“Türkiye siyasi hayatına Rahşan affından sonra ‘yandaş affı’ da yazılmış olacak”

“Türkiye siyasi hayatına Rahşan affından sonra ‘yandaş affı’ da yazılmış olacak”

“Türkiye siyasi hayatına Rahşan affından son... İnfaz düzenlemesinin özel af olduğunu söyleyen HDP Grup Başkanvekili Saruhan Oluç, düzenlemenin koronavirüsü nedeniyle getirilmediğini,

İnfaz düzenlemesinin özel af olduğunu söyleyen HDP Grup Başkanvekili Saruhan Oluç, düzenlemenin koronavirüsü nedeniyle getirilmediğini, iktidarın düzenlemeyi bir yıldan fazladır hazırladığını itiraf ettiğini aktardı. Oluç, "‘Rahşan affı’ sözünden sonra Türkiye siyasi hayatına ‘Yandaş affı’ sözü de yazılmış ve kazılmış olacaktır" dedi.

HDP milletvekilleri Meclis’te basın açıklaması yaptı.

Vekiller tutuklu siyasetçi, gazeteci, avukat ve hasta tutukluların fotoğrafları ve “İnfazda eşitlik istiyoruz” dövizlerini taşıdı.

Oluç, düzenlemenin koronavirüsü nedeniyle getirilmediğini ve iktidarın fırsatçılık yaptığını ifade etti. İktidarın düzenlemeyi bir yıldan fazladır hazırladığını itiraf ettiğini de dile getiren Oluç, “Biz de zaten bunu söylüyoruz. Cezaevindeki tutuklu ve hükümlülerin sağlık ve yaşam koşullarının dikkate alınmaları sonucunda salınmaları gerektiğini söylüyorduk ve düzenlemenin koronavirüsü salgınıyla alakalı olmadığı çok net olarak görülmüş oldu. Aslında 3-5 maddede halledilecek ve bir günde çıkarılabilecek, infaz yasasında eşitliği ve adaleti öngören bir teklif ile bu işin çoktan halledilmesi mümkünken, iktidar fırsatçılık yapıyor” dedi.

‘MECLİS’İ MEŞGUL EDİYORLAR’

İktidarın, 70 maddelik infaz düzenlemesi paketini cezaevlerinin boşalmasını zorlaştırmak için getirdiğini ve cezaevlerinin boşaltılmasını geciktirdiğini ifade eden Oluç, şöyle konuştu:

“Bu 70 maddenin içinde bir sürü konu var. Bunlardan bir tanesi infaz mahkemeleri düzenlemesi; ne aciliyeti vardı? Yoktu. Ama işte fırsatçılık yapalım bunu da halledelim dedikleri için. Ya da bazı maddeler var ki cezaları ağırlaştırıyor ya koronavirüsü salgını nedeniyle cezaevinde tehdit altında olan tutuklu ve hükümlülerin salınması meselesinin ceza artırımı maddeleriyle ne alakası var. Hiçbir alakası yok ama uzun zamandır hazırladıkları bir paketi fırsat bu fırsat diye 70 maddelik bir paketi getirdiler ve şimdi Meclis’i bununla meşgul ediyorlar. Ama esas önemli olan cezaevlerinde ağır sağlık ve yaşam tehdidiyle karşı karşıya bulunan 10, 20, 30, 40, 100 kişiye varan koğuşlarda bulunan tutuklu ve hükümlülerin durumudur. Esas bunun müsebbibi AKP iktidarıdır.”

‘AF OLDUĞUNU GETİRENLER DE BİLİYOR’

İktidarın fırsatçılıkta başka adımlar attığını da dile getiren Oluç, iktidarın, muhalefetin Meclis’e sunduğu ve AKP-MHP oylarıyla reddedilen “sağlıkta şiddet” yasa önerisini infaz düzenlemesine koymak istediğini belirtti.

Oluç, infaz düzenlemesi ile iktidarın “yandaşa” af çıkardığına dikkati çekerek, “Bu bir yandaşa af teklifidir. Yani ‘Rahşan affı’ sözünden sonra Türkiye siyasi hayatına ‘Yandaş affı’ sözü de yazılmış ve kazılmış olacaktır. Bunun af olduğunu, teklifi getirenler de biliyor. Ama neden söylemekten çekiniyorlar çünkü toplumun tepkisinden korkuyorlar. İkincisi neden söylemiyorlar? Bir af olursa Meclis’te nitelikli çoğunlukla geçmesi gerekir. Yani muhalefet partilerinin önerilerine ve oylarına da ihtiyaç vardır. İşte bunu baypas etmek için, muhalefet partilerini dışlamak için de bunun af olmadığını iddia ediyorlar” dedi.

‘GEBER’ TWEETİ: İNSANLIK DIŞI BİR HAREKET

Aile, Çalışma ve Sosyal Politikalar Bakanlığı İstanbul İl Müdürü Nail Noğay’ın, roman bir kadına “geber” diye attığı Twitter paylaşımına da değinen Oluç, “Bu iktidarın siyasetçilerin ve bürokratlarının ruh halini ve anlayışlarını yansıtan o kadar önemli bir örnektir. O kadar büyük bir ırkçılık, insanlık dışı bir hareket yapmış. Sonra bunu siliyor, hesabı kapatıyor. Zannediyor ki bu ortadan kaybolacak. Hem de bunu ne zaman yapıyor; Dünya Romanlar Günü’nde yapıyor. Biz Roman vatandaşlarımızla yan yanayız” diye konuştu. (MA)

"“Türkiye siyasi hayatına Rahşan affından sonra ‘yandaş affı’ da yazılmış olacak”" haberi, 09 Nisan 2020 tarihinde yazılmıştır. Politika kategorisi altında bulunan “Türkiye siyasi hayatına Rahşan affından sonra ‘yandaş affı’ da yazılmış olacak” haberi 2020 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. “Türkiye siyasi hayatına Rahşan affından sonra ‘yandaş affı’ da yazılmış olacak” 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Politika konusunda 29 Mart 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 11:26 Jülide Kural: Kadir İnanır büyük bir hızla iyileşme yoluna girdiğini kanıtlamıştır
  2. 11:20 Murat Kurum, bakanların seçim çalışmasına katılmasını savundu: Cumhur ittifakının bakanları
  3. 11:17 Ekrem İmamoğlu: AK Parti kendisine oy verenlerin beklentilerini karşılayamıyor
  4. 11:15 Balıkesir Adayları Sosyal Medya İle Seçmene Ulaşıyor
  5. 11:05 Madonna Brezilya'ya Ücretsiz Konser Verecek! Son Konseri Mi?
  6. 11:05 Altın Fiyatları Hareketli: Gram Altın Ne Kadar?
  7. 11:02 Fenerbahçe'nin Eski Yöneticisi'nden şok hamle! Başkanlığa Aday Olacak!
  8. 11:00 Sakarya’da 796 bin 924 Seçmen Oy Kullanacak
  9. 10:54 MediaMarkt Türkiye'de Otomatik Kahve Makineleri Trendini Belirliyor
  10. 10:52 Yunanistan'da 6.0 büyüklüğünde deprem
  11. 10:51 GAÜN Öğrencileri Gaziantep Adalet Sarayında Duruşma Seyrine Katıldı
  12. 10:49 CHP İzmir Adayı Tugay: "1 Nisan'da Yeni Bir Sayfa Açılacak"
  13. 10:46 Mehmet Şimşek: Dünya Bankası’ndan 1,5 milyar dolarlık kaynak temin ettik
  14. 10:42 Nejat İşler: Ben her gün ölümü düşünüyorum
  15. 10:39 Seçil Erzan davasında yeni gelişme: Selçuk İnan’a verilen belgelerdeki imza sahte çıktı
  16. 10:31 Murat Yetkin yazdı: İmamoğlu bu kadar eşitsiz bir seçimi kazanırsa siyasi iklim nasıl değişir
  17. 10:25 EPDK deprem bölgesinde avans ödemelerini erteledi: 1 Nisan'da resmileşecek
  18. 10:24 Tekirdağ’da uyuşturucu ve silah operasyonunda büyük vurgun!
  19. 10:21 Ahmet Türk: İrademiz sandıklara yansırsa barışa bir adım daha yaklaşırız
  20. 10:16 Avcılar’da dehşet: Eşini çocuklarının gözü önünde öldürdü
Politika Haberleri