Türkiye'de Otobüs Yolculukları Güvenliği Artıracak: Elektronik Araç Takip Sistemi 1 Ocak'ta Zorunlu

Türkiye'de Otobüs Yolculukları Güvenliği Artıracak: Elektronik Araç Takip Sistemi 1 Ocak'ta Zorunlu

Türkiye'de Otobüs Yolculukları Güvenliği Art... Yeni düzenleme ile şehirler arası otobüsler, elektronik takip sistemiyle denetlenecek. Güvenli ve düzenli seyahat için 1 Ocak 2024'ten itibaren geçerli olacak uygulama, kazaları önleyerek yolcu güvenliğini artıracak.

Türkiye’de yolcu taşımacılığı alanında en fazla tercih edilen şehirler arası otobüslerde yeni döneme 1 Ocak Pazartesi günü geçiliyor. Vatandaşların daha güvenli seyehat olanağına kavuşacağı uygulama tüm otobüslerde mecburi olacak. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdülkadir Uraloğlu, yapmış olduğu yazılı açıklamada,

“Son dönemde maalesef karıştıkları kazalarla gündeme gelen ve şehirler arası yolcu taşımacılığı faaliyetlerinde kullanılan otobüslerde araç takip cihazı takacak ve bu bilgileri anlık olarak Bakanlığımıza bağlı Ulaştırma Hizmetleri Düzenleme Genel Müdürlüğümüzle paylaşacak. 2024 yılı itibarı ile bu uygulamaya başlıyoruz” ifadelerini kullandı.

1 OCAK 2024 YILINDA YÜRÜRLÜĞE GİRECEK

Uygulamanın, Karayolu Taşıma Yönetmeliği çerçevesinde yolcu taşımacılığı faaliyeti gösteren taşıtlar için 1 Ocak 2024 senesinde yürürlüğe gireceğini belirten Bakan Uraloğlu, şu ifadeleri kullandı:

“Bu uygulama ile taşıtların konum, tarih ve saat bilgileri 2 dakikalık periyotlar halinde Bakanlığımızın ‘Ulaştırma Elektronik Takip ve Denetim Sistemi’ne (U-ETDS) elektronik ortamda iletilecek ve taşıtların etkin bir şekilde takip edilebilmesi sağlanacak.”

“TÜM HAZIRLIKLAR TAMAMLANDI”

Yolcu taşımacılığında şoför ve yolcu bilgilerinin Bakanlığımızın U-ETDS sistemine elektronik olarak iletildiğini belirten Uraloğlu, sözlerine şu şekilde devam etti:

“Araç takip bilgilerinin de aynı sisteme iletilmesiyle ilgili tüm hazırlıklar tamamlandı, taşımacı firmalarla gerekli koordinasyon sağlandı, konu hakkında araç takip hizmeti veren firmaların sistemleri üstünden araç takip bilgileri elektronik olarak Bakanlığımıza iletilecek. Plaka üstünden tüm sorgulama ve eşleştirme işlemleri Ulaştırma Elektronik Takip ve Denetim Sistemi (U-ETDS) üstünden yapılacak.”

TAKMA ZORUNLULUĞU OLACAK

Uraloğlu, şehirler arası yolcu taşımacılığı faaliyetlerinde kullanılan otobüslerde araç takip cihazı takma zorunluluğu olacağını da kaydetti. Bakan Uraloğlu, U-ETDS sistemine bildirilecek Araç Takip Bilgilerinin, korsan ve usulsüz taşımacılığın engellenmesi, taşımacı firmaların rekabetçi, sürdürülebilir ve adil bir yapıda faaliyetlerine devam etmelerinin sağlanması, vatandaşların herhangi bir mağduriyet yaşamadan güvenli ve huzurlu bir şekilde seyahat etmelerinin sağlanması, yolcuların uygun olmayan yerlerde araçlara bindirilmesi veya araçlardan indirilmesinin engellenmesi, izin verilen güzergah dışına çıkan araçların tespiti ve taşıma verimliliğinin sağlanması amacıyla kullanılacağını belirterek, şunları söyledi:

“Sistem yardımıyla mevcut düzenlemelerin etkin bir şekilde uygulanması ve takip edilmesi için bu bilgiler Bakanlığımız tarafınca kullanılacak.”

“TAŞIMA VE TRAFİK GÜVENLİĞİNİN ARTIRILMASINI DA AMAÇLADIK”

Uygulama yardımıyla, Türkiye’de karayoluyla meydana gelen yolcu taşımacılığında taşıma ve trafik güvenliğinin arttırılmasını da amaçladıklarını ifade eden Bakan Uraloğlu, şu açıklamalarda bulunmuş oldu:

“Karayolu yolcu taşıma hatlarında ve güzergahlarında gerekli planlamaların yapılmasına doğrudan etkisi olacağı gibi, doğal afet, kaza veya buna benzer yaşanabilecek olumsuz diğer durumlar için bu bilgilerin etkin bir şekilde kullanılacağını öngörüyoruz.”

“KURALLARA UYULMAMASI DURUMUNDA FİRMALARA YAPTIRIMLAR UYGULANACAK”

Bakan Uraloğlu, kurallara uyulmaması durumunda da firmalara gerekli uyarıların ve yaptırımların da uygulanacağının bilgisini verdi. Bakan Uraloğlu, 7 Aralık’ta, Bakanlığın ev sahipliğinde, ‘Ülkemizdeki Yolcu Taşımacılığı Faaliyetlerinin Sorunları ve Çözüm Önerileri Çalıştayı’nı gerçekleştirdiklerini hatırlattı. Çalıştaya başta Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu (TŞOF), Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TURSAB), Türkiye Otobüsçüler Federasyonu (TOFED) ve Tüm Otobüsçüler Federasyonu (TOF) olmak üzere birçok sivil toplum kuruluşu ve yolcu taşımacılığı faaliyetinde bulunan firmanın katıldığını belirten Uraloğlu, şehirler arası olarak meydana gelen yolcu taşımacılığında genel anlamda sahada yaşanılan problemler ve bu sorunların çözümü için ne yapılması gerektiğinin konuşulduğunu ifade etti.

KORSAN TAŞIMACILIĞIN ENGELLENMESİ İÇİN ETKİN DENETİM

Yolcu taşımacılığı sektöründe farklı kurumları ilgilendiren birçok husus olduğunu saptadıklarını da kaydeden Bakan Uraloğlu, “Bu mevzuda ‘Yolcu Taşımacılığı Koordinasyon Kurulu’nun kurulması sektörden gelen başlıca taleplerin arasında yer almıştır” dedi. Çalıştayda korsan taşımacılık faaliyetlerinin engellenmesi için de etkin denetim mekanizmalarının kurulması yönünde Bakanlığa talepler iletildiğini ifade eden Uraloğlu, “Gerek karayolu taşımacılarımız gerekse de hizmet alan yolcularımızın, bu hizmetleri en iyi şekilde verebilmesi ve hizmetten yararlanabilmesi için Bakanlığımızca da her türlü tedbirin alınacağı ve gerekmesi halinde mevzuat düzenlemelerinin yapılacağı hususu yapılan çalıştayda tüm paydaşlara iletildi” değerlendirmesinde bulunmuş oldu.

"Türkiye'de Otobüs Yolculukları Güvenliği Artıracak: Elektronik Araç Takip Sistemi 1 Ocak'ta Zorunlu" haberi, 17 Aralık 2023 tarihinde yazılmıştır. 17 Aralık 2023 tarihinde de güncellenmiştir. Yerel Gündem kategorisi altında bulunan Türkiye'de Otobüs Yolculukları Güvenliği Artıracak: Elektronik Araç Takip Sistemi 1 Ocak'ta Zorunlu haberi 2023 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Türkiye'de Otobüs Yolculukları Güvenliği Artıracak: Elektronik Araç Takip Sistemi 1 Ocak'ta Zorunlu 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Yerel Gündem konusunda 05 Mayıs 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Ezgi Yazar Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 04:23 Masrafı yok diye bol bol ekildi: Sarı altında hasat erken başladı!
  2. 04:18 Hızlı kilo vermek istiyorsanız 3 beyazdan uzak durun!
  3. 04:16 En sevilen iki ürün birleşti ortaya şaheser çıktı: İşte gelin çantası tarifi
  4. 04:15 Şipşak kurabiye: Tahinli kurabiye tarifi
  5. 04:13 Ustaların tarifi: 15 dakikada orjinali aratmayan su böreği
  6. 04:11 Bu şekilde saklayan muzu 1 ay taptaze tutuyor!
  7. 03:18 5 Mayıs 2024 Günlük burç yorumu
  8. 02:47 Restoranlarda tepki çeken uygulama! Uzmanı uyardı: Ödemeyin
  9. 02:44 iPhone'da bulunan kilit ekranı özelliği Android'e de geliyor
  10. 02:43 Amazon'un satışları ilk çeyrekte arttı!
  11. 02:41 Kan grubuna göre hastalık riskleri neler? En şanslılar o kan grubuna sahip olanlar çıktı
  12. 02:40 On milyonlarca kişi WhatsApp'a gizlice giriyor!
  13. 02:37 Teknoloji şirketlerinde işten çıkarmalar dünya genelinde devam ediyor!
  14. 02:35 Üniversite-sanayi arasındaki dijital köprüyü kuracak uygulama: JobSocial
  15. 02:33 Araştırma üniversitelerine AR-GE için 503,9 milyon lira bütçe
  16. 02:32 Google yapay zekanın verimli kullanımı için eğitim veriyor
  17. 02:28 Türk mühendisler devletlerin sakladığı sırrı keşfetti!
  18. 02:26 Sevgilinizin sizi aldattığını nasıl anlarsınız? Sosyal medyada "Bunu deneyin" diyerek paylaştı!
  19. 02:24 Bu besinler mutluluk hormonlarını tavan yaptırıyor!
  20. 02:19 5 Mayıs 2024: Tarihte bugün
Yerel Gündem Haberleri