Türkiye, Yunanistan’ın düzenleyeceği NATO tatbikatını boykot etti

Türkiye, Yunanistan’ın düzenleyeceği NATO tatbikatını boykot etti

Türkiye, Yunanistan’ın düzenleyeceği NATO ta... Türk Hava Kuvvetleri'nin, Yunanistan'ın ev sahipliğinde yapılacak 'Tiger Meet' isimli tatbikattan çekildiği belirtildi.

Türk Hava Kuvvetleri'nin, Yunanistan'ın ev sahipliğinde yapılacak 'Tiger Meet' isimli tatbikattan çekildiği belirtildi.

Yunanistan'ın ev sahipliğinde 9 Mayıs'ta yapılacak NATO’ya bağlı 'Tiger Meet' isimli tatbikatından Türkiye’nin çekildiği ortaya çıktı. Tatbikatı boykot etme gerekçesinin, tatbikat için hazırlanan belgede Türkiye'yi hedef alan konuların yer aldığının tespit edilmesi olduğu belirtildi.

Katılımcı ülkeler, çağrı adı Tiger (Kaplan) olan filoları arasındaki dayanışmayı ön plana çıkarmak amacıyla her yıl farklı bir ülkede "Tiger Meet" adı altında bir tatbikat gerçekleştiriyor.

 

Tatbikata bu yıl, Balıkesir'deki 9. Ana Jet Üs Komutanlığı'nda konuşlu kaplan çağrı adlı 192. Filo unsurlarının da katılması planlandı.

Her tatbikat öncesi faaliyetlerin icrasına yönelik ev sahibi ülke tarafından hazırlanan teknik düzenlemenin bu yılki metnini hazırlayan Yunanistan'ın söz konusu belgeye Türkiye’yi hedef alan ve iki ülke arasındaki anlaşmazlık konularını istismar eden bir yaklaşımla ilaveler yaptığı tespit edildi.

Hava Kuvvetleri Komutanlığı'nın uluslararası hukuka aykırı yazımlar içeren teknik düzenlemenin değiştirilmesini istediği, Türkiye'nin ısrarlı taleplerinin Yunanistan tarafından kabul edilmediği belirtildi. Türkiye, Yunanistan’ın Tiger Meet faaliyetini politik çıkarları doğrultusunda manipüle ettiği gerekçesiyle tatbikata katılmama kararı aldı. Türk Hava Kuvvetleri unsurlarının tatbikata katılmamasına yönelik 22 Nisan'da alınan kararın Yunan makamlarına iletilmek üzere gönderildiği öğrenildi.

Ne olmuştu?

Ankara ve Atina arasında Ege'de yaşanan 'hava sahası ihlali' gerilimi karşılıklı suçlamalarla tırmanırken, geçtiğimiz günlerde Türk savaş uçaklarının Yunanistan'a ait yedi ada üzerinde hava sahası ihlali yaptığı gerekçesiyle Türkiye Büyükelçisi, Yunan Dışişleri Bakanlığı'na çağrılarak kendisine protesto notası verilmişti.

Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, Türkiye'yi "hava sahası ihlallerine" son vermeye çağırarak bu tavrın, Ukrayna’nın işgal altında olduğu bir dönemde NATO içindeki birliğe zarar verdiğini ve Avrupa'nın güvenliğini zayıflattığını savunmuştu. Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Büyükelçi Tanju Bilgiç ise, Yunanistan'ın Ege Denizi’nde iki ülke hava kuvvetleri arasında yaşanan hadiselerle ilgili olarak yaptığı açıklamaların gerçeği yansıtmadığını belirtmişti.

Söz konusu gelişmelerin ardından, Yunanistan'ın 9 Mayıs'ta ev sahipliği yapacağı NATO tatbikatına Türkiye'nin planlanan katılımını engellediği öne sürülmüştü. Yunanistan'ın, “Tiger Meet” hava tatbikatına Türkiye'nin katılımını “Ankara ne müttefik ne de dost” diyerek iptal ettiği, gelecek ay Yunan ve Türk diplomatlar arasında başlayacak müzakereleri de askıya aldığı belirtilmişti.

"Türkiye, Yunanistan’ın düzenleyeceği NATO tatbikatını boykot etti" haberi, 30 Nisan 2022 tarihinde yazılmıştır. 30 Nisan 2022 tarihinde de güncellenmiştir. Türkiye kategorisi altında bulunan Türkiye, Yunanistan’ın düzenleyeceği NATO tatbikatını boykot etti haberi 2022 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Türkiye, Yunanistan’ın düzenleyeceği NATO tatbikatını boykot etti 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Türkiye konusunda 23 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 10:18 Kayyumlar ‘gezi teknesi’ de almış: Van'da kayyumların geçmiş harcamaları ortaya çıktı
  2. 10:16 Bugün Ankara'da bazı yollar trafiğe kapalı olacak
  3. 09:51 Belediye başkanları Özgür Özel'den Erdoğan’ı ikna etmesini istedi
  4. 09:45 Yanardağda fotoğraf çekilirken volkana düşen kadın feci şekilde can verdi
  5. 09:41 Abdurrahman Dilipak: Çok komik bir rejimimiz var
  6. 09:36 Songül Karlı: İstediğim bir insan çıkmadı karşıma
  7. 09:31 Esteban Ocon: Güncellemelerle geliştik ama daha fazlasını bekliyorduk
  8. 09:22 AK Parti'den sosyal medya uyarısı: Paylaşım yaparken dikkatli olun
  9. 09:16 Bakan Yerlikaya duyurdu: Bir organize suç örgütü çökertildi: Elebaşı dahil 8 kişi gözaltına alındı
  10. 09:11 10haber yazarı Erdal Sağlam: Bahçeli'nin çıkışı 2002'deki koalisyonu bozma sürecini hatırlattı
  11. 09:06 Kolombiya'da hükümet ve ELN, müzakerelere yeniden başlıyor
  12. 09:01 Cinci hoca dehşeti: Sana cin musallat olmuş diyerek çocukları taciz ve tecavüz etmiş
  13. 08:54 Murat Ağırel: Ülkemizde de sıklıkla yaşanan bu yakalamalarda metamfetamin maskelenmeye çalışılıyor
  14. 08:48 Barış Yarkadaş: Mustafa Kemal’in askeri olmaktan onur duyduk
  15. 08:42 Türkiye'de satılan en ucuz Tesla modeline 814 bin TL zam yapıldı
  16. 08:37 Akli denge iddiasıyla ipler iyice gerildi: İbrahim Tatlıses açtı ağzını yumdu gözünü
  17. 08:32 Hande Sarıoğlu ve Yağmur Çevik canlı yayında birbirine girdi
  18. 08:27 Ölen borçlusunun mezarını açtı, ateşe verip cesedi yakmak istedi
  19. 08:22 Diyanet'in gezi maliyeti dudak uçuklattı
  20. 08:17 Nuray Babacan: Cumhurbaşkanlığı ekibinin Akşener’in ekibiyle yakın ilişkide olduğu iddia edildi
Türkiye Haberleri