurguladı.

TÜRKİYE SİBER SALDIRILARA HAZIR MI? 

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Lübnan'da yaşanan olaylara ilişkin açıklamalarda bulundu. Uraloğlu, vatandaşlar tarafından sıkça gündeme gelen ‘Türkiye siber saldırılar için güvenli mi?’ sorusuna ilişkin "Siber güvenlik anlamında dünyadaki en güvenli ülkelerden biriyiz." ifadelerini kullandı.

SİBER GÜVENLİK BAŞKANLIĞI MI KURULUYOR? 

Gelişen teknolojiyle beraber kurum ve kuruluşlarda yenilikler yaşanmaya devam ediyor. Uraloğlu yaptığı açıklamalarda siber güvenlik için adımlar atıldığını ve sürecin devam ettiğini belirterek şu şekilde konuştu:

"Siber Güvenlik Başkanlığı'nın kurulması ile ilgili süreç devam ediyor. Bu yıl içerisinde hayata geçer. 

Siber güvenlik konusunda ciddi bir sıkıntımız yok. 7 bin 500 civarında uzman ile iş birliği yapıyoruz. Siber Olaylara Müdahale Ekibi (SOME) bulunduran 2 bin 300’e yakın kurum ve kuruluş ile çalışıyoruz."

TÜRKİYE SİBER GÜVENLİK ÇALIŞMALARINA HIZ KESMEDEN DEVAM EDİYOR

Türkiye dijital alanda gelişerek yerli ve milli çalışmalarına hız kesmeden devam ediyor. Başta ASELSAN, TÜBİTAK ve HAVELSAN gibi kritik kurumlar, siber güvenlik altyapısının güçlendirilmesine yönelik önemli çalışmalar yürütüyor. Özellikle savunma sanayisi, finans sektörü ve birçok stratejik alanda yerli ve millî ürünler geliştirilerek ülkenin dijital savunma kapasitesi güçlendiriliyor. 

Türkiye Gazetesi muhabiri Cevdet Fırat Aydoğmuş, Türkiye'nin dijital alanda güvenliğini sağlamak için oluşturulan sistemleri şu şekilde sıraladı: 

PARDUS: Yerli ve millî bilgisayar işletim sistemi. Microsoft’un tekelini kırmak için TÜBİTAK tarafından geliştirildi. Geçen yıl 23.0 sürümü yayımlandı. Tamamen ücretsiz. Altyapısı daha sağlam. Pardus ile hem güvenli bir işletim sistemi imkânı sunuldu hem milyonlarca dolar ülkemizde kaldı.

TÜRKSAT 6A: Türkiye’nin ilk yerli haberleşme uydusu. Türk Havacılık ve Uzay Sanayii AŞ (TUSAŞ) tesislerinde Türk mühendisleri tarafından geliştirildi. Temmuz ayında uzaya fırlatıldı. Türkiye, kendi haberleşme uydularıyla dünya nüfusunun yüzde 65’inden fazlasına ulaşabilir hâle geldi. Türkiye’nin aralarında Göktürk-1, Göktürk-2 ve İMECE’nin de yer aldığı uzayda 9 yer gözlem uydusu bulunuyor. Uydularla, doğal kaynaklar, ulaşım ağları, şehirler ve tarım alanları en ince detayına kadar görüntülenip savunma için de önemli bilgiler elde ediliyor.

IP KAMERALAR: IP tabanlı sistemler üzerinde çalışan ASELSAN, aralarında 4K çekim kalitesiyle görüntü alabilen ve yapay zekâ desteği de kullanan 35 farklı versiyonda kamera geliştirdi. Bunlardan biri olan ODAKAN güvenlik güçlerinin üçüncü gözü oldu. Anlık tarama ile suçlu tespit ediliyor. Yerli ve millî yapay zekâ algoritmaları kullanılan kameralarla bilgiler ülke dışına çıkamıyor.

ÇAKIL: Askerî alanda millî çipin kullanılması önemli ve stratejik. ASELSAN’ın geliştirdiği millî işlemci ÇAKIL bu ihtiyaç çerçevesinde geliştirildi. Bu ürün, insansız hava araçlarında, otopilotlarda ve uçuş kontrollerinde kullanılıyor.

CATS: Kanada’nın SİHA’larda kullanılan kameralara ambargo uygulaması üzerine ASELSAN tarafından geliştirildi. Yüksek performanslı elektro-optik, keşif, gözetleme ve hedefleme sistemi olan CATS ile yerli ve kaliteli gözetleme imkânı yakalandı.

AVCI: BTK’nın geliştirdiği AVCI, zararlı amaçlar için kullanılan zararlı yazılımları tespit ediyor.

AZAD: BTK’nın kullandığı AZAD yazılımı, büyük veri içerisinde hem makine öğrenmesi hem de ‘doğal dil işleme’ kullanarak zararlı alan adlarını yakalıyor. Ayrıca sahte siteleri aktif olmadan engelliyor.

KASIRGA: Bilgisayar sistemlerine saldırıları önceden tespit edebilen KASIRGA da BTK tarafından geliştirildi.

ZEKİ: Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığının yaptırdığı ZEKİ, enerji kaynaklarının çıkarılmasından dağıtılmasına kadar 40 bin farklı kaynaktan gerçek zamanlı veri alıp harmanlayarak karar süreçlerine aktarıyor. Böylece enerji ve yer altı kaynaklarıyla ilgili bilgiler ülkemizde kalıyor. Karadeniz gazında kararlarda millî yazılım ZEKİ kullanılıyor.

SCADA: ASELSAN’ın enerji altyapılarına yönelik geliştirdiği çözümler arasında yer alan SCADA, saha birimlerinden elde edilen gerçek zamanlı verilerin alınıp değerlendirilmesini sağlayan, tek bir merkezden bilgi akışı sunan veri toplama ve kontrol sistemi.

URUK: Akıllı şehir yönetim platformu olan URUK ile ulaşım, trafik, güvenlik, enerji, altyapı, çevre ve sağlık gibi pek çok alana ait uygulamalardan gelen veriler, tek merkezde toplanıyor ve bu verilerin takibi ve gösterimi sağlanıyor. URUK da ASELSAN tarafından geliştirildi.

TROY: ABD merkezli firmalar Visa ve Mastercard’ın alternatifi olarak Bankalararası Kart Merkezi AŞ (BKM) tarafından kurulan yerli ve millî bir kartlı ödeme sistemi TROY ile veriler Türkiye’de tutularak güvenli alışveriş sağlanıyor.

EHKET: ASELSAN tarafından geliştirilen elektronik harp korumalı el telsizi (EHKET), elektronik harp korumalı, frekans atlamalı, kriptolu haberleşme imkânı sağlıyor. Böylece dışarıdan sızmalar engelleniyor.

"Türkiye siber saldırılar için ne kadar güvenli?" haberi, 20 Eylül 2024 tarihinde yazılmıştır. 20 Eylül 2024 tarihinde de güncellenmiştir. Teknoloji kategorisi altında bulunan Türkiye siber saldırılar için ne kadar güvenli? haberi 2024 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Türkiye siber saldırılar için ne kadar güvenli? 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Teknoloji konusunda 22 Kasım 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Sara Ö Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 07:28 Sivas’ta Yangın Felaketi: Dershane Sahibi Öğretmen Cafer Başar Bulut Hayatını Kaybetti
  2. 07:24 Gaziantep’teki Kira Artışları, Esnafı Zor Durumda Bıraktı: Fatma Şahin’den Randevu Bekliyorlar
  3. 07:20 Türkiye’de Altın Kaçakçılığı Artıyor
  4. 07:16 1 Ocak’a Kadar Güvenlik Kamerası Kurmayan İşyeri Sahiplerine Ceza Geliyor!
  5. 07:13 Hava Durumu Alarm Veriyor: Sağanak Yağış ve Kar Yağışı Yolda!
  6. 07:10 Kadına Yönelik Şiddet Türk Dizilerinde Yaygınlaşıyor: 2023-2024 Verileri Şok Edici!
  7. 07:06 Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin Netanyahu Kararı Dünya Gündeminde
  8. 06:48 Şamil Tayyar’dan Ufuk Uras’a Sert Eleştiri: 'Suyu Bulandırıyor!
  9. 06:45 Sony’den Büyük Hamle: Elden Ring’in Yaratıcısı Kadokawa’yı Satın Alıyor!
  10. 06:40 Putin’den ABD’ye Sert Mesaj: Küresel Çatışmanın Sorumlusu Sizsiniz!
  11. 06:36 Nasuh Mahruki İçin Sosyal Medyada Destek Çığ Gibi Büyüyor
  12. 06:32 Pamukoğlu’ndan Çarpıcı Tepki: 'İdeolojik Suç İsnadı Geçersiz’!
  13. 06:25 3,5 Milyar TL’lik Sermaye Artırımı! SPK’nın Onayladığı Şirketler Belli Oldu
  14. 06:16 Çayırhan’daki İşçi Direnişi Tüm Türkiye’nin Gündeminde
  15. 06:13 Iğdır’da Büyük Skandal: Aile ve Sosyal Hizmetler’de Yolsuzluk!
  16. 02:37 Galatasaray'da Mauro Icardi depremi! Buruk: "Tabii ki özleyeceğiz"
  17. 01:34 Duvarı boyayan iki usta arasındaki 3 farkı sadece yüksek IQ'su olanlar 14 saniyede buluyor!
  18. 01:34 Alman otomotiv sektöründe kriz derinleşiyor: 106 senelik dev şirket iflasın pençesinde!
  19. 23:57 Ukrayna'nın Füze Saldırıları Sonrası Putin'den Açıklama!
  20. 23:49 Yusuf Tekin'in Laiklik Sözlerine HÜDA PAR'dan Destek!
Teknoloji Haberleri