Türkiye'de hava kirliliğinden ölme ihtimali trafik kazasından ölme ihtimalinden yedi kat daha fazla

Türkiye'de hava kirliliğinden ölme ihtimali trafik kazasından ölme ihtimalinden yedi kat daha fazla

Türkiye'de hava kirliliğinden ölme ihtimali ... Greenpeace, 'Türkiye'de Hava Kirliliği Yükü' başlıklı raporuyla hava kirliliğinin ulaştığı boyutu gözler önüne serdi.

Rapor, hava kirliliğinin Türkiye'de yalnızca 2021 yılında 34 bin erken ölüme neden olduğunu ortaya koydu. Verilere göre Türkiye nüfusunun yüzde 60'ının olduğu 38 ilde yapılan ölçümlerde kirliliğin Dünya Sağlık Örgütü'nün belirlediği seviyenin 4 katı. Türkiye'de hava kirliliğine bağlı erken ölüm riski; trafik kazaları nedeniyle ölüm riskinden ise yedi kat daha fazla.

Greenpeace Akdeniz, yeni yayımladığı 'Türkiye'de Hava Kirliliği Yükü' başlıklı raporuyla hava kirliliğinin ulaştığı boyutu gözler önüne serdi. Rapor, PM 2.5 kirleticisine uzun süre maruz kalmanın Türkiye'de yalnızca 2021 yılında 34 bin erken ölüme neden olduğunu ortaya koydu.

İstanbul ve Ankara dahil olmak üzere Türkiye nüfusunun yüzde 60'ından fazlasını kapsayan 38 ilde, 2021 yılı boyunca yapılan hava ölçümleriyle elde edilen verilere göre, maruz kalınan PM 2.5 kirliliği ortalama 20.7 mikrogram. Bu miktar Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) belirlediği yıllık limit değerin dört katından fazla.


KİRLİKLİKTEN ÖLMEK CİNAYETLE ÖLÜMDEN 24 KAT FAZLA
Rapora dahil edilen kentlerde her 100 bin erken ölümden 64'ünün havadaki PM 2.5 kirliliğine maruz kalmaktan kaynaklandığı tahmin ediliyor. PM 2.5 kirliliğinden kaynaklı hava kirliliğine bağlı erken ölümler, cinayet sayıları ve trafik kazalarının neden olduğu ölüm karşılaştırıldığında ise tablonun vahameti daha açık bir şekilde ortaya çıkıyor.

Türkiye'de PM 2.5 kaynaklı hava kirliliğine bağlı erken ölüm riski; cinayetle öldürülme riskinden 24 kat, trafik kazaları nedeniyle ölüm riskinden ise yedi kat daha fazla. Söz konusu kentlerde PM 2.5 miktarı DSÖ limitlerini karşılıyor olsaydı PM 2.5 kirliliğine atfedilen erken ölümlerin sayısı yüzde 75 oranında azaltılabilir ve böylece her yıl tahminen 26 bin insanın hayatı kurtulabilirdi.


EN KİLİ IĞDIR EN FAZLA ERKEN ÖLÜM İSTANBUL'DA
2021'de ölçüm yapılabilen kentler arasında yüzde 49'la Iğdır, artan erken ölüm riski açısından ilk sırada yer alıyor. İstanbul ise 8 bin 895 ölümle, PM 2.5 kirliliğine bağlı en fazla erken ölümün olduğu kent. 2021'de New York'ta ölçülen PM2.5 konsantrasyonları (10 mg/m3) ve erken ölüm riski (yüzde 6) İstanbul'a göre daha düşük. İstanbul'da PM2.5 konsantrasyon oranı 18 mg/m3, erken ölüm riski oranı ise yüzde 12.

TÜRKİYE ACİLEN ÖNLEM ALMALI
Raporun bulguları halk sağlığını korumak için Türkiye'deki PM 2.5 kirliliği sorunuyla ilgili acilen harekete geçilmesi gerektiğini gösteriyor. Greenpeace Akdeniz, hava kirliliğine bağlı erken ölümlerin önüne geçecek ulusal limit değerlerinin belirlenmesinin ardından, standartların ihlal edildiği bölgelerin "Koruma Bölgesi" ilân edilmesini talep ediyor.


Greenpeace'in diğer talepleri ise şöyle: Türkiye'de PM 2.5 kirliliği için yıllık ve 24 saatlik ortalama limit değerleri bir an önce tanımlanmalıdır. Ulusal limit değerler, asgari olarak, AB tarafından kabul edilen seviyelerle uyumlu olmalıdır. Uzun vadede, DSÖ limitleriyle uyumlu bir yönetmelik çıkarılmalıdır.

"LİMİT DEĞER BELİRLENMELİ"
Greenpeace Akdeniz İklim ve Enerji Proje Sorumlusu Gökhan Ersoy, limit değerlerin belirlenmesinin erken ölümlerin engellenmesine katkı sağlayacağını şöyle dedi: "Havamızı kirleten failleri aslında hepimiz biliyoruz, ancak olağan şüpheliler ile olağan yöntemler mücadele etmekte yetersiz kalıyor.


Bugün gezegenin en tehlikeli kirleticisi PM 2.5 için bir limit değer belirleyerek, kirliliğin kronikleştiği yerler için yönetmeliğimizde yer alan koruma bölgesini hayata geçirebilir ve kirli endüstriler karşısında insanlarımıza temiz bir nefes alacak ve ortalama yaşam süresini uzatacak mavi gökyüzü fırsatını sunabiliriz."

KİRLİLİĞE NEDEN OLAN PM 2.5 NEDİR?
Partikül madde (PM), atmosferde asılı duran küçük sıvı veya katı parçacık formundaki kirlilik. PM kirliliği parçacıkların boyutuna göre tanımlanır. PM2.5 2.5 mikrometreden daha küçük partikülleri tanımlamak için kullanılır. Türkiye PM10, SO2 ve NO2 de dahil olmak üzere kirleticiler için ulusal hava kalitesi standartlarına sahiptir ancak insan sağlığı için önemine dair ciddi kanıtların varlığına rağmen PM2.5 için herhangi bir ulusal hava kalitesi limiti bulunmuyor.

"Türkiye'de hava kirliliğinden ölme ihtimali trafik kazasından ölme ihtimalinden yedi kat daha fazla" haberi, 13 Ekim 2022 tarihinde yazılmıştır. 13 Ekim 2022 tarihinde de güncellenmiştir. Çevre kategorisi altında bulunan Türkiye'de hava kirliliğinden ölme ihtimali trafik kazasından ölme ihtimalinden yedi kat daha fazla haberi 2022 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Türkiye'de hava kirliliğinden ölme ihtimali trafik kazasından ölme ihtimalinden yedi kat daha fazla 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Çevre konusunda 21 Kasım 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 17:52 Arjantin'den iddia: "Beşiktaş ve Galatasaray aynı ismin peşinde"
  2. 17:52 Altınordu TFF'ye çağrıda bulundu
  3. 17:45 Alex de Souza'dan Jose Mourinho'ya cevap
  4. 17:20 Guterres, Bakü'den dünyaya seslendi: 'İklim hedefleri için tüm taraflar adım atmalı'
  5. 17:15 Netanyahu ve Gallant hakkında tutuklama emri çıkarıldı!
  6. 17:14 UCM'nin kararı İsrail'i adeta çılgına çevirdi!
  7. 17:12 Beşiktaş Başkanı Hasan Arat'tan adaylık açıklaması!
  8. 17:10 TBMM'de temsil edilen 10 partiden kayyım teklifi!
  9. 17:07 Arda Turan öve öve bitiremedi! ''Arda Güler'in beni geçeceğine eminim''
  10. 17:06 Ömer Çelik'ten Netanyahu'nun yakalanma kararı hakkında konuşma!
  11. 17:02 Milli tenisçi Zeynep Sönmez, büyük ödüle aday
  12. 16:58 CHP'li Nazlıaka'dan Bakan Yerlikaya'ya tepki: "Kadınları suçlamak değil, korumak gerekir"
  13. 16:57 PFDK'ya 40 kez sevk edilen 23 kulüp başkanı, toplamda 17 kez ceza aldı
  14. 16:56 Polis alımlarında ön başvuru süreci başladı!: İşte başvuru detayları
  15. 16:52 Pakistan'dan 1 yılda 757 bin Afgan düzensiz göçmen sınır dışı edildi!
  16. 16:51 Araç satışında dikkat çeken bir uyarı geldi! 15 gün içinde işlem tamamlanmalı
  17. 16:51 Fenerbahçe, yeni sponsorluk anlaşmasını duyurdu ve imzaların yarın atılacağını açıkladı
  18. 16:51 22 Kasım 2024 günü Antalya'da okullar tatil olacak mı?
  19. 16:50 Ankara, Türk gemisine yönelik gerçekleştirilen saldırıyı kınadı
  20. 16:49 Narkoçelik-49" operasyonunda, 58 şüpheli yakalandı
Çevre Haberleri