Türkiye sosyalistleri Kudüs meselesine ne diyor?

Türkiye sosyalistleri Kudüs meselesine ne diyor?

Türkiye sosyalistleri Kudüs meselesine ne di... ABD Başkanı Donald Trump’ın“Kudüs'ü resmen İsrail'in başkenti olarak tanıma zamanı gelmiştir. Tel Aviv'deki büyükelçiliğimizin Kudüs'e taşınması talimatını verdim'' açıklamalarına bölgeden ve dünyadan tepkiler gelmeye...

ABD Başkanı Donald Trump’ın“Kudüs'ü resmen İsrail'in başkenti olarak tanıma zamanı gelmiştir. Tel Aviv'deki büyükelçiliğimizin Kudüs'e taşınması talimatını verdim'' açıklamalarına bölgeden ve dünyadan tepkiler gelmeye devam ediyor. Bu çercevede, Türkiye’de birçok sosyalist hareket ve parti ''FHKC’ın kuruluş yıldönümünün yaklaştığı bu günlerde ardı ardına açıklamalarda bulundu.Trump’ın bu çıkışı partiler tarafından genel itibari ile Filistin halkına karşı emperyalist ve saldırganca bir müdalahe olarak yorumlandı.

TÜRKİYE SOLU VE FİLİSTİN: BİR ENTERNASYONEL MÜCADELE ÖRNEĞİ

"Bir Filistin vardı, bir Filistin gene var!" Mahmud Derviş’e ait bu dizeler Filistin’in Türkiye solu için taşıdığı anlamı açıklar nitelikte. Türkiye’de devrimci mücadelenin öncüsü ''68 hareketi’, emperyalizme ve faşizme karşı yürüttüğü mücadelede, riyakar islamcı hareketlerin salt bir siyonizm karşıtlığı üzerinden kurduğu İsrail düşmanlığı bu gün bile aynı yoldan gidedursun, başta devrimci gençlik ve devrimci örgütleriyle solcular, enternasyonel mücadelenin gerekliliği neticinde Filistin halkının yanında ABD ve İsrail emperyalizmine karşı mücadeleden geri durmuyordu. Deniz Gezmiş ise Filistin’de devrimci mücadele yürütmenin gerekliliğini bu satırlara dayandırarak açıklıyordu;''Azgelişmiş dünya halkları emperyalizme karşı bir savaş verirken gençlik bunun dışında kalamaz.Biz daima ezilenlerden yana çıkmak zorundayız. Eğer bizim kavgamız antiemperyalist kavga paralelinde yürümezse ayaklarımız havada kalır.Devrimci gençlik Amerikan emperyalizmine ve opportünizmine karşı duran gençliktir. Onların görevi,sayısının azlığına, düşmanın çokluğuna bakmadan, Amerikan emperyalizmine karşı sonuna kadar dövüşmektir. O, en iyi biçimde karar veren ve uygulayandır.O, boş gecelerini değil, boylu boyunca ömrünü bu kavgaya verendir. Yaşasın Bağımsızlık Savaşı veren dünya halkaları!, Yaşasın Tam Bağımsız Türkiye!''

Sosyalist partilerden açıklamalar: 

ÖZGÜRLÜK VE DAYANIŞMA PARTİSİ:NETANYAHU FAŞİZMİNE ''YEŞİL IŞIK’

Özgürlük ve Dayanışma Partisi ise yazılı bir açıklama yaparak Trump'ın Ortadoğu'da yeni bir saldırı hazırlığı içerisine girdiği ifade ederek, Kudüs'ün işgalci İsrail devletine bırakılamayacağını vurguladı. Açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Trump’ın Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanıyacağını deklare etmesi, tek kelimeyle ateşle oynamak olarak nitelendirilebilir. Filistin Halkı’nın acılarını tazeleyecek, öfkesini kabartacak bu hamle, Filistin sorununun çözümünü iyice imkansız hale getirecek, adete aşırı sağcı Netanyahu yönetiminin faşist ve ayrımcı politikalarına “yeşil ışık'' anlamına gelecektir.

Tüm bu yaşananlara karşın, gün mazlum Filistin Halkı’yla dayanışma günüdür. ABD demokratik kamuoyunu bu kışkırtıcı hamleyi durdurmak için hareket geçmeye çağırıyoruz.

EMEP: EMPERYALİST MÜDAHALEYE KARŞI FİLİSTİN HAKLI İLE DAYANIŞMA ÇAĞRISI

Emek Partisi ile Özgürlük ve Dayanışma Partisi Ortadoğu’da müdahaleye karşı Filistin haklı ile dayanışma çağrısı yaptı.

Emek Partisi Genel Başkanı Selma Gürkan ABD’nin Kudüs kararına ilişkin yaptığı açıklamada “Bölgede dinler ve halklar arasında bir çatışmanın körüklendiği süreçte, ABD’nin bu girişimi yangına benzin dökmek anlamına gelmektedir. Böylesi bir girişim bölgede Müslüman ve Yahudi çatışmasını derinleştirmek anlamına gelmektedir. Oysaki burada esas olan şey Filistin’in demokratik bir yönetim içerisinde halkların taleplerini dikkate alan gerçek bir çözüm olması gerekir. Bölgede emperyalist kutuplaşmanın ve çatışmanın bir parçası olarak İsrail’de Yahudi ve müslüman çattışmasını derinleştirmek, Bölgede yeni çatışmaların önünü açmak anlamına gelecektir. Dolayısıyla burada Filistin halklarının kendi kaderlerini tayin hakkı çerçevesinde, kendi geleceğini belirleme çerçevesinde, Filistin halkı ile dayanışma içerisinde olmak gerekiyor.

HALKIN TÜRKİYE KOMÜNİST PARTİSİ: “YAŞASIN HALKLARIN KARDEŞLİĞİ!''

“Siyasal İslam ve Yeşil Kuşak emperyalizmin Filistin direnişini teslim alma projesidir.ABD ve İsrail’in boyun eğdiremediği Filistin halkı AKP ve Hamas gibi örgütler eliyle parçalanmıştır.ABD ve müttefikleri; Kudüs'ten ve Ortadoğu'dan elinizi çekin.Yaşasın halkların kardeşliği!''

TÜRKİYE KOMÜNİST HAREKETİ: “ABD VE İSRAİL YENİ PROVOKASYONLAR PEŞİNDEDİR!''

Türkiye Komünist Hareketi (TKH) “ABD emperyalizminin Kudüs’ü başkent olarak kabul etme girişimi, Ortadoğu’da bir kez daha yıkım ve kaosun önünü açacak yeni bir saldırganlık politikası olarak görülmelidir'' dedi.

“1967 yılında İsrail tarafından işgal edilen ve yerleşime açılan Kudüs’ün İsrail tarafından 1980 yılında gayri hukuki olarak başkent ilan edilmesinin uluslararası hukukta tanınmamasına rağmen, uluslararası hukuku bir kez daha çiğnemekte beis görmeyen ABD emperyalizminin Siyonist ve işgalci İsrail yönetiminin yanında yer alarak attığı bu adım Filistin halkına dönük bir saldırıdır.Filistin sorununun çözülmesinin yolu bellidir: İsrail, işgal ettiği Filistinlilerin topraklarını Filistin halkına teslim etmelidir.

Türkiye’nin Tel Aviv ve Kudüs’te Büyükelçi seviyesindeki elçilik ve konsolosluk temsilcilikleri bulunduğu ayrıca not düşülmelidir. AKP tarafından Kudüs konusunda yapılan açıklamalar, bir kez daha “one minute'' şovunu hatırlatmaktadır. ABD emperyalizminin isteği doğrultusunda, Büyük Ortadoğu Projesi’nin eş başkanlığını üstlenip, yine İsrail, ABD, Suudi Arabistan ve Katar ortaklığıyla cihatçı çeteleri destekleyerek Ortadoğu’da emperyalist planların parçası olan AKP iktidarının bu sözleri ikiyüzlüdür.

Suriye’nin parçalanması ve İslamcı bir rejimin kurulması için son 7 yıldır başlatılan emperyalist planın bir parçası olan AKP ve İslamcı siyaset, aslında siyonizmin destekçisi olarak işlev görmüştür. Bilinmelidir ki, Suriye’nin parçalanması, zayıflatılması ve yıkıma sürüklenmesi en fazla Siyonist İsrail yönetiminin çıkarına yönelik bir gelişmeydi. AKP iktidarı işte böylesi bir planın parçası olarak, şimdi utanmadan Filistin davasının tarafıymış gibi gözükmek istemektedir.

Gerçekler halkımız tarafından net olarak bilinmeli, emperyalizmin yeni provokasyon girişimine ve iki yüzlü söylemlere karşı dikkatli olmalıdır.''

BİRLEŞİK HAZiRAN HAREKETİ: ''Trump’ın çıkışı Orta Doğu üzerindeki hesapları bitmek bilmeyen ABD-İsrail işbirliğini gözler önüne serdiğini ve özünde emperyalist bir çıkıştır''

"Trump’un, 1967’den bu yana İsrail işgali altında bulunan Kudüs’le ilgili Filistin’in haklarını göz ardı eden, tek taraflı, İsrail yararına bu küstahça çıkışı İsrail-Filistin çatışmasını kuşkusuz derinleştirecektir. Bugün bile Gazze ablukası büyük bir insanlık dramı olarak sürerken, Batı Şeria sınırındaki Utanç Duvarı büyük bir insanlık ayıbı olarak yükselirken, İsrail hapishaneleri Filistinli direnişçilerle doluyken bu yeni karar Orta Doğu’daki gerilimi daha da tırmandıracaktır. Bu kararın bölgede yeni büyük bir savaşa yol açması da olasıdır.

Türkiye solu her zaman İsrail’in işgalci ve emperyalist politikalarının karşısında, Filistin halkının yanında haklı direnişleri için mücadele etmiş, bu uğurda can vermiştir. Filistin’le dayanışma içinde olmuştur ve olacaktır. Tarih tanıktır.

MAVİ MARMARA DAVASINI PARAYLA SATANLAR FİLİSTİN HALKINI SAVUNAMAZ

“Kudüs kırmızı çizgimizdir'' deyip İsrail’le her türlü askeri ve ticari ilişkileri sürdürenlerin Filistin sevgisi ise sahtedir. “One minute'' sahne şovuyla göz boyayıp Mavi Marmara davasını para karşılığı İsrail’e satanlar Filistin halkının savunucusu olamazlar. Hristiyanı, Müslümanı, Yahudisiyle yüzyıllardır ortak bir kültürü içinde barındıran toprakları yalnızca “Müslüman kardeşlerim'' diye ananlar, halkları birbirine karşı kışkırtanlar barış adına konuşamazlar.

Emperyalist çıkar çatışmaları yüzünden uzun yıllardır kanla sulanan Orta Doğu coğrafyası bir gün mutlaka esenliğe kavuşacak ve Haziran güneşiyle aydınlanacaktır. İşte o gün insanlığın kadim kentlerinden Kudüs de barışın ve kardeşliğin başkentlerinden biri olacaktır."

TÜRKİYE KOMÜNİST PARTİSİ: “EMPERYALİZME, SİYONİZME, GERİCİLİĞE KARŞI MÜCADELE...''

ABD Başkanı’nın Kudüs’ü İsrail başkenti olarak tanımasının altında bu ülkenin Filistin sorunuyla ilgili güttüğü bir strateji aramak boşuna olur. ABD emperyalizmi, Ortadoğu’da açık işgalden “ılımlı İslam''a, “Arap Baharı''ndan “terörle mücadele''ye kadar peş peşe fiyaskolar yaşadı ve zemin kaybetti. Engellenemeyen bu geri düşüşün üstüne ABD egemen güçleri içinde alenen süren kardeş kavgası eklendi. Trump’ın Kudüs adımı bir taşla iki kuş vurmayı, yani bir yandan ABD’nin bölgede yeniden inisiyatif almasını, diğer yandan da ortalığı kızıştırıp kendi paçasını kurtarmayı amaçlayan bir denemedir.

BU DENEME BİR FİYASKOYLA SONUÇLANMAYA MAHKUMDUR

Türkiye Komünist Partisi ABD Başkanı’nın Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanıma kararını protesto etmekte ve bu adımın son derece ağır bir provokasyon olduğunun altını çizmektedir. Provokasyonlar ancak halkların birleşik politik mücadelesiyle boşa düşürülebilir.

Bu mücadelede halk düşmanlarının yeri bulunmuyor. Başta AKP iktidarı olmak üzere bölgenin gerici iktidarlarının böyle bir ehliyeti de yoktur. Tayyip Erdoğan İsrail karşıtı demagojiye ilk defa bugün sarılmıyor. Erdoğan’ın efelenmesinin içi boştur. Yıllar önce Davos’ta, Gazze ablukasında olduğu gibi…

Eski demagojilerin içinin boş olduğu, Türkiye ve İsrail arasındaki askeri işbirliğinin devam etmesiyle açığa çıktı. Emperyalizmin Suriye’ye en başta Türkiye ve İsrail’i saldırtmasıyla açığa çıktı. Bölgeyi kasıp kavuran IŞİD katliamlarının yine önce bu iki ülkenin desteğini almasıyla açığa çıktı. Gericiliğin Türkiye’de Müslüman, İsrail’de Musevi yobazlığına dayanıyor olması sonucu değiştirmedi.

AKP İKTİDARİ VE BENZERİ BÖLGE REJİMLERİNİN SAHTE TEPKİLERİ TRUMP’IN ATTIĞI ADIMI TAMAMLAR NİTELİKTEDİR

AKP iktidarı ve benzeri bölge rejimlerinin sahte tepkileri Trump’ın attığı adımı tamamlar niteliktedir. Provokasyona provokasyon eki yapılmakta ve savaş çığlıkları her yeri sarmaktadır. Gericilik iktidarını halkları birbirlerine karşı kışkırtarak sürdüreceğini zanneder. Türkiye Komünist Partisi gericiliğin Filistin halkının ve barışın yanında olmadığını tam da bugün vurgulama ihtiyacı duymaktadır. Bu vesileyle Filistin topraklarındaki işgale son verilmesini, 1967 sınırları içinde başkenti Doğu Kudüs olmak üzere bağımsız ve egemen bir Filistin devletinin kurulmasını, Filistin devletinin Birleşmiş Milletlere tam üye olarak kabul edilmesini, İsrail ordusunun Suriye ve Lübnan topraklarındaki işgale son vermesini, Gazze ablukasının koşulsuz ve derhal kaldırılmasını, Filistin topraklarındaki yasadışı İsrail yerleşimlerinin kaldırılmasını, yerleşimcilerin Filistin’i terk etmelerini, Filistin topraklarını parçalayan utanç duvarının yıkılmasını, Filistinli mültecilerin terk etmek zorunda kaldıkları yerlere geri dönebilmelerini, İsrail hapishanelerinde bütün siyasi tutsakların serbest bırakılmasını bir kez daha talep ediyoruz.

HALKEVLERİ: EMPERYALİSTLER KATİLDİR, AKP RİYAKARDIR! BİZ FİLİSTİN HALKININ YANINDAYIZ!

“Ortadoğuda emperyalizmin çözülen hegemonyasını yeniden tesis etmek için elinden geleni yapan ABD ve İsrail, Siyonizm’in işgali altındaki Filistin toprağını İsrail’in başkenti ilan ederek coğrafyamızın kardeş emekçi halklarını yok etme yolunda bir adım daha atmıştır.

AKP bölgedeki en büyük İsrail işbirlikçilerinden biridir. 2016 yılında İsrail ile ''normalleşme’ anlaşması imzalarken Ankara’nın muadilinin Kudüs olduğunu resmi belgede belirterek bugün Trump’ın dile getirdiğini aylar önce kabul eden, Mavi Marmara’da hayatını kaybedenleri siyasi malzeme olarak kullanıp ardından ''Giderken bana mı sordunuz?’ diyen, İsrail ile milyarlarca dolarlık askeri ve ekonomik işbirliği anlaşmaları yapanlar Filistin halkının düşmanıdır! İsrail ile bütün ticari anlaşmaları iptal edin! İsrail Büyükelçisini ülkemizden gönderin!''

SOSYALİST YENİDEN KURULUŞ PARTİSİ: ABD KUDÜS'TE BİR KEZ DAHA ÇATIŞMAYI KÖRÜKLÜYOR

“Her üç dinden insanın, İsrail ve Filistin halklarının barış ve eşitlik içerisinde yaşamasından başka çözüm yolu olmayan Kudüs’ü siyonizmin insafına ve insiyatfine teslim etmek yeni bir savaş ve çatışma ilanı anlamındadır. Belli ki  bu hamlesiyle Arap-İsrail, Müslüman-Yahudi/Hıristiyan eksenlerinde gerilimi büyütmek, bölgede halkların ortak yaşama imkanlarını dinamitleyerek halkları kendisine mahkum etmek istiyor. (…) Her yıl savaş tezkeresini yenileyen TBMM’deki savaşçı bloğun Kudüs gözyaşları ise inandırıcılktan uzak, adeta bir timsah gözyaşı minvalindedir.''

HALKIN KURTULUŞ PARTİSİ: “ABD EMPERYALİSTLERİNİN ORTADOĞU’DAKİ TEK STRATEJİK MÜTTEFİKİ SİYONİST İSRAİL''

Halkın Kurtuluş Partisi (HKP) Kudüs’ün Siyonist İsrail’in başkent kararının aynı zamanda, Selahattin Eyyubi’nin Haçlı Ordularına yenilgiyi tattırdığı, sayısal üstünlüklerine güvenin getirdiği, havalarının indirildiği Hıttin Zaferi’nin de intikamı olduğunu belirtti.

2005 yılında İsrail’e yaptığı ziyarette, Beyrut kasabı Ariel Şaron tarafından; “Yahudi milletinin başkenti ve İsrail’in başkenti Kudüs’e hoş geldiniz’ diyerek karşılanan ve bu sözlere dostça yanıt veren AKP’gillerin şefi mi karşı koyabilecek?'' denilen açıklamada“Yahudi Lobisinden üstün cesaret madalyası alabilen, bunu onuruna yediren mi bu karara karşı durabilecek?'' diye soruldu.

Açıklamada “Safımız mazlum Filistin halkının safıdır. Basın açıklamalarımızla, eylemlerimizle, destek mesajlarıyla yanınızdayız'' ifadeleri yer aldı.

"Türkiye sosyalistleri Kudüs meselesine ne diyor?" haberi, 08 Aralık 2017 tarihinde yazılmıştır. 08 Aralık 2017 tarihinde de güncellenmiştir. Gündem kategorisi altında bulunan Türkiye sosyalistleri Kudüs meselesine ne diyor? haberi 2017 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Türkiye sosyalistleri Kudüs meselesine ne diyor? 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Gündem konusunda 26 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 22:09 Galatasaray, Adana'dan 3 puanla ayrılıyor!
  2. 22:02 Cinsel Organına Salatalık Sıkışan Kolombiyalı Pes Dedirtti!
  3. 21:38 Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz'tan Tarihi Görüşme! Romanya Cumhurbaşkanı Lohannis Buluşması!
  4. 21:35 Altın Yatırımcıları Dikkat! Dünya Bankası'ndan Altın Fiyatları Hakkında Son Dakika Tahmini!
  5. 21:34 Gonca Vuslateri'nin Mutluluğu Taçlandı! Kızını Kucağına Aldı!
  6. 21:28 Pendikspor - Kayserispor maçında hakem değişikliği!
  7. 21:19 Kanser tedavisi gördüğü açıklanmıştı! Kral Charles Geliyor!
  8. 21:18 ATV'de Final Şoku! En Çok Sevilen Dizi Yayından Kaldırıldı!
  9. 21:15 Real Madrid O Gerçeği Açıkladı! Arda Güler 11'de!
  10. 21:09 CHP'li Akay'dan Mehmet Şimşek'e Sert Tasarruf Eleştirisi: "CHP Yapınca Mı Aklınıza Geldi?"
  11. 21:08 Bankalarda Devrim! 24 Yıllık Dolar Talimatında Değişiklik Yapıldı
  12. 21:08 Araba Hayalleri Yerle Bir! Türkiye'de Fiyatlar Durdurulamaz Hale Geldi!
  13. 21:00 Hem Şık Hem de Uygun: 2023 Egea Cross'un Yeni Fiyatları ve Özellikleri
  14. 20:36 Dış Kapıya Tuz Serpmenin Gizemli Faydaları! Atalarımızın Bilgeliği Gün Işığına Çıkıyor!
  15. 20:35 Böcek Isırıklarının Kabusu Bitti! Bu Doğal İlaçları Deneyin
  16. 20:35 Altın Sahiplerinin Dikkatine: Bakan Mehmet Şimşek Resmen Açıkladı!
  17. 20:34 Ruslar Türkiye'ye Veda Ediyor: 50 Bin Kişi Ülkeyi Neden Terk Etti?
  18. 18:53 Korhan Berzeg için arama çalışmasında gelişme: Dere yatağında bir kanıt daha bulundu
  19. 18:46 Erdoğan: "Kalıcı ateşkesin temini büyük önem arz ediyor”
  20. 18:29 Trabzonspor'dan çifte transfer bombası geldi!
Gündem Haberleri